Een stedentrip Girona: door bergen omgeven stad met heerlijke keuken

Maak een stedentrip naar Girona in het binnenland van Catalonië en geniet van een gezellige oude provincie-hoofdstad die het winterverblijf is voor veel bekende wielrenners plus ’s werelds beste restaurant herbergt!

Deze door bergen omgeven stad in Oost-Spanje wordt nog niet overspoeld door massatoerisme waardoor alles er goedkoper is dan in Barcelona. Bovendien gaan er vanuit Nederland en België directe vluchten naar het vliegveld van Girona (in het Spaans: Gerona) en ben je snel met de trein in Barcelona.

Ik vind Girona daarom niet alleen een heerlijke bestemming voor een stedentrip naar Spanje, maar ook een ideale uitvalsbasis voor een autovakantie of fietsvakantie in Catalonië!

Ontdek hier wat je kun zien en doen in Girona en lees mijn tips over:

Tip! Lees op een aparte pagina wat je kunt zien en doen in de omgeving van Girona.

Bezienswaardigheden in Girona

1. Oude binnenstad Girona

Voormalige Joodse wijk in Girona

Struin tijdens een stedentrip Girona door de prachtig bewaarde oude binnenstad van deze gezellige Catalaanse stad aan de Onyar rivier. 

Girona was vroeger een Romeinse nederzetting (Força Vella). Die zich vanaf de Torre Gironella in driehoeksvorm uitstrekte tot de Onyar rivier. 

Later hebben zich in het deel van de oude Romeinse nederzetting dat het dichtst bij de rivier ligt Joden gevestigd. De Joodse wijk van Girona (el Call) is een van Europa’s mooiste en best bewaarde Joodse wijken. 

Hou je van kerken en kloosters? Bezoek dan ook de imposante kathedraal die boven de stad uittorent (en die boven op het Romeinse Forum Romanum gebouwd is), de Basilica de Sant Feliu en het Sant Pere de Galligants klooster in de oude binnenstad van Girona (tegenwoordig archeologisch museum). Het klooster heeft onder meer een prachtige Romaanse kloostergang, die volgens velen de mooiste in heel Catalonië is. 

*Tips*

1. In de voormalige Joodse wijk bevinden zich ook het Joods museum (Museu d’Història dels Jueus) en Historisch museum (Museu d’Història de Girona). Zie ook mijn pagina over musea in Girona.

2. Boek via de Nederlandstalige website GetYourGuide een stadswandeling met Engelssprekende gids (3 uur) of een wandeltour met Engels sprekende gids langs de filmlocaties van Game of Thrones (2,5 uur).

2. Stadsmuren van Girona

Middeleeuwse stadsomwalling van Girona, met stukje Romeinse stadsmuur

Maak tijdens je stedentrip Girona ook een wandeling over de Middeleeuwse stadsmuren die de oude stad omgeven. Zowel die rond het oudste plus meest oostelijke deel van Girona, als de stadsomwalling rond het Sant Pere de Galligants klooster

Van bovenaf heb je namelijk een prachtig uitzicht over deze historische stad in het binnenland van Catalonië. En krijg je een idee hoe de stad zich in de loop der tijd ontwikkeld heeft. 

Als je vanaf de oostkant in de richting van de kathedraal loopt, kun je bij de Romeinse Gironella toren nog een stukje van de Romeinse stadsmuur zien. Deze is grotendeels afgebroken bij de uitbreiding van Girona in oostelijke richting.

In zijn geheel zijn de stadsmuren een paar kilometer lang. Ze zijn te bereiken via de torens in de muren. 

*Tips*

1.Aan de voet van de stadsmuur rond het Sant Pere de Galligants klooster ligt bij de zuidwestelijke toren de Jardins de l’Angel: een kleine rustige tuin met leuke hoekjes, die zijn naam dankt aan de engel in de tuin.

2. Direct buiten de stadsmuur loopt de Passseig Arqueologic, van waaruit je de muur van onderop kunt bewonderen.

3. Huizen en bruggen aan de Onyar rivier

Kleurrijke huizen van Girona

Wat verder ook niet mag ontbreken aan een stedentrip Girona zijn de kleurrijke huizen aan de Onyar rivier en de bruggen die de stad met elkaar verbinden. Zij zijn hét visitekaartje van deze interessante stad in Oost Spanje. 

De bekendste brug van Girona is de Pont de Ferro of Pont de Eiffel: een rode ijzeren brug, die ontworpen is door architect Gustave Bönickhausen. De architect die ook de Eiffeltoren in Parijs en ’s werelds oudste transportbrug bij Bilbao ontworpen heeft. 

Een andere bekende brug is de Pont de Pedra: de oudste brug over de Onyar rivier, die gemaakt is van steen. Bij de stenen brug ligt ook het toeristenbureau van Girona (Adres: Rambla de la Libertat 1).

*Tips*

1. Op de Pont de Pedra wordt iedere zaterdag van 9 tot 20 uur een ambachtelijke markt gehouden, waar kleine lokale bedrijven met-de-hand-gemaakte producten als sieraden en tassen verkopen.

2. Op de Plaça de Independència liggen verschillende restaurants die uitkijken op de gekleurde huizen van Girona. Zeker als het even niet zo een mooi weer is, is het mooi om van hieruit de huizen te bewonderen.

4. Modernistische architectuur van Rafaél Masó

Farineira Teixidor - modernistische gebouw in Girona

Hou je van architectuur en van modernisme? Ga dan tijdens je stedentrip in Girona ook op zoek naar de modernistische gebouwen van architect Rafaél Masó, Girona’s Gaudí, uit het begin van de twintigste eeuw.

Rafaél Masó is in 1880 In deze stad in Oost-Spanje geboren. En heeft heel wat modernistische gebouwen in Girona en omgeving ontworpen. O.a. in Olot (Casa Masramon) en Sant Feliu de Guíxols (Casa Casas). 

De modernistische gebouwen in Girona van Rafaél Masó zijn aan beide kanten van de Onyar rivier te vinden. De bekendste gebouwen zijn:

 • Casa Masó (het vroegere woonhuis van de architect)
 • Farinera Teixidor (een oude meelfabriek)
 • Casa Salieti
 • Casa Teixidor (ook wel La Punta)

Tip! Het toeristenbureau van Girona (adres: Rambla de la Libertat 1) heeft een gratis plattegrond waarop alle modernistische gebouwen van Masó aangegeven staan (met een langwerpig blauw teken).

5. Geniet van een uitstekende keuken

Hou je van lekker eten, dan moet je ook zeker een een stedentrip naar Girona maken! 

Want in deze gezellige kleine stad in het binnenland van Catalonië vind je talrijke moderne restaurants, bakkerijen en eetcafés! Plus overheerlijke ijszaken.

Bovendien kun je er smullen in maar liefst twee Michelin restaurants, te weten El Celler de Can Roca en Massana.

Van ’s ochtends tot ’s avonds is het dus een feest om te eten in Girona!

5. Bloemenfestival van Girona

Pujada de San Domènec tijdens Bloemenfestival Girona

Wil je deze indrukwekkende stad in het binnenland van Catalonië op een bijzondere manier beleven? Kom dan op vakantie naar Girona tijdens het Bloemenfestival van Girona (Girona Temps de Flors), dat ieder jaar vanaf het tweede t/m het derde weekend in mei gehouden wordt.

Tijdens dit kleurrijke festival zijn straten, monumenten, huizen en meer prachtig met bloemen versierd. En kom je op plekken die normaal gesproken voor publiek gesloten zijn. Bovendien serveren veel restaurants in deze periode gerechten met bloemen.

Tip! Als je in oktober op vakantie in Girona bent, maak je allicht de Feesten van Sant Narcís (Les Fires de Sant Narcís) mee, de grootste feesten van Girona, ter ere van de beschermheilige van de stad.

Bezienswaardigheden in omgeving Girona

Santa Pau in vulkaangebied La Garrotxa (Catalonië)

Ben je langere tijd op vakantie in Girona, verken dan ook de omgeving. Te voet, op de fiets, met de auto of anders.

Want de stad aan de Onyar rivier is een ideale uitvalsbasis voor het ontdekken van de kust (de Costa Brava) én het binnenland van Catalonië! Bezoek bijvoorbeeld de steden Barcelona en Figueres, de Middeleeuwse plaatsen Vic, Ripoll en Besalú, de idyllische kustplaatsen Cadaques en Begur plus vulkaangebied Garrotxa.

Bovendien zijn de bergen rond deze kleine historische stad in Catalonië een paradijs voor fietsers, wandelaars, klimmers, vogelaars en meer...

*Tips*

1. Maak een wandeling in de omgeving van Girona! Bijvoorbeeld vanaf het Sant Pere de Galligants klooster naar het Sant Daniel klooster of over de Vía Verde Ruta Girona - Sarrià de Ter. Bij de VVV van Girona kun je beide wandelroutes krijgen.

2. Combineer een stedentrip Girona met een bezoek aan Barcelona en Figueres!

Terug naar boven>>

Tips voor een kindervakantie Girona

1. Ga je met kleine kinderen op vakantie naar Girona of ben je minder mobiel? Vraag dan bij de VVV naar de plattegrond met route voor rolstoelen en kinderwagens; die steile straten en trappen vermijdt.

2. Een leuke manier om Girona met kinderen te verkennen, is aan de hand van een speurtocht door de oude binnenstad van Girona. De speurtocht is gratis verkrijgbaar bij de VVV. En heet “Discover Girona, Orienteering circuits – Old Quarter Accessible”. Een andere leuke speurtocht vind ik die door de Sant Daniel vallei, net buiten Girona.

3. Ben je in de zomer met kinderen op vakantie in Girona? Dan kun je ook naar het buitenzwembad in Girona (de piscines municipals)! Het buitenzwembad is open van ongeveer 15 juni tot 15 september. En bevindt zich in het Parc de la Devesa.

4. Ga picknicken als je met je kinderen in Girona bent! Net buiten de stadsmuur is er een picknickplek, tussen de kathedraal en Gironella toren, aan de Baixada de la Font del Bispe.

Tip! Op ongeveer een half uur rijden van Girona ligt de vrij kleine familiecamping Camping Esponellà (waar honden ook op vakantie mogen komen).

Terug naar boven>>

Parkeren in Girona

Gratis parkeren in Girona

Er zijn verschillende gratis parkeerplaatsen in Girona. Deze zijn gelgen rond het Devesa park. De gratis parkeerplaats die het dichtst bij de oude binnenstad van Girona ligt, is die bij de Pont de Pedret rotonde (bij de spoorlijn).

Parkeren in Girona met camper/caravan

Girona heeft ook 2 parkeerplaatsen voor campers (autocaravanas) en caravans: een gratis plus een betaalde parkeerplaats.

De gratis parkeerplaats voor campers en caravans bevindt zich in de carrer Roberto Bolaño, dichtbij de afrit Girona Oeste van de AP-7. Zodra je de snelweg bij Girona Oeste hebt verlaten ga je bij de rotonde naar links. Vervolgens is het de vierde straat naar rechts. Als je dan aan het einde van deze straat naar links rijdt, kom je uit in de carrer Roberto Bolaño.

De betaalde parkeerplaats met aparte ingang voor campers heet Parking Vayreda de la Devesa en is gelegen in het centrum van Girona. De poort is  dicht, maar wordt open gemaakt als je aanbelt.

Terug naar boven>>

Fietsvriendelijke hotels in Girona

Je vindt in Girona steeds meer fietsvriendelijke hotels die in-/uitchecktijden aanpassen aan het fietsschema van fietsers en zorgen voor voedzame maaltijden.

En die bovendien beschikken over goede fietsenstallingen, fietspompen, fietsgereedschap en dergelijke.

Ik heb de volgende fietsvriendelijke hotels in Girona gevonden, die ik voor je heb opgedeeld in 2-, 3- en 4-sterren hotels.

En verblijf je tijdens je vakantie in Girona liever in een appartement of in een kleinschalig hotel? Ook hierover kan ik een paar aanbevelingen doen:

Fietsvriendelijke 4-sterren hotels in Girona

 • Hotel museu Llegendes de Girona - fietsvriendelijk designhotel met familiekamers in 18e eeuws gebouw in oude binnenstad Girona;
 • Hotel Històric - fietsvriendelijk romantisch hotel in achttiende eeuws gebouw in oude binnenstad Girona;
 • Hotel Ciutat de Girona - fietsvriendelijk modern hotel met familiekamers en Spa in centrum Girona;
 • Hotel Gran Ultònia - fiets-& huisdiervriendelijk hotel met familiekamers in centrum Girona;
 • Hotel Carlemany - fiets-& huisdiervriendelijk hotel met familiekamers in centrum Girona;
 • Hotel Melia Girona - comfortabel fietsvriendelijk hotel met familiekamers en Spa in Girona.

Fietsvriendelijke 2-& 3-sterren hotels in Girona

 • Hotel Costabella - fiets-& huisdiervriendelijk hotel met buitenzwembad, Spa en familiekamers in Girona (bushalte voor hotel);
 • Hotel Peninsular - comfortabel fietsvriendelijk hotel met familiekamers in centrum Girona;
 • Hotel Ultònia - comfortabel fiets-& huisdiervriendelijk hotel met familiekamers in centrum Girona;
 • Hotel Ibis Girona - kleurrijk en verzorgd fiets-& huisdiervriendelijk hotel met familiekamers dichtbij centrum Girona.

Kleine boutique hotels in de oude binnenstad van Girona

 1. Boutique hotel museu llegendes de Girona - klein designhotel in opgeknapt achttiende eeuws gebouw, met eigen parkeergelegenheid en fietsverhuur;
 2. Boutique hotel històric - comfortabel hotel in achttiende eeuws gebouw, met prachtige natuurstenen binnenmuren en houten balken;
 3. Boutique hotel Nord 1901 Superior - stijlvol hotel met buitenzwembad en restaurant;
 4. Boutique hotel Palau Fugit - charmant hotel in oud paleis, met buitenzwembad, wellness centrum, restaurant en verschillende buitenruimtes.

Appartementen in Girona

Dit zijn mijn 5 favoriete appartementen in de oude binnenstad van Girona:

 1. USC Girona Carrer Mercaders
 2. RC apartaments Girona Llebre
 3. Ferreries Boutique Apartment
 4. Apartamentos Forca 1901
 5. Luxury apartments Bona

Terug naar boven>>