Een vakantie in Valladolid: het hart van wijngebied Ribera del Duero    

Hou je van cultuur en van wijn? Kom dan op vakantie naar Valladolid in de regio Castilië en Leon (Midden-Spanje), een stad die ligt in het hart van wijngebied Ribera del Duero, een van Europa‘s grootste wijnstreken.

Bovendien heeft deze stad vanaf de Middeleeuwen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Spanje...

De Plaza Mayor in Valladolid (Midden Spanje)

Verken de oude binnenstad van Valladolid, geniet er van fantastische wijnen uit wijnstreek Ribera del Duero en ga zeker ook op onderzoek uit in het omliggende wijngebied waarin Middeleeuwse plaatsen met sprookjesachtige kastelen verstopt liggen!

Ontdek hier wat je kunt zien en doen in Valladolid plus wat mijn favoriete accommodaties in Valladolid en omgeving zijn:

Ontdek oude binnenstad Valladolid

De Cavalerie Academie van Valladolid (Midden Spanje)

Ontdek als je op vakantie in Valladolid bent de oude binnenstad van de stad in het hart van het Ribera del Duero wijngebied! Met een universiteit die dateert uit de vertiende eeuw. Een rechtbank uit de vijftiende eeuw. Een kathedraal uit de zestiende eeuw (die de grootste van Spanje had moeten worden, maar uiteindelijk maar voor de helft is gebouwd). Tientallen paleizen. En Spanje's eerste Plaza Mayor, uit de zestiende eeuw.

Want wist je dat deze stad in Midden Spanje vanaf de Middeleeuwen een van de favoriete woonplekken van de Koninklijke familie in Castilië en Leon was? En dat ze in het begin van de zeventiende eeuw zelfs een aantal jaren de vaste woonplaats van de Koninklijke familie en het Hof is geweest?

Als je van musea houdt, bezoek tijdens je vakantie in Valladolid dan ook het museum-huis van Columbus, het museum-huis van Zorrilla en het museum-huis van Cervantes. En proef hoe mensen in de zestiende eeuw geleefd hebben. In het nationale museum van Beeldhouwkunst vind je tenslotte beeldhouwwerken van talrijke Spaanse meesters uit de Spaanse Gouden Eeuw.

Proef Valladolid

Wijn proeven in Valladolid (Midden Spanje)

Valladolid is niet alleen interessant voor een cultuurvakantie. Maar ook voor een culinaire vakantie.

Want deze stad in Midden Spanje ligt in het hart van het Ribera del Duero wijngebied. Eén van de grootste wijnstreken van Europa. Met talrijke wijnhuizen. Die een grote variëteit aan overheerlijke wijnen produceren.

Deze wijnen kun je proeven in Valladolid. Een geweldige plaats hiervoor vind ik Vinoteca Señorita Malauva. Een soort bar, proeverij en winkel tegelijkertijd. Want je krijgt er wijnen van kleine wijnhuizen uit de Ribera del Duero streek geserveerd. Samen met tapas uit de omgeving. En vind je iets lekker? Dan kun je het direct kopen.

Daarnaast staat de Castiliaanse stad bekend om zijn goede gastronomie. Ga er bijvoorbeeld op tapas tour. Of laat je verwennen in het exclusieve restaurant La Parilla de San Lorenzo. Dat een museum op zich is. Met gigantische schilderijen van religieuze scenes. En tafels en stoelen die uit een paleis weggeplukt lijken te zijn.

Terug naar boven>>

Verken omgeving van Valladolid

Voor zowel cultuurliefhebbers als wijnliefhebbers is er als ze op vakantie in Valladolid zijn meer dan genoeg te zien in de omgeving van Valladolid. 

Bezienswaardigheden voor wijnliefhebbers

Wijngoed Abadia Retuerta in wijngebied Ribera del Duero

Hou je van wijnen? Breng dan zeker een bezoek aan wijnhuis Protos in Peñafiel als je op vakanite in Valladolid bent. Deze bodega is het oudste wijnhuis van het Ribera del Duero wijngebied.

Een andere aanrader vind ik wijngoed Abadia Retuerta in Sardón de Duero. Je kunt er niet alleen een kijkje nemen op het wijngoed en in het bijbehorende wijnhuis. Maar je kunt er ook overnachten. In de voormalige Retuerta Abdij op het wijngoed Abadia Retuerta.

Wil je er niet overnachten? Ga dan toch binnen in het prachtige Le Domain hotel. Voor een drankje in de bar. Of voor een voortreffelijke lunch of diner in het bijbehorende restaurant. En vergeet dan niet de overheerlijke Abadia Retuerta wijn te proeven!

Er zijn zo veel wijnhuizen (bodegas), wijnmusea en restaurants te vinden in dit wijngebied in Midden Spanje! Uitgebreide informatie vind je op de website over wijnroutes door Ribera del Duero.

Bezienswaardigheden voor cultuurliefhebbers

Middeleeuwse kastelen in de omgeving van Valladolid (Midden Spanje)

In de omgeving van Valladolid liggen prachtige Middeleeuwse plaatsen met oude kastelen. Ga dus een dagje terug in de Middeleeuwen als je op vakantie in Valladolid bent. En bezoek bijvoorbeeld de kastelen in Medina del Campo, Cocá, Peñafiel, Cuéllar en Simancas.

Ben je in Peñafiel, bewonder dan ook even de Plaza de Cotos (stiervechtersplein).

Verder kun je ook terug naar de Romeinse tijd als je op vakantie in Valladolid bent! Want in het Museo de las Villas Romanas (in Almenara de Adaja-Puras) vind je resten van een Romeinse villa en is een Romeinse villa gereconstrueerd.

Ben je geïnteresseerd in architectuur? Ga dan tijdens je vakantie Valladolid naar het Parque Temático del Mudéjar de Castilla y León. In dit park zijn de belangrijkste Mudejar gebouwen van Castilië en Leon in het klein nagebouwd.

Wil je Mudejar gebouwen op ware grootte zien? Bezoek dan het Real Monasterio de Santa Clara in Tordesillas.

Een gezinsvakantie naar Valladolid

Romeinse speeltuin bij de Romeinse opgravingen in Midden Spanje

Maak je een gezinsvakantie naar Valladolid? Neem je kinderen dan mee dan de verschillende kastelen en Middeleeuwse plaatsen in Medina del Campo, Cocá, Peñafiel, Cuéllar en Simancas.

Naar het Romeins museum Museo de las Villa Romanas.

Of naar het Het Castiliaanse Madurodam: Parque Temático del Mudéjar de Castilla y León.

En leef je met zijn allen uit in de Valle de los 6 sentidos in Renedo de Esgueva. Een gigantische speeltuin van meer dan 18.000 m2 met meer dan 60 spelen die gerelateerd zijn aan de verschillende zintuigen.

Terug naar boven>>

Charmante hotels in centrum Valladolid

Boutique Hotel Gareus

Ben je voor je stedentrip Valladolid op zoek naar een hotel in het historische centrum van Valladolid? Kijk dan eens naar het stijlvol en warm ingerichte Hotel Boutique Gareus

Het boutique hotel heeft een warme inrichting en ligt op korte afstand van het AVE-treinstation. Ideaal voor als je met de trein op vakantie naar Valladolid komt!

Hotel El Coloquio de los perros

Midden in het oude stadscentrum van Valladolid ligt eveneens Hotel El Coloquio de los perros, aan de Plaza de la Universidad

Ik ben onder de indruk van het moderne karakter van het hotel waarbij elementen uit de oorspronkelijke inrichting op een prachtige manier bewaard zijn gebleven.

Een geweldig 4-sterren hotel voor een stedentrip Valladolid!

Terug naar boven>>

Accommodaties in omgeving Valladolid

In de omgeving van Valladolid kun je overnachten op verschillende wijngoederen. Maar je kunt er ook op vakantie in een oud klooster of een oude meelfabriek! En voor liever op een camping verblijft, ligt er ook een camping in de buurt van deze stad in wijnstreek Ribera del Duero:

Hotels in de omgeving van Valladolid

Hotel Parador de Tordesillas (Tordesillas)

Op een half uur rijden in zuidwestelijke richting vanuit Valladolid kun je sfeervol overnachten in hotel Parador de Tordesillas.

Het luxe Parador hotel met buitenzwembad en Spa is gevestigd in een oud herenhuis net buiten het historische plaatsje Tordesillas. En bevindt zich in de Rueda wijnstreek.

Hotel Posada de Aceña (Quintanilla de Onésimo)

Op ruim een half uur rijden in oostelijke richting van Valladolid kun je in het dorp Quintanilla de Onésimo vervolgens bijzonder overnachten in Hotel Posada de Aceña.

Dit modern en minimalistisch boutique hotel in wijnstreek Ribera del Duero is namelijk gevestigd in een 300 jaar oude meelfabriek... Prachtig!

Hotel & Bodega Pago de Trascasas (Cubillas de Santa Maria)

Op ruim een half uur rijden in noordelijke richting vanuit de stad Valladolid bevindt zich verder Hotel Pago de Trascasas in het dorpje Cubillas de Santa Maria, in wijngebied Cigales.

Deze kleine agriturismo met eenvoudige maar prachtige rustieke inrichting is gehuisvest in in een oude natuurstenen boerderij met ondergrondse wijnkelders plus omliggende wijngaarden. Een topper!

Hotel & Bodega Abadia Retuerta LeDomaine (Sardón de Duero)

Ik lijk een sprookje in te stappen als ik Hotel LeDomaine bij Sardón de Duero binnenstap! Dit luxe 5-sterren hotel in de omgeving van Valladolid bevindt zich in de voormalige Retuerta Abdij op wijngoed Abadia Retuerta, midden in het Ribera de Duero wijngebied.

De voormalige abdij is prachtig bewaard gebleven, de kamers zijn vorstelijk, de stilte geweldig en het eten verbluffend (het restaurant heeft een Michelin ster). Mocht je er niet willen overnachten, ga er dan zeker eten!

Hotel & Spa Castilla Termal Monasterio de Valbuena (Valbuena)

Op 45 minuten rijden in oostelijke richting vanuit Valladolid ligt Hotel Castilla Termal Monasterio de Valbuena bij Valbuena del Duero, een ander sprookjeshotel in wijngebied Ribera del Duero.

Het luxe 5-sterren hotel is gehuisvest in het vroegere klooster van Valbuena, dat zich bevindt op een wijngaard en dat prachtig opgeknapt is met behoud van talloze oorspronkelijke elementen.

Het beschikt over supercomfortabele kamers, een Wellnesscentrum, een buitenzwembad plus een uitstekend restaurant. En voor kinderen is er een speeltuin.

Hier kom je niet alleen naartoe om te slapen, maar ook om te genieten en te beleven!

Hotel Spa Convento Las Claras (Peñafiel)

Een andere bijzondere overnachting in wijngebied Ribera del Duero die zich bevindt op 50 minuten rijden in oostelijke richting van Valladolid, vind ik Hotel Spa Convento Las claras in Peñafiel.

Het 4-sterren hotel bevindt zich in een voormalig klooster met uitzicht op het kasteel van Peñafiel. Verder beschikt het over een heerlijke Spa plus een tuin met seizoensgebonden buitenzwembad. En in de kapel van het hotel is een lekker restaurant gevestigd.

Terug naar accommodaties in omgeving Valladolid>>

Campings in de omgeving van Valladolid

Camping Riberduero (Peñafiel)

Zoek je een camping in de omgeving van Valladolid? Op 50 minuten rijden in oostelijke richting van deze provinciale hoofdstad in het hart van wijnstreek Ribera del Duero bevindt zich de hond- en kindvriendelijke camping Riberduero.

De nog geen 50 staanplaatsen tellende camping met Nederlandse eigenaren ligt net buiten Peñafiel en beschikt over eenvoudige bungalows, een zwembad, peuterzwembad, speeltuin, tennisbaan plus een bar/restaurant.

Geniet er van een rustige, rustieke vakantie tussen de dennenbomen...

Terug naar accommodaties in omgeving Valladolid>>

Vakantiehuizen in de omgeving van Valladolid

Vakantiehuizen Casa Bodegas Marcos bij Peñafiel

Wil je tijdens je vakantie in Valladolid in een vakantiehuis op een wijngoed verblijven? Dat kan in Casa Bodegas Marcos, op het wijngoed van Marcos. 

Op dit wijngoed buiten Peñafiel, dat zich eveneens op 50 minuten in oostelijke richting van Valladolid bevindt, liggen drie vakantiehuizen voor 4 tot 6 personen.

De vakantiehuizen hebben ieder een eigen terras, delen een seizoensgebonden buitenzwembad en kijken uit op de wijngaarden plus op het kasteel van Peñafiel. Bovendien is je hond er ook welkom.

Terug naar accommodaties in omgeving Valladolid>>

Lees meer over Castilië en  Leon