De Feria de Abril: hét feest van de stad Sevilla in Andalusië

In april vindt er in de Zuid-Spaanse stad Sevilla ieder jaar de Feria de Abril plaats, oftewel het April Feest. Dit feest is hét feest van Sevilla, waarbij je kunt genieten van mensen in kleurrijke klederdracht die sevillanas dansen, van parades met Andalusische paarden en meer. De precieze datum van het feest is afhankelijk van wanneer Pasen valt. Maar meestal begint de Feria de Abril van Sevilla twee weken na Pasen.

In 2023 vindt de Feria de Abril in Sevilla plaats van 23 t/m 29 april. De officiële opening vindt plaats op maandag om middernacht. Vanaf dan wordt er tot het einde bijna onophoudelijk gedanst, gefeest en rondgeparadeerd in traditionele klederdrachten.

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de Feria de Abril van Sevilla: over het programma, het feestterrein, de casetas waar sevillanas gedanst worden en meer.

Bovendien geef ik tips over accommodaties in de buurt van het feestterrein en een bezoek aan de Feria de Abril samen met een Nederlandssprekende Sevillaanse:

De officiële opening van de Feria de Abril in Sevilla

De officiële opening van de Feria de Abril in Sevilla vindt altijd plaats op maandag om middernacht. Dan gaan de vele tienduizenden lampjes aan van de toegangspoort tot het Feria terrein: de zogenaamde alumbrao (=het aansteken).

Zodra alle lichten aan zijn, is het April feest officieel geopend en kan het feest beginnen.

De officiële opening van de Feria de Abril in Sevilla (Zuid Spanje)

Paraderen tijdens de Feria de Abril in Sevilla

Tijdens de Feria de Abril van Sevilla wordt er iedere middag in prachtige traditionele kostuums te paard of in een paardenkoets geparadeerd tijdens de zogenaamde Paseo de Caballos (=paardenwandeling). 

Mannen dragen hierbij een traje corto (=kort pak) dat bestaat uit een strakke broek, een korte jas en een hoed met een brede rand.

En vrouwen dragen een traje de gitano (=zigeunerpak). Dit zijn prachtig gekleurde jurken, met een rok in verschillende lagen. In het haar dragen de vrouwen verder een bloem of haarkam. En natuurlijk dragen zij prachtige sieraden en wapperen ze met een waaier.

Voor de mannen én de vrouwen geldt: hoe mooier je er uit ziet, des te hoger het aanzien. 

Sevillanas tijdens de Feria de Abril in Sevilla

Tijdens de Feria de Abril van Sevilla worden er natuurlijk ook gedanst en feest gevierd. Dit gebeurt´s avonds, in de zogenaamde casetas (letterlijk vertaald: huisjes).

Dit zijn paviljoenen, die het eigendom zijn van bedrijven, vriendengroepen, belangrijke families, politieke partijen en dergelijke. Alleen met een officiële uitnodiging mag je een caseta binnenkomen.

Daarnaast zijn er gelukkig ook publieke paviljoenen. Als je tijdens de aprilfeesten in Sevilla bent en geen officiële uitnodiging voor een privé paviljoen hebt, kun je altijd hier naar binnen.

Je zult zien dat jong en oud Sevillanas danst in de casetas: een dans vol passie, die wat weg heeft van Flamenco maar eenvoudiger en vrolijker is.

Het feestterrein

De Feria de Abril van Sevilla vindt plaats aan de oever van de Guadalquivir rivier. Op een afgesloten terrein in de Los Remedios wijk, in het zuidwesten van de stad Sevilla.

Op het feestterrein staan maar liefst 1.000 paviljoenen, die verspreid staan over 12 straten.

En in de calle del Infierno (=straat van de hel) is er een gigantische kermis met vertier voor jong en oud.

Het feestterrein van de Feria de Abril in Sevilla (Zuid Spanje)

De afsluiting van de Feria de Abril in Sevilla

De feestweek wordt op zondag nacht afgesloten met een kleurrijk vuurwerk. Hierna is de Feria de Abril van Sevilla officieel afgelopen en is het tijd om uit te gaan rusten en bij te gaan slapen.

Tot het volgende feest. Want de lente is officieel aangebroken. En dat moet natuurlijk meer dan eens gevierd worden...

Accommodaties op loopafstand van de Feria de Abril

Wil je tijdens de Feria de Abril van Sevilla overnachten in een hotel op loopafstand van feestterrein Real de la Feria, dan is Hotel Monte Carmelo het dichtstbijzijnde hotel. Dat 1km van de Feria afligt. Het is een wat onpersoonlijk hotel. Maar wel met goede service.

Net aan de overkant van het water liggen vervolgens het super-de-luxe hotel Hotel Alfonso XIII en de appartementen Sevilla Central Suites (beiden op 1,9km van het feestterrein).

En in de levendige Triana wijk liggen het moderne appartement Triana Apartment (op 1,6km van het feestterrein), de eenvoudige, maar gezellige appartementen Casas y Patios de Triana (op 1,8km afstand), het moderne appartement Apartamento Barrio de Triana (op 1,9km van het feestterrein) en het moderne appartementencomplex Pierre et Vacances Sevilla (eveneens op 1,9 km van het feestterrein).

Tip! Wil je de Feria de Abril van Sevilla een keer van dichtbij meemaken? Boek dan tijdig een accommodatie in Sevilla! Want overnachtingsplekken in de stad Sevilla zijn altijd al vele maanden van tevoren volgeboekt. 

Accommodaties in het centrum van Sevilla

Hou er rekening mee dat de meeste accommodaties in Sevilla zich bevinden op 3 kilometer of meer van het feestterrein, aan de andere kant van de rivier. Je bent dus vrijwel altijd aangewezen op openbaar vervoer.

Accommodaties dichtbij een metrostation zijn daarom erg handig (uitstappen bij Plaza de Cuba of Parque de los Principes). Let hier goed op bij het boeken van een hotel of appartement:

Tip! Beleef de Feria de Abril met Nederlandstalige Sevillaanse

Ben je nog nooit naar de Feria de Abril in Sevilla geweest? Dan kan ik je warm aanraden om dit indrukwekkende feest in Andalusië samen met de Nederlandstalige Sevillaanse Dolores van Sevilla Sights te beleven. Zij neemt je graag mee en weet in geuren en kleuren heel veel te vertellen over het feest.

Andere bezienswaardigheden in en rond Sevilla

Wil je tijdens je bezoek aan de Feria de Abril van Sevilla de stad (en misschien ook de omgeving) beter leren kennen? Op aparte pagina's lees je meer over wat je kunt zien en doen in de stad Sevilla en in de omgeving van deze mooie stad in Andalusië:

Terug naar boven>>