Een vakantie Spaanse Pyreneeën –  proef de eeuwenoude bergcultuur

Een vakantie in de Spaanse Pyreneeën in het grensgebied van Frankrijk, Andorra en Spanje brengt je naar ruige bergen, lieflijke groene dalen en diepe ravijnen. Maar ook naar dorpjes waar de tijd stil heeft gestaan en prachtige Romaanse bouwwerken.

Spanje's nationale park Aiguestortes i Estany de Santa Maurici in de Spaanse Pyreneeen in het grensgebied van Spanje en Frankrijk

Dus of je nu van natuur, cultuur of architectuur houdt en op zoek bent naar een autovakantie, gezinsvakantie of actieve vakantie: in de Spaanse Pyreneeën zit je goed!

Lees snel verder wat je kunt zien en doen in dit uitgestrekte berggebied op de grens met Frankrijk. En bekijk ook zeker even mijn tips over:

Verken de rijke en afwisselende natuur

Kalkmassieven en watervallen in de Ordesa vallei in Spanje's nationale park Ordesa y Monte Perdido (Spaanse Pyreneeën)

Ga je op vakantie naar de Spaanse Pyreneeën, in de Autonome Gebieden Navarra, Aragon en Catalonië in Noordoost Spanje, dan ga je in eerste instantie voor de rijke en afwisselende natuur.

Die in het westen bestaat uit een ruig landschap met steile bergen en diepe ravijnen. En in oostelijke richting overgaat in een glooiend groen landschap van bergen, bergmeren en valleien.

Een paradijs voor wandelaars, fietsers, bergbeklimmers, vogelkijkers, rafters en skiërs.

Verken tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën bijvoorbeeld Spanje’s nationale park Ordesa Y Monte Perdido met zijn grillige kalkmassief en spectaculaire kloven en watervallen. Of het nationale park Aigüestortes i Estany de Santa Maurici met onder andere het meer van Sant Maurici.

En hou in beide natuurparken je ogen open voor wilde wolven, beren, gemzen, zwijnen en roofvogels als steenarenden en baardgieren.

Tips:

Proef een eeuwenoude bergcultuur

het traditionele dorpje Taull in de Boí vallei in de Spaanse Pyreneeën (Foto: Alejandro Blanco)

Bezoek tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën echter ook een aantal traditionele bergdorpjes. En proef er de eeuwenoude bergcultuur.

Want wist je dat je er een agrarische manier van leven vindt die vroeger wijdverspreid was in de Europese berggebieden, maar die nu alleen nog maar voorkomt in dit grensgebied tussen Spanje en Frankrijk? Daarom staan de Pyreneeën ook op UNESCO's Werelderfgoedlijst.

Bezoek bijvoorbeeld dorpjes als Burgui en Isaba in de Roncal vallei (Navarra). Ochagavia, het mooiste dorpje van Navarra. Aínsa, Alquézar, Benasque en Roda de Isábena in Aragon. Dorpjes als Taüll en Durro in de Boí vallei (Catalonië). Of Vielha en Mont in de Aran vallei, eveneens in het Catalaanse deel van dit berggebied in Noord Spanje.

Bewonder Romaanse bouwwerken

Een Romaanse-kerk in de Boí vallei in Noord Spanje

Ben je architectuur liefhebber? Verheug je er dan op om te smullen van Romaanse architectuur tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën! Want in dit gebied liggen de meeste en mooiste Romaanse bouwwerken van Spanje.

De Romaanse kerken in de Boí vallei staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Omdat zij zuivere voorbeelden zijn van Romaanse kunst in een vrijwel ongerepte landelijke omgeving.

Daarnaast zijn ook het Loarre kasteel, het klooster van San Juan de la Peña, het kasteel van de Tempelridders in Monzón, het Santa Maria klooster in Ripoll en de kathedraal van Jaca Romaanse gebouwen die je niet mag missen tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën. Evenals de Romaanse bouwwerken in de Aran vallei.

Ontdek vulkaanlandschap La Garrotxa

Vulkaangebied La Garrotxa in Catalonië in Noordoost Spanje (Foto: Turisme Garrotxa)

En heb je nog tijd over tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën? Bezoek dan zeker ook vulkaangebied in La Garrotxa, dat ligt in het zuidoosten van de bergketen tussen Spanje en Frankrijk, in de provincie Lérida (Catalonië).

Het is een uniek en vruchtbaar gebied, dat bestaat uit een glooiend vruchtbaar landschap met 40 begroeide vulkanen, rivieren, hoogvlaktes en valleien. Met idyllische dorpen en stadjes als Olot, Castellfollit de la Roca, Santa Pau en Besalú.

Het ruige, moeilijk te bereiken en dunbevolkte noordelijke deel van La Garrotxa maakt deel uit van de Spaanse Pyreneeën. En is ook zeker een bezoek waard! Ook hier vind je Romaanse bouwwerken. Bijvoorbeeld de Llierca brug.

Of beleef een traditioneel feest

Een draak tijdens de Patum feesten in Berga (binnenland Catalonië)

En wil je je vakantie in de Spaanse Pyreneeën op een heel bijzondere manier beleven? Maak dan van dichtbij een van de vele traditionele feesten mee!

Doe bijvoorbeeld mee met de Patum feesten in Berga (Catalonië); ga naar de Dag van het Vlot in Burgui in de Roncal vallei in Navarra; of maak Europa's oudste belastingceremonie (eveneens in de Roncal vallei) van dichtbij mee.

Terug naar boven>>

Soorten vakanties in Spaanse Pyreneeën

De Spaanse Pyreneeën zijn een paradijs voor een wandelvakantie in Spanje.

Maar wist je dat je er ook heerlijk kunt fietsen, paardrijden en skiën? Ik heb zelfs een prachtige yogavakantie in dit authentieke berggebied in het noorden van Spanje gevonden! Mogelijkheden te over dus voor een actieve vakantie in de Spaanse Pyreneeën.

En wil je het berggebied per auto verkennen? Dan heb ik voor jou een paar prachtige individuele rondreizen gevonden! Plus een actieve groepsrondreis per bus...

Tip voor een actieve gezinsvakantie: de 8-daagse actieve familievakantie vanuit een kindvriendelijk hotel in Prullans (bij natuurpark Cadí-Moixerò, Catalonië), waarbij je op grotverkenning gaat (speleologie), op avontuur gaat in een rivier (canyoning) én klimt op een vía ferrata... 

Tip voor een autovakantie: Via Sunny Cars kun je een all-inclusive auto huren waarbij je compleet verzekerd bent, het betaalde eigen risico in het geval van schade terugkrijgt, zoveel kunt rijden als je wilt zonder bij te hoeven betalen én 24 uur per dag verzekerd bent van Nederlandstalige hulp.

Terug naar boven>>

Outdoor activiteiten in de Pyreneeën

Maar er zijn nog meer leuke dingen die je kunt doen tijdens een actieve vakantie in de Spaanse Pyreneeën!

Wat zeg je er bijvoorbeeld van om al springend, klimmend en zwemmend de loop van een rivier te volgen, te klimmen op een vía ferrata of op grot-avontuur te gaan?

Het Spaanse outdoor bedrijf Locura de Vida neemt je mee op avontuur in de natuur van de Pyreneeën en pre-Pyreneeën. Ideaal ook voor als je met kinderen op vakantie in Spanje bent:

Canyoning in de Spaanse Pyreneeën

Canyoning in de Spaanse Pyreneeën

Volg al wandelend, springend, zwemmend en abseilend de loop van een rivier door een kloof in de Spaanse Pyreneeën!

Canyoning is een super avontuurlijke en afwisselende outdoor activiteit, die voor iedereen vanaf 8 jaar geschikt is. Zolang je maar kunt zwemmen. 

Klimmen op Via Ferrata in de Spaanse Pyreneeën

Via Ferrata in de Spaanse Pyreneeën

Laat je adrenaline pompen op een Via Ferrata tijdens een actieve vakantie in de Spaanse Pyreneeën! Bij deze uitdagende bergsport, waarbij je vastgehaakt bent aan een staalkabel, volg je een met staalkabels, ijzeren trappen en meer uitgestippelde klimroute langs rotswanden en door kloven.

Er zijn vias ferratas voor alle niveaus, dus iedereen zonder hoogtevrees kan het bergavontuur aangaan, ook kinderen.

Speleologie in de Spaanse Pyreneeën

Speleologie in de Spaanse Pyreneeën

Of ga op grotverkenning in de Spaanse Pyreneeën! Bij speleologie verken je al kruipend, klimmend, glijdend en abseilend de smalle gangen en holle ruimtes van een grot en ontdek je stalagmieten, ondergrondse riviertjes en meer.

Er zijn routes voor alle niveaus, dus iedereen zonder claustrofobie kan het spannende grot-avontuur aangaan, ook kinderen.

Op jeepsafari in de Spaanse Pyreneeën

Speleologie in de Spaanse Pyreneeën

Maar je kunt ook een prachtige jeepsafari door de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën maken! Een ervaren gids neemt je dan in een 4-persoons jeep mee naar plekken waar je normaal met de auto niet komt.

Zo beleef je de natuur van de provincie Huesca in de regio Aragón op een unieke manier, waarbij je bovendien niet moe wordt! 

Terug naar boven>>

Overnachten in de Spaanse Pyreneeën

Er zijn talloze mogelijkheden om sfeervol te overnachten in de Spaanse Pyreneeën! Je kunt er verblijven op rustieke campings, op campings met luxe bungalows, in charmante kleine hotels of in karakteristieke vakantiehuizen.

Op aparte pagina's kun je lezen wat mijn favoriete accommodaties in de Pyreneeën van Spanje zijn:

Terug naar boven>>

Conclusie

Je ziet het, dit berggebied in Noord Spanje, dat zich uitstrekt vanaf de Middellandse Zee in het oosten tot de Golf van Biskaje in het westen, is een ideale bestemming voor een kleinschalige vakantie in Spanje.

En is een paradijs voor liefhebbers van plattelandstoerisme, natuurvakanties, actieve vakanties en cultuurvakanties.

Terug naar boven>>
Nieuwe pagina's

 1. Vulkanen en middeleeuwse plaatsen in La Garrotxa (Catalonië)

  Nov 23, 21 04:27 PM

  In La Garrotxa in het binnenland van Catalonië vind je een uniek vulkaangebied, idyllische middeleeuwse plaatsen en indrukwekkende Romaanse bouwwerken. Meer>>

  Lees meer

 2. Teruel: mudéjar- en dinosaurusstad in het zuiden van Aragón

  Nov 22, 21 04:44 AM

  Tips over de stad Teruel in het zuiden van de regio Aragón, die bekend staat om zijn prachtige mudéjar bouwwerken plus overblijfselen van dinosaurussen.

  Lees meer

 3. Ribera del Duero: prachtige wijnstreek in Castillië en Leon

  Nov 18, 21 07:14 AM

  Ontdek Ribera del Duero, het bekendste wijngebied in Castillië en Leon, met zijn talloze wijnhuizen, middeleeuwse plaatsen en Michelin restaurants.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder