Trek je wandelschoenen aan en ga op wandelvakantie in Spanje!

Maak een wandelvakantie in Spanje! Want dit uitgestrekte land in Zuid Europa is een echt wandelparadijs! Je kunt er wandelen door ruwe berglandschappen, surrealistische vulkaanlandschappen en groene dalen; langs rivieren en oneindige kustlijnen; of over uitgestrekte hoogvlaktes.

Het netwerk aan wandelroutes in Spanje is duizenden kilometers lang. En bestaat uit eeuwenoude vee-paden, voormalige spoorlijnen en meer. Op deze pagina vind je informatie over:

Wandelroutes in Spanje

Een wandelvakantie op Mallorca

Voor een wandelvakantie in Spanje kun je kiezen uit oneindig veel wandelroutes. Je kunt er wandelen over eeuwenoude paden die dorpen en steden met elkaar verbinden, veepaden, pelgrimspaden én tot wandel-en fietspad omgebouwde spoorlijnen. 

Over al deze soorten wandelpaden vertel ik hier kort wat meer. Verder leg ik uit hoe wandelroutes in Spanje aangegeven worden. En geef ik een paar tips voor het vinden van goede wandelroutes in Spanje.

Caminos naturales, vías pecuarias en cañadas

Je kunt in Spanje wandelen over zogenaamde caminos naturales, d.w.z. natuurlijke paden: paden die eeuwenlang door mensen gebruikt zijn om van A naar B te komen, maar ook paden die gebruikt zijn om vee van zomer- naar winterverblijf te brengen en andersom. Deze laatste paden worden cañadas of vías pecuarias genoemd. 

De belangrijkste vee-paden worden cañadas reales genoemd. Zo loopt één cañada real dwars door hoofdstad Madrid. Waardoor je één keer per jaar schapen door het centrum van Madrid kunt zien lopen.

Vías Verdes

Daarnaast kun je in Spanje wandelen over zogenaamde Vías Verdes. Dit zijn voormalige spoorlijnen, die opgeknapt en omgebouwd zijn tot fiets- en wandelpaden. En waarbij oude treinstations tegenwoordig dienst doen als bijvoorbeeld café, informatiecentrum of hotel.

Lees meer over vías verdes in Spanje>>

Pelgrimsroutes naar Santiago

En dan zijn er nog de talrijke pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Vanuit alle windstreken in Spanje en zelfs erbuiten hebben mensen sinds de negende eeuw pelgrimsreizen naar Spanje’s bekendste bedevaartsoord gemaakt. En tot op de dag van vandaag zijn deze Caminos de Santiago populaire wandel- en fietsroutes in Spanje.

Lees meer over de Caminos de Santiago>>

Hoe worden wandelroutes in Spanje aangegeven?

Ontzettend veel wandelroutes in Spanje zijn goed aangegeven. Zij zijn net als in Frankrijk opgedeeld in de volgende categorieën:

 • GR (=senderos de gran recorrido) – wandelroutes van meer dan 50km; worden met rood-witte borden  aangegeven;
 • PR (=senderos de pequeño recorrido) – wandelroutes die 10 tot 50 km lang zijn; worden met geel-witte borden aangegeven;
 • SL (=senderos locales) – wandelroutes die tussen 5 en 10km lang zijn; worden met groen-witte borden aangegeven;
 • SU (=senderos urbanos) – wandelroutes rond een plaats met zelfde begin- en eindpunt; worden met rood-gele borden aangeduid.

Staan lopen beide kleuren horizontaal, dan loop je goed. Zijn de kleuren gekruist, dan ben je niet meer op de wandelroute en moet je terug. En een pijl onder beide horizontale kleuren geeft aan of je links of rechts af moet slaan.

Hoe vind je wandelroutes in Spanje?

Wandelroutes in Spanje online vinden

Op de website Wikiloc vind je heel veel wandelroutes in Spanje, die je kunt filteren op o.a. lengte en moeilijkheidsgraad. Vervolgens kun je de gewenste wandelroutes downloaden op een wandel GPS als Garmin. De routes zijn ook te vinden op de App van Wikiloc (Wikiloc Outdoor Navigation GPS).

Verder vind ik de gratis App van Caminos Naturales ook erg handig voor een wandelvakantie in Spanje. Tenminste als je Spaans spreekt. Op deze App vind je namelijk uitgebreide omschrijvingen van talloze wandelroutes door heel Spanje. De routes van je interesse download je op de App, zodat je ze ook offline kunt bekijken.

Specifieke wandelgidsen en wandelkaarten

Je kunt online dus al ontzettend veel wandelroutes vinden voor je wandelvakantie in Spanje. Toch vind ik het zelf ook handig om ook nog een goede wandelgids en eventueel wandelkaart te kopen over het gebied waar je naartoe gaat. 

Op de Nederlandse website van De Zwerver, die gespecialiseerd is in reisgidsen en landkaarten, vind je een zeer uitgebreid aanbod aan wandelkaarten en -gidsen in Spanje.

Wandelvakanties in Spanje per regio

Hier zal je in de toekomst allen linken gaan vinden naar informatie over wandelvakanties in specifieke gebieden in Spanje:

Georganiseerde wandelvakanties Spanje

Goede aanbieders van wandelreizen in Spanje

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties die georganiseerde wandelvakanties in Spanje aanbieden. Dit kunnen individuele wandelvakanties zijn, waarbij accommodatie voor je geregeld is en een wandelroute voor je uitgestippeld is. Maar het kunnen ook groepsreizen zijn, waarbij je samen met een gids op pad gaat.

Wandelreizen van SNP natuurreizen

De bekendste aanbieder van wandelvakanties in Spanje is SNP Natuurreizen. Begin 2020 biedt deze reisorganisatie maar liefst 39 wandelreizen in Spanje aan: in Andalusië, Noord-Spanje, de Spaanse Pyreneeën; en op de Spaanse eilanden La Gomera, La Palma, Tenerife, Mallorca, Menorca en Gran Canaria. Dit zijn individuele wandelreizen en kleinschalige groepsreizen.

Caminoreizen van Spain is More

Wil je een pelgrimstocht naar Spanje's bekendste bedevaartsoord maken? Dan beveel ik Spain is More warm aan. Deze Nederlandstalige Noord-Spanje en Camino specialist organiseert tientallen pelgrimsreizen naar Santiago de Compostela. Niet alleen wandelvakanties, maar ook fiets- en autovakanties. En zelfs een caminoreis voor kinderen...

Wandelreizen van Eigen-Wijze Reizen

Een minder bekende, maar uitstekende specialist in individuele fiets- en wandelvakanties in Spanje en andere landen in Europa met jarenlange ervaring is vervolgens Eigen-Wijze Reizen. Begin 2020 biedt deze reisorganisatie 6 individuele wandelvakanties in Spanje aan: in Andalusië, Catalonië en Noord Spanje; en op Canarisch eiland La Palma.

Wandelreizen van Sawadee

En dan is er nog Sawadee, die vooral gespecialiseerd is in rondreizen buiten Europa, maar die ook binnen Europa bijna 100 verschillende rondreizen aanbiedt. Waaronder 5 wandelvakanties in Spanje: in Midden en Zuid Spanje; en op de Spaanse eilanden Mallorca en Gran Canaria.

Wandelreizen van KRAS

En wist je dat de Nederlandse reisorganisatie KRAS ook wandelvakanties in Spanje organiseert? Begin 2020 biedt KRAS maar liefst 19 groeps- en individuele wandelreizen in Spanje aan, waarbij je vanuit je vakantiewoning een aantal wandelingen maakt: vooral op de Canarische eilanden en de Balearen, maar ook een paar wandelvakanties aan de Costa del Sol en Costa Brava.

Particulieren die wandelvakanties organiseren

Daarnaast zijn er steeds meer particulieren die vanuit hun accommodatie in Spanje een wandelvakantie organiseren.

 • Zo hebben Gertjan en Elly van Finca las Abubillas Nederlandstalige wandelroutes in Extremadura (Midden Spanje) uitgestippeld.
 • Datzelfde hebben Erica en Rik van B&B Casa el Naranjo gedaan in de omgeving van Álora (provincie Málaga, Zuid Spanje).
 • En Diana en John van Hotel Los Castaños hebben in het Engels prachtige wandelroutes door de Serranía de Ronda en Sierra de las Nieves in Andalusië uitgestippeld.
 • De familie Visser van Camping Manso Coguleras organiseert vanuit hun camping tenslotte wandelvakanties in de Spaanse Pyreneeën.

Meer lezen over wandelen in Spanje

Andere actieve vakanties in Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Het hele jaar een heerlijke wandelvakantie op de Canarische eilanden

  Mar 30, 20 10:41 AM

  Een wandelvakantie op de Canarische eilanden? Lees meer over wandelroutes, wandelreizen en mooiste wandelgebieden op Tenerife, La Palma, Lanzarote, La Gomera em

  Lees meer

 2. Een vakantie aan de Costa del Sol - de kust van Málaga (Andalusië)

  Mar 30, 20 09:12 AM

  Op vakantie naar de Costa del Sol in Andalusië (Zuid-Spanje)? Lees meer over de kust van provincie Málaga. O.a. tips over vakantiehuizen en sfeervolle hotels.

  Lees meer

 3. Leer Sevilla kennen tijdens groepsspel “Inbraak in Casa de la Moneda”

  Mar 27, 20 06:27 AM

  Ga je met een groep jongeren naar Sevilla en wil je de stad in Andalusië op een andere manier leren kennen? Lees dan over het groepsspel Inbraak in Casa Moneda!

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder