Geniet van bergen en zee tijdens een vakantie in Girona (Catalonië)

Wil je tijdens je vakantie genieten van de bergen én van de zee, hou je van Middeleeuwse plaatsen en wil je naast cultuur proeven ook graag actief bezig zijn? Ga dan ook eens op vakantie naar de provincie Girona in Catalonië!

En geniet er van de gezellige en fietsvriendelijke stad Girona, van fascinerende berglandschappen, van Middeleeuwse plaatsen en van heerlijke stranden aan de Costa Brava.

Op deze pagina geef ik je ideeën voor wat je kunt zien en doen in de provincie Girona. Maar ik geef ook tips over georganiseerde outdoor activiteiten en georganiseerde fietsreizen in Girona plus sfeervolle accommodaties in Catalonië.

Ontdek de stad Girona

Breng als je op vakantie in de provincie Girona bent zeker ook een bezoek aan de gelijknamige stad Girona!

Deze door bergen omgeven stad met heerlijke keuken in het binnenland van Catalonië staat bekend voor zijn kleurrijke huizen aan de Onyar rivier en voor zijn fietsvriendelijke karakter.

Want de bergen rond de stad zijn een populaire bestemming voor fietsers (de stad is gelegen aan de Vía Verde del Carrilet) en een favoriet trainingsgebied voor professionele wielrenners in de winter.

Bovendien heeft Girona een prachtige oude binnenstad die voor een groot deel nog ommuurd is. 

Tips:

Roadtrips langs Middeleeuwse plaatsen

Ontdek de vele Middeleeuwse plaatsen in de omgeving van Girona! Die liggen in en bij vulkaangebied La Garrotxa (ten noordwesten van Girona) plus nationaal park El Montseny (ten zuiden van Girona).

Vanuit Girona kun je per auto drie prachtige dagtochten maken, naar:

 1. Middeleeuwse plaatsen in vulkaangebied La Garrotxa
 2. Middeleeuwse plaatsen in achterland Costa Brava
 3. Middeleeuwse plaatsen in nationaal park Montseny

1. Middeleeuwse plaatsen in vulkaangebied La Garrotxa

Ligging vulkaangebied La Garrotxa in Catalonië
Dorpen in vulkaangebied La Garrotxa (Girona, Catalonië)
Santa Pau - Middeleeuwse plaats in vulkaangebied La Garrotxa

Een leuke autoroute door de omgeving Girona vind ik die door vulkaangebied La Garrotxa, ten noordwesten van de Catalaanse stad. In het fascinerende en uitgestrekte natuurgebied van bergen, dalen en oude vulkanen liggen talrijke eeuwenoude dorpen en stadjes. Bijvoorbeeld Olot, de hoofdstad van het vulkaangebied, en Castellfollit de la Roca, een dorpje dat gebouwd is aan de rand van een ravijn.

Route: Banyoles - Besalú - Castellfollit de la Roca - Olot - Santa Pau - Girona.
Aantal kilometer: 134 kilometer

Duur: 2 uur 45 minuten (met tussenstops 6-8 uur)

*Tips*

1. Vanuit Olot zijn er divers korte en lange wandelroutes door vulkaangebied La Garrotxa.

2. Er rijdt een toeristentreintje door de Middeleeuwse plaatsen Banyoles, Bessalù en Santa Pau plus naar de Montsacopa vulkaan (vanuit Olot).

3. Lees mijn aparte pagina over vulkaangebied La Garrotxa.

2. Middeleeuwse plaatsen in achterland Costa Brava

Begur aan de Costa Brava in Catalonië

Een andere prachtige route voor een vakantie in Girona vind ik ook de dagtocht naar Middeleeuwse plaatsen ten oosten van de gezellige stad in Noordoost Spanje.

Zowel in het achterland als aan de kust van de Costa Brava liggen namelijk prachtige Middeleeuwse plaatsen als:

 • Púbol (30 min rijden van Girona)
 • Ullastret (40min rijden van Girona)
 • Palau-Sator (45min rijden van Girona)
 • Peratallada (50min rijden van Girona) 
 • Pals (55min rijden van Girona)
 • Regencós (60min rijden van Girona)
 • Begúr (65min rijden van Girona) 
 • Calella de Palafrugell (55min rijden van Girona) 
 • Palamós (45min rijden van Girona)

*Tips*

1. Even buiten Ullastret bevindt zich een van Spanje's belangrijkste archeologische opgravingen uit de Iberische tijd: Ciutat Ibérica d’ullastret (ca. 9-6v.Chr). 

2. In Regencós bevindt zich restaurant La calendula (bij hotel Del Teatre), dat voor bijna alle gerechten bloemen en kruiden gebruikt!

3. Middeleeuwse plaatsen in nationaal park Montseny

Of verken tijdens je vakantie in Girona de Middeleeuwse dorpjes in nationaal park Montseny, die zich bevinden ten zuiden van de stad Girona.

In dit berggebied tussen Girona en Barcelona liggen o.a. de volgende plaatsen:

 • El Brull
 • Espinelves
 • Hostalric
 • Montseny
 • Sant Celoni
 • Sant Feliu de Buixalleu
 • Sant Antoni de Vilamajor
 • Viladrau 

Ga op avontuur in de natuur van Girona

Wandelen in vulkaangebied Garrotxa

Hou je van natuur en avontuur, dan kan ik een actieve vakantie in de provincie Girona warm aanbevelen!

Want in de bergen van deze provincie in Catalonië kunt je wandelen, wielrennen, mountainbiken, paardrijden, klimmen, rivieren afdalen en meer.

En aan de stranden van de Costa Brava kun je zwemmen, kajakken en rotsklimmen.

*Tips*

Leer meer over kunstenaar Dalí

Castell Gala Dalí de Púbol (Girona, Catalonië)

Hou je van kunst en van Dalí? Dan mag een bezoek aan de zogenaamde Dalí driehoek zeker niet ontbreken tijdens je vakantie in Girona! De Dalí driehoek wordt gevormd door de plaatsen Figueres, Port Lligat en Púbol:

 • Figueres is de geboortestad van Dalí. Hier bevindt zich ook het Dalí museum, waarin je de levensweg van de Spaanse surrealistische kunstenaar ziet. Het museum bevindt zich in het voormalige theater van Figueres en wordt gezien als het laatste grote werk van Dalí. 
 • Port Lligat is een piepklein vissersdorpje aan een baai van schiereiland Cap de Creus. Waar Salvador Dalí op jonge leeftijd veel inspiratie heeft opgedaan. En later lange tijd gewoond heeft.
 • In Púbol bevindt zich tenslotte het Castell Gala Dalí de Púbol; een kasteel uit de veertiende eeuw, dat Dalí in 1969 voor zijn geliefde Gala heeft gekocht en opgeknapt. 

De autoroute Girona – Púbol – Portlligat – Figueres - Girona duurt zonder tussenstops ruim 3 uur. Met tussenstops ben je een hele dag onderweg.

*Tips*

 • In de buurt van Figueres ligt het Middeleeuwse gehucht Cistella.
 • In de buurt van Port Lligat ligt het idyllische vissersdorpje Cadaqués. Ook hier heeft Dalí veel inspiratie opgedaan en een poos gewoond.
 • Op weg van Portlligat naar Púbol kom je langs de oude Romeinse nederzetting Empuriés.

Relax aan een strand van de Costa Brava 

Maar je kunt ook naar zee als je op vakantie in Girona bent! De dichtstbijzijnde stranden in de omgeving van Girona liggen op ruim 30 minuten rijden in zuidoostelijke richting van de Catalaanse stad. Dit zijn de stranden van: 

 • Playa de Aro (35min)
 • S’Agaró (35min)
 • San Antonio de Calonge (40min)
 • Sant Feliu de Guixols (40min)

Op ongeveer een uur rijden ben je bovendien op de stranden bij Begur of La Escala, ten oosten en noordoosten van Girona.

Bezoek Barcelona

Gaudí's Sagrada Familia in Barcelona

En breng tijdens je vakantie in Girona tenslotte ook een bezoek aan Barcelona! Al ligt de stad van Gaudí niet in de provincie Girona, het ligt wel in de omgeving van Girona. Met de auto is het ongeveer 1,5 uur rijden. En met de trein is het zelfs maar 40 minuten.

Het treinstation van Girona ligt op ongeveer 5 minuten lopen van de oude binnenstad. En in Barcelona kom je aan op Barcelona Sants, van waaruit de metro je in 20 minuten naar de Sagrada Familia of Las Ramblas brengt.

Het is dus sneller om met de trein van Girona naar Barcelona te gaan. Bovendien hoef je dan geen parkeerplek voor je auto te zoeken en betalen. 

Tip: Lees voordat je naar Barcelona gaat mijn tips voor een stedentrip Barcelona. En wat minder bekende bezienswaardigheden in Barcelona zijn.

Conclusie

Dus of je nu houdt van cultuur, natuur of strand. En zin hebt in een autovakantie of actieve vakantie. Je vindt het allemaal tijdens een vakantie in de provincie Girona in Catalonië!

Sfeervolle accommodaties in Catalonië