Vakantie in Girona (Catalonië): bergen, zee en Middeleeuwse plaatsen!

Wist je dat je tijdens een vakantie in de provincie Girona in Catalonië kunt smullen van Middeleeuwse plaatsen, bergen, strand en een uitstekende gastronomie?

Middeleeuwse plaats Ripoll in Girona (Catalonië)

Ik vind de provincie Girona daarom een fantastische vakantiebestemming voor een actieve vakantie, cultuurvakantie én een strandvakantie aan de Costa Brava.

Bovendien kun je er met je eigen auto naartoe rijden. Want Girona is de meest noordoostelijke provincie van Spanje. En ligt op de grens met Frankrijk. Dit kan handig zijn als je met kinderen op vakantie gaat.

Met veel plezier vertel ik je hier meer over de prachtige oude stad Girona en over mooie Middeleeuwse plaatsen, berggebieden en andere bezienswaardigheden in de provincie Girona:

En degenen die zin hebben in een actieve vakantie en/of een strandvakantie in de provincie Girona, kunnen op twee aparte pagina's meer lezen over:

Girona: fietsvriendelijke oude stad aan Via Verde del Carrilet

Breng als je op vakantie in de provincie Girona bent zeker ook een bezoek aan de gelijknamige stad Girona!

Deze door bergen omgeven stad met heerlijke keuken in het binnenland van Catalonië staat bekend voor zijn kleurrijke huizen aan de Onyar rivier en voor zijn fietsvriendelijke karakter.

Want de bergen rond de stad zijn een populaire bestemming voor fietsers (de stad is gelegen aan de Vía Verde del Carrilet) en een favoriet trainingsgebied voor professionele wielrenners in de winter.

Bovendien heeft Girona een prachtige oude binnenstad die voor een groot deel nog ommuurd is. 

Terug naar boven>>

Middeleeuwse plaatsen in de provincie Girona

Ontdek de vele Middeleeuwse plaatsen in de provincie Girona! Vanuit de stad Girona kun je per auto drie prachtige dagtochten maken naar:

 1. Middeleeuwse plaatsen ten noordwesten van Girona;
 2. Middeleeuwse plaatsen ten oosten van Girona;
 3. Middeleeuwse plaatsen ten zuiden van Girona.

1. Middeleeuwse plaatsen in vulkaangebied La Garrotxa

Santa Pau - Middeleeuwse plaats in vulkaangebied La Garrotxa

Een leuke autoroute door de omgeving Girona vind ik die door vulkaangebied La Garrotxa, ten noordwesten van de Catalaanse stad.

In het fascinerende en uitgestrekte natuurgebied van bergen, dalen en oude vulkanen liggen talrijke eeuwenoude dorpen en stadjes.

Bijvoorbeeld Olot, de hoofdstad van het vulkaangebied, en Castellfollit de la Roca, een dorpje dat gebouwd is aan de rand van een ravijn.

Er rijdt een toeristentreintje door de Middeleeuwse plaatsen Banyoles, Bessalù en Santa Pau. En vanuit Olot rijdt er een toeristentreintje naar de Montsacopa vulkaan in vulkaangebied La Garrotxa.

Bovendien kun je vanuit Olot divers korte en lange wandelroutes door vulkaangebied La Garrotxa maken.

Route: Banyoles - Besalú - Castellfollit de la Roca - Olot - Santa Pau - Girona.
Aantal kilometer: 134 kilometer

Duur: 2 uur 45 minuten (met tussenstops 6-8 uur)

2. Middeleeuwse plaatsen in achterland Costa Brava

Begur aan de Costa Brava in Catalonië

Een andere prachtige route voor een vakantie in Girona vind ik ook de dagtocht naar Middeleeuwse plaatsen ten oosten van de stad Girona in Noordoost Spanje.

Want zowel in het achterland als aan de kust van de Costa Brava liggen prachtige Middeleeuwse plaatsen. Rij bijvoorbeeld langs:

 • Púbol (30 min rijden van Girona)
 • Ullastret (40min rijden van Girona)
 • Palau-Sator (45min rijden van Girona)
 • Peratallada (50min rijden van Girona) 
 • Pals (55min rijden van Girona)
 • Regencós (60min rijden van Girona)
 • Begúr (65min rijden van Girona) 
 • Calella de Palafrugell (55min rijden van Girona) 
 • Palamós (45min rijden van Girona)

*Tips*

1. Even buiten Ullastret bevindt zich een van Spanje's belangrijkste archeologische opgravingen uit de Iberische tijd: Ciutat Ibérica d’ullastret (ca. 9-6v.Chr). 

2. In Regencós bevindt zich restaurant La calendula (bij hotel Del Teatre), dat voor bijna alle gerechten bloemen en kruiden gebruikt!

3. Middeleeuwse plaatsen in nationaal park Montseny

Of verken tijdens je vakantie in Girona de Middeleeuwse dorpjes in nationaal park Montseny, die zich bevinden ten zuiden van de stad Girona.

In dit berggebied tussen Girona en Barcelona liggen o.a. de volgende plaatsen:

 • El Brull
 • Espinelves
 • Hostalric
 • Montseny
 • Sant Celoni
 • Sant Feliu de Buixalleu
 • Sant Antoni de Vilamajor
 • Viladrau 

Terug naar boven>>

De Dalí driehoek (provincie Girona)

Castell Gala Dalí de Púbol (Girona, Catalonië)

Hou je van kunst en van Dalí?

Dan mag een bezoek aan de zogenaamde Dalí driehoek zeker niet ontbreken tijdens je vakantie in Girona!

De Dalí driehoek wordt gevormd door de plaatsen Figueres, Port Lligat en Púbol:

1. Figueres is de geboortestad van Dalí. Hier bevindt zich ook het Dalí museum, waarin je de levensweg van de Spaanse surrealistische kunstenaar ziet. Het museum bevindt zich in het voormalige theater van Figueres en wordt gezien als het laatste grote werk van Dalí. 

2. Port Lligat is een piepklein vissersdorpje aan een baai van schiereiland Cap de Creus. Waar Salvador Dalí op jonge leeftijd veel inspiratie heeft opgedaan. En later lange tijd gewoond heeft.

3. In Púbol bevindt zich tenslotte het Castell Gala Dalí de Púbol; een kasteel uit de veertiende eeuw, dat Dalí in 1969 voor zijn geliefde Gala heeft gekocht en opgeknapt. 

De autoroute Girona – Púbol – Portlligat – Figueres - Girona duurt zonder tussenstops ruim 3 uur. Met tussenstops ben je een hele dag onderweg.

*Tips*

 • In de buurt van Figueres ligt het Middeleeuwse gehucht Cistella.
 • In de buurt van Port Lligat ligt het idyllische vissersdorpje Cadaqués waar Dalí eveneens veel inspiratie heeft opgedaan en even gewoond heeft.
 • Op weg van Portlligat naar Púbol kom je langs de oude Romeinse nederzetting Empuriés.
 • Maak vanuit Girona een stedentrip naar Barcelona.

Sfeervolle accommodaties in Girona en rest van Catalonië

Terug naar boven>>