Een stedentrip Girona - door bergen omgeven stad met heerlijke keuken

Maak een stedentrip naar Girona in het binnenland van Catalonië! En geniet van een gezellige oude provinciehoofdstad. Die het winterverblijf is voor veel bekende wielrenners. Plus ’s werelds beste restaurant herbergt!

LET OP: Per 25 augustus 2020 zijn weer alleen noodzakelijke reizen naar Spanje toegestaan en mogen we dus weer niet op vakantie naar Spanje. Lees meer>>

Romeinse stadsmuur in oude binnenstad Girona (Catalonië)

In tegenstelling tot Barcelona wordt Girona nog niet overspoeld door massatoerisme. Waardoor deze gezellige stad in Oost-Spanje ook een stuk goedkoper dan Barcelona.

Bovendien gaan er vanuit Nederland directe en goedkope vluchten naar het vliegveld van Girona (in het Spaans: Gerona).

Dus waarom zou je niet Girona als uitvalsbasis nemen voor een vakantie in Catalonië? En van hieruit Barcelona en andere delen van Catalonië bezoeken?

Ontdek hier wat je kun zien en doen in Girona en in de omgeving van Girona. En lees nog meer vakantietips, over:

Bezienswaardigheden in Girona

1. Oude binnenstad Girona

Voormalige Joodse wijk in Girona
De indrukwekkende Kathedraal van Girona
Basilica de Sant Feliu in Girona

Struin tijdens een stedentrip Girona door de prachtig bewaarde oude binnenstad van deze gezellige Catalaanse stad aan de Onyar rivier. 

Girona was vroeger een Romeinse nederzetting (Força Vella). Die zich vanaf de Torre Gironella in driehoeksvorm uitstrekte tot de Onyar rivier. 

Later hebben zich in het deel van de oude Romeinse nederzetting dat het dichtst bij de rivier ligt Joden gevestigd. De Joodse wijk van Girona (el Call) is een van Europa’s mooiste en best bewaarde Joodse wijken. 

Hou je van kerken en kloosters? Bezoek dan ook de imposante kathedraal die boven de stad uittorent (en die boven op het Romeinse Forum Romanum gebouwd is), de Basilica de Sant Feliu en het Sant Pere de Galligants klooster in de oude binnenstad van Girona (tegenwoordig archeologisch museum).

TIP 1. In de voormalige Joodse wijk bevinden zich ook het Joods museum (Museu d’Història dels Jueus) en Historisch museum (Museu d’Història de Girona). Zie ook mijn pagina over musea in Girona.

TIP 2. Via de Nederlandstalige website Getyourguide kun je verschillende stadswandelingen met gids door Girona boeken:

2. Stadsmuren van Girona

Middeleeuwse stadsomwalling van Girona, met stukje Romeinse stadsmuur
Uitzicht op kathedraal van Girona vanaf stadsmuur bij Sant Pere de Galligants klooster

Maak tijdens je stedentrip Girona ook een wandeling over de Middeleeuwse stadsmuren die de oude stad omgeven. Zowel die rond het oudste plus meest oostelijke deel van Girona, als de stadsomwalling rond het Sant Pere de Galligants klooster

Van bovenaf heb je namelijk een prachtig uitzicht over deze historische stad in het binnenland van Catalonië. En krijg je een idee hoe de stad zich in de loop der tijd ontwikkeld heeft. 

Als je vanaf de oostkant in de richting van de kathedraal loopt, kun je bij de Romeinse Gironella toren nog een stukje van de Romeinse stadsmuur zien. Deze is grotendeels afgebroken bij de uitbreiding van Girona in oostelijke richting.

In zijn geheel zijn de stadsmuren een paar kilometer lang. Ze zijn te bereiken via de torens in de muren. 

TIP! Aan de voet van de stadsmuur rond het Sant Pere de Galligants klooster ligt bij de zuidwestelijke toren de Jardins de l’Angel. Een kleine, rustige tuin met leuke hoekjes. Die zijn naam te danken heeft aan de engel in de tuin.

3. Huizen en bruggen aan de Onyar rivier

Kleurrijke huizen van Girona
Pont de Ferro van Girona

Wat verder ook niet mag ontbreken aan een stedentrip Girona zijn de kleurrijke huizen aan de Onyar rivier en de bruggen die de stad met elkaar verbinden. Zij zijn hét visitekaartje van deze interessante stad in Oost Spanje. 

De bekendste brug van Girona is de Pont de Ferro of Pont de Eiffel: een rode ijzeren brug, die ontworpen is door architect Gustave Bönickhausen. De architect die ook de Eiffeltoren in Parijs en ’s werelds oudste transportbrug bij Bilbao ontworpen heeft. 

Een andere bekende brug is de Pont de Pedra: de oudste brug over de Onyar rivier, die gemaakt is van steen. Bij de stenen brug ligt ook het toeristenbureau van Girona (Adres: Rambla de la Libertat 1).

TIP 1. Op de Pont de Pedra wordt iedere zaterdag van 9 tot 20 uur een ambachtelijke markt gehouden, waar kleine lokale bedrijven met-de-hand-gemaakte producten als sieraden en tassen verkopen.

TIP 2. Op de Plaça de Independència liggen verschillende restaurants die uitkijken op de gekleurde huizen van Girona. Zeker als het even niet zo een mooi weer is, is het mooi om van hieruit de huizen te bewonderen.

4. Modernistische architectuur van Rafaél Masó

Farineira Teixidor - modernistische gebouw in Girona
Casa Masó in Girona

Hou je van architectuur en van modernisme? Ga dan tijdens je stedentrip in Girona ook op zoek naar de modernistische gebouwen van architect Rafaél Masó, Girona’s Gaudí, uit het begin van de twintigste eeuw.

Rafaél Masó is in 1880 In deze stad in Oost-Spanje geboren. En heeft heel wat modernistische gebouwen in Girona en omgeving ontworpen. O.a. in Olot (Casa Masramon) en Sant Feliu de Guíxols (Casa Casas). 

De modernistische gebouwen in Girona van Rafaél Masó zijn aan beide kanten van de Onyar rivier te vinden. De bekendste gebouwen zijn:

 • Casa Masó (het vroegere woonhuis van de architect)
 • Farinera Teixidor (een oude meelfabriek)
 • Casa Salieti
 • Casa Teixidor (ook wel La Punta)

TIP! Haal een plattegrond bij de VVV van Girona (Rambla de la Libertat 1). Hierop staan alle modernistische gebouwen van Masó met een langwerpig blauw teken aangegeven.

5. Bloemenfestival van Girona

Pujada de San Domènec tijdens Bloemenfestival Girona
Jardins de l'Angel tijdens Girona Temps de Flors
Originele bloemendecoratie in de oude binnenstad van Girona

Wil je deze indrukwekkende stad in het binnenland van Catalonië op een bijzondere manier beleven? Kom dan op vakantie naar Girona tijdens het Bloemenfestival van Girona (Girona Temps de Flors), dat ieder jaar vanaf het tweede t/m het derde weekend in mei gehouden wordt.

Tijdens dit kleurrijke festival zijn straten, monumenten, huizen en meer prachtig met bloemen versierd. En kom je op plekken die normaal gesproken voor publiek gesloten zijn. Bovendien serveren veel restaurants in deze periode gerechten met bloemen.

Op een aparte pagina geef ik uitgebreide informatie over het Bloemenfestival van Girona.

TIP! Ben je in oktober op vakantie in Girona? Dan maak je misschien de de Feesten van Sant Narcís (Les Fires de Sant Narcís) mee: de grootste feesten van Girona, ter ere van de beschermheilige van de stad.

Bezienswaardigheden in omgeving Girona

Vulkaangebied La Garrotxa in de omgeving van Girona
Santa Pau in vulkaangebied La Garrotxa (Catalonië)

Ben je langere tijd op vakantie in Girona, verken dan ook de omgeving! Want de stad aan de Onyar rivier is een ideale uitvalsbasis om van hieruit Barcelona, de Costa Brava en het binnenland van Catalonië te ontdekken. 

Denk bijvoorbeeld aan vulkaangebied La Garrotxa; Middeleeuwse plaatsen als Vic, Ripoll, Olot of Figueres in het binnenland van Catalonië; en Cadaques of Begur aan de Costa Brava. 

Op een aparte pagina schrijf ik wat je kunt zien en doen in de omgeving van Girona.

Vakantietips Girona

1. Geniet van uitstekende keuken in Girona

Hou je van lekker eten, dan moet je ook zeker een een stedentrip naar Girona maken! Want in deze gezellige kleine stad in het binnenland van Catalonië vind je talrijke moderne restaurants, bakkerijen en eetcafés. Overheerlijke ijszaken. Én de twee Michelin restaurants El Celler de Can Roca en Massana. Van ’s ochtends tot ’s avonds is het dus een feest om te eten in Girona! Lees meer over eten in Girona>>

2. Maak wandeling buiten stadsmuur Girona

Wat ik zelf heel mooi vond tijdens de stedentrip Girona, was de wandeling buiten de stadsmuur (aan de kant van de kathedraal). Direct buiten de stadsmuur loopt de Passseig Arqueologic, van waaruit je de muur van onderop kunt bewonderen. En je kunt ook de Galligants rivier oversteken naar het Sant Pere de Galligants klooster; en van daaruit via de carrer de Sant Daniel richting het Sant Daniel klooster lopen. Bij de VVV kun je 2 wandelroutes krijgen.

3. Hou actieve vakantie in de omgeving van Girona

Hou je van actie tijdens je vakantie in Spanje? Dan is een actieve vakantie in de omgeving van Girona iets voor jou! De bergen rond de kleine historische stad in Catalonië vormen het trainingsgebied voor veel professionele wielrenners. En zijn ook een paradijs voor amateur fietsers, wandelaars, klimmers, vogelaars en meer. Lees meer over een actieve vakantie in Girona en omgeving>>

4. Tips voor een kindervakantie Girona

1. Ga je met kleine kinderen op vakantie naar Girona of ben je minder mobiel? Vraag dan bij de VVV naar de plattegrond met route voor rolstoelen en kinderwagens; die steile straten en trappen vermijdt.

2. Een leuke manier om Girona met kinderen te verkennen, is aan de hand van een speurtocht door de oude binnenstad van Girona. De speurtocht is gratis verkrijgbaar bij de VVV. En heet “Discover Girona, Orienteering circuits – Old Quarter Accessible”. Een andere leuke speurtocht vind ik die door de Sant Daniel vallei, net buiten Girona.

3. Ben je in de zomer met kinderen op vakantie in Girona? Dan kun je ook naar het buitenzwembad in Girona (de piscines municipals)! Het buitenzwembad is open van ongeveer 15 juni tot 15 september. En bevindt zich in het Parc de la Devesa.

4. Ga picknicken als je met je kinderen in Girona bent! Net buiten de stadsmuur is er een picknickplek, tussen de kathedraal en Gironella toren, aan de Baixada de la Font del Bispe.

5. Parkeren in Girona

1. Er zijn verschillende gratis parkeerplaatsen in Girona, die liggen rond het Devesa park. De gratis parkeerplaats die het dichtst bij de oude binnenstad van Girona ligt, is die bij de Pont de Pedret rotonde (bij de spoorlijn).

2. Girona heeft 2 parkeerplaatsen voor campers (autocaravanas) en caravans: 

a. Een gratis parkeerplaats in carrer Roberto Bolaño, dichtbij de afrit Girona Oeste van de AP-7 (zodra je snelweg bij Girona Oeste hebt verlaten bij rotonde naar links; vervolgens 4estraat naar rechts en aan het einde van de straat naar links: carrer Roberto Bolaño);

b. Een betaalde parkeerplaats met aparte ingang voor campers in het centrum van Girona: Parking Vayreda de la Devesa (aanbellen zodat poort open wordt gemaakt).

6. Sfeervolle accommodaties in Girona

Charmehotels in Girona

 1. Hotel museu llegendes de Girona ****
 2. Hotel històric ****
 3. Hotel Nord 1901 Superior ****
 4. Aparthotel AS Sant Domènec Pool & Bike
 5. Aparthotel AS Palau dels Alemanys

Fietsvriendelijke hotels in Girona

 1. Hotel museu Llegendes de Girona
 2. Hotel Històric
 3. Hotel Gran Ultònia
 4. Hotel Carlemany
 5. Hotel Melia Girona
 6. Hotel Ciutat de Girona
 7. Aparthotel AS Sant Domènec Pool & Bike
 8. Hotel Costabella
 9. Hotel Peninsular
 10. Hotel Ultònia
 11. Hotel Ibis Girona

Mooie en goed gelegen appartementen in Girona

Dit zijn mijn 5 favoriete appartementen in in de oude binnenstad van Girona:

 1.  USC Girona Carrer Mercaders
 2. RC apartaments Girona Llebre
 3. Ferreries Boutique Apartment
 4. Apartamentos Forca 1901
 5. Luxury apartments Bona

Op Booking.com vind je nog veel meer comfortabele en goed gelegen appartementen in deze gezellige stad in Catalonië.
Nieuwe pagina's

 1. Het ontstaan van toerisme aan de Costa Blanca: Benidorm en bikini’s

  Sep 25, 20 03:31 AM

  Sinds wanneer en waarom zijn de Costa Blanca en Spanje een populaire vakantiebestemming voor Noord-Europeanen? Vind hier het antwoord!

  Lees meer

 2. Patones de Arriba: opgeknapt verlaten bergdorpje in de regio Madrid

  Sep 10, 20 02:36 AM

  Kom meer te weten over het bijzondere bergdorpje Patones de Arriba in het noorden van de regio Madrid: bouwstijl, ligging, wandel- en overnachtingsmogelijkheden

  Lees meer

 3. Een wandelvakantie Midden-Spanje door ongerepte en afwisselende natuur

  Sep 03, 20 06:52 AM

  Inspiratie voor rustgevende wandelvakanties in Midden-Spanje, met tips over wandelreizen en wandelroutes door Midden-Spanje

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder