Een kindervakantie in Andalusië met zon, zee en massa’s avontuur

Overweeg jij om een kindervakantie naar Andalusië te maken? Doen! Want deze enorme uitgestrekte regio in Zuid-Spanje is een klein paradijs voor een vakantie met kinderen!

Wandelen door de rivierbedding van de Higueron rivier (Frigiliana, Andalusië)

Je beleeft er niet alleen onvergetelijke strandvakanties en luiervakanties, maar ook spannende en avontuurlijke actieve vakanties. Aan zee, in de bergen én in de woestijn...

Bovendien kun je het hele jaar door heerlijk op vakantie in Andalusië, zelfs in de winter.

Want al is de zee dan misschien te koud om in te zwemmen, het zonnetje schijnt wél de meeste dagen en zorgt voor aangename temperaturen. 

Op deze pagina kun je alvast in de stemming komen en ideeën opdoen voor een gezinsvakantie in Andalusië.

Genieten van zon, strand en zee in Andalusië

Het Bolonia strand: prachtig zandstrand aan de Costa de la Luz

Houden jullie van de zee? Dan zit je in Andalusië sowieso goed! Want deze regio in Zuid-Spanje heeft een ongeveer duizend kilometer lange kustlijn, die loopt vanaf het noorden van de provincie Huelva in het westen van Andalusië tot het noorden van de provincie Almería in het oosten van Andalusië.

De kust van de provincies Huelva en Cádiz, die ligt aan de Atlantische Oceaan, is vrij ruig en ook in de zomer vrij koel.

De rest van de Andalusische kust ligt aan de Middellandse Zee en heeft rustig, warm water.

De zee is niet alleen heerlijk om in te zwemmen, maar je kunt er bijvoorbeeld ook surfen (bijvoorbeeld aan de Costa de la Luz), kajakken, snorkelen en duiken (bijvoorbeeld voor de kust van natuurgebied Cabo de Gata in de provincie Almería).

Of wat zeg je ervan om op zoek naar dolfijnen en walvissen te gaan die zwemmen in de Straat van Gibraltar…? 

Terug naar boven>>

Op avontuur in de bergen van Andalusië

De oude goudmijn van Rodalquilar in natuurgebied Cabo de Gata (Almería, Andalusië)

Wat wij ook heerlijk vinden als we met onze kinderen op vakantie in Andalusië zijn, is om op avontuur in de bergen te gaan! Dit kan een rustig avontuur zijn waarbij we gaan wandelen, vissen, zwemmen in de natuur of picknicken, bloemen en dieren zoeken of een foto-wedstrijd houden.

Zo hebben we goud gezocht bij de oude goudmijnen van het dorpje Rodalquilar in natuurgebied Cabo de Gata (Almería) en hebben we in natuurgebied El Torcal bij Antequera (Málaga) genoten van gek-gevormde rotsen.

Maar je kunt ook fietsen, klimmen (o.a. over vías ferratas), zip-linen, raften, rapellen en meer in de bergen van Andalusië.

En wist je dat je ook op grotavontuur kunt gaan tijdens een kindervakantie in Andalusië? De bekendste grotten in deze regio in het zuiden van Spanje zijn de druipsteengrotten van Nerja (Málaga). Minder bekend en een stuk avontuurlijker zijn de grotten van Sorbas (Almería), waar je loopt, kruipt en klimt door donkere gangen.

Vinden jullie kinderen het spannend om terug in de tijd te gaan, ga tijdens een kindervakantie in Andalusië dan verder ook naar de prehistorische graven (dolmen) rond Antequera (Málaga) of de ruïnes van de Romeinse steden Cástulo (Jaén) of Baelo Claudia (Cadiz).

En houden je kinderen tenslotte van kristallen, neem ze dan zeker mee naar de grot van Pulpí in de provincie Almería, waar je een gigantische onbeschadigde geode kunt zien! 

*Begeleide Nederlandstalige outdoor activiteiten* 

Wil je onder Nederlandstalige begeleiding op avontuur in de bergen? Via het Nederlandse outdoor bedrijf Van Dam Outdoor kun je klimmen, aan canyoning doen, mountainbiken en meer in het achterland van de Costa del Sol. Lees meer>>

Terug naar boven>>

Pretparken, waterparken en themaparken in Andalusië

Spannende wild west show voor kinderen in Mini Hollywood

Maar je kunt tijdens een kindervakantie in Andalusië ook lol hebben in een pretpark, waterpark, dierentuin of themapark.

Vooral aan de toeristische Costa del Sol ten westen van de stad Málaga vind je een deel pretparken (waaronder waterparken) en themaparken.

De origineelste themaparken in Andalusië vinden wij de Wilde Wisten themaparken in de Tabernas woestijn (Almería) waar in het verleden echte spaghettiwesterns opgenomen zijn. In Oasis Mini Hollywood vind je bovendien ook een kleine dierentuin plus een waterpark.

Heel bijzondere dierentuinen (die niet echt dierentuinen zijn) vinden wij het Wolvenpark bij Antequera (Málaga), waar je van dichtbij kunt meemaken hoe wolven in het wild leven, plus het safaripark La Reserva del Castillo de las Guardas (Sevilla), waar meer dan 1000 dieren leven rond een oude kopermijn. Je kunt er met je eigen auto of met het treintje van het park doorheen rijden. Bovendien kun je er ook kanoën en zwemmen en is er een speeltuin voor kleine kinderen.

Terug naar boven>>

Vakantiehuis met eigen zwembad voor je Andalusië vakantie

Vakantiehuis met zwembad van La Mimbre Rural in Córdoba (Andalusië)

Denk je bij een kindervakantie in Andalusië aan een rustige plek om met je gezin te genieten van het mooie weer plus van elkaar? Huur dan een vakantiehuis met eigen zwembad en volop privacy!

In het achterland van de Costa del Sol kun je via La Casita rustig gelegen vakantiehuizen dichtbij Andalusische dorpjes huren die volop privacy bieden, een eigen zwembad hebben én Nederlandse eigenaren hebben.

En in de provincie Córdoba kun je via La Mimbre Rural vakantiehuizen met zwembad huren aan de rand van een pittoresk wit bergdorp, aan de ingang van natuurpark Sierra Subbética, plus midden op het platteland, op 15 minuten rijden van Priego de Córdoba.

Bovendien liggen er een aantal heerlijke kleinschalige vakantieparken in Andalusië die ik ook erg leuk vind voor een kindervakantie. Bijvoorbeeld Finca el Moralejo (voor een vakantie met wat grotere kinderen) of La Granja de Antonio (voor een vakantie met kleine kinderen) of .

Terug naar boven>>

Witte bergdorpen en prachtige Andalusische steden

Zelf houden we ervan om tijdens de vakantie ook de Spaanse cultuur te proeven. We vinden het heerlijk om witte bergdorpjes als Frigiliana (Málaga) en Vejer de la Frontera (Cádiz) plus kleine historische steden als Jerez de la Frontera (Cádiz) en Úbeda (Jaén) te bezoeken. 

In deze dorpen en steden hebben veel verschillende culturen gewoond, is gevochten en hebben mensen vaak in goed bewaakte kastelen gewoond… 

Bovendien proef je er het échte Spanje: ouderen zitten er gezellig op een bankje bij elkaar en op het centrale plein rennen kinderen vrolijk achter elkaar aan. Zo gezellig om dit alles te zien terwijl jullie er genieten van een ijsje, drankje of iets lekkers te eten. En misschien willen jullie kinderen wel meespelen op het plein...

Een heerlijke stad om met kinderen te beleven vind ik ook de vrolijke Flamenco stad Sevilla. Op een aparte pagina geef ik uitgebreid tips over een gezinsvakantie in Sevilla:

Terug naar boven>>

Andalusië: paradijs voor paardenliefhebbers

Andalusische Cartuja raspaarden bij Yeguada de la Cartuja (Cádiz, Andalusië)

En houden je kinderen van paarden? Beleef dan de wereld van de Andalusische raspaarden tijdens jullie gezinsvakantie in Andalusië! 

Kom bijvoorbeeld alles te weten over de Andalusische raspaarden tijdens een rondleiding over de Yeguada de la Cartuja (Cádiz), een reservaat met meer dan 200 jonge raspaarden in de buurt van Jerez de la Frontera.

En ga in Jerez de la Frontera naar de Koninklijke School der Ruiterkunst waar van maart t/m november op dinsdag en donderdag om 12 uur een dansvoorstelling met paarden wordt gegeven (in december en januari alleen op donderdag; en in augustus t/m oktober ook op vrijdag).

Of ga kijken naar de oudste paardenraces van Spanje die in augustus gehouden worden op het strand van Sanlucar (provincie Huelva).

En natuurlijk kunnen jullie ook een paardrijjvakantie in Andalusië maken met prachtige tochten langs de zee en/of in de bergen, paardrijlessen en/of verzorging van paarden. Op aparte pagina's lees je meer over:

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties in Andalusië