De Tabernas woestijn in Almería (Andalusië) – Europa's woestijngebied

Door: Ria Poulsen - Met dank aan: Wim Thys (Almería expert)

Wist jij dat Europa’s enige woestijn gelegen is in de provincie Almería? Ik heb het over de Tabernas woestijn in het zuidoosten van Andalusië. Een woestijnlandschap van kale afgesleten bergen. Waarin in de vorige eeuw heel wat bekende western films opgenomen zijn. En waardoor je heerlijke wandelingen kunt maken.

Vanaf 27 oktober mogen Nederlanders weer op vakantie naar de Canarische eilanden (naar de rest van Spanje worden alleen noodzakelijke reizen aangeraden)! Aan Belgen wordt een positief reisadvies gegeven voor La Palma en extra waakzaamheid voor de andere Canarische eilanden. Lees meer>>

Op deze pagina lees je meer over de woestijn van Almería: over zijn ligging en over wat je er kunt zien en doen. En vertelt Almería expert Wim Thys over een wandeling door de Tabernas woestijn.

Woestijngebied van kale bergen

Tabernas woestijn gezien vanuit Oasys Minihollywood

De Tabernas woestijn in de provincie Almería in Zuid Spanje is een gebied van 280 km² waar het minste regen valt van heel Spanje en zelfs van Europa. Bijna het hele jaar door schijnt de zon er. En in de zomer kunnen de temperaturen er oplopen tot rond de 50 graden Celsius.

Het resultaat: een soort maanlandschap vol weggesleten kale bergen, barsten en diepe kloven. De woestijn van Almería is dus geen zandwoestijn, maar een steenwoestijn. Met afzetting van zout daar waar het grondwater boven komt. En hier en daar een bloem of plantje.

Ligging Tabernas woestijn

De Tabernas woestijn is gelegen in het binnenland van de provincie Almería, in het zuidoosten van Andalusië. Ongeveer 20 kilometer ten noorden van de stad Almería, langs de provinciale weg naar Granada (A-92).

Wandelen in de woestijn van Almería

Wandelen in de woestijn van Almería (Andalusië)

In een beperkt deel van deze verwarrende omgeving kun je wandelen. Het startpunt van onze wandeling door de Tabernas woestijn was het parkeerterrein rechts naast de ingang van Oasys Minihollywood. Een van de Western themaparken in de woestijn van Almería. Er staat hier ook een toeristisch bureau, maar dat heb ik nog nooit open gezien. 

Bij de ingang van het woestijngebied staat een bord waarop de wandelroute staat aangegeven. Het wandelpad gaat meteen steil naar beneden via een trap. Vervolgens moet je de aanduidingen blijven volgen.

Het is een wandeling van ruim twee uur. Die absoluut de moeite waard is. En te doen is iedereen. Alleen het laatste stukje is wat moeilijk, omdat het wandelpad dan steil naar boven loopt. En bovendien na elke regenbui wijzigt. Maar er staan lange stokken die het pad markeren. Als je die volgt, kom je er.

WANDELTIPS!

 1. Zorg voor goede wandelschoenen en neem genoeg drinken mee
 2. Als je in de zomer in de woestijn wil wandelen, doe dit dan vroeg. 
 3. Deze wandeling door de woestijn van Almería staat ook op Wikiloc.
 4. Hier vind je meer mooie wandelingen in de provincie Almería van Thys.

Western parken in woestijn Almería

Een Western themapark in de woestijn van Almería

Vanwege het bijzondere landschap van de Tabernas woestijn zijn er vooral in de jaren 1960 en 1970 heel wat spaghetti westerns opgenomen. Om die films op te nemen, zijn er maar liefst 17 filmsets gebouwd. Waarin western dorpjes zijn nagebouwd. 

Drie van deze filmsets zijn tegenwoordig open voor publiek. En doen nu dienst als Western themaparken.

4x4-tocht door de woestijn van Almería

4x4-filmtocht door de Tabernas woestijn

Verder kun je ook een jeep-tocht door de woestijn van Almería maken.

Samen met een gids rijd je dan in een jeep langs plekken waar bekende films opgenomen zijn. En krijgt filmfragmenten te zien van films die op deze plaatsen opgenomen zijn.

De tocht met een 4×4 door de Tabernas woestijn wordt georganiseerd door het lokale Spaanse bedrijf Malcaminos.

Kamelenboerderij in woestijn van Almería

En wist je dat er in de woestijn van Almería ook een kamelenboerderij ligt? Je kunt deze kamelenboerderij bezoeken. En de kamelen van heel dichtbij zien.

Bovendien kun je er een tocht op een kameel maken. En is het even alsof je écht in het Wilde Westen bent beland. Zeker als je met kinderen op vakantie in Almería bent, is dit leuk om te doen.

Kaartjes voor de tocht op een kameel kun je kopen via de Nederlandstalige website GetYourGuide. En kun je tot 24 uur van tevoren nog gratis annuleren.

Wat je ook niet mag missen in Almería

Sfeervolle accommodaties in provincie Almería
Nieuwe pagina's

 1. Rust, comfort en zwembad in vakantiehuis van La Casita (Andalusië)

  Oct 23, 20 09:07 AM

  Een rustige vakantie in Andalusië? Kik dan eens naar de landelijke vakantiehuizen met zwembad van La Casita op 30-60min rijden van de Costa del Sol stranden.

  Lees meer

 2. Een fietsvakantie naar fietsparadijs Mallorca (Balearen)

  Oct 20, 20 07:40 AM

  Het Spaanse eiland Mallorca is een echt fietsparadijs! Lees meer over mooie fietsgebieden, fietsroutes en georganiseerde fietsreizen op dit Spaanse eiland!

  Lees meer

 3. Marion Hoogwegt: nuchtere Hollandse met Spaans hart

  Oct 19, 20 08:03 AM

  De avontuurlijke Marion Hoogwegt woont sinds 1989 in Spanje en schrijft meeslepende verhalen over zichzelf en haar geliefde Spanje. Lees meer over haar boeken.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder