Vigo: elegante stad in Galicië met enorme vissershaven & winkelcentrum

Wist je dat de stad Vigo in het zuiden van Galicië een fantastische bestemming voor een stedentrip is? Ik wist dat deze aan de Ría de Vigo in het Rías Baixas gebied gelegen stad in Noord-Spanje een enorme haven plus een gezellige oude binnenstad heeft en kon me voorstellen dat je er fantastisch vis plus zeevruchten kunt eten.

Ik wist echter niet dat het een ontzettend elegante stad is met statische gebouwen, veel winkels, een eigen Gran Via plus een gigantisch overdekt winkelcentrum!

Jachthaven van Vigo (Real Club Nautico)

Ik heb genoten van de prachtige combinatie van oud en nieuw die deze stad heeft! Je kunt er cultuur proeven, fantastisch eten plus drinken (o.a. Albariño wijk) én winkelen tot je er bij neervalt! En wil je even bijkomen van het vele shoppen, dan kun je op het dak van het luxe Nagari hotel genieten van een werkelijk fantastische Spa met uitzicht op het water.

Nu begrijp ik waarom veel cruise schepen tegenwoordig een tussenstop maken in Vigo... Bovendien ligt deze heuvelachtige stad maar 150 kilometer van het vliegveld van Porto (Portugal), met directe vluchten naar zowel Nederland als België, plus rijden er vanuit het vliegveld directe bussen naar Vigo. 

Lees hier wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Vigo. 

Of ga meteen verder naar mijn tips over:

Bezienswaardigheden in Vigo

De oude binnenstad van Vigo

Praza do Constitución in Vigo (Noord Spanje)

Ga tijdens je vakantie in Vigo op verkenning in de oude binnenstad met zijn smalle, hellende, kronkelende straatjes met vele restaurants plus tapas bars, de negentiende eeuwse Santa Maria de Vigo kathedraal, de Porta do Sol en de gezellige Praza do Constitución!

En bewonder ook even de zeventiende eeuwse stadsomwalling die de oude binnenstad omringde ter bescherming tegen de vele aanvallen vanuit zee...

De haven van Vigo

Standbeeld van een emigrant in de haven van Vigo (Noord Spanje)

Wat ook niet mag ontbreken tijdens je Vigo vakantie is een korte blik op de haven van Vigo (Porto do Vigo).

De haven van Vigo is namelijk een van de grootste vissershaven ter wereld plus een van de drukste transporthavens!

Hij is ongeveer 20 kilometer lang en bestaat voor meer dan 9 kilometer uit kades.

Een klein deel van de haven (dichtbij de oude binnenstad) wordt tegenwoordig gebruikt voor de aanleg van cruise schepen als de MSC Opera en Disney Magic.

Tip! Vergeet ook niet om tijdens jouw vakantie in Vigo te genieten van de overheerlijke gastronomie! Zeker als je van vis plus zeevruchten houdt, is deze stad in het Rías Baixas gebied van Galicië (met zijn Albariño wijn) een waar paradijs.... 

Keltische nederzetting in Vigo

Oude gefortificeerde nederzetting in Vigo (Noord Spanje)

Een absolute aanrader voor als je meer over de geschiedenis van Vigo te weten wilt komen, vind ik bovendien de Castro Celta de Vigo of Castro do Vigo, een ommuurde Keltische nederzetting op een bergtop in Vigo waar  stadsbewoners zich teruggetrokken tijdens aanvallen van onder meer de Vikingen.

Je ziet er resten van de oude nederzetting plus van een oud fort (het Castelo do Castroen kunt er een reconstructie van een paar ronde woningen die zo typisch waren voor de vele castros in Galicië bewonderen.

Bovendien kun je er heerlijk wandelen door het waterrijke Monte Castro park, is er een speeltuin voor kinderen én heb je er een fantastisch uitzicht over de stad plus de rivieruitmonding.

*Tip*

Ik vind deze Keltische nederzetting in Vigo ook leuk voor als je met kinderen op vakantie naar Vigo gaat.

Vind je het interessant om te zien hoe mensen heel vroeger gewoond hebben? Bezoek dan zeker ook de Castro de Santa Trega bij de grens met Portugal of andere castros in Galicië!

Winkelen in Vigo

Winkelcentrum Vialia in Vigo (Galicië)

Hou je van winkelen? Trek dan tijdens je stedentrip in Vigo zeker een hele dag uit om te shoppen in het overdekte winkelcentrum Vialia!

Sinds 2021 is deze havenstad in Noord-Spanje namelijk een gigantisch, 3 verdiepingen tellend winkelcentrum rijk. Met maar liefst 120 winkels, talrijke restaurants plus een bioscoop.

En op de onderste verdieping een treinstation. Want het is gebouwd boven op een van de twee treinstations van de stad: het Estación de Urzaiz!

Bovendien is er buiten bij het winkelcentrum een skatebaan, een leuk piratenschip voor kleine kinderen, een voetbalveld plus een relax zone. En uiteraard is er een grote parkeergarage bij het winkelcentrum.

Rolbanden op de Avenida da Gran Via in Vigo (Galicië, Noord-Spanje)

Daarnaast kun je ook gezellig winkelen in het centrum van Vigo, rond de Rua do Príncipe, de Avenida da Gran Vía plus de oude binnenstad.

In het midden van de hellende Avenida da Gran Vía worden momenteel vanaf het Monumento ao Trabalho monument lange rolbanden aangelegd waarin je op de rolband niet alleen even bij kunt komen van het bergop lopen, maar ook even kunt zitten, genieten van groen of kunst en zelfs je mobile apparaat op kunt laden. De eerste 4 rolbanden waren in september 2022 reeds klaar. En er werd hard gewerkt aan de laatste rolbanden, tot aan het Praza de España plein.

Tip! Ben je moe van het vele winkelen? Verwen jezelf dan in de fantastische Spa op het dak van het luxe Nagari hotel in Vigo! Voor €35 kunnen mensen die geen gast zijn van het hotel een uur lang genieten van twee jacuzzi's plus een zwembad met een circuit van waterstralen voor je hele lichaam en met een fantastisch uitzicht op de Ría de Vigo, de ertegenover gelegen plaats Cangas plus de zogenaamde bateas (=mosselkwekerijen).

Wil je je nóg meer verwennen, neem er dan ook nog een massage (in september 2022 kostte 45 minuten Zweedse massage €65). Ik was als herboren na mijn massage plus Spa belevenis in het Nagari hotel...

Stadsparken in Vigo

Park bij de genotificeerde nederzetting van Vigo (Noord Spanje)

Geniet als je op vakantie naar Vigo gaat ook van de vele stadsparken die deze stad in het zuiden van het Rías Baixas gebied rijk is. Bijvoorbeeld het park bij de Praza do Compostela of het park bij de Rúa Montero Ríos.

En natuurlijk het Parque de Castrelos, het grootste stadspark van Vigo, dat zich bevindt op een berg aan de buitenkant van Vigo. Het is een groen park met veel vijvers, talrijke wandelroutes plus het paleis Pazo de Castrelos dat tegenwoordig dienst doet als stedelijk museum van Vigo: het Museo Municipal Quiñones de León, met Galicische kunst en geschiedenis.

Een ander mooi stadspark is dat op de Monte de A Guía in de Teis wijk. Ook hier bevond zich vroeger een gefortificeerde nederzetting.

Beleef de Herovering van Vigo

De Herovering van Vigo op 28 maart

Wil je deze levendige havenstad in Noord-Spanje op een bijzondere manier meemaken? Zorg dan dat je op 28 maart op vakantie in Vigo bent!

Rond die dag wordt ieder jaar namelijk de Herovering van Vigo (=Reconquista de Vigo) gevierd. Toen de inwoners van Vigo de stad terug veroverden op de troepen van Napoleon....

Terug naar boven>>

Transport naar Vigo

Met de bus van vliegveld Porto naar Vigo

Vlieg je voor je stedentrip naar Vigo op het vliegveld van Porto in Portugal? Vanaf het vliegveld rijden er verschillende directe bussen naar Vigo, onder andere de Flixbus, Alsa plus Autna bus. Toen ik er in september 2022 was, bevond het busstation van Vigo zich nog aan de Avenida de Madrid, net buiten het centrum, maar nog voor het einde van 2022 verhuist het busstation naar het centrum, naast het winkelcentrum Vialia.

De busrit duurt ongeveer 2 uur en de kaartjes voor beide bussen kun je van tevoren kopen via bijvoorbeeld de App van Omnio. Hou er rekening mee dat er een uur tijdsverschil is tussen Portugal en Spanje...

Met de trein naar Vigo

Tijdens mijn vakantie in Galicië heb ik de trein van Pontevedra naar Vigo genomen. Er zijn twee treinstations in Vigo: het Estación de Urzaiz (onder het winkelcentrum Vialia) plus het Estación Guixar.

Zelf heb ik het treinkaartje op het treinstation van Pontevedra gekocht, maar je kunt het ook online kopen via bijvoorbeeld Omnio of Trainline. Er rijden talrijke treinen tussen beide steden en de treinrit duurt ongeveer 15 minuten. 

Je kunt vanuit Vigo ook de trein naar bijvoorbeeld Santiago de Compostela (50 minuten), het vliegveld van Porto (2,5 uur) of Madrid (4 uur 16 minuten) nemen. Op de website van Trainline vind je meer informatie over treinen van en naar Vigo>>

Terug naar boven>>

Een gezinsvakantie Vigo

Plan je een kindervakantie naar Vigo? Leuk! Neem je kinderen mee op avontuur naar: 

  • de Keltische nederzetting van Vigo (Castro de Vigo);
  • Parque de Castrelos - het grootste stadspark van Vigo;
  • Vigo Zoo - Vigo's interactieve dierentuin & natuurwetenschap-park;
  • de stranden in de omgeving van Vigo;
  • de Cíes eilanden.

En houden jullie van winkelen? Dan mag een bezoek aan het nieuwe Vialia winkelcentrum niet missen!

Terug naar boven>>

Sfeervolle hotels in Vigo

Hotel Pazo los Escudos Spa & Beach (Vigo)

Hotel Pazo los Escudos is een 5-sterren hotel dat zich bevindt in een Pazo (=groot herenhuis) aan het Carril strand in Vigo, aan de westkust van Galicië.

Dit romantische luxe hotel aan zee in Noord-Spanje beschikt over een buitenzwembad, uitstekend welness-centrum, een heerlijk restaurant plus een privé strand. Bovendien heeft het een fantastisch uitzicht op zee en op de Cies-eilanden.

Gran Hotel Nagari Hotel & Spa (Vigo)

Zoek je een wellness hotel in Vigo, dan kan ik Gran Hotel Nagari ook warm aanbevelen!

Dit 62 kamers tellende luxe 5-sterren hotel aan de westkust van Noord-Spanje is gevestigd in een historisch gebouw dat van binnen geheel gemoderniseerd is.

Het beschikt over een fantastisch wellness-centrum, zwembad plus restaurant. En biedt een geweldig uitzicht op zee.

Boutique hotel Puerta Gamboa (Vigo)

Een heerlijk boutique hotel midden in oude binnenstad van havenstad Vigo vind ik hotel Puerta Gamboa in de haven van Vigo.

Het kleine hotel is gevestigd in een prachtig negentiende eeuws pand met granieten voorgevel en originele balkons. En heeft 19 comfortabele kamers, een bar plus een klein restaurant waar eigenaar Manuel met liefde voor je kookt. Huisdieren zijn toegestaan.

Terug naar boven>>

De omgeving van Vigo

En wist je dat deze levendige havenstad in Noord-Spanje ook een goede uitvalsbasis is voor het verkennen van Galicië?

Want wat ligt er veel moois in de omgeving van Vigo! Voor liefhebbers van architectuur en geschiedenis, een actieve vakantie én een luiervakantie... In de omgeving van deze kustplaats in het Groene Spanje zit je goed.

De mooiste bezienswaardigheden inde omgeving van Vigo heb ik hier bij elkaar gezet.

Romaanse kerken

De Romaanse Santiago de Bembreve kerk buiten Vigo (Noord Spanje)

Zo liggen enkele kilometers buiten de dichtstbevolkte stad van Galicië de drie mooiste Romaanse kerken die deze regio in Noord Spanje rijk is. En die alle drie dateren uit de twaalfde eeuw.

Ik heb het over de Santa Maria de Castrelos kerk in Castrelos, de Santiago de Bembrive kerk in Bembrive en de San Salvador de Coruxo kerk in Coruxo.

Prehistorische en Romeinse resten

Dolmen in Casa dos Mouros buiten Vigo (Noord Spanje)

Hou je van geschiedenis? Ga dan tijdens je vakantie in Vigo op zoek naar de talrijke prehistorische en Romeinse resten die te vinden zijn in de omgeving van de levendige havenstad in Noord Spanje.

Bijvoorbeeld naar de dolmen van Casa dos Mouros in Candeán, een Necrópolis in Castrelos, een Romeinse nederzetting in Toralla en Romeinse pekelfabrieken (=fabricas de salazón) in Noville (Mugardos).

Mooie stranden

Het Samil strand van Vigo (Noord Spanje)

En wist je dat je van je vakantie in Vigo ook een zonvakantie kunt maken? Vigo telt maar liefst 38 stranden en baaien. Stranden met fijn, wit zand. Die ideaal zijn voor een strandvakantie met kinderen. Maar ook om te vissen, surfen of duiken.

Bijvoorbeeld de stranden Praia de Samil (Vigo's meest toeristische strand), Praia de Canido (goede visplek met veel visrestaurants), Praia do Vao (bij een Romeinse nederzetting) of Praia de Fortiñón in Saiáns (goed strand om te duiken of surfen).

De Cíes eilanden

De Cíes eilanden voor de kust van Vigo (Noord Spanje)

In de zomer kun je vanuit Vigo bovendien per boot naar de prachtige Cíes eilanden. Met ongerepte natuur, een schat aan vogels en parelwitte zandstranden.

De eilanden voor de kust van Vigo maken deel uit van natuurpark Parque Nacional de las Islas Atlánticas. En herbergen de bekende droomstranden Praia do Rodas en Praia do Figueiras

Dus hou je van onbedorven natuur? Ga dan in de zomer op vakantie naar de Cíes eilanden! Want de eilanden zijn een paradijs voor vogelkijkers. En vormen een prachtige omgeving voor een wandelvakantie of zonvakantie in Spanje.

*Tips*

Je kunt van tevoren al via de Nederlandstalige website DirectFerries kaartjes kopen voor de boot van Vigo naar de Cies eilanden.

Wil je de Cies eilanden écht beleven, blijf dan een paar dagen. Je kunt overnachten op Camping Islas Cíes (in je eigen tent of in een huurtent).

Bosparken

De Galiñeiro berg buiten Vigo (Noord Spanje)

Hou je van groen en natuur? Ga dan ook wandelen of fietsen in een van de talrijke mooie glooiende bosparken in de omgeving als je op vakantie naar Vigo gaat.

Ga bijvoorbeeld op avontuur naar de Monte de Alba (met prachtige uitzichten over Rias Baixas), de Monte Cepudo of de Monte dos Pozos. Of verken de Monte Galiñeiro, Saiáns & Zománs.

Andere steden in de omgeving van Vigo

De Santa Maria kathedraal in Lugo (Noord Spanje)

Cultuurliefhebbers kunnen tijdens hun vakantie in Vigo tenslotte ook nog uitstapjes of een rondreis maken naar andere mooie steden in Galicië.

Bijvoorbeeld naar Pontevedra, Ourense of Lugo. Maar ook naar Spanje's bekende pelgrimsplaats Santiago de Compostela.

Of je kunt je vakantie in Vigo combineren met een vakantie naar Portugal. Want de havenstad ligt op minder dan 40km van de Portugese grens.

Lees meer over Galicië