Natuur én cultuur tijdens een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën

Hou je van bergen, natuur, rust en authentieke dorpjes? Maak dan absoluut eens een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën! Je wandelt door ruige bergen, diepe ravijnen en lieflijke groene dalen. En komt onderweg langs prachtige Romaanse bouwwerken en dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Eigenlijk is het hele gebied in en rond de Spaanse Pyreneeën fantastisch om te wandelen. De bekendste wandelgebieden in dit uitgestrekte berggebied in het noordoosten van Spanje zijn nationaal park Ordesa y Monte Perdido en nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Congost de Mont-Rebei (Foto: Casa Mauri)

Maar ook het Ribagorza gebied, dat ligt tussen deze twee nationaal parken, is een wandelparadijs. Evenals de Sierra de Guara in de provincie Huesca (regio Aragón), dat het grootste klovengebied van Europa is.

En ook de Zona Volcánica de la Garrotxa, Serra de Boumort, Serra Queralt, Serra de Sant Gervas, Vall Fosca en Estany de Montcortès in de provincie Lérida (Catalonië) zijn natuurgebieden in de Spaanse Pyreneeën waar je naar hartelust kunt wandelen! 

Over een aantal wandelgebieden in de Spaanse Pyreneeën vertel ik hier kort wat meer. Bovendien geef ik op deze pagina over wandelroutes en wandelreizen in de Pyreneeën:

Nationaalpark Ordesa y Monte Perdido

Torla in nationaal park Ordesa y Monte Perdido (Spaanse Pyreneeën)

Nationaal park Ordesa y Monte Perdido is gelegen in de provincie Huesca (Aragón), helemaal in het westen van de Spaanse Pyreneeën, en is een van de bekendste én eerste beschermde natuurgebieden in de Spaanse Pyreneeën. 

Een wandelvakantie in dit berggebied op de grens met Frankrijk brengt je naar een prachtig natuurgebied met groene valleien als de Ordesa vallei, die omringd worden door grillige bergen van kalkmassief (met de hoogste berg Monte Perdido).

En het brengt je naar spectaculaire kloven als de Añisclo kloof, met grotten, watervallen en rivieren, waarin je niet alleen kunt wandelen maar ook aan canyoning kunt doen.

*Wandelgebied ten westen van nationaalpark Ordesa y Monte Perdido*

Verder ten westen van natuurpark Ordesa y Monte Perdido ligt de Roncal vallei met idyllische dorpjes en oeroude tradities. Ook dit vind ik een prachtig gebied voor een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën! Lees meer oveer de Roncal vallei>>

Wandelreis Ordesa en Monte Perdido (7 dagen)

De wandelreis "De mooiste canyons van de Pyreneeën" van SNP Natuurreizen vind ik een absolute topper voor een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën.

Tijdens deze 7-daagse individuele wandelvakantie verken je nationaal park Ordesa y Monte Perdido en kun je onder meer smullen van prachtige canyons.

Terug naar boven>>

Nationaalpark Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Nationaalpark Aigüestortes in Spaanse Pyreneeën (Foto: Casa Mauri)

Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ligt wat verder naar het oosten, in de provincie Lérida (Catalonië). En is het tweede bekende natuurpark in de Spaanse Pyreneeën.

Tijdens een wandelvakantie in dit berggebied in de Spaanse Pyreneeën kun je genieten van maar liefst 200 bergmeren (waarvan het bekendste het meer van Sant Maurici), een vrij vlak landschap op de hoogvlakte van Aigüestortes en van de prachtige groene Vall de Boí en Vall d’Aran valleien rond de pittoreske bergdorpjes Boí en Arán.

Let hier niet alleen op de natuur om je heen, maar ook op de manier waarop mensen er nog leven en op de vele Romaanse bouwwerken.

Wandelreis Vall de Boí en Aigüestortes (8 dagen)

De 8-daagse individuele wandelvakantie "Verborgen parel van de Catalaanse Pyreneeën" van SNP Natuurreizen brengt je naar watervallen en bergmeren in natuurpark Aigüestortes.

En naar de prachtige groene Vall de Boí vallei met zijn talrijke Romaanse parels.

Hou je van Romaanse bouwwerken, dan is deze wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën een absolute must!

*Tip voor zomervakantie in Spaanse Pyreneeën*

In de zomer kun je tijdens het wandelen in de Spaanse Pyreneeën afkoelen in meren, plassen of riviertjes>>

Terug naar boven>>

Ribagorza: wandelparadijs tussen 2 nationaal parken

Wandelen rond het stuwmeer van Cannelles in Ribagorza (Aragon, Pyreneeën)

Wandelparadijs aan de voet van de Pyreneeën gelegen Ribagorza gebied bevindt zich tussen nationaal park Ordesa y Monte Perdido en nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, de twee bekendste natuurparken in de centrale Spaanse Pyreneeën.

Deze regio rond het historische stadje Graus kenmerkt zich door veel zonuren, rust en ruimte en niet al te grote hoogteverschillen.

Je vindt er prachtige dorpjes op rotseilanden, fascinerende kloven, grote stuwmeren en de majestueuze berg Turbon als een vooruitgeschoven post van de hoge Pyreneeën. Plus een schat aan flora en fauna.

Daarom vind ik ook dit rustgevende, niet-toeristische gebied een absolute aanrader voor een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën! Eventueel in combinatie met (een van) de andere twee nationaal parken in dit op de grens met Frankrijk gelegen berggebied.

Wandelreis Ribagorza en nationaal parken

Wandelen in Ribagorza (Huesca, Aragón)

Carlos en Anita van de kleine Nederlandse reisorganisatie Recargo bieden groepswandelreizen én wandelreizen op maat aan in het tussen de twee nationaal parken gelegen Ribagorza gebied..  

Bij de 8-daagse wandelvakantie in groepsverband, die plaatsvindt in mei en september, wandel je onder de deskundige Nederlandstalige begeleiding van Carlos door de Mont Rebei kloof, de Chinese muur van Finestras, en naar plekken met een geweldig uitzicht op de hoge Pyreneeën.

Bij een wandelreis op maat (te boeken van eind maart tot begin mei en van eind september t/m december) maak je samen met Recargo een wandelprogramma in en rond de Ribagorza, natuurpark Ordesa y Monte Perdido en natuurark Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. En ga je wandelen onder de deskundige Nederlandstalige begeleiding van Carlos.

Bij beide soorten wandelvakanties verblijf je in een rustig gelegen, authentieke accommodatie in het Ribergoza gebied, worden de transfers voor je geregeld en zorgt Anita voor heerlijke maaltijden.

Terug naar boven>>

De Sierra de Guara: Europa's grootste klovengebied

Een minder bekend natuurpark in de Spaanse Pyreneeën is de Sierra de Guara, die helemaal in het zuidwesten van het uitgestrekte berggebied op de grens van Spanje en Frankrijk ligt.

Het natuurgebied bevindt zich in de provincie Huesca (Aragón) en is het grootste en mooiste klovengebied van Europa.

Reden te meer dus om dit ruige en verlaten landschap te verkennen tijdens een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën!

Wandelreis Sierra de Guara (8 dagen)

SNP Natuurreizen organiseert zowel een individuele wandelreis als een groepswandelreis door de Sierra de Guara in het zuidwesten van de Spaanse Pyreneeën.

Bij de 8-daagse groepsreis Kloven en gieren van de Somontano verken je samen met een Nederlandstalige gids het grootste en mooiste klovengebied van Europa en wandel je langs verlaten dorpjes. Bovendien breng je een bezoek aan een voederplaats voor gieren.

Wandel je liever in je eigen groepje en zonder begeleiding, kijk dan eens naar de 8-daagse individuele wandelvakantie Kloven en gieren aan de voet van de Pyreneeën.

Terug naar boven>>

Vulkaangebied La Garrotxa

En dan is er nog natuurpark Zona Volcánica de la Garrotxa, dat nog verder naar het oosten ligt, eveneens in de provincie Lérida (Catalonië), en dat ik eveneens een topper vind voor een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën.

Dit bijzondere natuurgebied in Spanje bestaat uit namelijk uit maar liefst 40 begroeide vulkanen met eromheen een aantal Middeleeuwse dorpjes en Romaanse bouwwerken.

Vanuit Olot, de hoofdstad van het vulkaangebied, zijn er diverse korte en lange wandelroutes door vulkaangebied La Garrotxa uitgestippeld. 

Je kunt er op eigen houtje wandelen, maar wil je meer te weten komen over het vulkaangebied (en over vulkanen in het algemeen) dan raad ik je warm aan om het gebied samen met een gepassioneerde lokale gids te verkennen.

Tip! Maak ten noorden van het vulkaangebied een wandeling naar Castellfollit de la Roca, een dorpje dat gebouwd is aan de rand van een ravijn…

Wandelroutes in de Spaanse Pyreneeën 

Wandelen in de Serra de Boumort (Foto: Casa Mauri)

Op de website Rutas Pireneos vind je bijna 100 wandelroutes in de Spaanse Pyreneeën. Ze zijn verdeeld per autonoom gebied (Aragón, Catalonië en Navarra) en per gemeente. En per route krijg je uitgebreide beschrijving van de route, plus informatie over bezienswaardigheden en accommodaties onderweg. Alle informatie is overigens wel in het Spaans.

Heb je liever Nederlandstalige route-informatie, kijk dan op Wikiloc naar wandelroutes in Aragón, Catalonië (Catalunya) en Navarra; of wandelroutes in de Spaanse Pyreneeën.

Een aantal routes zijn in het Nederlands beschreven. Je kunt de wandelroutes die je op Wikiloc vind downloaden op een wandel- en fiets-GPS als Garmon. Maar ook op de App van Wikiloc.

Daarnaast zou ik echter ook altijd een goede wandelgids en eventueel nog een extra wandelkaart van de Spaanse Pyreneeën kopen. In een wandelgids vind je niet alleen een selectie van goede wandelroutes, maar ook praktische tips over bijvoorbeeld eten en slapen.

Op de website van reisspecialist De Zwerver vind je een groot aanbod aan wandelgidsen en wandelkaarten in de Spaanse Pyreneeën:

Wandelreizen in de Spaanse Pyreneeën

Heb je zin gekregen in een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën? En ga je graag georganiseerd op reis? Dan kan ik de hierboven genoemde wandelreizen warm aanbevelen!

En kijk verder ook eens naar de bijna 20 wandelreizen die de Nederlandse wandel- en fietsvakantie specialist SNP Natuurreizen aanbiedt naar dit berggebied in het noordoosten van Spanje.

Of stel samen met Pyreneeën specialist Recargo Wandelreizen een individuele wandelreis door dit fascinerende berggebied in het noordoosten van Spanje samen:

Sfeervolle accommodaties in Spaanse Pyreneeën

Lees meer over de Spaanse Pyreneeën

Terug naar boven>>