De Costa's in Spanje: alle bekende én minder bekende Spaanse Costa's

Ken jij alle costa’s van Spanje en weet je waar ze liggen? Ik heb een handige interactieve kaart van de Spaanse Costa's gemaakt.

Want naast bijvoorbeeld de bekende Costa del Sol in Andalusië en Costa Brava in Catalonië zijn er nog veel meer costa’s, die minder bekend en dus ook minder toeristisch zijn.

Op deze pagina vind je een handig overzicht met korte beschrijving van alle costa’s in Spanje.

Over een aantal kusten heb ik een aparte pagina geschreven met tips over wat je kunt zien en doen én waar je sfeervol kunt overnachten aan de specifieke costa.

Wat alle costa’s met elkaar gemeen hebben, is dat je er een zon- en strandvakantie prima kunt combineren met een actieve- en/of cultuurvakantie, ook als je met kinderen op vakantie naar Spanje gaat!

Costa de la Muerte Costa Blanca Costa de Almería Costa Verde Costa de Barcelona Costa Cantabria Costa de Azahar Costa Vasca Costa Brava Costa Tropical Costa de la Luz Rías Altas Costa del Sol Costa Cálida Rías Bajas Costa Dorada Costa de Valencia

De Costa's in Noord-Spanje

Ik heb altijd gedacht dat de gehele kust van Noord-Spanje de Costa Verde is.

De Costa Verde in Spanje blijkt echter alleen de kust van Asturië te zijn. De kusten van de andere regio's in het Groene Spanje hebben andere namen. En in Galicië is de kustlijn zelfs opgesplitst in drie verschillende Costa's.

Van Zuidwest naar Oost vind je in Noord-Spanje de volgende costa's:

De Rías Baixas (Galicië)

De Rías Bajas (in het Galicisch: Rías Baixas) is het uitmondingsgebied van vier rivieren in het zuidwesten van Galicië: de Ría de Muros e Noia, Ría de Arousa, Ría de Pontevedra en Ría de Vigo. 

Deze vrij rustige Spaanse Costa aan de Atlantische Oceaan heeft een prachtige kustlijn met talloze heerlijke stranden, die ideaal zijn voor een strandvakantie.

En omdat dit kustgebied in Galicië vrij vlak is, is het ook een uitstekende vakantiebestemming voor een wandelvakantie in Noord-Spanje.

Maar ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in de Rías Baixas! Je vindt er namelijk prachtige vissersdorpjes als Combarro en Ribeira. Plus de charmante steden Vigo, Pontevedra en Tui. En wist je dat er aan deze Spaanse costa ook wijn verbouwd wordt?

De Costa da Morte (Galicië)

Costa da Morte in Galicië (Noord-Spanje) - Foto: Ontdek Galicië

De Costa de la Muerte (in het Galicisch: Costa da Morte) is de kust in het westen van Galicië, die ten noorden van de Rías Baixas ligt. Deze kust is een ruige kust met hoge kliffen waar het zeewater op stukslaat. Niet voor niets wordt deze Costa in Spanje de Dodenkust genoemd. 

Aan deze kust ligt ook Fisterra (in het Spaans: Finisterre), wat letterlijk vertaald het “Einde van de Wereld” betekent. Fisterra is het meest westelijke puntje van Spanje. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de hoge kliffen waar de Dodenkust zijn naam aan te danken heeft. En kun je genieten van fantastische zonsondergangen. Veel pelgrims komen naar deze plek toe om hun pelgrimskleding te verbranden nadat ze in bedevaartsoord Santiago de Compostella zijn geweest. 

Verder vind je aan deze kust het grootste strand van Galicië: het strand van Carnota, dat gelegen is in een grote inham. Dit ongerepte is maar liefst zeven kilometer lang; en bij eb is het op sommige stukken 500 meter breed!

Bovendien vind je in het dorpje Carnota een horreo (=typisch Galisische opslagplaats op poten) die maar liefst 32 meter lang is. Bizar! Het is echter niet de langste horreo van Galicië. Die vind je in het dorpje Lira en is 34 meter lang. Voor mij zijn dit de indrukwekkendste bouwwerken aan de Costa de la Muerte.

De Rías Altas (Galicië)

Het Kathedralen strand aan de Rías Altas in Galicië (Noord-Spanje)

De Rías Altas is de noordkust van Galicië, die eindigt bij de grens met Asturië. Het is de noordkust van de provincies A Coruña en de gehele kust van de provincie Lugo. 

Deze costa in Noord-Spanje is het uitmondingsgebied van een tiental rivieren. Van West naar Oost zijn dit de Ría de Coruña, Ría de Betanzos, Ría de Ares, Ría de Ferrol, Ría de Cedeira, Ría de Ortigueira e Ladrido, Ría del Barquero, Ría de Vivero, Ría de Foz en Ría de Ribadeo. 

Ook hier vind je hoge kliffen en prachtige baaien. Plus stranden met indrukwekkende rotsen. Hier vind je ook het bekendste strand van Galicië (en misschien ook wel van heel Noord-Spanje?): het Playa de los Catedrales strand (in het Galicisch: Praia de os Catedrais). Oftwel het Kathedralenstrand, waar rotsen als kathedralen uit de zee steken.

En de zee? Die is behoorlijk wild aan de Rías Altas. Maar gelukkig zijn er ook beschutte baaien waar je wel degelijk kunt zwemmen en zonnen tijdens een strandvakantie.

Hou je van surfen? Overweeg dan een surfvakantie aan de Rías Altas. Want aan het strand van Valdoviño en het strand van Pantín kun je uitstekend surfen!

Cultuurliefhebbers kunnen tenslotte terecht in de steden A Coruña en Ferrol. En in pittoreske dorpjes als Cariño en San Andrés de Teixido.

De Costa Verde (Asturië)

Het Playa de Toro strand aan de Costa Verde - Foto: Alfonso Suárez

De Costa Verde (=Groene Kust) van Spanje is de kust van de regio Asturië, die gelegen is tussen de Rías Altas in het westen en Costa da Cantabria in het oosten.

Je kunt genieten van zachte zandstranden, hoge kliffen en schattige vissersdorpjes aan deze grillige groene kust in Noord-Spanje.

Ik vind deze Costa in Spanje niet alleen heerlijk voor een strandvakantie in de zomer, maar ook voor een cultuurvakantie of actieve vakantie. En dan met name een surfvakantie.

O ja, en wist je dat je aan de Costa Verde dinosaurussporen kunt vinden…?

De Costa de Cantabria (Cantabrië)

Het Playa de Langre strand aan de Costa de Cantabria in Cantabrië (Noord-Spanje)

De Costa de Cantabria is de kust van de regio Cantabrië. Aan deze groene kust met grillige kliffen en witte zandstranden in Noord-Spanje liggen schilderachtige dorpjes als San Vincente de la Barquera, Santillana del Mar en Comillas.

Bovendien kun je er genieten van prehistorische rotstekeningen in de grotten van Altamira of de El Soplao grot.

Ik vind deze Spaanse Costa een aanrader voor een strandvakantie, cultuurvakantie én actieve vakantie.

En ben je toe aan een wellnessvakantie, dan kun je aan deze kust in het Groene Spanje terecht in heerlijke kuuroorden

De Costa Vasca (Baskenland)

Biosfeerreservaat Urdaibai aan de Costa Vasca in Baskenland (Noord-Spanje)

De Costa Vasca (=Baskische Kust) is zoals de naam al zegt de kust van Baskenland.

Deze ruige kust in Noord-Spanje bestaat uit steile kliffen, uitgestrekte zandstranden en talrijke kleine (schier-)eilanden als Gaztelugatxe.

Bovendien vind je aan deze Costa in het noorden van Spanje het prachtige natuurgebied Urdaibai, dat ligt rond de uitmonding van de Guernica rivier in de Golf van Biskaje. In dit gebied kun je heerlijk om wandelen, fietsen, kajakken én surfen! Het gezellige vissersdorpje Mundaka is namelijk een echt surfparadijs. 

Liefhebbers van een cultuurvakantie kunnen aan deze Spaanse Costa terecht in schattige vissersdorpjes, de moderne stad Bilbao en gastronomische stad San Sebastian. Beiden steden zijn overigens ook aanraders voor een stedentrip, waarbij je een stedentrip uitstekend kunt combineren met een strandvakantie

Terug naar boven>>

De Costa's in Oost-Spanje

Aan de oostkust van Spanje bevinden zich de costa's van de regio's Catalonië en Valencia. Een aantal van deze Spaanse costa's zijn welbekend bij iedereen, maar er zijn ook costa's waar nauwelijks nog iemand van gehoord heeft.

Van noord naar zuid vind je in Oost-Spanje de volgende costa's:

De Costa Brava (Girona, Catalonië)

Kronkelende rotskust aan de Costa Brava (Catalonië)

De Costa Brava is de kust van de provincie Girona, de meest noordoostelijke provincie van Catalonië.

In het zuiden van deze populaire Spaanse Costa vind je drukke badplaatsen als Lloret de Mar en Blanes aan uitgestrekte zandstranden.

Het noordelijke deel van de Costa Brava is echter ruiger, moeilijker toegankelijk en minder toeristisch. Het is een prachtige rotsachtige kust met baaien, verborgen inhammen en helder water.

Je kunt er prachtige wandelingen en fietstochten maken of zwemmen in baaien. Bovendien kun je er genieten van kunst van Dalí en Picasso...

De Costa de Barcelona (Barcelona, Catalonië)

Het Barceloneta strand in het centrum van Barcelona

De Costa de Barcelona is zoals de naam al aangeeft de kust van de provincie Barcelona in Catalonië. Deze circa 100 kilometer lange kuststrook aan de Middellandse Zee bestaat uit twee costa’s: de Costa del Maresme ten noorden van de stad Barcelona en de Costa del Garraf ten zuiden van de stad Barcelona. 

Aangezien de stranden aan deze Costa in het noordoosten van Spanje vanuit Barcelona goed per trein bereikbaar zijn, worden zij ook druk bezocht door Barcelonezen. 

Ik vind de Kust van Barcelona een leuke vakantiebestemming voor als je een strandvakantie wilt combineren met een bezoek aan Barcelona.

Wil je een stedentrip Barcelona combineren met een strandvakantie, dan kun je natuurlijk ook naar het stadsstrand van Barcelona gaan. 

De Costa Dorada (Tarragona, Catalonië)

Het strand bij Tamarit Beach Resort aan de Costa Dorada (Catalonië)

De Costa Dorada (in het Catalaans: Costa Daurada) is de kust van de provincie Tarragona, de meest zuidelijke provincie van Catalonië.

Deze Spaanse Costa aan de Middellandse Zee heeft uitgestrekte zandstranden en rustige, ondiepe wateren, wat zeker voor families met kleine kinderen ideaal is.

Daarnaast vind je in de zuidelijkste kuststrook van Catalonië idyllische baaitjes met kleine stranden, die omgeven worden door rotsen. Waar je eveneens heerlijk kunt zonnebaden, zwemmen of snorkelen.

Op de grote badplaatsen Salou en Cambrils na, zijn de badplaatsen aan deze Costa in het oosten van Spanje charmante plaatsjes met gezellige boulevard en mooie, schone zandstranden.

De Costa del Azahar (Castellón, Valencia)

Het strand van Peñiscola aan de Costa del Azahar (Castellón, Valencia)

De Costa del Azahar is de kust van de provincie Castellón, de noordelijkste provincie van de regio Valencia.

Aan deze bij buitenlandse toeristen nog vrij onbekende kust in het oosten van Spanje vind je geen baaien, maar wel uitgestrekte zandstranden en charmante stadjes als Peñíscola en Benicàssim. Plus Castellón’s gezellige hoofdstad Castellón de la Plana.

Ik vind deze onbekende Spaanse Costa aan de Middellandse Zee een leuke vakantiebestemming voor een strandvakantie én cultuurvakantie.

Zeker voor families met kleine kinderen vind je hier veilige stranden met rustig en ondiep zeewater

De Costa de Valencia (Valencia, Valencia)

Het Playa las Arenas strand in Valencia (Foto: Pablo Casino)

De Costa de Valencia is de kust van de provincie Valencia, de middelste provincie van de regio Valencia (Valencia is een stad, provincie én regio!).

Ook hier vind je uitgestrekte fijne zandstranden, die heerlijk zijn voor een zonvakantie.

Ook de stad Valencia heeft overigens heerlijke stranden, zodat je een stedentrip Valencia prima kunt combineren met een strandvakantie!

Wil je je goed verwennen, boek dan een paar nachten in het luxe Las Arenas Balneario Resort aan het Las Arenas strand van Valencia.

De Costa Blanca (Alicante, Valencia)

Het strand van Moraira aan de Costa Blanca (Alicante)

De Costa Blanca is de kust van de provincie Alicante, de zuidelijkste provincie van de regio Valencia.

Hoewel deze kust in Oost-Spanje bij velen misschien bekend staat voor goedkope feestvakanties naar Benidorm, vind je aan deze Spaanse Costa ook kleine inhammen, pittoreske dorpen en prachtige natuur.

Dus ook als je niet van massatoerisme houdt, vind je aan deze Mediterrane kust prachtige vakantiebestemmingen voor bijvoorbeeld een zon-, cultuur- of wandelvakantie.

Bovendien is het er zelfs in de winter aangenaam warm! Ik vind de Costa Blanca dan ook een heerlijke plek om te overwinteren in Spanje.

Terug naar boven>>

De Costa's in Zuid-Spanje

In Zuid-Spanje bevindt zich de alom bekende Costa del Sol. Maar dit is niet de enige costa in het zuiden van Spanje! Van west naar oost bevinden zich in de regio's Andalusië en Murcia de volgende costa's:

De Costa de la Luz (Huelva en Cádiz, Andalusië)

Het Playa de Bolonia strand aan de Costa de la Luz in het westen van Andalusië

De Costa de la Luz is de kust van de provincies Huelva en Cádiz, helemaal in het westen van Andalusië.  In tegenstelling tot de andere kusten van Zuid- en Oost-Spanje ligt deze Spaanse Costa niet aan de Middellandse Zee, maar aan de Atlantische Oceaan.

De Oceaanwind zorgt in de warme zomermaanden voor heerlijke verkoeling. Bovendien kun je er door deze wind het hele jaar door fantastisch surfen!  

Dit, in combinatie met de zachte zandstranden, de vele charmante stadjes en dorpjes én het vogelrijke natuurgebied Doñana aan deze kust, maakt de westkust van Andalusië voor mij tot een fantastische bestemming voor o.a. een strandvakantie, cultuurvakantie of surfvakantie.

De Costa del Sol (Málaga, Andalusië)

Zonsondergang aan het strand van Marbella aan de Costa del Sol in Andalusië

De Costa del Sol is de kust van de provincie Málaga en is de bekendste kust van Andalusië.

In de zomermaanden is het een zeer populaire bestemming voor zonaanbidders. Ten minste het deel van de Costa del Sol ten westen van de stad Málaga. Je vindt er uitgestrekte witte zandstranden aan rustig water. Maar ook grote appartementencomplexen en hoge hotels, grote wegen om de mensenmassa's te vervoeren en pretparken een meer voor  extra vermaak.

De stranden aan de Costa del Sol Oost zijn minder zacht en wit; en minder toeristisch. Bovendien vind je er ook idyllische inhammen met kleine stranden. En proef je er nog meer het echte Spanje.

Door de heerlijke temperaturen in de winter kun je ook heerlijk overwinteren aan de Costa del Sol.

De Costa Tropical (Granada, Andalusië)

Het Playa Cantarriján strand aan de Costa Tropical in Andalusië

De Costa Tropical (=Tropische Kust) is de kust van de provincie Granada in Andalusië. En is gelegen aan de Middellandse Zee, tussen de Costa del Sol in het westen en de Costa de Almería in het oosten. 

De kust heeft zijn naam te danken aan zijn warme en droge klimaat, waardoor er tropische planten plus avocado’s, bananen, papaja’s en mango’s groeien.

Ook al is deze Costa in Zuid-Spanje een stuk minder toeristisch dan de Costa del Sol, minder mooi is het er zeker niet! Je vindt er idyllische baaien met kleine stranden, die te bereiken zijn via smalle paadjes. Bijvoorbeeld het Playa Cantarriján strand.

Geef je de voorkeur aan een groter strand met faciliteiten, ga dan naar Almuñecar (de bekendste badplaats aan de Costa Tropical) of La Herradura.

Een leuk detail: Net als in de rest van de provincie Granada krijg je aan deze Costa een gratis tapas bij een drankje..

De Costa de Almería (Almería, Andalusië)

Isleta del Moro in natuurgebied Cabo de Gata aan de Costa de Almería (Andalusië)

De Costa de Almería is de kust van de provincie Almería helemaal in het oosten van Andalusië. Deze kust is de warmste costa van Spanje met de minste neerslag. 

Je vindt er een kaal en ruw bergachtig landschap plus brede zandstranden (en helaas ook een deel plastic kassen, waar veel van onze geïmporteerde groente uit Spanje vandaan komen).

Bekende badplaatsen aan de zuidkust van de Costa de Amería zijn Roquetas de Mar en Aguadulce. En aan de oostkust liggen de bekende badplaatsen Mojácar en Vera.

Hou je echter van stranden in idyllische baaitjes? Ga dan op vakantie in natuurgebied Cabo de Gata, het grootste beschermde kustgebied van Andalusië! Het is een geïsoleerd gebied met oude vulkanen, steile kliffen, afgelegen stranden en pittoreske dorpen. Plus een indrukwekkende onderwaterwereld, die een paradijs is voor snorkelaars en duikers.

De Costa Cálida (Murcia)

Fietsen in de omgeving van Mazarrón aan de Costa Cálida (Murcia - Foto: Sergio González)

De Costa Cálida (=Warme Kust) is de kust van de regio Murcia in Zuid-Spanje, die ligt ten zuiden van de Costa Blanca. 

Aan deze vrij onbekende Costa in Spanje liggen zachte zandstranden, ongerepte inhammen, indrukwekkende kliffen, mooie natuurgebieden, pittoreske vissersdorpjes en de oude Romeinse stad Cartagena.

Bovendien ligt deze Spaanse Costa aan maar liefst twee zeeën: de Middellandse Zee én de Mar Menor (=Kleinere Zee). De laatste zee is een warme, rustige binnenzee ten noorden van de stad Cartagena, die door de smalle landtong Manga del Mar Menor wordt afgescheiden van de Middellandse Zee. 

Tenslotte heeft de Costa Cálida meer dan 300 zondagen per jaar, met een gemiddelde temperatuur van 19°C. 

Deze kust is dus niet alleen in de zomer heerlijk voor een zonvakantie en kindervakantie, maar is ook een perfecte bestemming om te overwinteren in Spanje.

Een aantal Spaanse Costa's uitgelicht