Spanje voor Jou zet zich in voor duurzaam toerisme in Spanje

Mijn missie: bijdragen aan een duurzaam Spanje

Ik ben ervan overtuigd dat, als we willen dat de generaties na ons ook nog kunnen genieten van al het moois dat Spanje te bieden heeft, het belangrijk is dat we nú goed zijn voor de natuur én de lokale bevolking. Ik zet me daarom graag in voor duurzaam toerisme én voor lokale projecten die duurzaamheid in Spanje bevorderen.

Mijn bijdrage aan een duurzaam Spanje

"1% van de opbrengst van Spanje voor Jou gaat naar lokale projecten die duurzaamheid bevorderen."

Duurzaam toerisme bij Glamping Forest Days in de Pyreneeën van Spanje

Op Spanje voor Jou inspireer ik mensen om niet alleen Spanje’s bekendste parels, maar ook onbekende plaatsen en natuurgebieden te bezoeken. Vooral op deze onbekende plekken proef je vaak het échte authentieke Spanje. Bovendien worden op deze manier toeristen plus de inkomsten uit toerisme beter over het land verspreid.

Verder beveel ik op mijn website vele kleinschalige campings, glampings, hotels en vakantieparken aan die zich inzetten voor duurzaam toerisme in Spanje.

En vanaf 2023 steun ik bovendien ook andere duurzame projecten in Spanje. Dit doe ik door jullie op mijn website en op de sociale media kanalen van Spanje voor Jou te vertellen over deze projecten. Maar ook financieel. Want 1% van de opbrengst van Spanje voor Jou investeer ik in lokale projecten die duurzaamheid bevorderen.

Als jij dus via mijn website een accommodatie, vakantie of activiteit boekt die ik op Spanje voor Jou aanbeveel, dan steun je automatisch duurzame projecten in Spanje, zonder dat het jou iets extra’s kost.

Duurzaam toerisme in Spanje

Iberische zwartvoetvarkens in ExtremaduraFoto: Gertjan de Zoete

Duurzaam toerisme, dat ook wel verantwoord toerisme of ecotoerisme genoemd wordt, is toerisme met oog voor de natuur, de lokale cultuur én de lokale bevolking.

Het is toerisme waarbij de impact op de natuur geminimaliseerd wordt en de lokale economie zo veel mogelijk gesteund wordt. Dit soort toerisme is bij voorkeur kleinschalig, betrekt de lokale bevolking én denkt aan het milieu.

Fantastische voorbeelden van duurzaam toerisme in Spanje vind ik bijvoorbeeld vakantie-accommodaties als Forest Days Glamping in de Spaanse Pyreneeën of Casas Benali in de Sierra Enguera (regio Valencia).

Op de pagina's die ik geschreven heb over kleine campings, glampings, kleinschalige vakantieparken en kleinschalige hotels in Spanje vind je nog veel meer prachtige voorbeelden van duurzaam toerisme in Spanje:

"Als we willen dat de generaties na ons ook nog kunnen genieten van al het moois dat Spanje te bieden heeft, dan is het belangrijk dat we nú goed zijn voor de natuur én de lokale bevolking!”

Daarnaast beveel ik op Spanje voor Jou projecten aan die verlaten dorpen als Patones de Arriba (regio Madrid) en El Acebuchal (Malaga, Andalusië) weer nieuw leven inblazen.

En moedig ik mensen aan om een wandelvakantie, fietsvakantie of ander soort actieve vakantie in Spanje te houden waarbij de natuur zo min mogelijk verstoord wordt. Of een treinvakantie in plaats van een vlieg-  en autovakantie in Spanje.

Met het oog op duurzaam toerisme ben daarom ook geen voorstander van waterskiën, quad rijden en dergelijke, maar geef de voorkeur aan activiteiten als paardrijden, kajakken of vogels kijken. Plus aan activiteiten waarbij je Spanje's cultuur, tradities en gastronomie beter leert kennen.

Andere duurzame projecten in Spanje

Naast duurzaam toerisme in Spanje vinden er nog talloze andere initiatieven plaats die Spanje groener en duurzamer maken: projecten die biodiversiteit bevorderen of bijna uitgestorven diersoorten herintroduceren in de natuur, maar ook projecten die zich inzetten voor minder plastic in de natuur, een betere verdeling van water en vooral ook het creëren van bewustwording bij mensen hoe belangrijk het is dat we zuinig zijn met moeder natuur.