Cañón de Río Lobos kloof: fascinerende rotswanden en Romaanse kerk

Een van de meest indrukwekkende natuurparken van Spanje is voor mij de Cañón de Río Lobos kloof in Castilië en Leon. Je kunt er genieten van  een rustgevend landschap met prachtig gevormde rotswanden, een Romaanse kerk uit de dertiende eeuw en rondvliegende vale gieren. 

Op weg naar uitkijkpunt El Balconillo bij de Ermita de San Bartelomé in natuurpark Cañón de río Lobos

Ik vind dit natuurgebied in Midden-Spanje niet alleen een paradijs voor wandelaars, mountainbikers, vogelaars en cultuurliefhebbers, maar ook een fantastische plek om met kinderen op avontuur te gaan! Het hele jaar door! Met veel plezier vertel ik op deze pagina meer over:

Kloof langs de Lobos rivier

Vale gier in natuurpark Cañón de río Lobos - foto: Hilde de Schutter

De Cañón de Río Lobos in de provincie Castilië en Leon is een indrukwekkende kloof met hoge en steile wanden langs de Lobos rivier. In de loop der eeuwen heeft de rivier de kalkstenen wanden rond de rivier steeds dieper uitgehold. En de wind heeft vervolgens een handje meegeholpen bij het creëren van de prachtig gevormde wanden rond de rivier.

Het rustige en groene natuurgebied in Midden-Spanje is het leefgebied van veel verschillende dieren. Zo zijn de inkepingen in de rotswanden van de canyon een favoriete broedplek van vale gieren. En hebben vleermuizen zich genesteld in grotten die zich in de kloof bevinden.

Vroeger is de Cañón de río Lobos bovendien ook het leefgebied geweest van een religieuze groep, de zogenaamde Tempeliers. Een fantastische stille getuige hiervan is de zogenaamde Ermita de San Bartolomé: een prachtige Romaanse kerk uit de dertiende eeuw, die verstopt ligt in een vallei in het natuurpark.

TIP: Op een aparte pagina schrijf ik meer over de Ermita de San Bartolomé in dit prachtige natuurgebied.

Ligging Cañón de río Lobos

Boswandeling tijdens de wandeling langs de rivier naar de Tempelierstempel in de Caños de río Lobos kloof

De Cañón de río Lobos is gelegen in de provincies Soria en Burgos, in het noordoosten van de regio Castilië en Leon (Midden-Spanje) en op ongeveer 2,5 uur rijden in noordelijke richting vanaf de stad Madrid.

Het natuurgebied is te bereiken vanuit het plaatsje Ucero, dat een paar kilometer buiten het natuurgebied ligt.

Vanuit Ucero volg je de borden Red de Espacios Naturales de Castilla y León en Parque natural Cañón de Río Lobos in de richting van Cuesta Galiana.

Zodra je de rivier Ucero bent overgereden, ga je van de asfaltweg af en sla je een bospad in. Je rijdt nu het natuurpark in. Na korte tijd kom je uit bij een parkeerplaats in het bos, waar je de auto kunt parkeren.

TIP: In de oude watermolen van het dorpje Ucero bevindt zich het kindvriendelijke informatiecentrum Casa del Parque, waar je o.a. spelenderwijs leert welke dieren er in het park wonen.

Routes door Cañón de río Lobos

Wandelroutes in natuurpark Cañón de río Lobos

Het natuurgebied in Midden-Spanje is een fantastisch gebied voor fietsers, wandelaars en vogelaars. Er staan diverse korte en lange wandelroutes door het natuurpark aangegeven, die ook door mountainbikers gebruikt kunnen worden.

Een mooie wandeling door de Cañón de río Lobos, die ook prima met kinderen te doen is, is de zogenaamde Senda del río (=pad van de rivier) vanaf de parkeerplaats tot aan de Ermita de San Bartolomé. Bij deze wandelroute langs de Lobos rivier wandel je eerst ongeveer een kilometer door het bos. Totdat je ineens in een open vallei staat en uitkijkt op het Romaanse bouwwerk plus prachtig gevormde rotswanden!

Een andere mooie wandeling van in totaal 9 kilometer (de Senda de las Gullerías), die begint en eindigt bij het informatiecentrum in Úcero, voert naar het Gulluría uitzichtpunt, van waaruit je ook een prachtig uitzicht hebt op de indrukwekkende kloof in Midden-Spanje.

TIP: Neem bij de Ermita de San Bartolomé ook een kijkje in de vleermuizengrot achter de Romaanse kerk. En klim links van de kerk omhoog naar el balconillo (=het kleine balkon). Vanuit een breed gat in de  rotsen heb je hier een prachtig uitzicht op een ander deel van de kloof.

Het hele jaar door prachtig

Prachtige herfstkleuren in de Cañón de río Lobos kloof

Je kunt dit natuurpark in Castilië en León het hele jaar door bezoeken. Want ieder jaar getijde heeft zijn charme.

In de lente is het bijvoorbeeld prachtig om te zien hoe alle bomen in bloei staan.

En in de herfst kun je er genieten van de talrijke verschillende kleuren die de bladeren van de bomen in de kloof hebben.

Café-restaurant bij ingang natuurpark

Ria bij uitkijkpunt El Balconillo

In het natuurpark zelf bevinden zich geen eetplekken, dus neem zelf wat te eten en drinken mee als je gaat wandelen in de kloof langs de Lobos rivier. Wij vinden het bovendien altijd gezellig om te picknicken in de natuur.

Heb je na je bezoek aan de Cañón del río Lobos trek gekregen, dan kun je terecht in Bar El Cañón aan het begin van de canyon (bij Ucero).

Bar El Cañón is een eenvoudig maar gezellig café-restaurant dat gerund wordt door een vriendelijk Spaans echtpaar. Je kunt er degelijke Spaanse kost, Spaanse ham of chorizo, Manchego kaas en dergelijke krijgen. 

Bij het café is een groot grasveld waar kinderen lekker op rond kunnen rennen.

Mooie plaatsen in de omgeving

El Burgo de Osma (provincie Soria)

Hou je van charmante oude dorpjes en stadjes/steden? Dan raad ik je aan om je bezoek aan deze fascinerende kloof in Spanje te combineren met een bezoek aan het prachtige Middeleeuwse stadje El Burgo de Osma, dat 15 kilometer ten zuiden van Ucero ligt.

Wat verder weg liggen vervolgens de stad Soria met o.a. de overblijfselen van de Romaanse kloostergang van het San Juan de Duero klooster, plus pittoreske plaatsjes als Berlanga de Duero en Peñaranda de Duero, die zeker ook een bezoek waard zijn.

Hotels en appartementen bij Cañón del río Lobos

In de buurt van dit rustgevende natuurgebied in de provincies Soria en Burgos heb ik in een aantal heerlijke slaapplekken gevonden. Mijn favoriete hotels en appartementen in de omgeving van de Cañón del río Lobos zijn:

Posada los Templarios in Ucero

Posada los Templarios is een vrij eenvoudig hotel in het gezellige dorpje Ucero bij de zuidingang van de Cañón del río Lobos kloof, dat gevestigd is in een huis uit de zeventiende eeuw.

Wat ik echter bijzonder vind aan dit kleinschalig hotel in Midden-Spanje, is de Spa van het hotel. Deze is namelijk ingebouwd in een grot! Vanuit de Spa heb je bovendien een fantastisch uitzicht op het natuurgebied.

Een fantastische vakantiebestemming voor een wandel- of fietsvakantie!

Hotel El Balcón del Cañón

Een ander charmant hotel in natuurgebied Cañón del río Lobos vind ik Hotel El Balcón del Cañón in Ucero. Het romantisch hotelletje ligt pal aan de Ucero rivier. Aan de ene kant kijkt het uit op de indrukwekkende rotswanden van de kloof en andere kant op het pittoreske dorpje Ucero. 

Zodra je de deur uit stapt, kun je al beginnen te wandelen of mountainbiken, geweldig! Bovendien heeft dit comfortabel hotelletje in Midden-Spanje een erg lekker restaurant…

Het hotel beschikt overigens ook over een gezellig rustiek vakantiehuis voor 8 personen.

Spa-Hotel Castilla Termal Burgo de Osma

Wil je je bezoek aan natuurpark Cañón del río Lobos combineren met een verwenvakantie, dan vind ik het Castilla Termal Burgo de Osma hotel in het Middeleeuwse stadje Burgo de Osma een absolute aanrader! 

Het hotel ligt op 15 minuten rijden van het natuurpark en is gevestigd in een prachtig oud Renaissance gebouw, dat vroeger de universiteit van het stadje is geweest. 

Bovendien kun je in dit luxe hotel genieten een uitgebreide Spa met thermale baden, hot tub, Turkse baden, sauna en massagemogelijkheden. Zalig!

Je kunt er overigens ook voor kiezen de Spa te gebruiken zonder te overnachten in het hotel.

Hotel II Virrey in Burgo de Osma

Een ander prachtig hotel in het oude stadje Burgo de Osma vind ik Hotel II Virrey. Het comfortabele en klassiek ingerichte hotel bevindt zich aan de prachtige Plaza Mayor en is gevestigd in de voormalige apotheek en molen van het oude ziekenhuis van het stadje.

Dit hotel in Castilië en Leon is bovendien fietsvriendelijk: er is veilige opslag, gereedschap én een drukwasser voor fietsen.

En wil je de Castiliaanse keuken op zijn best proeven, dan moet je ook hier zijn. Want het Virrey Palafox restaurant van het hotel heeft vele prijzen gewonnen en staat in de verre omgeving bekend voor zijn uitstekende gastronomie.

Appartementen El Balcón de la Catedral in Burgo de Osma

Verblijf je liever in een appartement, dan vind ik de appartementen El Balcón de la Catedral in het Middeleeuwse stadje Burgo de Osma een absolute topper! 

De comfortabele appartementen voor twee tot vijf personen hebben een moderne inrichting met veel hout.

Bovendien zijn deze appartementen in Midden-Spanje prachtig gelegen! Zij liggen namelijk pal tegenover de Santa Maria kathedraal van Burgo de Osma, aan het gezellig Plaza de San Pedro plein.

Maar dit zijn niet de enige sfeervolle accommodaties in de buurt van de Cañon del río Lobos. Op Booking.com vind je nog meer leuke kleine hotels en vakantiehuizen in de charmante plaatsjes: