Op vakantie aan de Costa de la Luz:
De westelijkste kust van Andalusië

De Costa de la Luz (oftewel Kust van het Licht) in Zuid-Spanje is een van mijn favoriete kusten in Spanje. In de zomer is het aan deze kust namelijk niet zo heet als op andere plekken in Spanje. Bovendien vind je er zachte zandstranden, parels van stadjes en dorpjes plus nationaalpark Doñana. En tenslotte is deze Spaanse Costa nog niet zo bekend bij buitenlandse toeristen.

Uitzicht vanuit Tarifa (Zuid Spanje) op Tanger (Marokko)

De Costa de la Luz is de kust van de provincies Cádiz en Huelva.

Het is de meest westelijke kust van Andalusië, die in het westen grenst aan Portugal en in het oosten aan de Costa del Sol. En die ligt aan de Atlantische Oceaan. Hierdoor is er altijd wind, ook in de hete zomer.

Aan deze Spaanse Costa bevindt zich ook het aan de Straat van Gibraltar gelegen stadje Tarifa, dat ligt op de zuidelijkste punt van Europa, op slechts 14 kilometer van Marokko. Bij goed weer kun je Marokko zelfs zien liggen...

Ik vind deze kust in Zuid-Spanje een fantastische bestemming voor een strandvakantie, surfvakantie, cultuurvakantie of ander soort actieve vakantie. Ook met kinderen. Bovendien kun je er het hele jaar door op vakantie gaan. Want ook in de winter is het er nog lekker warm met veel zonneschijn.

Lees hier wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie aan de Costa de la Luz. Of ga direct naar mijn tips over:

Een strandvakantie aan de Costa de la Luz

Bolonia strand aan de Costa de la Luz in Zuid-Spanje

De Costa de la Luz in het westen van Andalusië heeft uitgestrekte witte zandstranden, die in de zomer een walhalla voor een strandvakantie zijn, ook als je met kinderen op vakantie gaat.

Bovendien is de westkust van Andalusië nog lang niet zo toeristisch als de Costa del Sol, brengt een zeewind er in de hete zomermaanden heerlijke verkoeling en kun je er genieten van onvergetelijke zonsondergangen!  Alleen in augustus kunnen de stranden er druk bezocht zijn door Spaanse vakantiegangers, maar de rest van het jaar zijn ze lekker rustig.

Mooie stranden voor een strandvakantie aan de Costa de la Luz vind ik:

  • Het strand van Bolonia - een in een prachtige baai gelegen uitgestrekt zandstrand op 15km ten noorden van Tarifa, dat ligt naast de ruïnes van de Romeinse stad Baelo Claudia;
  • Het Cala del Aceite strand - een rustig en beschut zandstrand in een kleine baai ten noorden van Conil de la Frontera;
  • Het El Parador strand - een aan de voet ligt van prachtige kliffen gelegen zandstrand tussen de plaatsen Moguer en Palos de la Frontera;
  • Het La Caleta strand - het stadsstrand van de stad Cádiz, dat ligt buiten de oude stadsmuren en waar talrijke films opgenomen zijn;
  • Het Los Lances strand  - een fijn zandstrand van maar liefst 7km lang bij het ommuurde oude stadje Tarifa, van waaruit je bij goed weer Marokko kunt zien;
  • Het strand van Caños de Meca - een in een baai gelegen zacht zandstrand bij het pittoreske dorpje Caños de Meca, dat omgeven wordt door rotsen, duinen en dennenbossen;
  • Het strand van Nueva Umbria - een zandstrand op een smalle landtong, aan de monding van een rivier; het strand kan alleen per veerboot bereikt worden en is populair bij nudisten.

Tandem Paragliding (Conil de la Frontera)

Tandem paragliding aan de Costa de la Luz in Andalusië

Hou jij van een adrenaline kik? Overweeg dan eens om tijdens je vakantie aan de Costa de la Luz in Zuid-Spanje een tandem-paragliding-sprong te maken!

Samen met een ervaren paraglider vlieg je vanuit Conil de la Frontera (tussen Cadiz en Tarifa) over gouden zandstranden, prachtige kliffen en pittoreske pueblos blancos (=witte dorpen).

En de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat er altijd wel genoeg wind is om te vliegen. 

Je kunt deze outdoor activiteit in Andalusië het hele jaar boeken. En kinderen vanaf 7 jaar mogen al meevliegen.

Surfen aan de Costa de la Luz

Kotesurfen aan het Valdevaqueros strand aan de Costa de la Luz in Andalusië

Maar de Costa de la Luz ook een ideale bestemming voor een surfvakantie, voor zowel beginners als gevorderden! Want door de ligging aan de Atlantische Oceaan staat er bijna het hele jaar door een stevige wind aan deze kust, wat ideaal is om te wind- en kitesurfen.

Vooral rond Tarifa (helemaal in het zuiden van de Costa de la Luz, dichtbij de Straat van Gibraltar) kun je fantastisch wind- en kitesurfen. Maar ook op talrijke andere plekken aan de Costa de la Luz kun je prima surfen.

De populairste stranden om te surfen zijn het strand van Valdevaqueros (een paar km ten noordwesten van Tarifa), het strand van El Palmar (bij El Palmar, ten zuiden van Conil de la Frontera) en het Playa de los Lances strand in Tarifa.

Dolfijnen en walvissen spotten aan de Costa de la Luz

Walvissen in de straat van Gibraltar

De meest zuidwestelijk gelegen kust van Spanje is echter niet alleen een heerlijke vakantiebestemming voor een strand- of surfvakantie in Andalusië.

Je kunt er bijvoorbeeld ook dolfijnen spotten. De Straat van Gibraltar, het smalle stukje water tussen Spanje en Marokko, is namelijk het leefgebied van talrijke dolfijnen en walvissen.  

Van april tot en met oktober worden er vanuit het gezellige oude stadje Tarifa boottochten georganiseerd om deze prachtige dieren van dichtbij te kunnen zien.

Dus lijkt het je wat om dolfijnen en walvissen van dichtbij in zee te zien zwemmen..? Dan kan dat als je op vakantie aan de Costa de la Luz bent!

*Boottocht die walvissen en dolfijnen in de Straat van Gibraltar beschermt*

Als je bij Turmares Tarifa een boottocht boekt, dan help je mee om de walvissen en dolfijnen in de Straat van Gibraltar te beschermen. Bovendien krijg je tijdens deze 2 uur durende boottocht uitleg van marine biologen.

Nauurparken La Doñana en El Estrecho aan de Costa de la Luz

Flamingo's in natuurgebied Doñana aan de Costa de la Luz

Daarnaast vind je aan de Costa de la Luz in Zuid-Spanje ook het prachtige nationaalpark Doñana. In dit uitgestrekte, autovrije natuurgebied, bevinden zich onder meer uitgestrekte moeraslandschappen, die het leefgebied van veel verschillende vogels zijn.

En dit is niet het enige gebied aan de westkust van Andalusië dat een aanrader is voor vogelaars! Ook rond de Straat van Gibraltar, in natuurpark El Estrecho, kun je veel verschillende trekvogels bewonderen die ieder jaar op en neer vliegen tussen Europa en Afrika.

4x4 tour of paardrijtocht door nationaalpark La Doñana

paardrijtocht-donana-andalusie-800.png

Hou je van natuur, vogels en paarden? Dan raad ik je van harte aan om tijdens je vakantie aan de Costa de la Luz naar nationaal park La Doñana in de provincie Huelva, aan de westkust van Andalusië, te gaan!

Wil je meer over dit fascinerende natuurpark in Zuid-Spanje te weten komen, maak dan samen met een ervaren gids een 4x4 tour (=Jeep tour) door het park. 

De gids laat je de verschillende ecosystemen van dit natuurgebied aan de uitmonding van de Guadalquivir rivier zien: ongerepte stranden, wandelende duinen, moerassen en Mediterrane bossen.

En staat stil bij het feit dat dit prachtige natuurgebied door aanhoudende droogte en overmatig watergebruik van de omliggende omgeving bedreigt wordt.

Een andere mogelijkheid om dit natuurgebied onder begeleiding te beleven, is vanaf de rug van een paard of vanuit een huifkar. Ook als je geen rij-ervaring hebt!

Charmante steden aan de Costa de la Luz

Uitzicht op de Santa Cruz kathedraal van Cádiz (Andalusië)

En wil je cultuur proeven tijdens je vakantie aan de Costa de la Luz in Zuid-Spanje?

Bezoek dan Europa's oudste havenstad Cádiz, het ommuurde stadje Tarifa, de nog onbekende stad Huelva of de ruïnes van de Romeinse stad Baelo Claudia.

Meer over deze parels aan de Costa de la Luz lees je op mijn vakantie pagina's over de provincies Huelva en Cádiz. 

Op deze pagina's lees je ook wat er in het achterland van de Costa de la Luz te zien is.

Ontdek sherrywereld in Jerez de la Frontera

Sherrybodega-Sandeman-Jerez-de-la-Frontera-cadiz-andalusie-spanjevoorjou.jpg

Wil je meer te weten komen over sherry?

Dan is een bezoek aan de gezellige stad Jerez de la Frontera onmisbaar als je op vakantie aan de Costa de la Luz bent!

Deze stad in Zuid-Spanje is onder meer bekend voor zijn sherry's en herbergt bekende sherry wijnhuizen (in het Spaans: bodegas) als Sandeman, Tío Pepe, maar ook minder bekende  sherrybodega's als Cayetano del Pino, Bodegas Alvaro Domecq en Bodegas Fundador SLU.

Je struint er langs de honderden vaten sherry die er liggen te rijpen, komt meer te weten over de geschiedenis van de sherry plus de verschillende soorten sherry én mag uiteraard ook sherry proeven. 

Zelf hebben we met onze kinderen (die toen rond de 3 en 5 jaar waren) Sandeman bezocht. En ook zij vonden het een spannend avontuur! 

Beleef de wereld van de Andalusische raspaarden in Jerez

paardendansshow-jerez_de_la_frontera-andalusie-800.png

Hou je van paarden? Beleef dan ook de wereld van de Andalusische raspaarden als je op vakantie aan de Costa de la Luz bent!

In de stad Jerez de la Frontera kun je de Koninklijke School der Ruiterkunst bezoeken, waar raspaarden opgeleid worden.

Hier wordt bovendien ook een paar keer per week een dansvoorstelling met raspaarden gegeven (dinsdag en donderdag om 12 uur; in december en januari alleen donderdag; en in augustus t/m oktober ook vrijdag).

Verder ligt er op ongeveer een kwartier rijden van de stad Jerez de Yeguada de la Cartuja, een reservaat met meer dan 200 jonge raspaarden. Tijdens een uitgebreide rondleiding kom je hier alles te weten over de raspaarden.

NB. ben je in augustus op vakantie in Zuid-Spanje? Dan kan ik nog een activiteit aanbevelen: de paardenraces aan het strand van Sanlucar!

Tip: Vanuit Tarifa kun je een dagexcursie met gids naar Tanger in Marokko maken (je neemt zelf de veerboot in Tarifa en bij aankomst in Tanger staat een Engels sprekende gids op je te wachten).

Sfeervolle accommodaties aan de Costa de la Luz

Georganiseerde reizen naar de Costa de la Luz

4 dagen strandstoelsiësta Costa de la Luz

Beleef een 4-daagse strandvakantie aan Costa de la Luz, de aan de Atlantische Oceaan grenzende westkust van Andalusië die bij Spanjaarden én bij surfers populair is en geen massatoerisme kent!

Geniet er van zachte zandstranden, authentieke witte dorpen, een surfparadijs plus een echte Spaanse sfeer. Of ga dolfijnen spotten!

Bij deze vakantie van Riksja Travel verblijf je 3 nachten in een klein strandhotel met zwembad in Zahara de los Atunes. Wil je langer blijven (wat ik aanraad als je van strand én omgeving wilt genieten), dan doet Riksja Travel dit graag voor je.

Bovendien kies je zelf wie vlucht plus huurauto boekt (jijzelf of Riksja Travel) en welke activiteiten je tijdens deze vakantie zou willen doen.

Tip: Combineer deze mini-vakantie van Riksja Travel met bijvoorbeeld een mini-vakantie in Sevilla of een mini-vakantie in de omgeving van Ronda.

7-daagse paardrijvakantie Cádiz

Hou je van paardrijden? Maak dan eens een paardrijvakantie door de provincie Cádiz! 

Onder begeleiding van een Engels en Duits sprekende gids maak je een 5-daagse trektocht langs de Costa de la Luz en door de natuurparken Los Alcornocales en El Estrecho in het binnenland van Cádiz. Bovendien bezoek je de Koninklijke Ruiterschool in Jerez de la Frontera. 

En vanaf het moment van aanvraag t/m de reis heb je een Nederlandse contactpersoon...

Andere costa's in Spanje

Terug naar boven>>