Paarden & Flamenco op de Feria del Caballo in Jerez de la Frontera

Hou je van paarden en Flamenco? Dan moet je in mei beslist een keer de Feria del Caballo in Jerez de la Frontera in de provincie Cádiz meemaken!

Paraderen met en op paarden tijdens de Feria del Caballo in Jerez de la Frontera

Tijdens dit paardenfeest in het westen van Andalusië wordt er een week lang geparadeerd, gedanst en gefeest op het feestterrein. En kun je er genieten van Flamenco voorstellingen en paardenwedstrijden.

Ben je van plan om tijdens het Paardenfeest op vakantie naar Jerez de la Frontera te komen? Dan raad ik je aan om ruim op tijd een accommodatie te boeken. Want de hotels en appartementen zijn tijdens deze feesten al lange tijd van tevoren volgeboekt.

Lees hier alles over het jaarlijkse Paardenfeest van Jerez in Zuid-Spanje: de officiële opening, de paardenparades en paardenwedstrijden, de Flamenco voorstellingen en andere activiteiten tijdens de Feria del Caballo in Jerez de la Frontera!

Of ga meteen naar mijn tips over sfeervolle accommodaties op minder dan een half uur lopen van het feestterrein in Jerez de la Frontera:

Officiële opening

Verlichting tijdens de Feria del Caballo in Jerez de la Frontera

Net als bij de Feria de Abril in Sevilla wordt de Feria del Caballo (oftewel Paardenfeest) in Jerez officieel geopend door het ontsteken van de feestverlichting op het feestterrein: El Alumbrado (=De Verlichting).

Dit gebeurt op zaterdag avond om 22 uur en wordt feestelijk begeleidt door het afsteken van vuurwerk.

Vervolgens wordt er een week lang gedanst, gefeest, gedronken (sherry natuurlijk..), geparadeerd en paardgereden in prachtige traditionele kleding.

Totdat op zaterdag nacht de lichten van het feestterrein weer doven…

Paraderen met paarden en koetsen 

Prachtig versierde paarden met paardenkoetsen tijdens de Feria del Caballo in Jerez

De gezellige Andalusische plaats Jerez de la Frontera staat bekend om twee dingen: sherry en paarden. Paarden zijn dus onmisbaar op de Feria del Caballo van Jerez.

Iedere middag (en dan vooral op zaterdag en zondag) wordt er van 13 tot 19 uur in vol traditioneel ornaat op prachtige paarden en met paardenkoetsen (=Enganches) geparadeerd.

Normaal gesproken gebeurt dit in de Paseo de la Palmera, Paseo del Real de la Feria, Paseo de la Guitarra en Paseo Nuevo. Alleen dit is al een feest om naar te kijken!


Paardenwedstrijden

Daarnaast worden er allerlei soorten paardenwedstrijden gehouden tijdens de Feria del Caballo in Jerez: dressuurwedstrijden (=Concursos de Doma Vaquera), springwedstrijden (=Concursos de Saltos) en paardenkoetswedstrijden (=Concursos Completos de Enganches).

En sinds een paar jaar zelfs een veehoed- en veedrijfwedstrijd (=Concurso de Acoso y Derribo). Waarbij gedemonstreerd wordt hoe in Andalusië het vee per paard wordt gehoed en gedreven.

Feesttenten voor iedereen

En natuurlijk is er tijdens de Feria del Caballo in Jerez ook een Recinto Ferial (=Feestterrein) met casitas (=feesttenten).

Anders dan in Sevilla, zijn de feesttenten tijdens in Jerez toegankelijk voor iedereen. Ze zijn open van 1 uur ’s middags tot 5 uur ’s nachts. En in diverse feesttenten worden ’s avonds bovendien Flamenco voorstellingen gehouden.

*Tip*

Op de Spaanstalige website van Jerez vind je uitgebreidere informatie over de verschillende paardenwedstrijden en Flamenco voorstellingen tijdens de Feria del Caballo in Jerez. Deze info staat overigens ook op pamfletten op het feestterrein.

Andere activiteiten Feria del Caballo

Kermis tijdens de Paardenfeesten in Jerez

Op het feestterrein van het Paardenfeest in Jerez de la Frontera vind je ook een kermis voor nog meer vertier voor jong en oud.

En wel in de Calle del Infierno, wat letterlijk vertaald de Straat van de Hel betekent.

De laatste drie dagen van de Feria del Caballo in Jerez de la Frontera, dat wil zeggen op donderdag, vrijdag en zaterdag, worden er bovendien ook stierengevechten gehouden.

*Tips*

  • Op dinsdag zijn de attracties op de kermis goedkoper en op de zondag direct na de Feria is de kermis ook nog open.
  • Bezoek tijdens het paardenfeest ook een sherry bodega, ga langs bij de koninklijke paardrijschool en verken het oude centrum te voet of per paardenkoets.

Praktische informatie over de Feria del Caballo in Jerez

Wat: Feria del Caballo
Waar: Parque González Hontoria, Jerez de la Frontera (Andalusië, Zuid Spanje)
Wanneer: mei (geen exacte datum)
Entree: gratis (behalve paardenshows)

Hotels/appartementen bij feestterrein Feria del Caballo

Hotel Jerez & Spa

Een heerlijk hotel dat vlakbij het feestterrein van de Feria del Caballo in Jerez de la Frontera ligt vind ik Hotel Jerez & Spa.

Het hotel ligt op nog geen 5 minuten lopen van het González Hontoria park

En heeft bovendien een heerlijk buitenzwembad én een Spa met binnenzwembad. Mmm…

Hotel Villa Jerez (Jerez de la Frontera)

Ben je op zoek naar een luxe hotel in Jerez de la Frontera voor tijdens de Feria del Caballo? Kijk dan eens naar Hotel Villa Jerez. 

Dit 5-sterren hotel in Andalusië is gevestigd in een traditioneel herenhuis net buiten het centrum van de sherry stad, op maar 10 minuten lopen van het González Hontoria park waarin de feesten gehouden worden en 5 minuten lopen van de paardenschool van Jerez.

Het heeft een koloniale inrichting en wordt omringd door een enorme tuin met buitenzwembad.

Verder beschikt het over een fitnessruimte plus een bar/restaurant

Hotel Soho Boutique Jerez

Een mooi en bijzonder klein hotel in de buurt van het park waarin de Paardenfeesten van Jerez gehouden worden vind ik ook Hotel Soho Boutique Jerez (voorheen Jandalos Hotel & Spa).

Het kleinschalige hotel ligt op een kwartier lopen van het feestterrein en is gevestigd in de voormalige sherry bodega van Williams & Humbert.

Bovendien heeft dit boutique hotel in het westen van Andalusië een mooi welnesscentrum met sauna en bubbelbad.

Hotel Casa Palacio Maria Luisa (Jerez de la Frontera) - 23min

Een ander prachtig luxe hotel in de buurt van het feestterrein van de Feria del Caballo vind ik Hotel Casa Palacio Maria Luisa.

Dit 5-sterren hotel Jerez de la Frontera ligt op 20 minuten lopen van het González Hontoria park en is gevestigd in een negentiende eeuws paleis waarin zich eerst het Casino van Jerez bevond.

Het boutique hotel ligt in het centrum van de sherry stad en beschikt over 21 comfortabele modern-klassiek ingerichte kamers, een restaurant plus een tuin met buitenzwembad.

Bovendien mogen huisdieren hier mee op vakantie komen.

Hotel Palacio Garvay (Jerez de la Frontera)

En dan is er nog Hotel Palacio Garvay, dat zich eveneens bevindt op 20 minuten lopen van het feestterrein.

Dit kleinschalig hotel in Jerez de la Frontera is gelegen aan het rustige Plaza Rafael Rivero plein, aan de rand van het oude binnenstad, en is gevestigd in een negentiende eeuws paleis.

Het heeft moderne comfortabele kamers en een prima restaurant.

Apartamento Los Olivos Jerez - 20min

Verblijf je tijdens de Feria del Caballo in Jerez de la Frontera liever in een appartement?

Kijk dan eens naar het het comfortabele appartement Apartamento Los Olivos Jerez, in het oude centrum van deze paardenstad in Zuid-Spanje.

Het rustig gelegen 2- tot 4-persoons appartement ligt op 20 minuten lopen van het feestterrein.

En is werkelijk om door een ringetje te halen...

Appartementen Casa Palacio Morla y Melgarejo - 25min

Of wat zeg je van de appartementen van Casa Palacio Morla y Melgarejo, die zich bevinden in een oud paleis?

Casa Palacio Morla y Melgarejo ligt in een rustige straat net iets buiten het oude centrum van Jerez de la Frontera, dichtbij de Plaza del Mercado, op 25 minuten lopen van het El Alumbrado feestterrein.

Je kunt er verblijven in een appartement met 2 of 3 slaapkamers. Ideaal dus ook voor een kindervakantie in Zuid-Spanje.

Terug naar boven>>