Pontevedra (Galicië): hoofdstad van de Rías Baixas en Camino Portugués

Pontevedra is de hoofdstad van het zogenaamde Rías Baixas gebied in het zuidwesten van Galicië én van de Camino Portugués naar pelgrimsoord Santiago de Compostela. De stad is gelegen op het punt waar de Lérez rivier uitmondt in de Rías de Pontevedra en heeft een grote levendige oude binnenstad die bestaat uit statige gebouwen, smalle straatjes plus vele gezellige pleinen met overal cafés, restaurants en winkels.

Ontdek hier wat je kunt zien en doen in Pontevedra:

En lees ook even mijn tips over:

Gezellige straten en pleinen

Praza da Ferraria in Pontevedra (Galicië, Noord-Spanje)

Dwaal tijdens je vakantie in Pontevedra door de gezellige straten plus over de vele leuke pleinen die de oude binnenstad rijk is en geniet er niet alleen van de vele prachtige gebouwen die je onderweg tegenkomt, maar ook van de ontspannen sfeer!

Want je ziet er mensen die winkelen, genieten van een hapje en drankje of de architectuur bewonderen. Maar ook wandelaars en fietsers die op weg zijn naar Santiago de Compostela. Pontevedra is namelijk ook gelegen aan de zogenaamde Camino Portugués, de pelgrimsroute die vanuit Portugal naar Spanje’s bekendste bedevaartsplaats voert.

Praza da Estrela in Pontevedra (Noord-Spanje)

Een paar van mijn favoriete pleinen zijn bijvoorbeeld de Praza do Teucro plus het knusse Praza da Estela plein. Maar ook het grote Praza da Ferraria plein plus het langgerekte Alameda del Arquitecto Sesmero plein vind ik gezellig!

Het laatste plein is overigens pas in de negentiende eeuw gebouwd, nadat Pontevedra de hoofdstad van de provincie Pontevedra was geworden en er allerlei regeringsgebouwen bijgebouwd dienden te worden.

*Tips*

  1. De VVV van Pontevedra heeft een leuke wandelroute langs de bezienswaardigheden van de stad (adres: Rúa Churruchaos 2);
  2. Er is een parkeergarage onder het Alameda del Arquitecto Sesmero plein, midden in het historisch centrum van Pontevedra.

Terug naar boven>>

Kloosters en kerken in Pontevedra

Ruïnes van het Santo Domingo klooster in Pontevedra

Een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Pontevedra vind ik de overblijfselen van het Klooster van Santo Domingo aan het begin van het Alameda plein: een indrukwekkend gotisch kloostercomplex uit de veertiende dat begin achttiende eeuw grotendeels verwoest is een waarvan nu nog een paar buitenmuren, mooie bogen, plus een aantal zijkapellen te bewonderen zijn.

Een mooie kerk in Pontevedra vind ik de Basiliek van Maria la Mayor (de Real Basílica Menor de Santa Maria la Mayor) aan het Praza de Alonso de Fonseca plein: een kerk met aan de ene kant een indrukwekkende voorgevel en aan de andere kant een heel sober interieur met “kale” natuurstenen binnenmuren.

Santa Maria Mayor kerk in Pontevedra (Rías Baixas)

Dit zijn echter niet de enige kerken en kloosters in Pontevedra. Zo zijn er ook nog het imposante San Franciscus klooster op het Praza da Ferraria plein, de San Bartolomé kerk met zijn prachtig versierde voorgevel plus het heiligdom van de Virgen Peregrina, de beschermheilige van de provincie Pontevedra plus de Camino Portugués pelgrimsroute.

Tip! Vanaf de toren van de Real Basilica Menor de Santa Maria la Mayor heb je een prachtig uitzicht over de stad (toen ik er in september 2022 was, kostte het €1 om de toren te beklimmen).

Terug naar boven>>

Statige gebouwen in Pontevedra

Casa do Baron - Parador hotel van Pontevedra

Je kunt in de oude binnenstad van Pontevedra smullen van vele statige gebouwen die de hoofdstad van het Rías Baixas gebied rijk is! Bijvoorbeeld van:

  • Het Palacio Provincial paleis aan het langgerekte Alameda del Arquitecto Sesmero plein;
  • Het Casa Consistorial aan het Alameda plein;
  • Het zestiende eeuwse Casa do Barón (=huis van de baron) aan de calle Barón, dat tegenwoordig een Parador hotel is.

Terug naar boven>>

De overdekte markt van Pontevedra

Mercado de Abastos in Pontevedra (Rías Baixas)

Een aanrader voor tijdens je vakantie in Pontevedra vind ik verder ook de zogenaamde Mercado de Abastos of Mercado Municipal, oftewel de overdekte markt waar inwoners van Pontevedra hun vis, vlees, groente en fruit komen kopen.

De overdekte markt bevindt zich in een mooi oud gebouw met een brede stenen trap aan de ingang die naar de eerste verdieping gaat. Ik heb geen idee waar de eerste verdieping vroeger voor gebruikt werd, maar nu kun je er zitten om wat te eten en drinken.

Terug naar boven>>

Winkelen in Pontevedra

Winkels in de Rua Peregrina in Pontevedra (Galicië)

Je kunt heerlijk ontspannen winkelen in de oude binnenstad van Pontevedra, want alle straten in het historisch centrum zijn tegenwoordig voetgangerszone! In de oude binnenstad zelf vind je vooral kleine unieke winkeltjes, terwijl de grotere merkwinkels vooral in en rond de Calle de la Oliva, Plaza de San José en Calle Rosalía de Castro straten liggen.

Tip! De meeste kleinere winkels in Pontevedra zijn, net als de kerken plus musea, van 13 tot 17 uur gesloten.

Terug naar boven>>

Restaurant en tapas bars in Pontevedra

Restaurants in de idyllische Figuera straat in Pontevedra

Pontevedra is ook echt een stad om op een terrasje te gaan zitten en om lekker te gaan eten. Want wat zijn er gezellige pleinen plus straten in de oude binnenstad van deze provinciale hoofdstad in Noord-Spanje waar je heerlijk kunt eten en drinken!

En dan vooral tussen het Praza da Peregrina plein en de Padre Sarmiento straat, met als hoogtepunten de Praza da Leña plus de Praza da Verdura.

Je kunt er tapas eten, maar ook menús del día (=menu’s van de dag) bestellen. Deze laatsten kostten in september 2022 tussen €12 en €15 uur.

Tip! Wil je een keer geen Spaans eten, ga dan naar het Marokkaanse restaurant Dükela in de Figuera straat. Ik heb er gesmuld van een Tajin plus een surtido de pastas típicas met Marokkaanse muntthee als toetje…

Terug naar boven>>

Leuke speeltuinen in Pontevedra

Speeltuin bij het Alameda plein in Pontevedra (Noord-Spanje)

En ga je met kleine kinderen op vakantie naar Galicië? In het historisch centrum van Pontevedra bevinden zich ook twee mooie speeltuinen!

De eerste grote en uitstekend verzorgde speeltuin bevindt zich in de tuinen van Colón en Vincenti, achter het Palacio Provincial aan het Alameda.

De tweede speeltuin, een klein piratenschip, is te vinden vlakbij het Parador hotel van Pontevedra, aan het Praza do Peirao plein.

Tip! Heb je genoeg tijd, ga dan zeker ook naar het Illa das Esculturas (=eiland van de beeldhouwwerken) aan de overkant van de Lérez rivier, op ongeveer 15 minuten wandelen van de oude binnenstad. In dit rivierpark kun je genieten van mooie standbeelden…

Terug naar boven>>

Charmante hotels in/rond Pontevedra

Parador hotel van Pontevedra

Hal van Parador hotel in Pontevedra (Galicië)

Mijn absoluut favoriete hotel Pontevedra, dat midden in de oude binnenstad ligt, is het Parador hotel van Pontevedra.

Het elegante kleinschalige hotel is gevestigd in het zestiende eeuws herenhuis Casa do Barón, de voormalige woning van de graaf van Maceda, en heeft een lekker restaurant plus mooi aangelegde tuinen met groot zonneterras. 

Hotel Quinta de San Amaro (Rías Baixas)

Zwembad van Quinta de San Amaro in de Rías Baixas (Galicië, Noord-Spanje)

Een fantastisch boutique hotel op nog geen half uur rijden van Pontevedra vind ik Hotel Quinta de San Amaro, dat zich bevindt in een prachtig opgeknapte traditionele quinta (= Galicisch landhuis) in het authentieke gehucht Meaño in de Rías Baixas.

Geniet in deze agriturismo in Galicië van een heerlijk buitenzwembad, uitstekend restaurant plus tot chill-ruimte omgebouwde hórreo, allen met uitzicht op de Meaño vallei.

En ga zeker ook naar de gratis wijnproeverij die dit kleine luxe hotel op 15 minuten rijden van de zee voor je regelt op een wijngaard in de omgeving... O ja, je hond mag hier mee op vakantie komen.

Hotel Pazo Revel (Rías Baixas)

Hotel Pazo Revel in de Rías Baixas (Galicië)

Een andere authentieke overnachting die zich op ruim een half uur rijden van Pontevedra bevindt, vind ik Pazo Revel, een groot landhuis dat behoort heeft tot een rijke, voorname familie in Galicië.

Het kleinschalige hotel in de Rías Baixas heeft een restaurant, overdekt terras, een binnenplaats plus een mooie tuin met buitenzwembad, verschillende zitplekken en speeltoestellen voor kinderen.

Bovendien ligt het rustig gelegen hotel op maar 15 minuten van de zee plus van de eilanden O Grove en Arousa; en mag je hond er mee op vakantie komen.

Boutique hotel Pousada Armenteira (Rías Baixas)

Boutique hotel Pousada Armenteira (Rías Baixas, Galicië)

Hou je meer van modern? Dan kan ik het Pousada de Armenteira bij het klooster van Armenteira warm aanbevelen, dat op een half uur rijden van Pontevedra ligt.

Dit boutique hotel in de O Salnés wijnstreek in de Rías Baixas in Galicië heeft een warme hedendaagse inrichting waarbij veel hout is gebruikt en beschikt over 26 luxe kamers met privé terras plus een heerlijk buitenzwembad.

Verder is het hotel rustig gelegen prachtig geïntegreerd in het omliggende landschap. Een heerlijke bestemming voor een wandelvakantie, fietsvakantie of ontspanvakantie in Noord-Spanje, die bovendien 20 minuten rijden van een golfbaan ligt...

Boutique hotel Pousada Armenteira (Rías Baixas)

Hotel A Maquia in de Rías Baixas (Galicië)

Een heerlijk klein hotel dat eveneens een moderne inrichting heeft en dat bovendien vlakbij zee ligt, vind ik het 9 kamers tellende boutique hotel A Maquia in de gemeente Poio, op 5 minuten rijden van Combarro en 25 minuten rijden van de stad Pontevedra.

Vanaf deze luxe Bed and Breakfast in Galicië kijk je bovendien uit over de bateas (=drijvende mosselkwekerijen) op de Ría de Pontevedra en is het maar een paar minuten wandelen naar het dichtstbijzijnde strand (Praia do Laño) plus naar verschillende bars en restaurants.

In de omgeving van deze boutique B&B kun je verder ook vissen, duiken, paardrijden en golfen.

Sfeervolle accommodaties in Galicië

Lees meer over Galicië

Rondreizen & wandelvakanties in Galicië

Overweeg een vakantie op maat te laten maken door Bianca van Ontdek Galicië!

Deze Nederlandstalige reisorganisatie verzorgt zowel rondreizen als wandelvakanties met vervoer, accommodatie plus activiteiten als een wijnproeverij, een boottocht naar de Cíes eilandenen of een boottocht door de Ribeira Sacra. En geeft je bovendien een roadbook met uitgebreide informatie plus tips over routes, restaurants en meer.

Terug naar boven>>