Natuur én cultuur tijdens een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën

Hou je van bergen, natuur, rust en authentieke dorpjes? Maak dan absoluut eens een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën! Je wandelt door ruige bergen, diepe ravijnen en lieflijke groene dalen. En komt onderweg langs prachtige Romaanse bouwwerken en dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Wandelgebieden in Spaanse Pyreneeën

Eigenlijk is het hele gebied in en rond de Spaanse Pyreneeën fantastisch voor een wandelvakantie.

De bekendste wandelgebieden in de Spaanse Pyreneeën zijn nationaal park Ordesa Y Monte Perdido en nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Serra de Sant Gervas (Foto: Casa Mauri)
Serra de Boumort (Foto: Casa Mauri)
Congost de Mont-Rebei (Foto: Casa Mauri)

Maar er zijn nog zo veel andere prachtige natuurgebieden! Bijvoorbeeld de Sierra de Guara in de provincie Huesca (Aragón). Plus de Zona Volcánica de la Garrotxa, Serra de Boumort, Serra Queralt, Serra de Sant Gervas, Vall Fosca en Estany de Montcortès in de provincie Lérida (Catalonië).

Over een aantal van deze wandelgebieden vertel ik hier kort wat meer:

Nationaalpark Ordesa y Monte Perdido

Torla in nationaal park Ordesa y Monte Perdido (Spaanse Pyreneeën)

Nationaal park Ordesa y Monte Perdido is gelegen in het westen van de Spaanse Pyreneeën, in de provincie Huesca (Aragón). En is een van de bekendste natuurparken in de Spaanse Pyreneeën. 

Een wandelvakantie in dit berggebied in de Spaanse Pyreneeën brengt je naar een berggebied met grillige bergen van kalkmassief (met de hoogste berg Monte Perdido), spectaculaire kloven, grotten, watervallen, groene dalen en rivieren.

TIP: Verder ten westen van natuurpark Ordesa y Monte Perdido ligt de  Roncal vallei, een vallei met idyllische dorpjes en oeroude tradities. Ook een prachtig gebied voor een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën!

Nationaalpark Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Nationaalpark Aigüestortes in Spaanse Pyreneeën (Foto: Casa Mauri)

Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ligt wat verder naar het oosten, in de provincie Lérida (Catalonië). En is het tweede bekende natuurpark in de Spaanse Pyreneeën.

Tijdens een wandelvakantie in dit berggebied in de Spaanse Pyreneeën kun je genieten van maar liefst 200 bergmeren (waarvan het bekendste het meer van Sant Maurici), een vrij vlak landschap op de hoogvlakte van Aigüestortes en van de prachtige groene Vall de Boí en Vall d’Aran valleien rond de pittoreske bergdorpjes Boí en Arán.

Let hier niet alleen op de natuur om je heen, maar ook op de manier waarop mensen er nog leven en op de vele Romaanse bouwwerken.

De Sierra de Guara

Een minder bekend natuurpark is de Sierra de Guara helemaal in het zuidwesten van de Spaanse Pyreneeën.

Het natuurgebied bevindt zich in de provincie Huesca (Aragón). En is het grootste en mooiste klovengebied van Europa.

Reden te meer dus om dit ruige en verlaten landschap te verkennen tijdens een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën!

Vulkaangebied la Garrotxa

En dan is er nog natuurpark Zona Volcánica de la Garrotxa, dat nog verder naar het oosten ligt, eveneens in de provincie Lérida (Catalonië).

Een natuurgebied dat bestaat uit 40 begroeide vulkanen, Middeleeuwse dorpjes, Romaanse bouwwerken, enorme kloven en meer.

Een fantastische bestemming dus ook voor een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën!

Tip: Vanuit Olot, de hoofdstad van het vulkaangebied, zijn er diverse korte en lange wandelroutes door vulkaangebied La Garrotxa.

Tip: Maak een wandeling naar Castellfollit de la Roca, een dorpje dat gebouwd is aan de rand van een ravijn…

Terug naar boven

Wandelroutes in de Spaanse Pyreneeën 

Wandelen in de Serra de Boumort (Foto: Casa Mauri)

Op de website Rutas Pireneos vind je bijna 100 wandelroutes in de Spaanse Pyreneeën. Ze zijn verdeeld per autonoom gebied (Aragón, Catalonië en Navarra) en per gemeente. En per route krijg je uitgebreide beschrijving van de route, plus informatie over bezienswaardigheden en accommodaties onderweg. Alle informatie is overigens wel in het Spaans.

Heb je liever Nederlandstalige route-informatie, kijk dan op Wikiloc naar wandelroutes in Aragón, Catalonië (Catalunya) en Navarra; of wandelroutes in de Spaanse Pyreneeën. Een aantal routes zijn in het Nederlands beschreven. Je kunt de wandelroutes die je op Wikiloc vind downloaden op een wandel- en fiets-GPS als Garmon. Maar ook op de App van Wikiloc.

Daarnaast zou ik echter ook altijd een wandelgids en eventueel nog een extra wandelkaart kopen, omdat hierin al een selectie aan goede wandelroutes is gemaakt. Bovendien staan er nog meer praktische tips in voor een wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën. 

Tip: Op de website van reisspecialist De Zwerver vind je een groot aanbod aan wandelgidsen en wandelkaarten in de Spaanse Pyreneeën.

Terug naar boven

Wandelreizen in de Spaanse Pyreneeën

Aanbieders van wandelreizen Spaanse Pyreneeën

SNP Natuurreizen is dé Nederlandse specialist van wandel- en fietsvakanties. En biedt maar liefst 13 verschillende wandelvakanties in de Spaanse Pyreneeën (en soms ook Franse Pyreneeën) aan: 8 groepsreizen en 5 privéreizen.

Mijn favoriete wandelreizen in Spaanse Pyreneeën

Groepswandelvakantie Sierra de Guara (8 dagen)

De wandelvakantie Kloven en gieren van de Somontano van SNP Natuurreizen is een 8-daagse groepsreis door de Sierra de Guara in het zuidwesten van de Spaanse Pyreneeën. Samen met een Nederlandstalige gids verken je het grootste en mooiste klovengebied van Europa. Waarbij je o.a. wandelt langs verlaten dorpjes én een bezoek brengt aan een voederplaats voor gieren.

Let op: Deze Spaanse Pyreneeën wandelvakantie kun je ook als individuele reis boeken.

Individuele wandelreis Vall de Boí en Aigüestortes (8dgn)

De 8-daagse individuele wandelvakantie Verborgen parel van de Catalaanse Pyreneeën van SNP Natuurreizen brengt je naar watervallen en bergmeren in natuurpark Aigüestortes. Plus naar de prachtige groene Vall de Boí vallei met zijn talrijke Romaanse parels. Hou je van Romaanse bouwwerken, dan is deze wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën een absolute must.

Individuele wandelreis Ordesa en Monte Perdido (7dgn)

Ook de wandelvakantie De mooiste canyons van de Pyreneeën van SNP Natuurreizen vind ik een absolute topper. Tijdens deze 7-daagse individuele wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën verken je nationaal park Ordesa y Monte Perdido. Waarbij je onder meer kunt smullen van prachtige canyons.

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties in Spaanse Pyreneeën

Andere vakanties in de Spaanse Pyreneeën

Lees meer over de Spaanse Pyreneeën
Nieuwe pagina's

 1. De Costa Verde in Noord-Spanje: grillige kust met groen achterland

  May 20, 20 08:32 AM

  De Costa Verde in Spanje is een heerlijke vakantiebestemming voor een strandvakantie, actieve vakantie én cultuurvakantie in Noord-Spanje!

  Lees meer

 2. Vakantie in de omgeving van Madrid: paleizen, kastelen en Middeleeuwen

  May 20, 20 05:18 AM

  Ga op vakantie in de omgeving van Spanje’s hoofdstad Madrid; lees over kastelen, koninklijke residenties, Middeleeuwse plaatsen en bergachtige natuur.

  Lees meer

 3. Casa del Patio: Een luxe B&B in de Lecrin vallei (Andalusië)

  May 18, 20 10:34 AM

  Lees waarom ik de Nederlandstalige B&B Casa del Patio in bergdorpje Pinos del Valle ideaal vind voor een ontspan-, cultuur- én actieve vakantie in Andalusië!

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder