De schuilkelders van de stad Almería (Andalusië)

Als je op vakantie in Andalusië bent, ga dan ook eens naar de ondergrondse schuilkelders van Almería stad. Waarin tijdens de Spaanse Burgeroorlog maar liefst 40.000 mensen konden schuilen. Een bijzondere en vrij nieuwe bezienswaardigheid in Zuid Spanje. Die je even stil doet staan bij het feit dat Spanje nog niet heel lang geleden een land was waarin dood en geweld bij het dagelijkse leven hoorden.

Ik geef hier korte achtergrondinfo over de schuilkelders van Almería. Plus praktische informatie over de ligging en openingstijden van dit bijzondere monument in deze stad in Zuid Spanje.

Ondergronds complex Spaanse Burgeroorlog

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog is de stad Almería in zuidoost Andalusië veelvuldig gebombardeerd geworden. Om de bevolking te beschermen, werd in 1937 begonnen met de bouw van ondergrondse schuilplaatsen (=refugios). Waarin een groot deel van de plaatselijke bevolking voor langere tijd kon schuilen en gewonden verzorgd konden worden.  

Volgens ontwerp van de lokale architect Guillermo Langle Rubio en mijn-ingenieur Carlos Fernández Celaya werd 9 meter onder de grond een bijna 5 kilometer lang complex gebouwd. Dat bestond uit schuilplaatsen, een opslagplaats voor levensmiddelen en een ziekenhuis met wachtzaal, ziekenzaal, operatiekamer en apotheek. Die met elkaar verbonden waren via een ondergronds gangenstelsel. 

Een aantal schuilplaatsen waren privé. Bijvoorbeeld die van architect Guillermo Langle Rubio. En bevonden zich onder particuliere huizen, waarmee ze in verbinding stonden.

Eind 1938 waren de Refugios de la Guerra Civil een feit.

De schuilkelders tijdens Franco

Na de burgeroorlog verbiedt Franco de toegang tot de schuilkelders van Almería. En worden de ingangen van het ondergrondse complex afgesloten met een serie kiosken. Die eveneens ontworpen worden door de Spaanse architect Guillermo Langle Rubio. 

Een aantal van deze kiosken is tot op de dag van vandaag te zien in de stad: op de Plaza Urrutia, Plaza del Marqués de Heredia (of Plaza de los Burros), Plaza Conde Ofalia en Plaza Virgen del Mar.

Bezoek aan schuilkelders van Almería

In 2001 worden de schuilkelders van Almería weer ontdekt en gedeeltelijk gerestaureerd (ongeveer 1 kilometer). En sinds eind 2006 is het ondergrondse schuilcomplex van de stad Almería open voor publiek. 

Openingstijden schuilkelders Almería

Je kunt de ondergrondse schuilplaatsen onder begeleiding van een gids van dinsdag t/m zondag ’s morgens tussen 10 en 13 uur en ’s middags tussen 17 en 20 uur bezoeken (in juni, juli en augustus 10.30-13.30 en 18-21uur). Op maandag is dit bijzonder museum in Zuid Spanje gesloten.

Entree schuilkelders Almería

De toegang tot de schuilkelders van de stad Almería in Andalusië bedraagt €3 per persoon.

LET OP! Hou er rekening mee dat je van tevoren dient te reserveren (via telefoonnummer +34 950 268 696) of kaartjes dient te kopen aan het loket aan de Plaza Manuel Pérez García. 

Ligging schuilkelders van Almería

Het gerestaureerde deel van de schuilkelders van Almería bevindt zich onder de Paseo de Almería in het centrum van de stad. En de ingang bevindt zich op de Plaza Manuel Pérez García 1, naast de kiosk met de naam Oasis 55.

Wat je ook niet mag missen in provincie Almería

Sfeervolle accommodaties in provincie Almería