Op vakantie aan de Costa de la Luz: de westelijkste kust van Andalusië

De Costa de la Luz in Zuid-Spanje is een van mijn favoriete kusten in Spanje. In de zomer is het namelijk niet zo heet aan deze aan de Atlantische Oceaan gelegen kust als op andere plekken in Spanje, er zijn zachte zandstranden, je vindt er parels van stadjes en dorpjes plus nationaalpark Doñana én deze Spaanse Costa is nog niet zo bekend bij buitenlandse toeristen.

De Costa de la Luz is daarom niet alleen een goede bestemming voor een strandvakantie, maar zeker ook voor een cultuurvakantie, actieve vakantie of kindervakantie.

En je kunt er het hele jaar door op vakantie gaan! Want ook al is het in de koudere maanden niet warm genoeg om op het strand te zonnen, het is er nog steeds lekker warm, het zonnetje schijnt en er is genoeg te doen.

Op deze pagina vertel ik meer over:

Waar ligt de Costa de la Luz?

Uitzicht vanuit Tarifa (Zuid Spanje) op Tanger (Marokko)

De Costa de la Luz, wat in het Nederlands “Kust van het Licht” betekent, is de kust van de provincies Cádiz en Huelva. Het is de meest westelijke kust van Andalusië, die in het westen grenst aan Portugal en in het oosten aan de Costa del Sol. 

In tegenstelling tot de andere kusten van Zuid- en Oost-Spanje ligt deze Costa niet aan de Middellandse Zee, maar aan de Atlantische Oceaan. Hierdoor staat er ook in de warme zomermaanden een verkoelende wind. 

Bovendien ligt het ommuurde stadje Tarifa, het zuidelijkste puntje van de Costa de la Luz én van Europa, slechts 14 kilometer ten noorden van Marokko. Bij goed weer kun je dus Marokko zien liggen!

Tip: Vanuit Tarifa kun je een dagexcursie met gids naar Tanger in Marokko maken (je neemt zelf de veerboot in Tarifa en bij aankomst in Tanger staat een Engels sprekende gids op je te wachten).

Een strandvakantie aan de Costa de la Luz

Bolonia strand aan de Costa de la Luz in Zuid-Spanje

De uitgestrekte witte zandstranden aan de Kust van het Licht in het westen van Andalusië zijn voor mij een walhalla voor een strandvakantie in de zomer, ook als je met kinderen op vakantie gaat!

Terwijl het aan de Costa del Sol dan stikkend warm is, brengt een zeewind heerlijke verkoeling aan de Costa de la Luz.

Bovendien is de westkust van Andalusië nog grotendeels onbedorven en nog lang niet zo toeristisch als de Costa del Sol. Alleen in augustus kunnen de stranden er druk bezocht zijn door Spaanse vakantiegangers, maar de rest van het jaar zijn ze lekker rustig.

En tenslotte kun je er genieten van onvergetelijke zonsondergangen!

Mooie stranden aan de Costa de la Luz vind ik bijvoorbeeld:

  • Het strand van Bolonia: een 4km lang zacht zandstrand dat ligt in een prachtige baai 15km ten noorden van Tarifa; naast de ruïnes van de Romeinse stad Baelo Claudia;
  • Het Cala del Aceite strand bij Conil de la Frontera: een rustig en beschut zandstrand, dat ligt in een kleine baai ten noorden van het plaatsje Conil de la Frontera;
  • Het El Parador strand: een fijn zandstrand tussen de plaatsen Moguer en Palos de la Frontera, dat aan de voet ligt van prachtige kliffen;
  • Het La Caleta strand van de stad Cádiz:een gezellig stadsstrand met fijn zand, dat ligt buiten de oude stadsmuren van Cádiz; en waar talrijke films opgenomen zijn;
  • Het Los Lances strand bij de stad Tarifa: een fijn zandstrand van maar liefst 7km lang bij het ommuurde oude stadje Tarifa, van waaruit je bij goed weer Marokko kunt zien;
  • Het strand van Caños de Meca: een in een baai gelegen zacht zandstrand bij het pittoreske dorpje Caños de Meca, dat omgeven wordt door rotsen, duinen en dennenbossen;
  • Het strand van Nueva Umbria: een fijn zandstrand midden in de natuur, dat ligt op een smalle landtong, aan de monding van een rivier; het strand kan alleen per veerboot bereikt worden; en is populair bij nudisten.

Surfen aan de Costa de la Luz

Kotesurfen aan het Valdevaqueros strand aan de Costa de la Luz in Andalusië

Maar de Costa de la Luz ook een ideale bestemming voor een surfvakantie, voor zowel beginners als gevorderden! Want door de ligging aan de Atlantische Oceaan staat er bijna het hele jaar door een stevige wind aan deze kust, wat ideaal is om te wind- en kitesurfen.

Vooral rond Tarifa (helemaal in het zuiden van de Costa de la Luz, dichtbij de Straat van Gibraltar) kun je fantastisch wind- en kitesurfen. Maar ook op talrijke andere plekken aan de Costa de la Luz kun je prima surfen.

De populairste stranden om te surfen zijn het strand van Valdevaqueros (een paar km ten noordwesten van Tarifa), het strand van El Palmar (bij El Palmar, ten zuiden van Conil de la Frontera) en het Playa de los Lances strand in Tarifa.

Bezienswaardigheden Costa de la Luz

De meest zuidwestelijk gelegen kust van Spanje is echter niet alleen een heerlijke vakantiebestemming voor een strand- of surfvakantie in Andalusië.

Je kunt er ook dolfijnen spotten, vogels kijken, Andalusische raspaarden bewonderen, een duik nemen in de wereld van de sherry en genieten van  pittoreske witte dorpen en charmante stadjes:

Dolfijnen en walvissen spotten

Walvissen in de straat van Gibraltar

Droom je er ook van om dolfijnen en walvissen van dichtbij in zee te zien zwemmen..? Dat kan als je op vakantie aan de Costa de la Luz bent! De Straat van Gibraltar, het smalle stukje water tussen Spanje en Marokko, is namelijk het leefgebied van talrijke dolfijnen en walvissen.  

Van april tot en met oktober worden er vanuit het gezellige oude stadje Tarifa, dat het zuidelijkste puntje van Europa, boottochten georganiseerd om deze prachtige dieren van dichtbij te kunnen zien. In de wintermaanden is de zee helaas te onrustig en blijven de boten aan wal.

Tip: als je bij Turmares Tarifa een boottocht boekt, dan help je mee om de walvissen en dolfijnen in de Straat van Gibraltar te beschermen. Bovendien krijg je tijdens deze 2 uur durende boottocht uitleg van marine biologen.

Vogels kijken aan de Costa de la Luz

Flamingo's in natuurgebied Doñana aan de Costa de la Luz

Daarnaast vind je aan de Costa de la Luz in Zuid-Spanje ook het prachtige nationaalpark Doñana. In dit uitgestrekte, autovrije natuurgebied, bevinden zich uitgestrekte moeraslandschappen, die het leefgebied van veel verschillende vogels zijn.

En dit is niet het enige gebied aan de westkust van Andalusië dat een aanrader is voor vogelaars! Ook rond de straat van Gibraltar, in het natuurpark El Estrecho, kun je veel verschillende trekvogels bewonderen die ieder jaar op en neer vliegen tussen Europa en Afrika.

Charmante steden aan de Costa de la Luz

Uitzicht op de Santa Cruz kathedraal van Cádiz (Andalusië)

Wil je cultuur proeven tijdens je vakantie aan de Costa de la Luz in Zuid-Spanje? Bezoek dan Europa's oudste havenstad Cádiz, het ommuurde stadje Tarifa, de nog onbekende stad Huelva of de ruïnes van de Romeinse stad Baelo Claudia.

Meer over deze parels aan de Costa de la Luz lees je op mijn vakantie pagina's over de provincies Huelva en Cádiz. 

Op deze pagina's lees je ook wat er in het achterland van de Costa de la Luz te zien is.

Sfeervolle accommodaties Costa de la Luz

Georganiseerde reizen Costa de la Luz

4 dagen strandstoelsiësta Costa de la Luz

Beleef een 4-daagse strandvakantie aan Costa de la Luz, de aan de Atlantische Oceaan grenzende westkust van Andalusië die bij Spanjaarden én bij surfers populair is en geen massatoerisme kent!

Geniet er van zachte zandstranden, authentieke witte dorpen, een surfparadijs plus een echte Spaanse sfeer. Of ga dolfijnen spotten!

Bij deze vakantie van Riksja Travel verblijf je 3 nachten in een klein strandhotel met zwembad in Zahara de los Atunes. Wil je langer blijven (wat ik aanraad als je van strand én omgeving wilt genieten), dan doet Riksja Travel dit graag voor je.

Bovendien kies je zelf wie vlucht plus huurauto boekt (jijzelf of Riksja Travel) en welke activiteiten je tijdens deze vakantie zou willen doen.

Tip: Combineer deze mini-vakantie van Riksja Travel met bijvoorbeeld een mini-vakantie in Sevilla of een mini-vakantie in de omgeving van Ronda.

7-daagse paardrijvakantie Cádiz

Hou je van paardrijden? Maak dan eens een paardrijvakantie door de provincie Cádiz! 

Onder begeleiding van een Engels en Duits sprekende gids maak je een 5-daagse trektocht langs de Costa de la Luz en door de natuurparken Los Alcornocales en El Estrecho in het binnenland van Cádiz. Bovendien bezoek je de Koninklijke Ruiterschool in Jerez de la Frontera. 

En vanaf het moment van aanvraag t/m de reis heb je een Nederlandse contactpersoon...

Andere costa's in Spanje

Terug naar boven>>