Een vakantie in Spanje met hond

Wat is handig om te weten voor een vakantie in Spanje met hond? Op welke stranden in Spanje zijn honden welkom? En in welke hotels, vakantiehuizen of campings in Spanje mag je je hond meenemen?

Dit en meer heb ik voor je uitgezocht. Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt! Lees alles door. Of ga gericht naar het onderwerp dat je interesseert. Te weten: 

Weetjes voor Spanje vakantie met hond

Wil je je hond mee op vakantie naar Spanje nemen? Dat kan. Maar zorg er wel voor dat zijn paspoort en vaccinaties in orde zijn. 

Je dient voor je hond een dierenpaspoort volgens Europees model te hebben. Dat verkrijgbaar is bij de dierenarts.

En verder dient jouw viervoeter een identificatiechip te dragen en een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid (=rabiës) te hebben. Die minstens een maand van tevoren gegeven is en hoogstens een jaar oud is.

Hou er verder rekening mee dat een hond niet los in de auto zitten als je rijdt (tenzij hij in de achterbak met afscheiding zit).

En ruim poep netjes op (in de bebouwde kom, maar ook op het strand). Je kunt een behoorlijke boete kunt krijgen als je het niet doet.

Zie je ergens een pipi-can? Hier mag je je hond met een gerust hart uitlaten. Een pipi-can is namelijk een hondenuitlaatplaats, waar een hond zijn behoefte kan doen.

Vliegen naar Spanje met hond

Wil je je hond in het vliegtuig meenemen als je op vakantie naar Spanje gaat? Controleer dan van tevoren heel goed of dit mogelijk is en onder welke voorwaarden dit eventueel mogelijk is.

Want sommige vliegtuigmaatschappijen accepteren wel honden aan boord (bijvoorbeeld Transavia, KLM, Iberia en Vueling). En anderen niet (bijvoorbeeld RyanAir en Easyjet).

Meer informatie hierover vindt je op de websites van de vliegtuigmaatschappijen (zoek bijvoorbeeld op hond).

Checklist voor vakantie Spanje met hond

Het spreekt eigenlijk vanzelf dat je speeltjes, etensbak en dergelijke voor je trouwe viervoeter meeneemt als je je hond mee op vakantie neemt. Maar voor het gemak heb ik toch een korte checklist gemaakt voor als je met je hond naar Spanje gaat:

 1. Controleer bij de dierenarts of jouw hond alle noodzakelijke vaccinaties heeft gekregen om in Europa te mogen reizen.
 2. Zorg dat je het hondenpaspoort (met hierin de geldige vaccinaties) altijd bij je hebt.
 3. Zorg dat je altijd plastic zakjes bij je hebt.
 4. Zorg dat je altijd water voor je hond bij je hebt.
 5. Neem voldoende eten mee voor je hond.
 6. Neem de eet- en drinkbak, het kleedje en de favoriete speeltjes van je hond mee, zodat hij zich thuis voelt.
 7. Zou je met je hond willen zonnen op het strand, zoek dan een rustig plekje op en neem een parasol mee om schaduw voor je hond te creëren.

Stranden waar honden toegelaten zijn

Vind jij het ook zo fijn om naar het strand te gaan als je op vakantie in Spanje met je hond bent? Honden zijn helaas niet welkom op alle stranden in Spanje. Maar gelukkig komen er ieder jaar meer hondenstranden (in het Spaans: Playa para perrosPlaya canina of Playa can). In de zomer van 2016 telde Spanje 58 stranden waar honden mogen komen. In 2017 waren dit er al 76.

Redcanina heeft de hondenstranden in Spanje in kaart gebracht. Het resultaat is te zien op onderstaand kaartje. Door op een plaatje te klikken, krijg je informatie over de naam van een hondenstrand en wanneer en hoe honden er zijn toegestaan.

Uitleg bij kaart van hondenstranden in Spanje

Opdat je de informatie ook begrijpt als je geen Spaans spreekt, geef ik hier kort uitleg over de betekenis van verschillende zinnen:

 • Los perros pueden pasear libremente/sueltos durante todo el año = honden mogen het hele jaar los rondlopen;
 • Abierta todo el año = het hele jaar open;
 • Sin restricciones horarias = zonder tijdslimiet (dus 24 uur per dag);
 • Sin restricciones horarias en verano = zonder tijdslimiet in de zomer (dus buiten zomerseizoen zijn honden niet of maar gedeeltelijk toegestaan);
 • Admite perros en verano a cualquier hora = staat in de zomer honden toe op elk moment van de dag.

Regels voor hondenstranden in Spanje

Let er op als je tijdens je vakantie in Spanje met je hond naar het strand gaat dat niet alle hondenstranden dezelfde regels hanteren. Zo zijn er hondenstrand waar je hond het hele jaar door los mag rondrennen. Op andere stranden zijn honden echter alleen toegestaan in de zomer. En dan misschien alleen als ze aan de lijn zijn.

Lees daarom voordat je een hondenstrand betreedt goed het bordje bij de ingang. Zodat je weet welke regels er op het strand in kwestie gelden.

Op alle hondenstranden in Spanje geldt sowieso dat je:

 • je hond onder controle hebt;
 • ervoor zorgt dat je hond andere mensen niet lastig valt;
 • hondenpoep opruimt;
 • de hondenpaspoort bij je hebt.

Campings waar honden welkom zijn

Ben je voor je vakantie in Spanje met hond op zoek naar een camping waar honden toegestaan zijn? Op mijn pagina “Sfeervolle campings in Spanje” kun je per regio campings zoeken.

Je komt dan terecht bij kleinschalige, mooi gelegen, sfeervolle en kindvriendelijke campings én campings waar honden toegelaten worden.

Hotels en vakantiehuizen met honden

Op Belvilla vind je vakantiehuizen in Spanje waar honden welkom zijn

Verder kun je ook op Booking.com specifiek zoeken op accommodaties in Spanje voor honden. Dit doe je door in de linker kolom onder het kopje “voorziening” de optie “huisdieren toegestaan” aan te vinken.

Deze zoekmachine gebruik ik zelf vaak vanwege het uitgebreide en gevarieerde aanbod aan accommodaties (vakantiehuizen, appartementen, hotels en meer). Maar vooral ook vanwege zijn eenvoud en het feit dat je veel boekingen gratis kunt annuleren.

Meer tips voor Spanje vakantie met hond

Heb ik nog iets vergeten? Of heb je nog een goede tip voor als je met je hond op vakantie naar Spanje gaat? Neem dan even contact met me op. Dan voeg ik de informatie nog toe.


Keer terug van Vakantie Spanje met hond naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Vakantie op de Canarische eilanden – beleef de eeuwig durende lente

  Nov 12, 18 05:41 AM

  Een vakantie op de Canarische eilanden kan het hele jaar door! Lees Ria’s informatie en tips voor kleinschalige vakanties naar de Canarische eilanden: natuurvakanties, cultuurvakanties en meer.

  Lees meer

 2. Dompel je onder in een groene oase tijdens een vakantie op La Palma

  Nov 12, 18 05:38 AM

  Wordt geïnspireerd voor een vakantie op La Palma! Een rustig Canarisch eiland met fascinerende weelderige natuur en eeuwenoude tradities. Waar massatoerisme geheel afwezig is.

  Lees meer

 3. vakantie op El Hierro: het kleinste Canarische eiland

  Nov 12, 18 05:36 AM

  Lees Ria’s vakantietips voor een kleinschalige vakantie naar El Hierro op de Canarische eilanden. Een paradijs voor een wandelvakantie, fietsvakantie, klimvakantie of duikvakantie.

  Lees meer