De Feria de Abril van Sevilla – het grootste feest van Sevilla

In april vindt er in Sevilla ieder jaar de Feria de Abril plaats. Hét feest van Sevilla. De precieze datum verschilt ieder jaar en is afhankelijk van wanneer Pasen valt. Meestal begint het April feest van Sevilla twee weken na Pasen.

In 2018 vindt de Feria de Abril in Sevilla plaats van 15 t/m 21 april. De officiële opening is maandag om middernacht. Vanaf dan wordt er tot het einde bijna onophoudelijk gedanst, gefeest en rondgeparadeerd in traditionele klederdrachten.

Lees hier alles over de Feria de Abril van Sevilla.

De officiële opening

De officiële opening van de Feria de Abril in Sevilla vindt altijd plaats op maandag om middernacht. Dan gaan de vele tienduizenden lampjes aan van de toegangspoort tot het Feria terrein: de zogenaamde alumbrao (=het aansteken). Zodra alle lichten aan zijn, is het april feest officieel geopend en kan het feest beginnen.

De officiële opening van de Feria de Abril in Sevilla (Zuid Spanje)

Paraderen tijdens de Feria de Abril in Sevilla

Paraderen tijdens de Feria de Abril van Sevilla

Tijdens de Feria de Abril van Sevilla (d.w.z. de Aprilfeesten) wordt er iedere middag in prachtige traditionele kostuums geparadeerd. Te paard of in een paardenkoets. Tijdens de zogenaamde Paseo de Caballos (=paardenwandeling).

Mannen dragen een traje corto. Dat wil zeggen een kort pak. Dat bestaat uit een strakke broek, een korte jas en een hoed met een brede rand.

Vrouwen dragen een traje de gitano. Oftewel een zigeunerpak. Het zijn prachtig gekleurde jurken. Met een rok in verschillende lagen.

In het haar dragen de vrouwen een bloem of haarkam. En natuurlijk dragen zij prachtige sieraden. En wapperen ze met een waaier.

Voor de mannen én de vrouwen geldt: hoe mooier je er uit ziet, des te hoger het aanzien. 

Sevillanas tijdens de Feria de Abril in Sevilla

Sevillanas dansen tijdens de Feria de Abril van Sevilla

Tijdens de Feria de Abril van Sevilla worden er natuurlijk ook Sevillanas gedanst! En feest gevierd. Dit gebeurt´s avonds. In de zogenaamde casetas (letterlijk vertaald: huisjes).

Dit zijn paviljoenen, die het eigendom zijn van bedrijven, vriendengroepen, belangrijke families, politieke partijen en dergelijke. Alleen met een officiële uitnodiging mag je een caseta binnenkomen.

Daarnaast zijn er gelukkig ook publieke paviljoenen. Als je tijdens de aprilfeesten in Sevilla bent en geen officiële uitnodiging voor een privé paviljoen hebt, kun je altijd hier naar binnen.

Je zult zien dat jong en oud Sevillanas danst in de casetas. Een dans vol passie. Die wat weg heeft van Flamenco. Maar eenvoudiger en vrolijker is.

Het feestterrein

De Feria de Abril van Sevilla vindt plaats aan de oever van de Guadalquivir rivier. Op een afgesloten terrein in de Los Remedios wijk, in Zuidwest Sevilla.

Op het feestterrein staan maar liefst 1000 paviljoenen. Die verspreid staan over 12 straten.

En in de calle del Infierno (straat van de hel) is een gigantische kermis, met vertier voor jong en oud, gebouwd.

Het feestterrein van de Feria de Abril in Sevilla (Zuid Spanje)

De afsluiting

De feestweek wordt op zondag nacht afgesloten met een kleurrijk vuurwerk.

Hierna is de Feria de Abril van Sevilla officieel afgelopen. En is het tijd om uit te gaan rusten en bij te gaan slapen.

Tot het volgende feest. Want de lente is officieel aangebroken. En dat moet natuurlijk meer dan eens gevierd worden...

Vuurwerk tijdens de Aprilfeesten van Sevilla

Tips voor de Feria de Abril van Sevilla

Boek tijdig!

Wil je de Feria de Abril van Sevilla een keer van dichtbij meemaken? Boek dan tijdig een accommodatie in Sevilla! Want overnachtingsplekken in de stad Sevilla zijn altijd al vele maanden van tevoren volgeboekt. 

Accommodaties op loopafstand feestterrein

Wil je tijdens de Feria de Abril van Sevilla overnachten in een hotel op loopafstand van feestterrein Real de la Feria, dan is Hotel Monte Carmelo het dichtstbijzijnde hotel. Dat 1km van de Feria afligt. Het is een wat onpersoonlijk hotel. Maar wel met goede service.

Net aan de overkant van het water liggen vervolgens het super-de-luxe hotel Hotel Alfonso XIII en de appartementen Sevilla Central Suites (beiden op 1,9km van het feestterrein).

En in de levendige Triana wijk liggen het moderne appartement Triana Apartment (op 1,6km van het feestterrein), de eenvoudige, maar gezellige appartementen Casas y Patios de Triana (op 1,8km afstand), het moderne appartement Apartamento Barrio de Triana (op 1,9km van het feestterrein) en het moderne appartementencomplex Pierre et Vacances Sevilla (eveneens op 1,9 km van het feestterrein).

Accommodaties dichtbij een metrostation

Hou er echter rekening mee dat de meeste accommodaties in Sevilla zich echter bevinden op 3 km of meer van het feestterrein, aan de andere kant van de rivier. Je bent dus vrijwel altijd aangewezen op openbaar vervoer.

Accommodaties dichtbij een metrostation zijn daarom erg handig (uitstappen bij Plaza de Cuba of Parque de los Principes). Ik ben voor je op zoek gegaan naar sfeervolle hotels en appartementen rond de kathedraal van Sevilla.

Ga mee met de Nederlandstalige Dolores

Ben je nog nooit naar de Feria de Abril in Sevilla geweest? De Nederlandstalige Sevillaanse Dolores van Sevilla Sights neemt je graag mee naar dit indrukwekkende feest in Zuid Spanje!

Andere bezienswaardigheden in Sevilla

Wil je tijdens je bezoek aan de Feria de Abril van Sevilla de stad beter leren kennen? Lees dan op mijn pagina over vakantie in Sevilla wat je nog meer kunt zien en doen in deze mooie stad in Zuid Spanje.