Vulkanen en middeleeuwse plaatsen in La Garrotxa (Catalonië)

Al jaren heb ik vulkaangebied La Garrotxa, een uniek vulkaangebied in Spanje met zeker 40 vulkanen dat zich bevindt in het binnenland van de provincie Girona, willen zien. Dus je kunt je voorstellen hoe groot mijn vreugde was toen ik tijdens mijn verkenning van een deel van de Grand Tour door Catalonië ook naar dit vulkaangebied in Noordoost-Spanje ging!

Gedeeltelijk afgegraven Croscat vulkaan in vulkaangebied La Garrotxa (Catalonië)

Al had ik het gebied heel graag vanuit de lucht willen zien, ook te voet vond ik het erg indrukwekkend.

Zeker met de uitgebreide achtergrondinformatie die we van onze lokale, Engelssprekende gids kregen, die een ware vulkaanexpert was. Met veel plezier vertel ik je meer over:

Bovendien geef ik tips over:

Waar ligt vulkaangebied La Garrotxa?

Begroeide vulkanen in vulkaangebied La Garrotxa (Catalonië)

Vulkaangebied La Garrotxa is gelegen in de comarca (=deel van een provincie) La Garrotxa, in het binnenland van de provincie Girona. Deze comarca kan verdeeld worden in Alta Garrotxa en Baixa Garrotxa, twee geheel verschillende gebieden.

Alta Garrotxa (=hoog Garrotxa) is het noordelijke deel van La Garrotxa en maakt deel uit van de Spaanse Pyreneeën. Het is een ruig, moeilijk te bereiken gebied met veel kliffen en bossen en maar weinig bewoonde gebieden. In dit gebied vind je een deel Romaanse bruggen (bijvoorbeeld de Llierca brug), kerken plus kapellen.

Baixa Garrotxa (=laag Garrotxa) is het zuidelijke deel van La Garrotxa. In dit deel van de comarca bevindt zich het natuurreservaat Zona Volcánica de la Garrotxa, verspreid over 11 gemeentes (Castellfollit de la Roca, Mieres, Montagut, Olot, Les Planes d'Hostoles, Les Preses, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Joan les Fonts, Santa Pau en de Bianya vallei).

*Tip*

  • Combineer een stedentrip Girona met een bezoek aan vulkaangebied La Garrotxa op slechts een uur rijden van de stad!
  • Je kunt in Girona een auto huren. Maar er rijdt ook ieder uur een TEISA bus van Girona naar Olot (duur: 70-95 minuten). Deze stopt onderweg onder meer in Besalú, Banyoles en Castellfollit de la Roca. Het buskaartjes koop je online of direct in de bus. 
  • Vanuit Figueres, Ripoll, Vic en Barcelona rijden ook bussen naar La Garrotxa.

Terug naar boven>>

Vulkaangebied in Spanje met ruim 40 vulkanen

Pili: poreuze kiezelsteentjes afkomstig uit een vulkaan

Natuurreservaat La Garrotxa wordt gekarakteriseerd door een glooiend groen landschap met begroeide vulkanen, vruchtbare gronden (als gevolg van veel neerslag en vulkanisch materiaal in de bodem) plus een enorme biodiversiteit. Door het mozaïek aan landschappen vind je hier bijvoorbeeld ook meer dan 150 soorten vlinders.

Het is een uniek vulkaangebied met ruim 40 vulkanen plus meer dan 20 lavatongen. Waarbij de oudste vulkaan 500.000 jaar geleden en de jongste vulkaan 10.000 jaar geleden is uitgebarsten.

Doordat het magma zich onder het gehele gebied (van ruim 15.000 ha) en bovendien dicht aan de oppervlakte bevindt, vindt een vulkaanuitbarsting iedere keer op een andere plek plaats.

Iedere vulkaan heeft er, net als in de Eifel in Duitsland plus in Auvergne in Frankrijk, dus maar één eruptie. Dát er weer een vulkaanuitbarsting gaat komen is zeker, maar wanneer en waar precies dat gaat gebeuren, is onbekend.

*Tip*

Verken La Garrotxa met een gids (is sowieso verplicht voor groepen)! Onze enthouosiaste gids Beth van Trescàlia sprak uitstekend Engels en wist ontzettend veel. Zij kan overigens ook een tour met een heteluchtballon regelen, zodat je het vulkaangebied vanuit de lucht kunt bewonderen...

El Croscat: jongste vulkaan in La Garrotxa

Wandelen door de jongste vulkaan in vulkaangebied La Garrotxa

Wij bezoeken de jongste vulkaan in vulkaangebied La Garrotxa, de 10.00 jaar oude en 160 meter hoge El Croscat vulkaan. 

Vanaf de jaren 1950 is deze vulkaan een mijn geweest, waarbij het materiaal voor huizen- en wegenbouw gebruikt is geworden. In de jaren 1970 kwam de lokale bevolking echter in protest, wat ertoe leidde dat het vulkaangebied in 1982 een beschermd natuurpark werd en de mijn in 1992 zijn deuren definitief gesloten heeft.

Doordat de El Croscat vulkaan gedeeltelijk afgegraven is, kunnen we tegenwoordig prachtig zien hoe de vulkaan van binnen is opgebouwd (totdat ook het afgegraven stuk weer helemaal begroeid is).

En wel uit talloze lagen van poreuze, langwerpige kiezelsteentjes (in het Catalaans: pili), die makkelijk verschuiven en snel kapotgaan. La Garrotxa betekent dan ook “moeilijk te wandelen”.

La Fageda d’en Jordà: beukenbos op lavatong

Wortels van beukenbomen die boven op een lavatong groeien - Foto: Valerie Collet

Naast de El Croscat vulkaan bevindt zich La Fageda d’en Jordà (fageda=beukenbos). Dit bos bevindt zich boven op een oude lavatong, wat onder meer te zien is aan de lavabrokken in het bos.

Wat een bijzonder beukenbos is dit! Doordat de ondergrond van het bos lavasteen is, waaronder zich bovendien nog steeds warm magma bevindt, liggen de wortels boven op de lavasteen, zijn de bomen de enige vegetatie in het bos en zijn er (bijna) geen dieren te vinden!

Vergeet dus zeker niet om ook door het beukenbos te wandelen als je vulkaangebied La Garrotxa bezoekt!

Terug naar boven>>

Middeleeuwse plaatsen in La Garrotxa

Middeleeuwse plaats Santa Pau in vulkaangebied La Garrotxa

Er wonen meer dan 40.000 mensen in het vruchtbare vulkaangebied La Garrotxa. 

De meerderheid hiervan woont in Olot, de hoofdstad van deze comarca in de provincie Girona, die zich bevindt bij een oude vulkaan.

Want aangezien de vulkanen in dit vulkaangebied in noordoost Spanje maar één keer uitbarsten, is de veiligste plaats om te wonen in een oude vulkaan.

Maar er wonen ook mensen in andere dorpen en op het platteland.

Bijvoorbeeld in de pittoreske middeleeuwse plaatsen Santa Pau, Sant Feliu de Pallerols en Castellfollit de la Roca.

De laatste plaats bevindt zich overigens aan de rand van een diepe afgrond.

Bovendien vind je in en rond het vulkaangebied mooie Romaanse bruggen, kerkjes en kloosters.

*Tip*

Vanuit Parc Nou de Olot in Olot rijdt er een toeristentreintje naar de Montsacopa vulkaan in La Garrotxa (duur: ongeveer 3 kwartier).

Terug naar boven>>

Wandel- en fietsroutes in La Garrotxa

Wandel- en fietsroutes (MTB) rond de El Croscat vulkaan in La Garrotxa

De stad Olot, op een uur rijden van de stad Girona, is een goed uitgangspunt voor het verkennen van vulkaangebied La Garrotxa.

Vanuit Olot vertrekken er talrijke korte en lange fiets- en wandelroutes door het vulkaangebied. Die je meenemen langs oude vulkanen en eeuwenoude plaatsen.

De bekendste route is de Vía Verde del Carrilet

Deze populaire tot wandel-& fietspad omgebouwde spoorlijn in Catalonië loopt vanuit Olot naar Girona.

En vervolgens vanuit Girona naar Sant Feliù de Guixols aan de Costa Brava voert.

Terug naar boven>>

Autoroute door La Garrotxa vanuit Girona

Vanuit Girona rijd je over de C-66 in noordelijke richting naar Banyoles en verder naar het Middeleeuwse dorpje Besalù. 

Net voor Besalù hou je links aan en neem je de A-26 weg naar Castellfollit de la Roca. Het dorpje aan het ravijn, dat ligt in het noorden van vulkaangebied La Garrotxa. 

Je blijft vervolgens op de A-26 en rijd nu verder in zuidwestelijke richting naar de Middeleeuwse stad Olot, de hoofdstad van het vulkaangebied.

Na een bezoek aan Olot neem je de GI-524 weg dwars door het vulkaangebied, naar het Middeleeuwse dorpje Santa Pau. En dan verder in oostelijke richting. Totdat je weer uitkomt bij de meren van Banyoles.

Is het mooi weer en heb je nog zin en tijd, stap dan even uit bij de meren. Voordat je begint aan het laatste stukje van de autoroute, terug naar Girona.

Zonder pauzes en oponthoud zou dit een autorit van ongeveer 3 uur zijn. Maar ervan uitgaande dat je onderweg stopt in de verschillende Middeleeuwse plaatsen, kun je erop rekenen dat je een hele dag onderweg bent. 

Route: Banyoles - Besalú - Castellfollit de la Roca - Olot - Santa Pau - Girona
Lengte: 134 kilometer
Duur: 3 uur (zonder tussenstops)

Terug naar boven>>

Leuke slaapplekken in/rond La Garrotxa

Camping La Soleia d'Oix (Oix)

Wil je vulkaangebied La Garrotxa graag vanuit een camping verkennen? Dan vind ik camping La Soleia d'Oix een ideale uitvalsbasis!

De vrij kleine camping in het binnenland van Catalonië (74 staplaatsen) is gelegen bij het idyllische middeleeuwse dorpje Oix in de Alta Garrotxa, op 15 minuten rijden van Castellfollit de la Roca en 30 minuten rijden van Olot.

En beschikt over een buitenzwembad, staplaatsen, stacaravans, bungalows en een lekker restaurant...

La Rectoria de Sant Miguel de Pineda (Sant Feliu de Pallarols)

Een van mijn andere favoriete hotelletjes in vulkaangebied La Garrotxa is B&B La Rectoria de Sant Miquel de Pineda. 

Dit rustieke hotel met zwembad bevindt zich in een gerenoveerde pastorie uit de twaalfde eeuw in het pittoreske dorp Sant Feliù de Pallarols, in het zuidelijke deel van het vulkaangebied, op 12 kilometer van Olot. 

De B&B wordt gerund door een vriendelijk Spaans-Schots echtpaar, dat bovendien heerlijk kookt.

Hotel El Ventós (Sant Feliu de Pallarols)

Hotel El Ventós is een luxe klein hotel met zwembad en Spa, dat zich bevindt in een vijftiende eeuws landhuis, in de buurt van Sant Feliu de Pallarols. 

Het landelijke 4-sterren hotel in het zuiden van vulkaangebied La Garrotxa is een rustgevende plek in de natuur.

Je kunt er eindeloos wandelen, fietsen of paardrijden. Of in het hotel blijven en je laten verwennen in de Spa plus het bijhorende restaurant.

Huisdieren zijn toegestaan.

Hotel Cal Sastre (Santa Pau)

Lijkt het je wat om tijdens je Catalonië vakantie te verblijven in het prachtige middeleeuwse plaatsje Santa Pau? Dan kan ik het kleine Hotel Cal Sastre warm aanbevelen.

Het prachtig onderhouden hotel met warme, traditionele inrichting bevindt zich in de oude binnenstad van Santa Pau, midden in vulkaangebied La Garrotxa.

En kijkt uit op de kasteelruïne van Santa Pau.

Hotel Rural & Spa Mas Prat (Castellar de la Muntanya)

Of laat je verwennen en kom helemaal tot rust in Hotel Rural & Spa Mas Prat!

Dit charmante en luxe kleine hotel in de Bianya vallei in Catalonië bevindt zich in bergstadje Castellar de la Muntanya, net ten noorden van het vulkaangebied La Garrotxa, op 15 minuten rijden van Olot.

Het heeft een infinity pool met onvergetelijke uitzichten, een fantastische Spa plus een heerlijk restaurant. En je hond mag er mee op vakantie komen.

Hotel Mas la Ferreria (l'Hostal Nou de Bianya)

Een ander heerlijk hotel in de Bianya vallei dichtbij vulkaangebied La Garrotxa vind ik hotel Mas la Ferreria.

Dit landelijke hotel met buitenzwembad en restaurant is gehuisvest op een oud landgoed in de Bianya vallei, op 15 minuten rijden in noordwestelijke richting vanuit Olot, en wordt omgeven door bergen.

Wat een fantastische plek om tot rust te komen en te genieten van de fantastische natuur is dit romantisch hotel in het binnenland van Catalonië! Met de auto, te voet of op de fiets.

Wil je fietsen, dan kun je bij het hotel overigens ook fietsen huren.

Mas Roure Vell (Tortellà)

Een ander prachtig klein hotel in de omgeving van vulkaangebied La Garrotxa vind ik B&B Mas Roure Vell.

Het comfortabele en warm ingerichte luxe hotel met zwembad en wellness centrum is gehuisvest in een traditionele Catalaanse herenboerderij een paar kilometer buiten het charmante dorpje Tortellà, net ten noorden van het vulkaangebied, op 10 minuten rijden van Castellfolit de la Roca en 20 minuten rijden van Olot.

Hotel Can Buch Ecoturisme (Sant Aniol de Finestras)

Zeker niet minder mooi vind ik het landelijke hotel Ecoturisme Can Buch bij Sant Aniol de Finestras.

Mooier kan een hotel voor mij niet worden: het bevindt zich in een oud gebouw, wordt omgeven door bergen en heeft een buitenzwembad dat het hele jaar open is, een uitstekend restaurant, een heerlijk wellnesscentrum plus een fantastische inrichting.

Bovendien heeft het heerlijk grote familiekamers én kun je er yogalessen krijgen.

Dit kleinschalige, kindvriendelijke hotel in Catalonië is gunstig gelegen tussen de stad Girona (40 minuten rijden) en vulkaangebied La Garrotxa (25 minuten rijden tot Sant Feliu de Pallerols in het zuiden van het vulkaangebied).

Terug naar boven>>

Lees meer over Catalonië