Meren in de Spaanse Pyreneeën om in de zomer in af te koelen

Voordat ik ooit de Spaanse Pyreneeën van dichtbij had gezien, had ik er al een beeld van: ruig, droog en dor. Nu ik er woon, heb ik gezien dat alleen dat ‘ruig’ aardig blijkt te kloppen. Droog en dor zijn de Pyreneeën zeker niet.

Wel kan het er in de zomer heet worden. In juli en augustus breekt het zweet ons soms al uit als we van de voordeur naar de auto lopen! En wat voor tips geef je toeristen dan, als ze niet op de beste wandelroutes zitten te wachten? Meren om in af te koelen!

Afkoelen in de Spaanse Pyreneeën

In september vorig jaar kwamen we er al achter dat je in het stuwmeer van San Antoni (Pantà de San Antoni), dat beneden aan de C13 ligt, heerlijk kunt zwemmen.

Het water is er niet te koud en is als drinkwaterdepot met aanvoer vanuit de bergen ook erg schoon. Er zit een kiosk bij het dichtstbijzijnde ‘strand’ waar je een lekker drankje of een (oké, wel iets minder lekker) broodje kunt nuttigen. En echt druk is het er nooit. 

Maar er zijn nog veel meer plekken bij ons in de buurt waar je in de hete zomermaanden heerlijk af kunt koelen! We verklappen er een paar…

Barranc de Merea

Kloof van Merea (Catalonië) | Foto: Casa Mauri

De kloof van Merea (Barranc de Merea) is behoorlijk geliefd bij locals. Daarom is het het beste om ’s ochtends en buiten het weekend te komen. 

Buiten het gehucht Merea loopt een bescheiden riviertje, waar je stroomopwaarts doorheen kunt waden. Een beetje canyoning voor dummies zeg maar. Na zo’n 500 meter kom je bij een serie poeltjes met diepblauw bergwater. En helemaal aan het einde is een grotere poel met een 10 meter hoge waterval. 

Het hele tafereeltje lijkt zó uit een film te komen, inclusief natuurlijk ‘springplankje’ op twee meter boven de poel, waar je je dan weer stoer van af kunt storten.

Forat d’Abella

Forat d'Abella (provincie Lérida) | Foto: Casa Mauri

De Mont-Rebei kloof is in onze omgeving dé publiekstrekker onder de kloven. Verder naar het westen is echter een mini-versie van deze kloof te vinden. Of beter gezegd een ieniemini-versie: de Forat d'Abella.

Vlak voor alweer een pittoresk dorpje, Abella de la Conca, loopt er een grindpad naar dit ‘kloofje’ met natuurlijke poeltjes en watervalletjes.

Je kunt hier heerlijk poedelen, in de schaduw zitten, of een verkoelend wandelingetje door de kloof verder stroomopwaarts maken, waarbij je je net Frodo op weg naar Mordor voelt...

En ondertussen komen gieren laag over, want ook hier nestelen deze indrukwekkende vogels.

Pantà dels Terradets

Het meer van Terradets (Spaanse Pyreneeën) | Foto: Casa Mauri

Waar het waterniveau van het stuwmeer van Sant Antoni voortdurend stijgt en daalt, wordt het niveau van het eerstvolgende stuwmeer stroomafwaarts, het stuwmeer van Terradets (Pantà dels Terradets), gelijk gehouden. 

Het resultaat zijn meer natuurlijke oevers met rietkragen en natuurstrandjes. Als je de juiste plekjes weet te vinden, wil je er de rest van de dag niet meer weg. Want wat kun je hier heerlijk zwemmen en afkoelen! Een tip: neem dan wel je eigen picknick mee...

Estany de Montcortès

Het meer van Montcortes (Catalaanse Pyreneeën) | Foto: Casa Mauri

Wat hoger in de Catalaanse Pyreneeën vind je een waar Hof van Eden: het meer van Montcortes (Estany de Montcortès). Door stuwwater gevoed is dit een helder en heerlijk koel meer. Het ligt vrij hoog en er is veel schaduw, dus de omgevingstemperatuur is aangenaam. 

Het meer wordt omringd door rietkragen en er zijn maar een paar plekjes waar je te water kunt, dus je moet even zoeken. Wellicht is dat de reden dat je hier doorgaans weinig mensen tegenkomt.

Maar vind je een plekje om het water in te gaan, dan is het een fantastische plek om in de zomer af te koelen in de Spaanse Pyreneeën…

Pont de Bóixols

Waterval en meertje bij de brug van Boixols | Foto: Casa Mauri

De laatste natuurschat die we willen verklappen waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen als je op vakantie in de Spaanse Pyreneeën bent, is het meertje bij de Pont de Bóixols, een prachtig bewaarde Middeleeuwse brug die je vindt op twee kilometer wandelen van het dorpje Bóixols.

Onder deze brug duikelt er een waterval in een ijskoud meertje. Zelfs op een hete dag ontneemt de temperatuur van het water je nog de adem. Heerlijk!

Meer afkoelen in de Spaanse Pyreneeën

Wil je nog meer natuurschatten vinden om in de zomer in af te koelen tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën? Volg dan de rivieren La Noguera of El Flamisell stroomopwaarts.

Of ga op ontdekkingstocht in een willekeurige ‘barranco’ (barranc in het Catalaans) en je vindt nog veel meer van dit soort verkoelende plekken bij ons in de omgeving. En geen van allen zijn ze ‘droog’ of ‘dor’!

Alles in de omgeving van Casa Mauri

Al deze heerlijke natuurwateren bevinden zich in de omgeving van de karakteristieke vakantiehuizen van Casa Mauri, die gelegen zijn in het op een rotspunt gelegen bergdorpje Santa Engràcia. 

Onze vakantiehuizen met Nederlandse eigenaren vormen een perfecte uitvalsbasis voor een actieve vakantie in de Spaanse Pyreneeën. Want in de directe omgeving kun je wandelen, fietsen, zwemmen, raften, klimmen en meer.

Peter en ik kennen inmiddels veel routes, outdoor bedrijven en meer in onze omgeving. En wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jullie een onvergetelijke vakantie in dit prachtig berggebied in het noordoosten van Spanje krijgen!

Lees meer over de Spaanse Pyreneeën

Meer sfeervolle slaapplekken Spaanse Pyreneeën