Een kindervakantie Spanje: voor avonturiers en levensgenieters

Een kindervakantie naar Spanje, wij zijn er dol op! Met de kinderen op zoek naar verlaten stranden aan de kust, op avontuur in de natuur of terug de tijd in. Het kan allemaal tijdens een gezinsvakantie in Spanje! Aan een van de Costas, maar ook in het binnenland. En willen je kinderen graag naar een pretpark, waterpark of dierentuin? Ook hiervan zijn er genoeg te vinden in dit Mediterrane land.

Hier vind je informatie en tips voor als je met kinderen naar Spanje gaat over:

Zien en doen met kinderen in Spanje

Ga op avontuur in de natuur

Een herder tijdens onze wandeling buiten Capileira in natuurgebied Las Alpujarras (Andalusië)

Er is zoveel te beleven in de prachtige en afwisselende Spaanse natuur! Ook voor kinderen! Aan de kust, maar zeker ook in het binnenland. In een bos, in de bergen of langs een rivier.

Hóe je tijdens een kindervakantie in Spanje op avontuur in de natuur wilt, is helemaal aan jullie. Voor een beetje actie neem je bijvoorbeeld de auto naar de bergen of een natuurpark, om er te wandelen, op rotsen te klauteren, te picknicken en misschien wel te zwemmen bij een waterval.

En wil je meer avontuur tijdens je gezinsvakantie in Spanje? Dan kun je bijvoorbeeld ook gaan fietsen in de bergen, kajakken of klimmen (tegen rotsen, in een grot of in een klimpark in Spanje).

Geniet van de vele verschillende dieren

Dieren bewonderen in het Oceanográfico in de stad der Kunsten en Wetenschappen in Valencia

Houden jullie van dieren? Dan kunnen jullie natuurlijk naar een dierentuin in Spanje tijdens jullie kindervakantie in Spanje. Maar ook naar andere plekken.

Zo is er buiten Madrid bijvoorbeeld een opvangplaats voor verstoten ezels (Burrolandia) en een natuurcentrum voor gewonde dieren uit de Sierra de Madrid (Cañada Real), kun je in het binnenland van Málaga kijken hoe wolven in het wild leven (Lobo Park) en zie je in natuurpark Monfragüe in Extremadura ontzettend veel verschillende roofvogels en trekvogels bij elkaar.

Maak een reis terug in de tijd

Met het toeristentreintje op verkenning door Middeleeuwse stad Avila in Midden Spanje

Spanje is in de loop der tijd door veel verschillende volkeren bewoond geweest.

Er is heel wat afgevochten. En Spanje heeft grote rijkdom gekend. En dit zie je! In prachtige oude kastelen, burchten en paleizen. En in Middeleeuwse plaatsen waarin de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Maar je kunt bijvoorbeeld ook zien hoe Romeinen vroeger leefden. En wil je nog verder terug in de tijd tijdens een kindervakantie in Spanje? Ga dan op zoek naar voetafdrukken van Dinosaurussen….

Beleef Spaanse tradities

Dans met de adelaar tijdens de Santa Eulalia feesten in Barcelona (Catalonië)

Of laat je kinderen als jullie op vakantie in Spanje zijn op een speelse manier proeven aan Spaanse tradities. Dit kan in interactieve musea of via andere kinderactiviteiten als Flamenco les voor kinderen.

Maar ook door naar feesten in Spanje te gaan. Zo worden er vooral in de zomer in talloze plaatsen in Spanje Middeleeuwse feesten gehouden. Met Middeleeuwse spelletjes, muziek en theater. In veel plaatsen wordt verder jaarlijks nagespeeld hoe de Christenen van de Moren wonnen.

En dan zijn er nog de lokale dorps- en stadsfeesten ter ere van de beschermheilige van een plaats, Carnaval, Drie Koningen, Wijnoogstfeesten en andere lokale feesten. En levende kerststallen rond kerst, waarin het kerstverhaal wordt nagespeeld.

Pretparken, waterparken, speeltuinen en kindvriendelijke musea

Op weg naar een Western show in thema park Oasys in de woestijn van Almería (Zuid Spanje)

Tenslotte vind je in dit uitgestrekte land in Zuid Europa talrijke pretparken en waterparken. Die natuurlijk ook erg leuk zijn voor een kindervakantie in Spanje. Bijvoorbeeld Spanje's oudste pretpark Port Aventura in Catalonië. En Europa’s grootste waterpark Siampark op Tenerife (Canarische Eilanden).

Pretparken die ons vooral aanspreken, zijn pretparken met bepaalde thema's. Zoals de Wild West wereld in Oasys in de provincie Almeria in Zuid-Spanje. Of de dinosauruswereld Territorio Dinópoli in de provincie Teruel in Midden-Spanje.

Zijn de kinderen nog klein? Neem ze dan mee naar een speeltuin. Overal zijn speeltuinen te vinden. Maar sommige plaatsen hebben wel heel bijzondere speeltuinen. Bijvoorbeeld Parque Gulliver in Valencia of La Ciudad de los niños in Cordoba.

Of ga met je kinderen naar een museum tijdens je gezinsvakantie in Spanje. Er zijn genoeg leuke musea waar kinderen plezier kunnen hebben.

Kindervakanties in Spanje uitgelicht

Kindervakanties in Noord-Spanje

Kindervakanties in Oost-Spanje

Kindervakanties in Midden-Spanje

Kindervakantie in Zuid-Spanje

Kindervakantie op de Spaanse eilanden

Kindvriendelijke accommodaties in Spanje

Als je met kinderen op vakantie naar Spanje gaat, wil je ergens verblijven waar je het allemaal naar je zin hebt.

Zelf gaan we graag naar een B&B, klein hotel of vakantiehuis op het platteland. En dan het liefst met zwembad. En als er ook nog dieren zijn, is het helemaal fantastisch.

Maar je kunt tijdens een kindervakantie in Spanje natuurlijk ook overnachten op een camping, op een vakantiepark of in een hotel met veel vermaak voor kinderen.

Ik heb helaas nog geen tijd gehad om aparte pagina's over de verschillende soorten kindvriendelijke accommodaties in Spanje te schrijven. Dus vooralsnog kun je ze vinden tussen de andere sfeervolle accommodaties die ik aanbeveel:

Verder kan ik ook de volgende Nederlandstalige aanbieders en websites aanbevelen:

  • Casita Travel (vakantiehuizen met zwembad in Andalusië, aan de Costa Blanca, op Ibiza en op de Canarische Eilanden);
  • La Casita (alleenstaande vakantiehuizen met zwembad en vakantiehuizen op kleine vakantieparken in Andalusië);
  • VacanceSelect (glampings, campings en vakantieparken in Spanje);
  • Allcamps (campings in Spanje);
  • ANWB Camping (campings in Spanje);
  • Interhome (vakantiehuizen in Spanje met zwembad);

Georganiseerde kindervakanties Spanje

Ben je op zoek naar een georganiseerde gezinsvakantie in Spanje? Kijk dan eens naar de vakanties die de reisorganisaties SNP Natuurreizen en Tejeda Travel en AmbianceTravel speciaal voor gezinnen hebben samengesteld.

SNP Natuurreizen staat voor wat avontuurlijkere vakanties. Bijvoorbeeld een privé fietstocht door Catalonië of een groepstrektocht door de Picos de Europa. Maar ook een aantal kindervakanties waarbij je vanuit één plek samen met je gezin de omgeving verkent.

Tejeda Travel heeft tenslotte speciaal voor gezinnen twee rustige groepsrondreizen met kinderen door Andalusië samengesteld. Die cultuur, natuur en strand op een leuke manier met elkaar combineren. En je ook nog tijd geven om er alleen met je gezin op uit te trekken.