Cadaques: vissersdorp aan de Costa brava waar Dalí verliefd op werd

Door: Ellen Marie Janse (Catalonië expert)

Meerdere keren per jaar bezoek ik het aan de Costa Brava gelegen dorp Cadaqués in Catalonië, omdat het zo onbeschrijfelijk mooi is en er zelfs in de winter meestal de zon schijnt.

Cadaqués is een dorp dat is gelegen in het noordoostelijke puntje van Spanje, niet ver van de grens met Frankrijk, in de comarca Alt Empordà. De gemeente heeft een oppervlakte van 27 km² en telt ongeveer 3.000 inwoners.

In het verleden was Cadaqués afhankelijk van de visserij en de wijnbouw. Sinds velen jaren werd het dorp in toenemende mate aantrekkelijk voor toeristen.

Hiernaast vestigden een aantal bekende Spaanse kunstenaars zich in het pittoreske dorpje waarvan de surrealistische kunstenaar Salvador Dalí de bekendste is. Dalí had een villa in het even buiten Cadaqués gelegen Port Lligat.

*Tip over tijdstip van bezoek*

Cadaqués is het best te bezoeken in het voor- en najaar. In de zomer is het er erg druk en kun je er nauwelijks parkeren.

Smalle straten met witte huizen

Straatje in Cadaqués (Catalonië)

Het schilderachtige dorp Cadaqués kenmerkt zich door de witte huisjes met blauwe ramen en deuren.

Er zijn tal van kleine straatjes met ateliers en winkeltjes.

Er zijn vrijwel altijd toeristen in het dorpje, met name de Fransen zijn dol op Cadaques.

In de zomermaanden moet je wel rekening houden met enorme drukte, zowel in het dorp als op de weg ernaartoe.

Het centrum van Cadaqués heeft velen restaurantjes en aan de prachtige baai is het volop genieten op één van de terrassen.

Societat l'Amistat in Cadaqués

Standbeeld van Salvador Dalí in Cadaqués

Er staat een opvallend oud gebouw aan de boulevard, genaamd Societat l'Amistat  (=Vriendschapsvereniging). Voorheen behoorde dit toe aan een vereniging welke werd opgericht in Cadaqués aan het einde van de negentiende eeuw.

Het is ontstaan als mutualiteit, die arbeiders beschermde in ruil voor een vergoeding om van sociale steun te genieten toen er geen sociale zekerheid bestond.

In de loop van de jaren verdween deze functie echter, om plaats te maken voor een culturele vereniging. Momenteel heeft de de Vriendschapsvereniging, ook wel bekend als het Casino, meer dan 300 leden.

Expo Dalí museum in Cadaqués

Natuurlijk is het onmogelijk om de kunstenaar Dalí te negeren als je Cadaqués bezoekt. In het oude centrum vind je het Expo Dalí museum. Dit is een museum voor moderne kunst met een unieke privécollectie van meer dan 300 originele werken van deze kunstenaar.

Het huis van Dalí in Port Lligat

Daarnaast loont het ook de moeite het huis van Dalí te gaan bezoeken dat in Port Lligat ligt.
Deze plaats is onderdeel van wat men noemt de Dali driehoek, te weten het museum van Dali in Fiqueres, zijn kasteel dat hij kocht voor zijn muze Gala in Púbol en als laatste zijn huis in Port Lligat, dat ligt aan de rand van Cadaqués.

Het is een natuurlijke, beschutte haven en fungeert als de toegangspoort tot de beschermde Cap de Creus Nationaal Park, dat bekend staat om zijn flora, fauna en fantastische geologische rotsformaties die een belangrijke invloed hebben gehad op Salvador Dalí 's werk.
Dalí woonde en schilderde hier tot de dood van Gala, zijn vrouw en muze, in 1982. Hij kocht de huisjes in 1932 en verbouwde deze door de jaren heen tot een villa.

Na zijn dood werd het in 1997 ingericht als museum en er is veel in stand gehouden van de oorspronkelijke inrichting zoals Dalí en Gala die hadden toen ze daar verbleven. Dalí hield van dit huis, en beweerde dat, verblijven op het meest oostelijke punt van de Península, hij de eerste persoon was die de zon elke ochtend zag opkomen over Spanje.

*Tip voor bezoek aan het huis van Dali*

Voor dit museum dient twee dagen vooraf gereserveerd te worden. Het is verstandig dit via de website te regelen.

Cap de Creus

Natuurgebied Cap de Creus bij Cadaqués (Costa Brava)

Indien je Cadaqués bezoekt, rij dan ook even door naar Cap de Creus. Dit gebied werd in 1998 officieel een beschermd natuurgebied.

Het natuurgebied is ruig, gevarieerd en kleurrijk. Steile kliffen, donkere rotsen gegroefd door wind (tramontana) en zout. Eilandjes, kleine strandjes en afgelegen baaien.

Salvador Dalí heeft veel elementen van deze natuur in zijn schilderijen verwerkt.

Je kunt door dit natuurpark prachtige wandelingen maken.

Het is niet voor te stellen dat Club Med jarenlang een vakantiepark had op deze plek.

Restaurant Compartir in Cadaqués

Maak het dagje Cadaqués compleet met een lekkere lunch. Er zijn tal van restaurantjes in Cadaqués, maar een echt aanrader is Compartir (=Delen).

Dit restaurant ligt eveneens midden in het oude centrum en serveert gerechten die samen gedeeld kunnen worden. Er is een gezellige patio waar het zomers heerlijk vertoeven is.

Men zegt dat Compartir gerechten heeft overgenomen van het alom bekende El Bulli. Voor Catalaanse maatstaven is het echter niet goedkoop.

*Tip over het strand van Cadaqués*

Het strand van Cadaqués bestaat uit kiezels. Dus als je wilt zwemmen, neem dan waterschoenen mee.

Charmante hotels in Cadaqués

Boutique hotel Villa Gala (Cadaqués)

Wat een plaatje is boutique hotel Villa Gala in Cadaqués aan de Costa Brava in Catalonië!

Het rustig gelegen kleine design hotel met zwembad en moderne lichte kamers kijkt uit over het pittoreske vissersdorp Cadaqués en biedt eveneens een prachtig uitzicht op zee.

Bovendien ligt het hotel op slechts 3 minuten lopen van het strand en 10 minuten lopen van het huis van Dalí.

Hotel Playa Sol (Cadaqués)

Hotel Playa Sol in Cadaqués (Costa Brava, Catalonië)

Je kunt in Cadaqués ook op vakantie in een hotel dat zijn eigen kleine inham met privé strand heeft. Ik heb het over Hotel Playa Sol in Cadaqués.

Vanuit het hotel heb je bovendien een prachtig uitzicht op de baai en op het idyllische dorp Cadaqués.

Verder heeft dit hotel aan zee in Catalonië een grote schaduwrijke tuin met terras, buitenzwembad en jacuzzi. Plus een warme moderne inrichting en mooie strakke kamers met eigen balkon of terras die uitkijken op de baai of op de tuin.

Een aanrader voor een romantische vakantie voor twee, maar ook voor een gezinsvakantie! Want het hotel heeft ook 4-persoons kamers, met uitzicht op zee.

Arrels Hotel Cadaqués

Een ander heerlijk hotel vind ik Arrels Hotel Cadaqués, dat rustig gelegen is in de heuvels van Cadaqués, aan de weg richting Rosas.

Dit kleine luxe hotel in het noorden van de Costa Brava in Catalonië heeft een seizoensgebonden zoutwaterzwembad, een gezellige bar plus lounge, een tuin en moderne minimalistische slaapkamers.

Bovendien kijkt het Adults-Only hotel prachtig uit op het pittoreske vissersdorp en de Middellandse Zee. En is het vanuit het hotel maar 5 minuten lopen naar het centrum van Cadaqués of naar het strand.

Campings op minder dan 1 uur rijden van Cadaqués

Camping Nautic Almata (Castelló d'Empuries)

bungalows-camping-nautic-almata-costabrava-800x600.jpg

Een prachtige camping aan de Costa Brava die zich bevindt op drie kwartier rijden van Cadaqués vind ik Camping Nautic Almata bij Castelló d’Empuries.

Deze grote maar gezellige camping is prachtig gelegen in natuurpark Aiguamolls de l'Empordà, aan de uitmonding van de Fluvia rivier én direct aan zee! En  biedt talloze watersport- plus andere activiteiten voor jong en oud. 

Bovendien beschikt deze kindvriendelijke camping over twee zwembaden, luxe glamping tenten plus bungalows.

En kan ik de camping ook warm aanbevelen voor als je met je hond op vakantie naar Catalonië gaat. Want honden zijn niet alleen toegestaan op de camping, maar ook op het uitgestrekte zandstrand bij de camping!

Camping Las Palmeras (Sant Pere Pescador)

camping-las-palmeras-zwembad-booking.jpg

Een andere heerlijke camping op drie kwartier rijden van Cadaqués vind ik Camping Bungalows Las Palmeras in Sant Pere Pescador.

Wat een sfeer straalt straalt deze goed verzorgde, milieuvriendelijke camping aan de Costa Brava uit!

De niet al te grote camping (300 plaatsen) ligt direct aan het strand, dichtbij natuurpark Aiguamolls de l’Empordà.

Bovendien beschikt de camping over een aantal zwembaden, een restaurant en bungalows. Wat deze camping in Catalonië eveneens tot een gezellige kindercamping maakt.

En wil je je hond mee op vakantie naar Spanje nemen? Op deze camping is je viervoeter welkom.

Andere grote maar mooie campings in Sant Pere Pescador, die eveneens op drie kwartier rijden van Cadaqués liggen, vind ik camping La Gaviota en camping Aquarius.

Andere sfeervolle accommodaties aan de Costa Brava

Meer inspiratie voor een vakantie aan de Costa Brava