Een vakantie Cádiz - 
Sherry, paarden & witte dorpen aan Costa de la Luz

Een vakantie in Cádiz in het zuidwesten van Andalusië brengt je naar de Costa de la Luz en de steden Cádiz, Jerez de la Frontera en Tarifa. Maar ook naar witte bergdorpen in prachtige berggebieden. Een prachtbestemming voor een zonvakantie, cultuurvakantie, gastronomische of actieve vakantie in Zuid Spanje! Weg van het massatoerisme.

Ontdek hier wat je kunt zien en doen in de provincie Cádiz. En lees mijn tips over:

Zien en doen in Cádiz en omgeving

Cádiz stad – oudste havenstad van Europa

Santa Cruz kathedraal in Cádiz (Andalusië)

Wat natuurlijk niet kan ontbreken aan een vakantie in Cádiz is een bezoek aan Cádiz stad! Een havenstadje in het zuidwesten van Spanje, dat ligt op de punt van een smalle landtong, aan de Baai van Cádiz. 

Wist je dat deze stad in Andalusië de oudste stad van Spanje is en de oudste havenstad van Europa? De stad, die vroeger een eiland was, dateert namelijk uit de tijd van de Feniciërs en is rond 1.000 v.Chr. gesticht!

Ontdek de Fenicische overblijfselen van Cádiz als je op vakantie in Spanje's oudste stad bent. En bewonder ook de indrukwekkende Santa Cruz kathedraal met prachtige crypte en de Filippo-Neri kerk met werken van Murillo. Bezoek stadsstrand La Caleta (waar Halle Berry in de James Bond film ‘Die another day’ uit de zee oprees). En slenter over de Alameda boulevard en door het Parque Genovés.

Tips:

1. Wij hebben geluncht in Peña flamenca Juan Villar in de paseo Fernando Quiñones, een sfeervolle Flamenco tent bij het strand. 

2. Op een aparte pagina heb ik de Fenicische overblijfselen in Cádiz voor je bij elkaar gezet...

3. Ben jij Flamenco liefhebber en ken jij Camarón de la Isla? In San Fernando ten zuiden van Cádiz stad kun je de route van Camarón de la Isla volgen. Langs zijn geboortehuis, laatste rustplaats en meer.

4. Wist je dat je vanuit Cádiz een veerboot naar de Canarische eilanden Gran Canaria, Tenerife, La Palma en Lanzarote kunt nemen?

Sherry- & paardenstad Jerez de la Frontera

Bezoek en proeverij bij een sherrybodega in Jerez de la Frontera

Een andere stad die niet mag ontbreken tijdens je vakantie in Cádiz is Jerez de la Frontera. Deze Andalusische stad staat bekend voor zijn Sherry en Andalusische paarden. Én voor de Flamenco. 

Laat je in een sherrybodega als Sandeman of Tío Pepe meenemen in de wereld van de sherry. En kijk in de Koninklijke Andalusische School der Ruiterkunst (Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre) hoe de bekende Andalusische paarden getraind worden. 

Tip1: Via de Nederlandstalige website GetYourGuide kun je toegangskaartjes voor de Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre kopen. Zeker als je geen Spaans spreekt is dit ideaal!

Tip2: Van maart t/m november wordt er iedere dinsdag en donderdag om 12 uur een dansvoorstelling met de paarden gegeven (in december en januari alleen op donderdag; en in augustus t/m oktober ook op vrijdag). Kaartjes voor de paardendansshow kun je ook kopen via GetYourGuide.

Tip3: Ben je wijnliefhebber? Ga dan ook naar Sanlucar de Barrameda. Hier hebben de sherry’s een heel bijzondere smaak….

Europa's zuidelijkste stadje Tarifa

Toegangspoort tot het oude stadje Tarifa in de provincie Cádiz

Helemaal in het zuidelijkste puntje van Spanje ligt verder de historische plaats Tarifa.

Het ommuurde stadje is gelegen aan de Straat van Gibraltar, die de Atlantische Oceaan van de Middellandse Zee en Europa van Afrika scheidt.

Van hier uit is het nog maar 14 kilometer tot Marokko. Bij goed weer heb je vanaf het ommuurde stadje dus prachtig uitzicht op Marokko. En met een veerboot sta je binnen een uur in Tanger in Marokko.

Het historische deel van Tarifa is niet erg groot, maar wel gezellig om even doorheen te lopen tijdens je vakantie in Cádiz.

Bovendien kun je in de zee bij Tarifa prachtig surfen, duiken én walvissen en dolfijnen spotten.

Tip1: Als je bij Turmares Tarifa een boottocht boekt, dan help je mee om de walvissen en dolfijnen in de Straat van Gibraltar te beschermen. Bovendien krijg je tijdens deze boottocht uitleg van marine biologen.

Tip2: Vanuit Tarifa kun je een dagexcursie met gids naar Tanger in Marokko maken (je neemt zelf de veerboot in Tarifa en bij aankomst in Tanger staat een Engels sprekende gids op je te wachten).

Cultuur proeven in de witte dorpen van Cádiz

Vejer de la Frontera - een van de witte dorpen in de provincie Cádiz in Andalusië

Hou je van authentieke bergdorpjes? Verken dan zeker ook een aantal witte dorpen in het meest westelijke deel van Andalusië als je op vakantie in Cádiz bent.

Bijvoorbeeld de prachtige witte dorpen Vejer de la Frontera, Castellar de la Frontera en Medina Sidonia. En verder in het binnenland Arcos de la Frontera, Grazalema, Setenil de las Bodegas en meer.

De witte dorpen van Cádiz liggen in een prachtig natuurlandschap. In de Sierra de Cádiz en de Sierra de Grazalema.

Paradijs voor paardenliefhebbers

Jonge paarden op Yeguada de la Cartuja buiten Jerez de la Frontera (Cadiz, Andalusië, Zuid Spanje)

Ben je paardenliefhebber, ga dan niet alleen naar de Koninklijke School der Ruiterkunst in Jerez, maar neem tijdens je vakantie in Cádiz ook een kijkje op de Yeguada de la Cartuja.

De Yeguada de la Cartuja is een reservaat met meer dan 200 jonge Cartuja raspaarden, dat ligt op 15 minuten rijden van Jerez de la Frontera. Tijdens een uitgebreide rondleiding van 2,5 uur kom je alles te weten over deze Andalusische raspaarden.

Verder kun je in Jerez de la Frontera in mei altijd de prachtigste paarden  bewonderen tijdens de parades en paardenwedstrijden van de Feria del Caballo.  

En aan het strand van Sanlucar de Barrameda vinden in augustus ieder jaar de oudste paardenraces van Spanje plaats.

Tip: Je kunt op de Nederlandstalige website GetYourGuide kaartjes voor een rondleiding op Yeguada de la Cartuja kopen. De kaartjes kunnen tot 24 uur van tevoren geannuleerd worden, waarbij je je geld voor 100% terug krijgt.

Een zon- en surfvakantie aan de Costa de la Luz

Kitesurfen aan het Valdevaqueros strand aan de Costa de la Luz

Maar een vakantie in Cádiz staat voor mij ook voor een strandvakantie. Want de Costa de la Luz, de kust van de provincies Cádiz en Huelva, Andalusië, die bij buitenlandse toeristen nog nauwelijks bekend is, heeft prachtige witte zandstranden!

In de zomer kun je er heerlijk zonnebaden en de rest van het jaar kun je  heerlijk uitwaaien aan het strand.

Plus je kunt er fantastisch surfen! Want doordat de westkust van Andalusië gelegen is aan de Atlantische Oceaan, waait het er bijna altijd...

Terug naar boven>>

Leuke activiteiten in de provincie Cádiz

Wil je de paarden- en/of sherrywereld in deze provincie in het westen van Andalusië beleven? Dan vind ik de volgende activiteiten echte aanraders voor je:

Beleef de wereld van de Andalusische raspaarden

Hou je van paarden? Beleef dan de wereld van de Andalusische raspaarden!

In de stad Jerez de la Frontera kun je de Koninklijke School der Ruiterkunst bezoeken, waar raspaarden opgeleid worden. Hier wordt bovendien ook een paar keer per week een dansvoorstelling met raspaarden gegeven (dinsdag en donderdag om 12 uur, in december plus januari alleen op donderdag en in augustus t/m oktober ook op vrijdag).

Verder ligt er op ongeveer een kwartier rijden van de stad Jerez de Yeguada de la Cartuja (Cádiz), een reservaat met meer dan 200 jonge raspaarden. Tijdens een uitgebreide rondleiding kom je hier alles te weten over de raspaarden.

En ben je in augustus op vakantie in Zuid-Spanje? Dan kan ik nog een activiteit aanbevelen: de paardenraces aan het strand van Sanlucar (Cádiz)!

NB. Wil je een paardrijtocht in Andalusië maken? Over deze activiteit lees je meer op de pagina paardrijvakantie in Andalusië.

Ontdek de sherrywereld in Jerez de la Frontera

Wil je meer te weten komen over sherry, breng dan een bezoek aan de gezellige stad Jerez de la Frontera in de provincie Cádiz als je op vakantie in Andalusië bent! 

Deze stad in Zuid-Spanje is onder meer bekend voor zijn sherry's en herbergt bekende sherrybodega's als Sandeman en Tío Pepe.

Je struint er langs de honderden vaten sherry die er liggen te rijpen, komt meer te weten over de geschiedenis van de sherry plus de verschillende soorten sherry én mag uiteraard ook sherry proeven. 

Zelf hebben we met onze kinderen (die toen rond de 3 en 5 jaar waren) Sandeman bezocht. En ook zij vonden het een spannend avontuur! 

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen naar Cádiz

Wandelvakantie Sierra de Grazalema (Málaga, Cádiz)

Maar ook de 8-daagse individuele wandelvakantie in de Sierra de Grazalema plus de Serranía de Ronda in de provincies Cádiz en Málaga (Andalusië) vind ik een echte aanrader.

Tijdens deze wandelreis in Zuid-Spanje wandel je door een verbazingwekkend groen en bergachtig karstlandschap, waarin zich gezellige pueblos blancos (=witte dorpjes) als Grazalema en Zahara de la Sierra bevinden plus loodrechte rotswanden...

Fietsvakantie rond de Sierra de Grazalema (8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

Of wat zeg je van een fietsvakantie langs talrijke witte dorpen in het binnenland van Andalusië?

De 8-daagse individuele fietsvakantie ‘Andalusië, de witte dorpen’ van Eigen-Wijze Reizen neemt je mee naar de omgeving van Ronda, het stadje in de provincie Málaga dat doormidden wordt gesneden door een diepe kloof.

Je fietst naar witte dorpen als Grazalema, Setenil, el Burgo en Zahara. En kunt genieten van de Sierra de Grazalema, een prachtig ongerept berglandschap in de provincie Cádiz. 

Je kunt deze individuele fietsvakantie door Andalusië boeken van februari t/m november.

Fietsvakantie van Sevilla naar Cádiz (8 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Wil je de Costa de la Luz, het kustgebied van de provincies Huelva en Cádiz, die gelegen zijn in het westen van Andalusië, per fiets leren kennen? Kijk dan zeker eens naar deze 8-daagse fietsreis!

Deze groepsreis met Nederlandstalige begeleiding begint in de prachtige Flamenco stad Sevilla.

Vanuit Sevilla fiets je vervolgens naar het vogelrijke en autovrije natuurreservaat Doñana. Om van hieruit via sherry- en paardenstadje Jerez de la Frontera verder te fietsen naar Spanje’s oudste stad Cádiz.

Een prachtige combinatie van natuur, zee en cultuur!

Deze groepsfietsreis door Andalusië vindt plaats in februari, mei, juni, oktober en november.

7-daagse paardrijvakantie Cádiz

Hou je van paardrijden? Maak dan eens een paardrijvakantie door de provincie Cádiz! 

Onder begeleiding van een Engels en Duits sprekende gids maak je een 5-daagse trektocht langs de Costa de la Luz en door de natuurparken Los Alcornocales en El Estrecho in het binnenland van Cádiz. Bovendien bezoek je de Koninklijke Ruiterschool in Jerez de la Frontera. 

En vanaf het moment van aanvraag t/m de reis heb je een Nederlandse contactpersoon...

Groepsrondreis Andalusië en onbekend zuiden (14 dagen)

Lijkt het je wat om een groepsrondreis door de provincie Cádiz te maken en tegelijkertijd de drie bekendste steden van Andalusië te bezoeken? Dan is de 14-daagse vlieg-busreis "Andalusië en het onbekende zuiden" van SRC reizen allicht iets voor jou. 

Deze cultuurreis met Nederlandstalige reisbegeleider neemt je niet alleen mee naar Córdoba, Sevilla en Granada, maar ook naar minder bekende plekken als natuurgebied Doñana, paarden-& sherry stad Jerez de la Frontera, Europa's oudste havenstad Cádiz, het witte dorp Arcos de la Frontera en het pittoreske stadje Carmona...

Luxe Cortijo & Hacienda rondreis Andalusië (15 dagen)

Maar je kunt natuurlijk ook een individuele rondreis door de provincie Cádiz en meer maken.

Bij deze luxe individuele rondreis van AmbianceTravel, waarbij je verblijft in authentieke cortijos, haciendas en molinos, ontdek je niet alleen de hoogtepunten Córdoba, Sevilla en Granada, maar ook diverse witte dorpen, prachtige natuur en sherry- en paardenstad Jerez de la Frontera.

Is deze rondreis niet precies wat je zocht? Kijk dan eens naar de andere Andalusië rondreizen van AmbianceTravel. Iedere reis kan bovendien naar wens aangepast worden...

Luxe treinvakantie door Andalusië

Of wat zeg je van een luxe treinvakantie naar Cádiz met Spanje's super-de-luxe historische Al Andalus trein?

Tijdens deze 7-daagse luxe treinvakantie door Andalusië, die begint en eindigt in Sevilla, bezoek je de steden Córdoba, Baeza & Úbeda, Granada, Ronda, Jerez de la Frontera en Cádiz. 

Een absolute topper op mijn wensenlijst...

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties in Cádiz