Een vakantie Spaanse Pyreneeën –  proef de eeuwenoude bergcultuur

Een vakantie in de Spaanse Pyreneeën in het grensgebied van Frankrijk, Andorra en Spanje brengt je naar ruige bergen, lieflijke groene dalen en diepe ravijnen.  Maar ook naar dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. En prachtige Romaanse bouwwerken.

Spanje's nationale park Aiguestortes i Estany de Santa Maurici in de Spaanse Pyreneeen in het grensgebied van Spanje en Frankrijk

Vanaf 27 oktober mogen Nederlanders weer op vakantie naar de Canarische eilanden, al worden alle niet-noodzakelijke reizen buiten Nederland momenteel afgeraden. Aan Belgen wordt een positief reisadvies gegeven voor La Palma en extra waakzaamheid voor de andere Canarische eilanden. Lees meer>>

Dus of je nu van natuur, cultuur of architectuur houdt; een autovakantie, gezinsvakantie of actieve vakantie. In de Spaanse Pyreneeën zit je goed!

Lees snel verder wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in de Spaanse Pyreneeën.

En bekijk ook zeker even mijn tips over:

Verken de rijke en afwisselende natuur

Kalkmassieven en watervallen in de Ordesa vallei in Spanje's nationale park Ordesa y Monte Perdido (Spaanse Pyreneeën)

Ga je op vakantie naar de Spaanse Pyreneeën, in de Autonome Gebieden Navarra, Aragon en Catalonië in Noordoost Spanje, dan ga je in eerste instantie voor de rijke en afwisselende natuur.

Die in het westen bestaat uit een ruig landschap met steile bergen en diepe ravijnen. En in oostelijke richting overgaat in een glooiend groen landschap van bergen, bergmeren en valleien.

Een paradijs voor wandelaars, fietsers, bergbeklimmers, vogelkijkers, rafters en skiërs.

Verken tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën bijvoorbeeld Spanje’s nationale park Ordesa Y Monte Perdido met zijn grillige kalkmassief en spectaculaire kloven en watervallen. Of het nationale park Aigüestortes i Estany de Santa Maurici met onder andere het meer van Sant Maurici.

En hou in beide natuurparken je ogen open voor wilde wolven, beren, gemzen, zwijnen en roofvogels als steenarenden en baardgieren.

Tips:

Op mijn pagina over een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën lees je meer over wandelgebieden, -routes en -reizen in de Spaanse Pyreneeën.

Ook in de Pyreneeën kan het in de zomer heet zijn! Petra verklapt een paar natuurschatten waar je heerlijk kunt afkoelen in de Spaanse Pyreneeën...

Er zijn zoveel gave manier om de natuur in de Spaanse Pyreneeën te beleven! Lees hier meer over canyoning in dit berggebied in het noorden van Spanje.

Proef een eeuwenoude bergcultuur

het traditionele dorpje Taull in de Boí vallei in de Spaanse Pyreneeën (Foto: Alejandro Blanco)

Bezoek tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën echter ook een aantal traditionele bergdorpjes. En proef er de eeuwenoude bergcultuur.

Want wist je dat je er een agrarische manier van leven vindt die vroeger wijdverspreid was in de Europese berggebieden, maar die nu alleen nog maar voorkomt in dit grensgebied tussen Spanje en Frankrijk? Daarom staan de Pyreneeën ook op UNESCO's Werelderfgoedlijst.

Bezoek bijvoorbeeld dorpjes als Burgui en Isaba in de Roncal vallei (Navarra). Ochagavia, het mooiste dorpje van Navarra. Aínsa, Alquézar, Benasque en Roda de Isábena in Aragon. Dorpjes als Taüll en Durro in de Boí vallei (Catalonië). Of Vielha en Mont in de Aran vallei, eveneens in het Catalaanse deel van dit berggebied in Noord Spanje.

Bewonder Romaanse bouwwerken

Een Romaanse-kerk in de Boí vallei in Noord Spanje

Ben je architectuur liefhebber? Verheug je er dan op om te smullen van Romaanse architectuur tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën! Want in dit gebied liggen de meeste en mooiste Romaanse bouwwerken van Spanje.

De Romaanse kerken in de Boí vallei staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Omdat zij zuivere voorbeelden zijn van Romaanse kunst in een vrijwel ongerepte landelijke omgeving.

Daarnaast zijn ook het Loarre kasteel, het klooster van San Juan de la Peña, het kasteel van de Tempelridders in Monzón, het Santa Maria klooster in Ripoll en de kathedraal van Jaca Romaanse gebouwen die je niet mag missen tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën. Evenals de Romaanse bouwwerken in de Aran vallei.

Ontdek vulkaanlandschap La Garrotxa

Vulkaangebied La Garrotxa in Catalonië in Noordoost Spanje (Foto: Turisme Garrotxa)

En heb je nog tijd over tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën? Bezoek dan zeker ook vulkaangebied in La Garrotxa, dat ligt in het zuidoosten van de bergketen tussen Spanje en Frankrijk, in de provincie Lérida (Catalonië).

Het is een uniek en vruchtbaar gebied, dat bestaat uit een glooiend vruchtbaar landschap met 40 begroeide vulkanen, rivieren, hoogvlaktes en valleien. Met idyllische dorpen en stadjes als Olot, Castellfollit de la Roca, Santa Pau en Besalú.

Het ruige, moeilijk te bereiken en dunbevolkte noordelijke deel van La Garrotxa maakt deel uit van de Spaanse Pyreneeën. En is ook zeker een bezoek waard! Ook hier vind je Romaanse bouwwerken. Bijvoorbeeld de Llierca brug.

Of beleef een traditioneel feest

Een draak tijdens de Patum feesten in Berga (binnenland Catalonië)

En wil je je vakantie in de Spaanse Pyreneeën op een heel bijzondere manier beleven? Maak dan van dichtbij een van de vele traditionele feesten mee!

Doe bijvoorbeeld mee met de Patum feesten in Berga (Catalonië); ga naar de Dag van het Vlot in Burgui in de Roncal vallei in Navarra; of maak Europa's oudste belastingceremonie (eveneens in de Roncal vallei) van dichtbij mee.

Conclusie

Je ziet het, dit berggebied in Noord Spanje, dat zich uitstrekt vanaf de Middellandse Zee in het oosten tot de Golf van Biskaje in het westen, is een ideale bestemming voor een kleinschalige vakantie in Spanje.

En is een paradijs voor liefhebbers van plattelandstoerisme, natuurvakanties, actieve vakanties en cultuurvakanties.

Activiteiten in de Spaanse Pyreneeën

Activiteiten in de natuur met Locura de Vida

Zin in een actieve vakanties in de Spaanse Pyreneeën? Kijk dan eens naar de activiteiten van Locura de Vida! Het Aragonese familiebedrijfje organiseert uitdagende, maar ook rustige activiteiten in de natuur. Die geschikt zijn voor kinderen en volwassenen. Canyoning, grotverkenning, natuurwandeling met fotograaf en meer...

Accommodaties in Spaanse Pyreneeën

Soorten vakanties in Spaanse Pyreneeën

Wandel- en fietsvakanties Spaanse Pyreneeën

SNP natuurreizen organiseert maar liefst 11 verschillende georganiseerde vakanties naar de Spaanse Pyreneeën!

Wandelvakanties en gezinsvakanties; individuele reizen én groepsreizen. Met gemeenschappelijke factor: kleinschaligheid en beleving. Voor ieder wat wils dus.
Nieuwe pagina's

 1. Kleine rustgevende glampings op de Canarische eilanden

  Nov 30, 20 07:44 AM

  Wist jij dat er op de Canarische eilanden leuke glampings liggen? Op Lanzarote, Tenerife en Fuerteventura heb ik een paar rustgevende kleine glampings gevonden.

  Lees meer

 2. Casas Benalí: ecologisch vakantiepark op bergtop in Valencia

  Nov 26, 20 04:53 AM

  Vakantiepark Casas Benalí met zijn boutique hotel, huizen, glamping en camping is een opgeknapt berggehucht in het groene Valencia. Ontspan-& actieve vakantie!

  Lees meer

 3. Costa Adeje op Tenerife, luxe badplaats of complete kust?

  Nov 24, 20 05:08 AM

  Ten Noorden van Los Cristianos en Playa de las Americas, de eerste badplaatsen van Tenerife, is Costa Adeje ontwikkeld. Een nieuwe luxe badplaats, of meer...

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder