Een vakantie in Oost-Spanje, van Catalonië naar Valencia

Een vakantie in Oost Spanje brengt je naar de regio's Catalonië en Valencia met onder andere de Costa Brava, Costa Daurada en Costa Blanca. Plus naar steden als Barcelona, Girona en Valencia.

Het brengt je naar een gevarieerde en eindeloze kust en naar een uitgestrekt binnenland met bergen, dalen plus eeuwenoude dorpen en stadjes.

Per regio geef ik informatie en tips over:

 • Bezienswaardigheden (plaatsen, natuurgebieden,..);
 • Sfeervolle en mooi gelegen accommodaties (campings, glampings, sfeerhotels/B&B's, vakantieparken, vakantiehuizen);
 • Leuke activiteiten / excursies;
 • Georganiseerde reizen (rondreizen, wandelreizen, fietsreizen,..).

Én je kunt inspiratie opdoen voor een stedentrip naar Oost-Spanje.

Naar welke regio in Oost-Spanje?

Onder een vakantie in Oost-Spanje versta ik niet alleen een vakantie in de regio's Catalonië en Valencia, maar ook een vakantie op de Balearen, omdat deze Spaanse eilandengroep voor de oostkust van Spanje ligt:

Catalonië - zee, bergen en cultuur

De ruige kust van de Costa Brava in Catalonië

Het mooiste aan een vakantie in Catalonië vind ik dat je er strand én bergen binnen handbereik hebt!

Je vindt er indrukwekkende natuurlandschappen en traditionele dorpjes, de steden Barcelona en Girona, een schat aan kunst en cultuur, plus een voortreffelijke keuken.

Valencia - Las Fallas stad en Costa Blanca

Natuurgebied Albufera in regio Valencia (Oost-Spanje)

Bezoek tijdens je vakantie in Valencia niet alleen de Fallas stad Valencia met de hypermoderne Stad der Wetenschappen en Kunsten.

Verken ook de omgeving van de stad! Beleef natuurpark Albufera, ontdek Middeleeuwse plaatsen, ga op avontuur in de bergen en geniet van de Costa Blanca...

Balearen - Eilanden voor kust Valencia

De Balearen liggen voor de kust van Valencia en bestaan uit de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

De eerste drie Spaanse eilanden zijn populaire bestemmingen voor een zonvakantie. Zij zijn behoorlijk toeristisch, maar hebben ook een rustig binnenland met gevarieerd natuurlijk landschap en dorpen waar tradities in ere worden gehouden.

Op Formentera wordt massatoerisme bewust geweerd.

Terug naar boven>>

Naar welke Costa in Oost-Spanje?

De drie bekendste costa's aan de oostkust van Spanje zijn de Costa Brava helemaal in het noordoosten van Catalonië, de Costa Dorada in het zuidoosten van Catalonië en de Costa Blanca in het zuidoosten van de regio Valencia. Weet jij al naar welke costa in Oost-Spanje jíj op vakantie wilt...?

De Costa Brava (Girona, Catalonië)

Rotskust aan de Costa Brava (Catalonië, Oost-Spanje)

De Costa Brava in Oost-Spanje is de kust van de provincie Girona, de meest noordoostelijke provincie van Catalonië.

In het zuiden van deze populaire Spaanse Costa vind je drukke badplaatsen als Lloret de Mar en Blanes met uitgestrekte zandstranden. 

Het noordelijke deel van de Costa Brava is echter ruiger en minder toeristisch. Het is een rotsachtige kust met baaien, verborgen inhammen en helder water. 

Je kunt er prachtige wandelingen en fietstochten maken of zwemmen in baaien. Bovendien kun je er genieten van kunst van Dalí en Picasso...

De Costa Dorada (Tarragona, Catalonië)

Strand van Tamarit aan de Costa Dorada (Catalonië, Oost-Spanje)

De Costa Dorada is de kust van de provincie Tarragona, de meest zuidelijke provincie van Catalonië.

Deze kust in Oost-Spanje heeft uitgestrekte zandstranden plus rustige, ondiepe wateren, wat zeker voor families met kleine kinderen ideaal is. 

Daarnaast vind je er idyllische baaitjes met kleine stranden, die omgeven worden door rotsen en waar je eveneens heerlijk kunt zonnebaden, zwemmen of snorkelen.

Op de grote badplaatsen Salou en Cambrils na, zijn de badplaatsen aan deze Spaanse Costa aan de Middellandse Zee charmante plaatsjes met gezellige boulevard en mooie zandstranden.

De Costa Blanca (Alicante, Valencia)

Strand van Moraira aan de Costa Blanca

De Costa Blanca is de kust van de provincie Alicante, de zuidelijkste provincie van de regio Valencia. 

Hoewel deze kust in Oost-Spanje bij velen misschien bekend staat voor goedkope feestvakanties naar Benidorm, vind je aan deze Spaanse Costa ook kleine inhammen, pittoreske dorpen en prachtige natuur.

Dus ook als je niet van massatoerisme houdt, vind je er prachtige bestemmingen voor een zon-, cultuur- of wandelvakantie.

Bovendien is het er ook in de winter nog lekker warm, wat deze Mediterrane kust een heerlijke plek maakt om te overwinteren in Spanje.

Bovengenoemde kusten zijn echter niet de enige kusten in dit deel van Spanje. Op een aparte pagina geef ik een korte uitleg over alle costa's in Oost-Spanje:

Terug naar boven>>

Stedentrips naar Oost-Spanje

Heb je zin in een paar dagen weg? Pak dan het vliegtuig naar Barcelona, Girona, Valencia of Alicante! De bekendste stad in Oost-Spanje is zonder meer Barcelona, gevolgd door Fallas stad Valencia.

Een aanrader voor een stedentrip vind ik echter ook de steden Girona en Alicante. Hou je van de Fallas in Valencia, ga dan absoluut ook een keer rond San Juan (24 juni) naar Alicante...

Barcelona - de prachtige stad van Gaudí

Gaudí's Sagrada Familia kerk in Barcelona

Of je Barcelona nu bezoekt met een stedentrip of als tussenstop tijdens je vakantie in Catalonië, je moet er ooit geweest zijn.

Want de bekendste stad van Spanje biedt alles voor liefhebbers van architectuur, geschiedenis, kunst, lekker eten of shoppen. En heeft bovendien eigen stranden.

Ik vertel over bekende én minder bekende bezienswaardigheden van deze stad in Oost Spanje! En geef uiteraard ook tips over onder meer sfeervolle accommodaties plus leuke activiteiten.

Girona - door bergen omgeven historische stad

Een stuk minder bekende stad voor een stedentrip in Oost-Spanje is Girona. 

Deze prachtige historische stad met moderne eetgelegenheden in het binnenland van Catalonië, die ook wel het Venetië van Spanje genoemd wordt, is ook een populaire bestemming voor fietsers. 

Want de aan de Vía Verde del Carrilet gelegen stad wordt omgeven door bergen. En ligt bovendien 30-50 kilometer van verschillende stranden aan de Costa Brava.

Valencia - de stad van Las Fallas

Gaudí's Sagrada Familia kerk in Barcelona

Een Spaanse stad die steeds bekender wordt is Valencia in Oost-Spanje. 

Ik vind de aan de Turia rivier gelegen stad, die bekend is voor de Las Fallas feesten, paella plus de hypermoderne Stad der Kunsten en Wetenschappen, een heerlijke fietsstad.

Een absolute aanrader voor een stedentrip Spanje, ook met kinderen!

Terug naar boven>>
Nieuwe pagina's

 1. Las Médulas (Midden-Spanje): best bewaard mijnbouwgebied Romeinse Rijk

  Oct 04, 22 07:59 AM

  Las Médulas: natuurgebied in Midden-Spanje met vreemd gevormde koperkleurige rotsformaties dat best bewaard mijnbouwgebied uit Romeinse Rijk is. Lees meer>>

  Lees meer

 2. Ponferrada (Midden-Spanje) en het imposante Tempelierskasteel

  Oct 03, 22 03:46 AM

  Ponferrada – gezellig stadje in provincie León (Midden-Spanje) met imposant Tempelierskasteel. Bezienswaardigheden | parkeren | feesten |hotels & appartementen

  Lees meer

 3. Met de auto van Astorga naar Ponferrada over de Camino Francés

  Sep 29, 22 07:45 AM

  Een roadtrip van Astorga naar Ponferrada in de provincie León (Midden-Spanje) over een deel van de Camino Francés. Bezienswaardigheden | hotels | vakantiehuizen

  Lees meer