Balneario de Mondariz: een populair kuuroord in Galicië (Noord-Spanje)

Ik had gehoord dat het Balneario de Mondariz in Galicië een van de oudste plus bekendste Spa’s in Spanje is. En nieuwsgierig als ik ben, wilde ik deze Spa zelf zien plus beleven. Dus na mijn bezoek aan Spanje’s thermale hoofdstad Ourense ben ik doorgereden naar Villa Termal Balneario de Mondariz, waar ik de thermale baden heb uitgeprobeerd én een nacht heb geslapen.

Hotel Balneario de Mondariz (Galicië)

Al was ik aanvankelijk overweldigd door de drukte in en rond de Spa, na een tijdje begon ik de plaats meer en meer te waarderen, zeker ook de omgeving rond de thermale Spa.

Ben je nieuwsgierig geworden? Lees hier dan meer over deze populaire Spa in het noordwesten van Spanje!

Tip: Maak een bijzondere ervaring van je Galicië vakantie en laat je reis verzorgen door reisorganisatie Ontdek Galicië! Want Bianca en Jorge wonen vanaf 2008 in de Rías Baixas en kennen er de mooiste plekken.

Zij bieden individuele rondreizen, wandelvakanties plus zeiltochten op maat aan, waarbij vervoer, verblijf in sfeervolle accommodaties én activiteiten in overleg met jou verzorgd worden. Bovendien ontvang je een roadbook met uitgebreide info over bezienswaardigheden, routes, restaurants en meer. Neem vrijblijvend contact op met Ontdek Galicië>>

Een Spa met thermaal water

Palacio del Agua en Fuente de Gandara in Balneario de Mondariz

Een balneario is niet zomaar een Spa, maar een Spa met thermaal water, dat een geneeskrachtige werking heeft. Balneario de Mondariz, dat overigens de naam is voor de Spa én voor het dorp waarin het kuuroord zich bevindt, heeft twee thermale bronnen. De aan de Tea rivier gelegen Fuente del Troncoso is waarschijnlijk al door de Romeinen ontdekt plus gebruikt en is rond 1870 weer herontdekt.

De Fuente de Gándara is echter pas in 1872 ontdekt. Rond deze laatste bron is ook het kuuroord ontstaan. Het begon in 1880 met een badhuis waar bezoekers op de begane grond konden baden in thermaal water plus het thermale water kon drinken en op de eerste verdieping kon overnachten. Maar de populariteit van het kuuroord was zo groot, dat er al snel een apart hotel voor gasten werd gebouwd: het luxe en chique Gran Hotel, dat in 1898 zijn deuren opende. En in de tuinen van het kuuroord kwam een kerk.

Het Balneario de Mondariz werd een plek waar mensen vanuit heel Spanje naar toe kwamen, ook bekende mensen. Totdat de Spaanse Burgeroorlog uitbrak. In 1973 werd het Gran Hotel bovendien door een brand verwoest. Vanaf de jaren 1990 is het kuuroord echter weer steeds populairder geworden. Gebouwen zijn toen vernieuwd plus bijgebouwd. Én er is een golfbaan bijgekomen. Ook het Gran Hotel is herbouwd, al is het nu niet langer een hotel, maar een appartementencomplex.

Terug naar boven>>

De Fuente de Gándara

Thermaal water Fuente de Gandara in Balneario de Mondariz (Galicië)

De Fuente de Gándara, oftewel de thermale bron waar het water voor de thermen vandaan komt, pronkt tegenwoordig in een soort kleine tempel die rond de bron gebouwd is. Hier kun je het water zien bobbelen in een mooie glazen trofee (daar vind ik het het meeste op lijken). Én er is een kraantje om het geneeskrachtige water te tappen.

Als je het water zelf wilt proeven, wees er dan op voorbereid dat het niet lekker smaakt: het ruikt én smaakt naar rotte eieren vind ik! Toen ik bij de Fuente de Gándara was, kwam iemand uit het dorp twee grote flessen met water vullen. Hij waarschuwde mij dat ik er niet te veel tegelijkertijd van zou drinken. Ik kan de goede man nu geruststellen: het bleef bij een slokje… Maar goed, medicinaal water drink je uiteindelijk ook niet omdat het lekker is…

Terug naar boven>>

Het Palacio del Agua

Direct naast de Fuente de Gándara ligt het Palacio del Agua van Balneario Mondariz, oftewel de Spa met de thermale wateren. Het grootste deel van de Spa bestaat uit een heel groot thermaal zwembad met allerlei verschillende waterstralen om je lichaam te masseren. Daarnaast zijn er binnen nog twee jacuzzi’s, een sauna, een stoomruimte plus een ontspanruimte waar je ook over stenen kunt lopen. En buiten is er nog een ondiep bad met thermaal water, naar voorbeeld van de openluchtbaden in Spanje’s thermale hoofdstad Ourense.

De Spa wordt door oud én jong vanuit heel Spanje bezocht. Toen ik de Spa bezocht op een zondag, was het er behoorlijk druk en waren er ook best wat kinderen die zich heerlijk amuseerden in het zwembad. Heel gezellig allemaal, alleen was de rust er ver te zoeken.

Praktische info voor bezoek aan Palacio del Agua

Openingstijden: Het Palacio del Agua van Balneario de Mondariz is iedere dag open van 10 tot 14 uur en van 16 tot 22 uur (op vrijdag en zaterdag tot 23 uur).

Entree: een verblijf van 2 uur in de Spa kost in 2022 voor zowel kinderen als voor volwassenen €26.

Verblijf in Balneario de Mondariz: als je er wilt blijven slapen, dan krijg je een kamer in het gebouw dichtbij de Spa, zodat je op je kamer al je zwemkleding aan kunt trekken (een ochtendjas ligt klaar op de kamer) en binnendoor naar de Spa kunt lopen.

Ontbijt/lunch/avondeten: voor hotelgasten van Balneario de Mondariz wordt er ’s morgens, ’s middags en ’s avonds een prima buffet geserveerd (’s morgens va. 8uur, ’s middags va. 13.30uur en ’s avonds va. 20.30uur).

Buitenzwembad: het buitenzwembad van het hotel van Balneario de Mondariz ligt naast de grote eetzaal (in het gebouw van de receptie).

Parkeren: ik heb de auto langs de straat geparkeerd, maar voor hotelgasten is er ook een aparte parkeergarage (€22 per dag in 2022).

Let op: Het is verplicht om in de Spa een badmuts én badslippers te dragen! In 2022 kon ik er voor €4 een badmuts kopen in de Spa.

Terug naar boven>>

Wandelen in Balneario de Mondariz

Kapel van Balneario de Mondariz in Galicië

Bezoek in Balneario de Mondariz niet alleen de Spa met zijn thermale wateren, maar wandel er ook door de omgeving.

Wandel bijvoorbeeld door de hoger gelegen tuinen van het kuuroord, waarvan de ingang rechts naast de Fuente de Gándara is. In deze tuinen met oude standbeelden ligt niet alleen de kapel van het kuuroord, maar vind je ook nog oude Romeinse resten.

Bovendien kun je ook een leuke korte wandeling langs de Tua rivier (die ligt achter het gebouw van de receptie) maken. Als je over het houten pad wandelt, kom je langs een oude watermolen en langs een mooie hórreo (= typisch Galicische stenen graanschuur op poten) die in een achtertuin staat…

*Tips*

  • Er liggen een paar leuke restaurants dichtbij de Spa, op de begane grond van rijtjeshuizen met groene uitstekende ramen.
  • Op 10 minuten rijden bevinden zich de overblijfselen van de op een bergtop gelegen Keltische nederzetting Castro de Troña. Lees meer over deze plus andere castro’s in Galicië>>

Terug naar boven>>

Conclusie

Als je tijdens je vakantie in Noord-Spanje iets wilt doen dat populair bij Spanjaarden is, bezoek dan het drukbezochte Balneario van Mondariz. En ga er niet alleen naar het Palacio del Agua, maar maak ook een wandeling door het kuuroord.

Overnachten in/rond Balneario de Mondariz

Hotel Balneario de Mondariz

Hotel Balneario de Mondariz (Galicië)

Het grote voordeel van een verblijf in het bijbehorende hotel van dit populaire kuuroord in Noord-Spanje vind ik dat je vanuit je kamer direct binnendoor naar de Spa kunt lopen.

Bovendien slaap je in comfortabele bedden, serveert het hotel een prima buffet voor ontbijt, lunch plus diner én is er een buitenzwembad plus parkeergarage bij het hotel.

Appartementen Residencial Mondariz Balneario

Appartementen Balneario Mondariz (Galicië)

Verblijf je liever in een appartement? Kijk dan eens naar deze appartementen, die zich bevinden in het voormalige Grand Hotel van dit populaire kuuroord in Noord-Spanje.

De appartementen van Residencial Mondariz Balneario in kuuroord Balneario de Mondariz liggen direct naast de thermale bron Fuente de Gándara, de thermale baden plus de tuinen van Balneario de Mondariz.

Zij hebben 1 of 2 slaapkamers en delen een heerlijke tuin met seizoensgebonden buitenzwembad.

Boutique hotel La Rectoral (Paraños)

Boutique hotel la Rectoral in Paraños (Galicië)

Maar je kunt er ook voor kiezen om te overnachten in een kleinschalig hotel op 10 minuten rijden van Balneario de Mondariz.

Boutique hotel La Rectoral is gevestigd in een prachtig opgeknapt landhuis in het plaatsje Paraños. Het heeft een strakke minimalistische inrichting en beschikt niet alleen over kamers (standaard kamers plus superior kamers met bad), maar ook over losliggende appartementen met eigen balkon/terras plus jacuzzi.

Verder is er voor de gasten van dit rustig gelegen hotel in het binnenland van Galicië een restaurant plus een grote tuin met buitenzwembad.

Boutique hotel Nande (Rubiós)

Boutique hotel Nande in Rubiós (Galicië)

Al net zo mooi vind ik Hotel Nande bij het plaatsje Rubiós, dat op minder dan een half uur rijden van kuuroord Balneario de Mondariz ligt.

Dit rustig gelegen boutique hotel in het binnenland van Galicië heeft een lichte minimalistische inrichting en beschikt naast 2-persoons kamers ook over een heerlijke tuin met seizoensgebonden zoutwaterzwembad, een gemeenschappelijke lounge, een bar, een restaurant plus een eigen bodega.

Bovendien mag je je hond er mee op vakantie nemen en kun je in de omgeving van dit kleine luxe hotel wandelen, fietsen, paardrijden en kajakken.

Lees meer over Galicië

Meer sfeervolle accommodaties in Galicië

Terug naar boven>>