Een vakantie Spaanse Pyreneeën –  proef de eeuwenoude bergcultuur

Een vakantie in de Spaanse Pyreneeën in het grensgebied van Frankrijk, Andorra en Spanje brengt je naar ruige bergen, lieflijke groene dalen en diepe ravijnen.  Maar ook naar dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. En prachtige Romaanse bouwwerken.

Spanje's nationale park Aiguestortes i Estany de Santa Maurici in de Spaanse Pyreneeen in het grensgebied van Spanje en Frankrijk

Dus of je nu van natuur, cultuur of architectuur houdt; een autovakantie, gezinsvakantie of actieve vakantie. In de Spaanse Pyreneeën zit je goed!

Lees snel verder wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in de Spaanse Pyreneeën. En bekijk ook zeker even mijn vakantietips.

Verken de rijke en afwisselende natuur

Kalkmassieven en watervallen in de Ordesa vallei in Spanje's nationale park Ordesa y Monte Perdido (Spaanse Pyreneeën)

Ga je op vakantie naar de Spaanse Pyreneeën, in de Autonome Gebieden Navarra, Aragon en Catalonië in Noordoost Spanje, dan ga je in eerste instantie voor de rijke en afwisselende natuur.

Die in het westen bestaat uit een ruig landschap met steile bergen en diepe ravijnen. En in oostelijke richting overgaat in een glooiend groen landschap van bergen, bergmeren en valleien.

Een paradijs voor wandelaars, fietsers, bergbeklimmers, vogelkijkers, rafters en skiërs.

Verken tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën bijvoorbeeld Spanje’s nationale park Ordesa Y Monte Perdido met zijn grillige kalkmassief en spectaculaire kloven en watervallen. Of het nationale park Aigüestortes i Estany de Santa Maurici met onder andere het meer van Sant Maurici.

En hou in beide natuurparken je ogen open voor wilde wolven, beren, gemzen, zwijnen en roofvogels als steenarenden en baardgieren.

TIP! Op de website Rutas Pireneos vind je bijna 100 wandelroutes in de Spaanse Pyreneeën. Ze zijn verdeeld per autonoom gebied, provincie en zelfs gemeente. En per route krijg je uitgebreide info over de route en over bezienswaardigheden en accommodaties onderweg (in het Spaans).

TIP! Neem een goede kaart mee op vakantie naar de Spaanse Pyreneeën. Bij Reisboekwinkel de Zwerver vind je een uitgebreid aanbod aan wegenkaarten en wandelkaarten van het berggebied tussen Spanje en Frankrijk.

Proef een eeuwenoude bergcultuur

het traditionele dorpje Taull in de Boí vallei in de Spaanse Pyreneeën (Foto: Alejandro Blanco)

Bezoek tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën echter ook een aantal traditionele bergdorpjes. En proef er de eeuwenoude bergcultuur.

Want wist je dat je er een agrarische manier van leven vindt die vroeger wijdverspreid was in de Europese berggebieden, maar die nu alleen nog maar voorkomt in dit grensgebied tussen Spanje en Frankrijk? Daarom staan de Pyreneeën ook op UNESCO's Werelderfgoedlijst.

Bezoek bijvoorbeeld dorpjes als Burgui en Isaba in de Roncal vallei (Navarra). Ochagavia, het mooiste dorpje van Navarra. Aínsa, Alquézar, Benasque en Roda de Isábena in Aragon. Dorpjes als Taüll en Durro in de Boí vallei (Catalonië). Of Vielha en Mont in de Aran vallei, eveneens in het Catalaanse deel van dit berggebied in Noord Spanje.

Bewonder Romaanse bouwwerken

Een Romaanse-kerk in de Boí vallei in Noord Spanje

Ben je architectuur liefhebber? Verheug je er dan op om te smullen van Romaanse architectuur tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën! Want in dit gebied liggen de meeste en mooiste Romaanse bouwwerken van Spanje.

De Romaanse kerken in de Boí vallei staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Omdat zij zuivere voorbeelden zijn van Romaanse kunst in een vrijwel ongerepte landelijke omgeving.

Daarnaast zijn ook het Loarre kasteel, het klooster van San Juan de la Peña, het kasteel van de Tempelridders in Monzón, het Santa Maria klooster in Ripoll en de kathedraal van Jaca Romaanse gebouwen die je niet mag missen tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën. Evenals de Romaanse bouwwerken in de Aran vallei.

Ontdek vulkaanlandschap La Garrotxa

Vulkaangebied La Garrotxa in Catalonië in Noordoost Spanje (Foto: Turisme Garrotxa)

En heb je nog tijd over tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën? Bezoek dan zeker ook vulkaangebied in La Garrotxa, aan de voet van de immense bergketen tussen Spanje en Frankrijk. In het binnenland van Catalonië.

Het is een uniek en vruchtbaar gebied, dat bestaat uit een glooiend vruchtbaar landschap met 40 begroeide vulkanen, rivieren, hoogvlaktes en valleien. Met idyllische dorpen en stadjes als Olot, Castellfollit de la Roca, Santa Pau en Besalú.

TIP! Bezoek ook het ruig, moeilijk te bereiken en dunbevolkte noordelijke deel van La Garrotxa, dat deel uitmaakt van de Spaanse Pyreneeën! Ook hier vind je Romaanse bouwwerken. Bijvoorbeeld de Llierca brug.

Of beleef een traditioneel feest

Een draak tijdens de Patum feesten in Berga (binnenland Catalonië)

En wil je je vakantie in de Spaanse Pyreneeën op een heel bijzondere manier beleven? Maak dan van dichtbij een van de vele traditionele feesten mee!

Doe bijvoorbeeld mee met de Patum feesten in Berga (Catalonië); ga naar de Dag van het Vlot in Burgui in de Roncal vallei in Navarra; of maak Europa's oudste belastingceremonie (eveneens in de Roncal vallei) van dichtbij mee.

Kleinschalige vakantie in Spaanse Pyreneeën

Je ziet het, dit berggebied in Noord Spanje, dat zich uitstrekt vanaf de Middellandse Zee in het oosten tot de Golf van Biskaje in het westen, is een ideale bestemming voor een kleinschalige vakantie in Spanje.

En is een paradijs voor liefhebbers van plattelandstoerisme, natuurvakanties, actieve vakanties en cultuurvakanties.


Mijn vakantietips Spaanse Pyreneeën

Zin gekregen in een vakantie in de Spaanse Pyreneeën? ik heb voor je uitgezocht welke organisaties kleinschalige vakanties naar de Spaanse Pyreneeën aanbieden. Maar ook waar je kleine sfeervolle accommodaties vindt.

Georganiseerde vakanties Spaanse Pyreneeën

Natuurvakanties Spaanse Pyreneeën van SNP Natuurreizen

SNP natuurreizen organiseert maar liefst 11 verschillende georganiseerde vakanties naar de Spaanse Pyreneeën!

Wandelvakanties en gezinsvakanties; individuele reizen én groepsreizen. Met gemeenschappelijke factor: kleinschaligheid en beleving. Voor ieder wat wils dus.

Stijlvolle autovakantie Spaanse Pyreneeën

Zoek je een stijlvolle, luxe autovakantie naar de Spaanse Pyreneeën, met verblijf in sfeervolle accommodaties? Kijk dan eens naar de rondreis door de Franse en Spaanse Pyreneeën van AmbianceTravel.

Het is een afwisselende reis, waarbij je proeft aan de natuur en cultuur in de bergen. Én aan de kunst van Dalí.

Kleinschalige accommodaties

Als je op vakantie naar de Spaanse Pyreneeën gaat, kun je overnachten op sfeervolle kleine campings, maar ook in kleine hotelletjes, B&B’s, Spa’s, vakantiehuizen of appartementen. Mijn favorieten:

Vakantiehuizen van Juseu Vakantie & Retreat

In het bergdorpje Juseu in Aragon, dat ligt op een langgerekte rots aan de voet van de Spaanse Pyreneeën, vind ik de duurzame vakantiehuizen van Juseu Vakantie & Retreat. In een oase van stilte en natuur. Een prachtige bestemming voor een stilte- of actieve vakantie in Spanje, een retraite of workshops als yoga, mediteren of schilderen.

Verder vind je op de website Booking.com een divers aanbod aan kleinschalige vakantiewoningen in de Spaanse Pyreneeën. Wat ik zo handig vind aan booking.com is, dat de website makkelijk in gebruik is, dat accommodaties meestal gratis geannuleerd kunnen worden en dat je meestal pas hoeft te betalen als je in de accommodatie aankomt.
Nieuwe pagina's

 1. Een vakantie Bilbao - Moderne architectuur en voortreffelijke keuken

  Jan 15, 19 11:05 AM

  Sta versteld van de moderne architectuur, design hotels en haute cuisine restaurants tijdens je vakantie in Bilbao! Lees mijn informatie en tips om het echte Bilbao te beleven.

  Lees meer

 2. Een vakantie in Girona - Kleurrijke huizen en uitmuntende gastronomie

  Jan 15, 19 11:03 AM

  Een vakantie in Girona brengt je naar een gezellige Catalaanse stad met goed bewaarde oude binnenstad en een uitmuntende gastronomie. Lees mijn reistips en doe inspiratie op voor een vakantie Gerona.

  Lees meer

 3. Een stedentrip Spanje, kies uit deze heerlijke steden

  Jan 15, 19 10:48 AM

  Zin in een stedentrip Spanje? Ontdek welke prachtige steden in de buurt van een vliegveld met directe vluchten naar Nederland / België liggen: Barcelona, Madrid, Valencia en meer

  Lees meer