Stedentrip Spanje: naar bekende én onbekende steden

Barcelona, Madrid, Valencia, Bilbao en Sevilla zijn zonder meer prachtige bestemmingen voor een stedentrip naar Spanje. Maar wist je dat er nog veel meer mooie steden in Spanje zijn die een bezoek net zo veel waard zijn?

Stedentrip naar Spanje's oudste universiteitsstad Salamanca

Maak bijvoorbeeld een citytrip naar een Werelderfgoed stad in Spanje. Of bezoek een provinciale hoofdstad.

En weet je dat je ook prima tijdens één vakantie meerdere steden bezoeken als je wilt?

Want Spanje heeft een uitgebreid netwerk aan hogesnelheidstreinen. Dat meer dan 30 steden met elkaar verbindt.

Je kunt dus duurzaam, comfortabel én snel reizen. Zelfs steden als Barcelona en Madrid liggen per trein nu nog maar een paar uur van elkaar verwijderd...

Hier vind je alle steden die ik aanbeveel voor een stedentrip naar Spanje. Op het kaartje hiernaast zie je waar ze liggen. Hierin maak ik onderscheid tussen:

  • de grootste steden (geel),
  • Werelderfgoed steden (vierkantjes) 
  • mijn favoriete steden (rood).

Klik in het kaartje op een concrete stad voor meer informatie.

Of klik op één van onderstaande knoppen voor een overzicht van mooie steden per regio.

    *Algemene tips voor stedentrip Spanje*

  1. Wil je met goed weer een stad in Noord-Spanje bezoeken? Dit kan het beste tussen mei en september. 
  2. En wil je een stad in Zuid-Spanje bezoeken als er niet zo veel toeristen zijn? Ga er dan in de winter op vakantie (van november t/m maart).
  3. Je kunt veel steden in Spanje samen met een local verkennen. Lees meer>>
  4. Veel steden kun je op de fiets verkennen (op een huurfiets of via een georganiseerde fietstour). In de grote steden zijn er zelfs Nederlandstalige fietstours. Lees meer>>
  5. Verken ook de omgeving van een stad tijdens een stedentrip in Spanje! Je kunt per trein (of bus) daguitstapjes of een meerdaagse rondreis maken. Lees meer>>

Stedentrips naar Noord-Spanje

Bilbao - moderne parel in het Baskenland

Wat is Bilbao een prachtige bestemming voor een stedentrip in Spanje! De voormalige industriestad is nu dé moderne parel in Baskenland, met het Güggenheim museum als bekendste voorbeeld.

Deze stad in Noord-Spanje heeft bovendien een mooie oude binnenstad plus fantastische eetplekken. En met de moderne metro sta je zo op het strand.

Oviedo - hoofdstad Asturie en beginpunt Camino Primitivo

La Regenta en de kathedaal in Oviedo (Asturië, Noord-Spanje)

Heb je al eens overwogen om een stedentrip naar Oviedo in Noord-Spanje te maken?

De hoofdstad van Asturië is in de achtste eeuw gesticht nadat de Moren bij Covadonga voor de eerste keer verslagen waren. En is het beginpunt van de Camino Primitivo. Je kunt er genieten van geschiedenis, gezelligheid, overheerlijke gastronomie én winkelmogelijkheden!

Bovendien kun je tegenwoordig rechtstreeks naar Asturias vliegen. En kun je vanuit Madrid de hogesnelheidstrein naar Oviedo nemen.

Pontevedra - hoofdstad van de Rías Baixas

Pontevedra - hoofdstad van de Rías Baixas in Galicië (Noord-Spanje)

Pontevedra is de hoofdstad van het zogenaamde Rías Baixas gebied in het zuidwesten van Galicië én van de Camino Portugués naar pelgrimsoord Santiago de Compostela.

De stad is gelegen op het punt waar de Lérez rivier uitmondt in de Ría de Pontevedra en heeft een grote levendige oude binnenstad die bestaat uit statige gebouwen, smalle straatjes plus vele gezellige pleinen met overal cafés, restaurants en winkels.

Een aanrader voor een stedentrip naar een onbekende stad in Noord-Spanje, die uitstekend te combineren is met een stedentrip naar Vigo.

San Sebastian - culinair walhalla met strand

Een andere prachtige stad in Noord-Spanje vind ik San Sebastian.

Een elegante stad met voorname gebouwen, fantastische eetgelegenheden en eigen stadsstrand.

Een paradijs voor een culinaire vakantie. Waar je  bovendien stedentrip en strandvakantie met elkaar kunt combineren.

Santiago de Compostela - pelgrimsoord

Of wat zeg je van een stedentrip naar Santiago de Compostela in Noord-Spanje?

Het bekendste pelgrimsoord van Spanje trekt ieder jaar ontelbare pelgrims van over de hele wereld aan.

En is ook voor niet-pelgrims een prachtige historische stad om te ontdekken.

Vigo - elegante havenstad

Een stedentrip naar Vigo in het zuidwesten van Galicië (Noord-Spanje) brengt je naar een elegante stad met enorme vissershaven, gigantisch winkelcentrum plus mooie oude binnenstad die omringd wordt door rivieren en de Atlantische Oceaan. 

Hier kun je cultuur snuiven, winkelen tot je erbij neervalt en smullen van een overheerlijke gastronomie (en dan vooral vissen plus zeevruchten)! 

Terug naar boven>>

Stedentrips naar Oost-Spanje

Barcelona - de stad van Gaudí

De bekendste bestemming voor een stedentrip in Spanje is Barcelona, de hoofdstad van Catalonië.

Met de Sagrada Familia en andere bouwwerken van Gaudí, de Ramblas en stadsstrand Barceloneta.

Een aanrader voor cultuur-, kunst-, architectuur- en gastronomie liefhebbers! En voor een kindervakantie.

Tip: Combineer met een stedentrip Girona en Figueres!

Girona - die àndere stad in Catalonië

Een minder bekende stad voor een stedentrip in Spanje is Girona in het binnenland van Catalonië.

Een historische stad in Oost-Spanje, die ook wel het Venetië van Spanje genoemd wordt.

Je kunt er fantastisch eten. En in de omgeving van Girona kun je prachtig fietsen en wandelen.

Tip: Combineer met een stedentrip Barcelona en Figueres!

Figueres - de geboortestad van Dalí

Heb je er wel eens aan gedacht om een stedentrip naar Figueres, de geboortestad van de surrealistische kunstenaar Dalí, in het noorden van Catalonië te maken?

Naast het theatermuseum van Dalí heeft de stad een oude binnenstad met gezellige pleintjes, talrijke winkels en lekkere restaurants; plus een gigantisch kasteel-fort!

Bovendien ligt de stad in wijngebied Empordà en ben je vanuit deze stad zo in de Spaanse Pyreneeën én aan de stranden van de Costa Brava...

Je kunt vliegen op Girona. En vanuit Barcelona ben je met de hogesnelheidstrein in minder dan een uur in Figueres.

Tip: Combineer met een stedentrip Barcelona en Girona!

Elche - palmenstad aan de Costa Blanca

Of wat zeg je van een stedentrip naar Elche in de provincie Alicante, de zuidelijkste provincie van de regio Valencia? De Spaanse Werelderfgoedstad herbergt het grootste palmbomenpark van Europa, heeft een mooie oude binnenstad, is een winkelparadijs én ligt op nog geen half uur rijden van de stranden van de Costa Blanca.

Bovendien kent de stad meer dan 300 zondagen per jaar en is het er ook in de winter aangenaam warm, wat Elche het hele jaar door een heerlijke vakantiebestemming maakt.

Tip: Combineer met een stedentrip Alicante en Murcia!

Valencia - de stad van Las Fallas

Een stad die steeds bekender wordt is Valencia in Oost-Spanje.

Een heerlijke fietsstad aan de Turia rivier, die bekend is voor de Las Fallas feesten, paella en hypermoderne Stad der Kunsten en Wetenschappen.

Een absolute aanrader voor een stedentrip Spanje.

Terug naar boven>>

Stedentrips naar Midden-Spanje

Madrid - bruisende hoofdstad van Spanje

Een zeer bekende bestemming voor een stedentrip in Spanje is Madrid in het hart van Spanje.

Spanje's bruisende hoofdstad heeft prachtige historische gebouwen, gezellige wijken en pleinen, plus grote en kleine kunstmusea.

En wie wil kan er ook uren winkelen...

Alcalá de Henares (Madrid) – geboortestad Cervantes

Een stedentrip naar Alcalá de Henares in de regio Madrid brengt je naar de geboorteplaats van de Spaanse schrijver Cervantes. 

Het brengt je echter ook naar Europa's eerste universiteitsstad, die als voorbeeld heeft gediend voor veel steden in de Spaanstalige wereld. Vanwege deze voorbeeldfuncties heeft deze bijzondere stad in Midden-Spanje een plaats op UNESCO’s Werelderfgoedlijst verworven.

Deze bijzondere stad ligt 30 kilometer ten noordoosten van Spanje’s hoofdstad en is vanuit Madrid per auto, bus en trein in minder dan een uur te bereiken.

Almagro - stad met Spanje's oudste theater

Laat je verrassen tijdens een vakantie in Almagro!

In dit rustige stadje in Midden-Spanje vind je Spanje’s oudste nog functionerend theater, een indrukwekkende Plaza Mayor plus kerken en paleizen die getuigen van de grote welvaart die de stad van de 13e t/m de 18e eeuw gekend heeft.

Een aanrader voor een bijzondere stedentrip naar Spanje!

Cáceres - één van de mooiste Middeleeuwse plaatsen in Spanje

Een andere prachtige bestemming voor een stedentrip in Midden-Spanje vind ik Werelderfgoed stad Cáceres.

De bij velen nog onbekende stad, die de hoofdstad is van de gelijknamige provincie Cáceres in de regio Extremadura, heeft een prachtig ommuurde Middeleeuwse binnenstad met romantische smalle straatjes; waarin sporen van Romeinen, Moren en Joden te zien zijn.

De stad bevindt zich 300 kilometer ten zuidwesten van Madrid en is gelegen aan de zogenaamde Zilverroute. Maak een autovakantie door Extremadura waarbij je de steden Cáceres, Trujillo en Mérida bezoekt. Of stop er onderweg van Madrid of Salamanca naar Sevilla.

Cuenca - Middeleeuws stadje met hangende huizen

En dan is er Werelderfgoed stad Cuenca, die ik absoluut ook een prachtige bestemming voor een stedentrip in Midden-Spanje vind.

Het prachtig onderhouden Middeleeuwse stadje, dat bekend is voor zijn hangende huizen, ligt op een klif en wordt omgeven door 2 rivieren. Dwaal er door smalle straatjes, wandel door het ravijnlandschap, kajak op de rivieren of ga abseilen van de kliffen rond de stad.

Vanuit Madrid gaat er een hogesnelheidstrein die je in 50 minuten naar deze gezellige stad in Castillië la Mancha brengt. 

León - gezellige stad op Camino Francés

Of wat zeg je ervan om vanuit Madrid de hogesnelheidstrein te nemen voor een stedentrip León? Met de trein ben je er in 2 uur!

Deze gezellige stad in Midden-Spanje is van 910 tot 1230 de zetel van het Koninkrijk León geweest en is altijd een belangrijke stad op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela geweest.

De hoofdstad van de provincie León heeft een knusse binnenstad met veel terrasjes, restaurants en winkels plus prachtige historische gebouwen als de immense kathedraal of Gaudí's Casa Botines.

Mérida - belangrijke Romeinse stad

Een stedentrip naar Werelderfgoed stad Mérida in Midden-Spanje neemt je mee terug naar de Romeinse tijd. De Romeinse stad Emerita Augusta werd in 25.v.Chr. gesticht en is lange tijd een van de belangrijkste steden in het hele Romeinse rijk geweest!

Dit kun je terugzien in de vele Romeinse monumenten die de stad rijk is: een theater, amfitheater, aquaduct, circus, Forum Romanum en meer...

Daarnaast is Mérida een gezellige stad met restaurants, barretjes, winkels en parken...

Salamanca - Spanje's oudste universiteitsstad

Een stedentrip Salamanca in Midden-Spanje brengt je naar de oudste universiteitsstad van Spanje, die gesierd wordt met een prachtige monumentale binnenstad.

Doordat er zuiver Spaans gesproken wordt, is deze historische stad op 2 uur rijden van Madrid een ideale bestemming voor een cultuurvakantie én taalvakantie.

Segovia - sprookjeskasteel en Romeins aquaduct

Maak een stedentrip naar Werelderfgoed stad Segovia in Midden-Spanje, met het kasteel dat inspiratiebron is was voor het Walt Disney kasteel; plus een prachtig Romeins aquaduct.

En verken vanuit Segovia het prachtige berglandschap plus de Middeleeuwse plaatsen en kastelen die liggen in de omgeving van de stad.

Sigüenza - levendig Middeleeuws stadje

Of wat zeg je van een stedentrip Sigüenza in Midden-Spanje? Het levendige stadje ligt op 90 minuten rijden van Madrid en heeft een oude binnenstad met Middeleeuws kasteel plus gezellig winkelcentrum.

Bovendien liggen in de omgeving van de stad het prachtige natuurpark Barranco del Río Dulce plus pittoreske dorpjes met Romaanse kunst.

Teruel - mudéjar- en dinosaurusstad in Aragón

Teruel is een kleine, door ravijnen omgeven stad in het zuiden van Aragón. Het is Spanje's dunst bevolkte provinciale hoofdstad en staat bekend voor zijn prachtige mudéjar architectuur plus sporen van dinosaurussen.

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kijken hun ogen uit in museum en themapark Dinópolis.

Leuk om te combineren met een stedentrip Zaragoza og Valencia...

Toledo - Werelderfgoedstad bij Madrid

Op ruim een uur rijden van Madrid ligt UNESCO stad Toledo: een klein historisch stadje in Midden-Spanje dat uit elkaar spat van de cultuur.

Bovendien heeft de Stad der drie Culturen een snelle treinverbinding met de hoofdstad van Spanje, zodat je de stad makkelijk kunt bezoeken tijdens een stedentrip Madrid! 

Valladolid - in hart van wijngebied Ribera del Duera 

Hou je van cultuur en wijn? Ga dan op vakantie naar Valladolid in het hart van wijngebied Ribera del Duero!

Verken de oude binnenstad van deze historische stad in Midden-Spanje en geniet er van de goede gastronomie plus lekkere Ribera del Duero wijnen.

Én ontdek het omliggende wijngebied waarin Middeleeuwse plaatsen plus sprookjesachtige kastelen liggen.

Zaragoza – geschiedenis, kunst en winkelen in hoofdstad Aragón

Heb jij wel eens een stedentrip naar de stad Zaragoza in het hart van de regio Aragón overwogen?

Deze voor veel toeristen nog onbekende stad in Midden-Spanje, die overigens de op vier na grootste stad van Spanje is, heeft een prachtige oude binnenstad met monumenten uit onder meer de Romeinse en Moorse tijd.

Bovendien kun je er genieten van moderne architectuur, interessante kunstmusea plus talrijke gezellige parken en pleintjes; varen, wandelen of fietsen langs/over de Ebro rivier; heerlijk eten én uitgebreid winkelen.

Terug naar boven>>

Stedentrips naar Zuid-Spanje

Córdoba - Moorse stad met Moskee-kathedraal

Ook de gemoedelijke stad Córdoba in Andalusië is een vind ik een prachtige bestemming voor een stedentrip.

Om deze oude Moorse stad in Zuid-Spanje goed te kunnen beleven, raad ik je aan om 2 of 3 dagen te blijven, zodat je niet alleen het bekende Alcázar de los Reyes Cristianos en de moskee-kathedraal kunt bezoeken, maar ook kunt genieten van minder bekende bezienswaardigheden als het Flamenco museum, een paardenshow kunt meemaken of kunt winkelen en terrasjes pikken in het nieuwe deel van Córdoba.

Granada - laatste Moorse stad in Spanje

Wist je dat Granada de laatste Moorse stad in Spanje was? Doordat de Moren zich er vrijwillig overgaven, zijn veel Moorse monumenten bewaard gebleven.

Je kunt er genieten van het Alhambra plus de Albaicín wijk. En in de smalle straatjes van de oude binnenstad vind je theehuizen, een hammam, een Arabische markt en andere Moorse overblijfselen. Een topper voor een stedentrip naar Zuid-Spanje, die je prima kunt combineren met een bezoek aan Sevilla, Córdoba en Málaga!

Málaga - verrassende stad in Andalusië

Een mooie vakantiebestemming voor een stedentrip in Zuid-Spanje vind ik ook de stad Málaga. 

Deze kustplaats in Andalusië, die jarenlang nauwelijks door toeristen bezocht werd, heeft een gezellige oude binnenstad, interessante musea, een gezellig stadsstrand en meer.

Sevilla - Flamenco stad met Moors verleden

Of wat zeg je van een stedentrip naar Sevilla, dé Flamenco stad van Spanje?

Deze oude Moorse stad in Zuid Spanje vormt samen met Córdoba en Granada hét hoogtepunt van Andalusië.

Bewonder er het Real Alcázar, de kathedraal met Moorse klokkentoren en Plaza de España. En beleef de Flamenco wereld!

Terug naar boven>>

Stedentrips naar de Balearen

Bij een stedentrip naar Spanje denk je misschien niet meteen aan een stedentrip naar een stad op de Baleaeren. Maar ook deze Spaanse eilanden hebben een paar heerlijke steden, die bovendien niet ver van vliegvelden met directe vluchten naar bijvoorbeeld Amsterdam en Brussel liggen.

Wat zeg je bijvoorbeeld van een stedentrip naar de stad Eivissa (of Ibiza in het Spaans) op het Spaanse eiland Ibiza?

Ik heb helaas nog geen tijd gehad om een aparte pagina over Eivissa te schrijven met tips over wat je er kunt zien en doen en waar je sfeervol kunt overnachten. Maar deze pagina gaat er zeker aankomen...

Stedentrips naar de Canarische eilanden

Hetzelfde geldt voor de Canarische eilanden. Ook hiernaartoe zijn directe vluchten vanuit onder meer Amsterdam en Brussel. En de steden liggen vervolgens niet ver van het vliegveld.

Vlieg bijvoorbeeld naar Tenerife voor een stedentrip naar de voormalige hoofdstad San Cristobal de la Laguna. Een trip die overigens uitstekend gecombineerd kan worden met een stedentrip naar Tenerife's huidige hoofdstad Santa Cruz de Tenerife.

San Cristóbal de La Laguna - Spanje's eerste koloniale stad

Een stedentrip naar San Cristóbal de la Laguna op Canarisch eiland Tenerife brengt je naar de eerste niet-ommuurde koloniale stad, die als voorbeeld heeft gediend voor talrijke steden die tijdens de Spaanse kolonisatie periode gesticht zijn in Latijns-Amerika.

Deze Spaanse Werelderfgoed stad in het noorden van Tenerife is een gemoedelijke stad met meer dan 600 Mudéjar gebouwen, gezellige pleintjes, lekkere restaurants en leuke winkels.

De voormalige hoofdstad ligt ongeveer 45 minuten rijden van vliegveld Tenerife Sur en 15 minuten rijden van Santa Cruz de Tenerife, de huidige hoofdstad van het Spaanse eiland.

Terug naar boven>>