Natuur én cultuur tijdens een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën

Hou je van bergen, natuur, rust en authentieke dorpjes? Maak dan absoluut eens een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën! Je wandelt door ruige bergen, diepe ravijnen en lieflijke groene dalen. En komt onderweg langs prachtige Romaanse bouwwerken en dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Eigenlijk is het hele gebied in en rond de Spaanse Pyreneeën fantastisch voor een wandelvakantie. De bekendste wandelgebieden in dit uitgestrekte berggebied in het noordoosten van Spanje zijn nationaal park Ordesa Y Monte Perdido en nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. 

Serra de Sant Gervas (Foto: Casa Mauri)
Serra de Boumort (Foto: Casa Mauri)
Congost de Mont-Rebei (Foto: Casa Mauri)

Maar er zijn nog zo veel andere prachtige natuurgebieden! Bijvoorbeeld de Sierra de Guara in de provincie Huesca (Aragón). Plus de Zona Volcánica de la Garrotxa, Serra de Boumort, Serra Queralt, Serra de Sant Gervas, Vall Fosca en Estany de Montcortès in de provincie Lérida (Catalonië).

Over een aantal van deze wandelgebieden vertel ik hier kort wat meer:

Tip: In de zomer kun je tijdens het wandelen in de Spaanse Pyreneeën  afkoelen in meren, plassen of riviertjes die je onderweg tegenkomt. Pyreneeën expert Petra verklapt een paar natuurschatten om in af te koelen in de buurt van het meer van Sant Antoni...

Wandelen in Ordesa y Monte Perdido

Torla in nationaal park Ordesa y Monte Perdido (Spaanse Pyreneeën)

Nationaal park Ordesa y Monte Perdido is gelegen in het westen van de Spaanse Pyreneeën, in de provincie Huesca (Aragón). En is een van de bekendste natuurparken in de Spaanse Pyreneeën. 

Een wandelvakantie in dit berggebied in de Spaanse Pyreneeën brengt je naar een berggebied met grillige bergen van kalkmassief (met de hoogste berg Monte Perdido), spectaculaire kloven, grotten, watervallen, groene dalen en rivieren.

TIP: Verder ten westen van natuurpark Ordesa y Monte Perdido ligt de  Roncal vallei, een vallei met idyllische dorpjes en oeroude tradities. Ook een prachtig gebied voor een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën!

Wandelreis Ordesa en Monte Perdido (7 dagen)

De wandelreis De mooiste canyons van de Pyreneeën van SNP Natuurreizen vind ik een absolute topper voor een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën.

Tijdens deze 7-daagse individuele wandelvakantie verken je nationaal park Ordesa y Monte Perdido en kun je onder meer smullen van prachtige canyons.

Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Nationaalpark Aigüestortes in Spaanse Pyreneeën (Foto: Casa Mauri)

Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ligt wat verder naar het oosten, in de provincie Lérida (Catalonië). En is het tweede bekende natuurpark in de Spaanse Pyreneeën.

Tijdens een wandelvakantie in dit berggebied in de Spaanse Pyreneeën kun je genieten van maar liefst 200 bergmeren (waarvan het bekendste het meer van Sant Maurici), een vrij vlak landschap op de hoogvlakte van Aigüestortes en van de prachtige groene Vall de Boí en Vall d’Aran valleien rond de pittoreske bergdorpjes Boí en Arán.

Let hier niet alleen op de natuur om je heen, maar ook op de manier waarop mensen er nog leven en op de vele Romaanse bouwwerken.

Wandelreis Vall de Boí en Aigüestortes (8 dagen)

De 8-daagse individuele wandelvakantie Verborgen parel van de Catalaanse Pyreneeën van SNP Natuurreizen brengt je naar watervallen en bergmeren in natuurpark Aigüestortes. Plus naar de prachtige groene Vall de Boí vallei met zijn talrijke Romaanse parels.

Hou je van Romaanse bouwwerken, dan is deze wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën een absolute must!

Wandelen in de Sierra de Guara

Een minder bekend natuurpark is de Sierra de Guara helemaal in het zuidwesten van de Spaanse Pyreneeën.

Het natuurgebied bevindt zich in de provincie Huesca (Aragón). En is het grootste en mooiste klovengebied van Europa.

Reden te meer dus om dit ruige en verlaten landschap te verkennen tijdens een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën!

Wandelreis Sierra de Guara (8 dagen)

SNP Natuurreizen organiseert zowel een individuele wandelreis als een groepswandelreis door de Sierra de Guara in het zuidwesten van de Spaanse Pyreneeën.

Bij de 8-daagse groepsreis Kloven en gieren van de Somontano verken je samen met een Nederlandstalige gids het grootste en mooiste klovengebied van Europa en wandel je langs verlaten dorpjes. Bovendien breng je een bezoek aan een voederplaats voor gieren.

Wandel je liever in je eigen groepje en zonder begeleiding, kijk dan eens naar de 8-daagse individuele wandelvakantie Kloven en gieren aan de voet van de Pyreneeën.

Wandelen in vulkaangebied La Garrotxa

En dan is er nog natuurpark Zona Volcánica de la Garrotxa, dat nog verder naar het oosten ligt, eveneens in de provincie Lérida (Catalonië).

Een natuurgebied dat bestaat uit 40 begroeide vulkanen, Middeleeuwse dorpjes, Romaanse bouwwerken, enorme kloven en meer.

Een fantastische bestemming dus ook voor een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën!

Tip: Vanuit Olot, de hoofdstad van het vulkaangebied, zijn er diverse korte en lange wandelroutes door vulkaangebied La Garrotxa.

Tip: Maak een wandeling naar Castellfollit de la Roca, een dorpje dat gebouwd is aan de rand van een ravijn…

Tip: Wandelroutes Spaanse Pyreneeën 

Wandelen in de Serra de Boumort (Foto: Casa Mauri)

Op de website Rutas Pireneos vind je bijna 100 wandelroutes in de Spaanse Pyreneeën. Ze zijn verdeeld per autonoom gebied (Aragón, Catalonië en Navarra) en per gemeente. En per route krijg je uitgebreide beschrijving van de route, plus informatie over bezienswaardigheden en accommodaties onderweg. Alle informatie is overigens wel in het Spaans.

Heb je liever Nederlandstalige route-informatie, kijk dan op Wikiloc naar wandelroutes in Aragón, Catalonië (Catalunya) en Navarra; of wandelroutes in de Spaanse Pyreneeën. Een aantal routes zijn in het Nederlands beschreven. Je kunt de wandelroutes die je op Wikiloc vind downloaden op een wandel- en fiets-GPS als Garmon. Maar ook op de App van Wikiloc.

Daarnaast zou ik echter ook altijd een goede wandelgids en eventueel nog een extra wandelkaart van de Spaanse Pyreneeën kopen. In een wandelgids vind je niet alleen een selectie van goede wandelroutes, maar ook praktische tips over bijvoorbeeld eten en slapen.

Op de website van reisspecialist De Zwerver vind je een groot aanbod aan wandelgidsen en wandelkaarten in de Spaanse Pyreneeën.

Tip: Meer wandelreizen in de Pyreneeën

SNP Natuurreizen is dé Nederlandse specialist van wandel- en fietsvakanties. Naast de bovengenoemde drie wandelreizen biedt deze reisorganisatie nog 10 andere wandelvakanties in de Spaanse Pyreneeën aan.

Sfeervolle accommodaties in Spaanse Pyreneeën

Andere vakanties in de Spaanse Pyreneeën

Lees meer over de Spaanse Pyreneeën