Leuke, spannende, interessante én lekkere activiteiten in Andalusië

Wat zijn er veel activiteiten in Andalusië om je vakantie in de zuidelijkste regio van Spanje compleet te maken! Van vía ferrata tochten tot Flamenco les, je kunt het zo gek niet bedenken.

Zoek je inspiratie over wat je kunt doen tijdens een actieve vakantie, cultuurvakantie, culinaire vakantie of kindervakantie in Andalusië of een combinatie ervan? Geniet dan van de vele activiteiten die ik door de hele regio heb gevonden!

Ik heb de activiteiten opgesplitst per thema. Bij iedere activiteit heb ik tussen haakjes de provincie geschreven

Outdoor activiteiten in Andalusië

Andalusië is het hele jaar door een fantastische bestemming voor een actieve vakantie, zeker ook in het voorjaar, de herfst en de winter!

Je kunt er wandelen, fietsen of klimmen, maar ook kajakken, snorkelen, canyoning doen of speleologie (=grotverkenning) doen.

Hier vind je mijn favoriete outdoor activiteiten in Andalusië, die ik per provincie heb opgesplitst:

Outdoor activiteiten in provincie Málaga

Rotsklimmen, Canyoning en andere outdoor activiteiten in provincie Málaga

Wil je lekker actief bezig zijn tijdens je vakantie in Andalusië? Kijk dan eens naar de outdoor activiteiten met professionele Nederlandstalige begeleiding die Bert en Grietje van het Nederlandse outdoor bedrijf Van Dam Outdoor in en rond de Sierra de las Nieves, in het binnenland van de provincie Málaga, organiseren.

Wat voorbeelden: klimmen, canyoning, mountainbiken en wandelen in de omgeving van de Caminito del Rey.

Het Nederlandse outdoor bedrijf heeft zelfs zijn eigen survival baan...

Een topper voor volwassenen, maar zeker ook voor gezinnen met wat oudere kinderen (vanaf ca. 12 jaar)!

Outdoor activiteiten in provincie Granada

Wandeltocht/ Vía Ferrata-tour met hangende bruggen (Granada)

Lijkt het je wat om tussen twee kloven door over een hangbrug (ook wel een Tibetaanse brug genoemd) te lopen?

Maak dan een georganiseerde wandeltocht of Vía Ferrata tocht naar Monachil bij Los Cahorros, op ongeveer een half uur rijden in zuidoostelijke richting vanuit Granada. Of een Vía Ferrata tour naar Moclín, op ongeveer een uur rijden in noordwestselijke richting vanuit Granada.

Bij de wandeltocht maak je een eenvoudige wandeling van 2 tot 3 uur door de rivierkloof. Bij de Vía Ferrata tocht wordt je avontuur nog uitgebreid met klimmen, abseilen en zip-linen, maar wel op een veilige manier. De Vía Ferrata tochten zijn daarom al geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Bij beide outdoor activiteiten word je in het centrum van Granada opgehaald en ga je in een kleine groep van maximaal 10 personen op avontuur.

Canyoning door Río Verde kloof (Granada)

Heb jij al eens een canyoning tocht door een kloof gemaakt? Vanuit Granada kun je eenvoudig canyoning avontuur maken naar de prachtige Rio Verde-kloof in de Sierra de Almijara, waarbij je wandelt, glijdt, springt, klimt, rappelt en zwemt door de kloof van de Río Verde rivier.

Deze outdoor activiteit in Andalusië is geschikt voor alle leeftijden en vindt in een kleine groep van maximaal 10 personen plus onder professionele begeleiding plaats.

Wandelen of fietsen in Las Alpujarras (Granada)

Ga wandelen of fietsen in berggebied Las Alpujarras in de provincie Granada, dat ligt aan de zuidkant van de Sierra Nevada!

Een prachtig vertrekpunt hiervoor vind ik wijngaard en interactief wijnmuseum Alpujarride, dat aan de ene kant uitkijkt op de Sierra Nevada en aan de andere kant op de Middellandse Zee.

De eigenaren van de wijngaard en het kindvriendelijke museum hebben een enorme passie voor wijn, eten én de Alpujarras.

Daarom hebben zij in de omgeving talrijke korte plus lange wandel- en fietsroutes uitgestippeld.

Mijn advies is dan ook: bezoek het museum én verken de prachtige omgeving; en sluit af met een wijnproeverij en/of lunch.

Waterpret op het Bermejales meer (Granada)

Aan het Bermejales stuwmeer ten zuiden van de stad Granada kun je niet alleen zonnen op een zacht zandstrand of zwemmen in het meer.

Je kunt er ook kano's, SUP-borden en waterfietsen huren bij het Nederlands-Spaanse bedrijf Nomad Xperience. Een super manier om van de prachtige omgeving te genieten en tegelijkertijd actief bezig te zijn!

Je kunt ze ter plaatse huren en hoeft niet van tevoren al te reserveren. 

Outdoor activiteiten in provincie Huelva

4x4 tour of paardrijtocht door nationaalpark La Doñana (Huelva)

Een ontspannen maar desalniettemin indrukwekkende activiteit in Andalusië vind ik ook de 4x4 tour door nationaal park La Doñana in de provincie Huelva, aan de westkust van Andalusië, waarbij een gids van het natuurpark je de verschillende ecosystemen van dit ongeschonden natuurgebied aan de uitmonding van de Guadalquivir rivier laat zien: ongerepte stranden, wandelende duinen, moerassen en Mediterrane bossen.

Maar je kunt het natuurpark ook vanaf de rug van een paard of vanuit een huifkar verkennen; ook als je geen rij-ervaring hebt!

Outdoor activiteiten in provincie Jaén

Canyoning, zip-linen en raften in Sierra de Cazorla (Jaén)

In de Sierras de Cazorla, Segura y las Villashet grootste natuurpark van Andalusië dat gelegen is in de provincie Jaén en dat bestaat uit bergen, valleien, rivieren, stuwmeren plus kleine bergdorpjes, kun je prachtig wandelen, fietsen of paardrijden, maar je kunt er onder professionele begeleiding ook klimmen, canyoning, zip-linen, raften en meer via het lokale bedrijf Tierraventura.

Zelf heb ik zip-lijnen geprobeerd: wat een adrenaline-kik krijg je hiervan! Ik vond het super spannend, maar had alle vertrouwen in de professionele instructeur van Tierraventura.

Let op: de website van dit outdoor bedrijf in Zuid-Spanje is in het Spaans.

Outdoor activiteiten in provincie Almería

Verken Cabo de Gata (Almería)

Verken natuurpark Cabo de Gata in de provincie Almería! Je kunt dit ongerepte gebied in het uiterste zuidoosten van Spanje zelf per auto, op de fiets of te voet verkennen, maar je kunt ook een georganiseerde busexcursie of zelfs een paardrijvakantie door natuurgebied Cabo de Gata maken.

Óf je kunt het beschermde natuurgebied vanaf de zee verkennen! Tijdens een drie uur durende activiteit in het grootste beschermde kustgebied van Andalusië verken je eerst per kajak de fascinerende kustlijn en maak je vervolgens al snorkelend kennis met de rijke onderwaterwereld (Spaanstalige begeleiding).

Je boekt de busexcursie plus kajak-/snorkeltour via de Nederlandstalige website GetYourGuide en kunt tot 24 uur van tevoren gratis annuleren.

Speleologie in de grotten van Sorbas (Almería)

Hou je ervan om op avontuur te gaan in grotten? Dan zul je speleologie in de grotten van Sorbas een geweldige activiteit in Andalusië vinden. 

De “cuevas de Sorbas” bevinden zich een paar kilometer buiten de plaats Sorbas (Almería) en bestaan net als het omringende landschap uit gipssteen: prachtige fonkelende kristallen, waar bij verhitting gipspoeder uitkomt. 

Er zijn verschillende routes voor beginners plus kinderen én gevorderden uitgezet om deze grotten in Andalusië al lopend, klimmend en kruipend onder begeleiding te kunnen bezichtigen.

Verken steden in Andalusië op de fiets

Of wat zeg je ervan om Andalusië's bekendste steden op de fiets te verkennen?

Wil je op eigen houtje Sevilla, Córdoba, Granada of Málaga verkennen, dan kun je via het Nederlandse bedrijf Baja Bikes een fiets huren (ook kinderfietsen, fietsen met kinderzitje en elektrische fietsen).

Maar je kunt in bovengenoemde steden plus de steden Cádiz, Marbella en Torremolinos ook mee met een fietstours met Nederlandstalige gids of Engelssprekende lokale gids van Baja Bikes.

Terug naar boven>>

Culturele activiteiten in Andalusië

Geniet van de vele culturele activiteiten die ik in Andalusië kan aanbevelen! Je kunt ze allemaal bekijken, maar ook per provincie kijken:

Culturele activiteiten in Almería stad en provincie

Bezoek de schuilkelders in Almería (Almería)

Wil je een stukje recente geschiedenis van Spanje proeven als je op vakantie in Andalusië bent? Bezoek dan de ondergrondse schuilkelders van Almería stad.

Deze schuilkelders zijn gebouwd tijdens de Spaanse Burgeroorlog en konden aan maar liefst 40.000 mensen onderdak bieden.

Een wake-up-call die je doet beseffen dat het eigenlijk niet lang geleden is dat dood en geweld bij het dagelijkse leven in Spanje hoorden.

Bezoek de Geode van Pulpí (Almería)

Een wel heel bijzondere activiteit in Andalusië vind ik zelf een bezoek aan de Geode van Pulpí in de provincie Almería.

Deze gigantische kristal in het zuiden van Spanje werd in 1999 gevonden in een mijn buiten het plaatsje Pulpí en is een van 's werelds grootste, mooiste en meest gave geodes!

Culturele activiteiten in Sevilla stad en provincie

Ontdek Sevilla met een Nederlandstalige gids

Wil jij het échte Sevilla leren kennen? Maak dan een wandeltour of fietstour met Dolores van Sevilla Sights!

De Nederlandstalige Sevillaanse Dolores neemt je mee langs bekende plus onbekende bezienswaardigheden van Sevilla en kan je veel leuke details over deze fascinerende stad in Andalusië vertellen.

Beleef een Flamenco show

Beleef een Flamenco show tijdens je vakantie in Sevilla en proef de passie en emoties!

Ik heb locals gevraagd wat zij de beste shows in dé Flamenco stad van Spanje vinden, zodat je niet verzuipt in het aanbod van Flamenco shows...

Flamenco les in Sevilla (Sevilla)

Neem jij in Nederland al Flamenco les óf wil je eens voelen hoe het is om Flamenco te dansen? Dan kan ik de Nederlandstalige Flamenco les in Sevilla van Maria La Serrana warm aanbevelen.

Maria is 10 jaar lang in de leer geweest bij zigeunerfamilie Farruco. Zij geeft Flamenco les aan beginners (ook kinderen) en gevorderden, neemt je mee naar de beste Flamenco voorstellingen in Sevilla en regelt zelfs Flamenco vakanties naar Sevilla.

Verken Sevilla op de fiets

Wil je de stad Sevilla op eigen houtje per fiets verkennen? Bij het Nederlandse fietsbedrijf Baja Bikes kun je fietsen huren.

Maar je kunt ook meegaan met een georganiseerde fietstour met Nederlandse gids door Sevilla. Zowel Sevilla Sights als BajaBikes bieden leuke fietstours door Sevilla aan.

Alleen zijn bij BajaBikes de groepen groter dan bij Sevilla Sights. Bovendien zijn bij BajaBikes de gidsen vaak studenten die korte tijd in Sevilla verblijven, terwijl je bij BajaBikes meegenomen wordt door de Nederlands sprekende Sevilaanse Dolores, die je werkelijk meeneemt naar plekken die je anders niet zou zien.

Voetbalwedstrijd van Sevilla FC of Real Betis

Hou je van voetbal? Ga dan tijdens je vakantie in Sevilla naar een voetbalwedstrijd van Sevilla FC of Real Betis. En proef de sfeer in een Spaans voetbalstadion.

Equipo Voetbalreizen organiseert reizen naar Madrid, Barcelona, Sevilla en Valencia waarbij vlucht, voetbalticket en hotel voor je geregeld zijn.

Rondleiding door Itálica (Sevilla)

Ben je geïnteresseerd in de Romeinse tijd? Bezoek dan zeker de ruïnes van de Romeinse stad Itálica als je in Sevilla bent!

Deze Romeinse stad, die 9 kilometer ten noordwesten van Sevilla ligt, was de geboorteplaats van de Romeinse keizers Trajanus en Hadrian en herbergt het op twee na grootste amfitheater van het Romeinse Rijk.

Je kunt ervoor kiezen om met het openbaar vervoer naar Itálica te gaan of om in Sevilla opgehaald te worden. En verder kun je kiezen uit groepstour of privé tour.

Als je in Sevilla opgehaald wordt, dan rij je onderweg ook nog langs het veertiende eeuwse klooster San Isidoro del Campo.

Culturele activiteiten in Córdoba stad en provincie

Ontdek Córdoba met Nederlandse gids (Córdoba)

Wil jij het échte Sevilla leren kennen? Maak dan een wandeltour of fietstour met de Spaans-Nederlandse gids Francisco van Ontdek Cordoba!

Francisco kent deze oude Moorse stad in Andalusië als geen ander en neemt je met veel plezier mee langs bekende bezienswaardigheden als de Mezquita, het Alcázar en de Joodse wijk, maar ook naar plekken waar je normaal niet zou komen.

Naast deze wandel-en fietstours organiseert Francisco bovendien ook wijnproeverijen, een fietstocht naar Medina Azahara, culinaire tours in de omgeving van Córdoba en meer...

Ontspan in een Spa met Arabisch tintje (Córdoba)

Hou je ervan om te ontspannen in een Spa? Ervaar dan een Hammam al Andalús als je op vakantie in Andalusië bent! Het is een fantastische plek waarin je de drukte van alledag vergeet en je tegelijkertijd in vervlogen tijden waant.

Want in deze comfortabele, sfeervolle en rustgevende Spa's volgens oud Arabisch model kun je genieten van een koud-, lauw- en warmwaterbad, stoomruimte en ontspanruimte plus van heerlijke massages.

Je vindt een Hammam al Andalus in de steden Málaga, Granada en Córdoba. 

Rondleiding door Medina Azahara (Córdoba)

Bezoek de overblijfselen van oude Moorse stad Medina Azahara op 10 kilometer ten westen van de stad Córdoba! 

Medina Azahar was een prachtige Moorse paleisstad, die Abd al-Rahman III aan het einde van de negende eeuw voor zijn favoriete vrouw Zahara heeft laten bouwen.

Je kunt samen met de Nederlandse gids Francisco van Ontdek Cordoba een fietstocht naar Medina Azahara maken. En wil je niet fietsen, dan kun je ook een busexcursie met Engelse gids naar Medina Azahara maken.

Culturele activiteiten in Cádiz stad en provincie

Beleef de wereld van de Andalusische raspaarden (Cádiz)

Hou je van paarden? Beleef dan de wereld van de Andalusische raspaarden!

In de stad Jerez de la Frontera kun je de Koninklijke School der Ruiterkunst bezoeken, waar raspaarden opgeleid worden. Hier wordt bovendien ook een paar keer per week een dansvoorstelling met raspaarden gegeven (dinsdag en donderdag om 12 uur, in december plus januari alleen op donderdag en in augustus t/m oktober ook op vrijdag).

Verder ligt er op ongeveer een kwartier rijden van de stad Jerez de Yeguada de la Cartuja (Cádiz), een reservaat met meer dan 200 jonge raspaarden. Tijdens een uitgebreide rondleiding kom je hier alles te weten over de raspaarden.

En ben je in augustus op vakantie in Zuid-Spanje? Dan kan ik nog een activiteit aanbevelen: de paardenraces aan het strand van Sanlucar (Cádiz)!

NB. Wil je een paardrijtocht in Andalusië maken? Over deze activiteit lees je meer op de pagina paardrijvakantie in Andalusië.

Culturele activiteiten in Málaga stad en provincie

Fietstours door Málaga, Marbella, Ronda en Torremolinos

Verken de plaatsen Málaga, Marbella, Torremolinos en Ronda op de fiets! Je kunt dit op eigen houtje doen door er een fiets te huren en vervolgens zelf op verkenning te gaan.

Maar je kunt ook meegaan met een georganiseerde fietstour met Nederlandse gids. 

Zeker het witte bergdorp Ronda met zijn indrukwekkende ravijn plus mooie Plaza de Toros vind ik een bezoek waard!

Terug naar boven>>

Culinaire activiteiten in Andalusië

Nederlandstalige hamtour naar Aracena (Huelva)

Wil je meer weten over de overheerlijke Iberische Bellota ham waar Spanje zo bekend om staat? De Nederlandstalige Dolores van Sevilla Sights neemt je mee naar Aracena, op 90 kilometer ten noordwesten van Sevilla!

Tijdens deze Nederlandstalige hamtour maak je een wandeling door het leefgebied van de varkens, krijg je in een kleine familiehamdrogerij te zien hoe de Spaanse ham gemaakt wordt én ga je ham proeven.

Een afwisselend, leerzaam én lekker uitstapje in de omgeving van Sevilla!!

Bezoek een Nederlandse wijngaard (Málaga)

Een culinaire activiteit in de provincie Málaga die ik iedereen warm kan aanbevelen, is een bezoek aan de Nederlandse wijngaard Bodegas Bentomiz bij het plaatsje Sayalonga, in het Axarquía gebied.

Het is een vrij nieuwe wijngaard met aan de ene kant oude wijnranken van bijna 100 jaar oud en aan de andere kant moderne, hygiënische installaties. 

Hierdoor weten de Nederlanders Carla en André wijnen van topkwaliteit te produceren, die onder meer in de Michelin restaurants Can Roca en Arzak geserveerd worden!

Je kunt op deze Nederlandse wijngaard in Andalusië niet alleen terecht voor een rondleiding plus wijnproeverij, maar ook voor een gourmet lunch. Een werkelijke topper!

Wandelen, fietsen, wijnproeven in Alpujarras (Granada)

Ken jij het berggebied Las Alpujarras in de provincie Granada en wist je dat hier uitstekende wijnen geproduceerd worden?

Als je meer over deze wijnen te weten wilt komen, dan raad ik je aan om naar wijngaard en interactief wijnmuseum Alpujarride te gaan, dat aan de ene kant uitkijkt op de Sierra Nevada en aan de andere kant op de Middellandse Zee.

De eigenaren van de wijngaard en het kindvriendelijke museum hebben een enorme passie voor wijn, eten én de Alpujarras. Daarom hebben zij eveneens een restaurant (met speelzaal voor kinderen) én hebben zij in de omgeving korte en lange wandel- en fietsroutes uitgestippeld.

Mijn advies is dan ook om niet alleen het museum te bezoeken, maar ook de omgeving te verkennen en er te genieten van een heerlijke wijnproeverij en/of lunch.

Ontdek sherrywereld in Jerez de la Frontera (Cádiz)

Wil je meer te weten komen over sherry, breng dan een bezoek aan de gezellige stad Jerez de la Frontera in de provincie Cádiz als je op vakantie in Andalusië bent! 

Deze stad in Zuid-Spanje is onder meer bekend voor zijn sherry's en herbergt bekende sherrybodega's als Sandeman en Tío Pepe.

Je struint er langs de honderden vaten sherry die er liggen te rijpen, komt meer te weten over de geschiedenis van de sherry plus de verschillende soorten sherry én mag uiteraard ook sherry proeven. 

Zelf hebben we met onze kinderen (die toen rond de 3 en 5 jaar waren) Sandeman bezocht. En ook zij vonden het een spannend avontuur! 

Nederlandse wijnproeverij en culinaire tours in/rond Córdoba (Córdoba)

De Nedderlands-Spaanse Francisco van Ontdek Córdoba organiseert verschillende culinaire tours in de stad Córdoba en de omgeving ervan:

  • een tapaswandeltour door Córdoba
  • een wijnproeverij van lokale wijnen
  • een kookworkshop
  • een wijntour in omgeving Córdoba
  • een hamtour in de omgeving van Córdoba

Alle deze activiteiten in Córdoba stad en omgeving zijn Nederlandstalig. Een bijzondere én lekkere manier om deze Moorse stad in het zuiden van Spanje te leren kennen... 

Beleef de olijvenwereld van Jaén (Jaén)

Wist je dat in de provincie Jaén in Andalusië maar liefst 25% van alle olijfolie in de hele wereld geproduceerd wordt? Wil je de olijvenwereld beleven, dan is deze provincie dus thé place to be!

Je kunt er olijfgaarden, olieperserijen en musea bezoeken, olijfolie proeven, overnachten in een olijfgaard en tientallen gerechten proeven die met olijfolie bereid zijn.

En bovendien zijn er Spa's waarin je kunt ontspannen in olijfolie...

Terug naar boven>>

Activiteiten voor kinderen in Andalusië

Het wolvenpark bij Antequera (Málaga)

Een spannende én leerzame activiteit in Andalusië voor kinderen en natuurliefhebbers vind ik het Lobo park (=wolvenpark)! Het Lobo park, dat verscholen ligt in een ongerept natuurgebied in de buurt van Antequera (Málaga) en uitkijkt op natuurgebied El Torcal met zijn bizarre rotsformaties, is in 2002 opgericht door een Duits koppel.

Bij een bezoek aan het park neemt een Spaans- of Engelssprekende gids je mee door het wolvenpark en leert je hoe wolven communiceren, spelen, jagen en eten. 

Onderweg kom je langs talrijke observatieplatforms van waaruit je de dieren van dichtbij kunt observeren.

Een leuk detail voor kinderen: er is ook een kinderboerderij...

Beleef het Wilde Westen (Almería)

Een activiteit in Andalusië die ik eveneens een absolute aanrader voor een kindervakantie vind, is een bezoek aan een van de oude filmstudio's  in de woestijn van Tabernes, ten noorden van de stad Almería.

In deze filmstudio's zijn echte spaghettiwesterns opgenomen! Tegenwoordig hebben een aantal studio’s hun deuren geopend voor het publiek.

Het zijn nu Wilde Westen themaparken, waarin je rondloopt door een heus cowboy dorp en kunt genieten van western shows en meer. 

Zelf bezochten we Oasis Minihollywood. De kinderen vonden het geweldig, ook de kleine dierentuin die erbij hoorde plus de papegaaienshow die we er zagen. In de zomer kun je er bovendien ook nog afkoelen in een waterpark.

Op avontuur in de grotten van Sorbas (Almería)

Houden jullie ervan om op avontuur te gaan in grotten? Dan zullen jullie speleologie in de grotten van Sorbas een geweldige activiteit in Andalusië vinden. 

De “cuevas de Sorbas” bevinden zich een paar kilometer buiten de plaats Sorbas (Almería) en bestaan net als het omringende landschap uit gipssteen: prachtige fonkelende kristallen, waar bij verhitting gipspoeder uitkomt. 

Er zijn verschillende routes uitgezet om deze grotten in Andalusië al lopend, klimmend en kruipend onder begeleiding te kunnen bezichtigen.

Op avontuur in de grotten van Sorbas (Almería)

Een leuke activiteit voor een actieve vakantie of kindervakantie in de provincie Almería vind ik het watersportpark Lunar Cable Park!

Je kunt er niet alleen springen, glijden en klimmen op een enorme Aquaglide, maar ook kajakken, suppen en wabeboarden.

Leuk voor een uur óf een hele dag.

Terug naar boven>>

Meer activiteiten in Andalusië

Dit zijn natuurlijk lang niet alle activiteiten in Andalusië. Zoek je nog meer activiteiten, kijk dan ook eens op de website van GetYourGuide. 

De website is Nederlandstalig en makkelijk in gebruik. En bovendien kunnen alle boekingen er tot 24 uur van tevoren gratis geannuleerd worden. 

Soorten vakanties in Andalusië

Wil je meer weten over een bepaald soort vakantie in Andalusië? Op aparte pagina's geef ik tips!

Sfeervolle accommodaties in Andalusië