Een vakantie naar Sevilla stad en omgeving (Andalusië)

Ga op vakantie naar Sevilla in Andalusië! En ontdek niet alleen de stad Sevilla, maar verken per auto, fiets, bus of trein ook de andere historische steden, pittoreske dorpjes en prachtige natuurgebieden in de omgeving van deze Flamenco stad in Zuid Spanje.

Plaza de España in Sevilla (Andalusië, Spanje)

Vanaf 27 oktober mogen Nederlanders weer op vakantie naar de Canarische eilanden (naar de rest van Spanje worden alleen noodzakelijke reizen aangeraden)! Aan Belgen wordt een positief reisadvies gegeven voor La Palma en extra waakzaamheid voor de andere Canarische eilanden. Lees meer>>

Op deze pagina doe je ideeën op over wat je kunt zien en doen in de omgeving van Sevilla. Verder lees je hier meer over de mogelijkheden van vervoer tijdens je vakantie in Sevilla. En geef ik tips over sfeervolle accommodaties in Sevilla en omgeving.

Op aparte pagina's vind je uitgebreide informatie voor een stedentrip Sevilla en een kindervakantie in Sevilla.

Zien en doen in omgeving Sevilla

Er is zoveel te zien in de omgeving van Sevilla! Niet alleen in de provincie Sevilla, maar ook in de eromheen liggende provincies. Bijvoorbeeld:

Romeinse stad Itálica

Bezoek tijdens je vakantie in Sevilla de resten van de Romeinse stad Itálica! Deze voormalige Romeinse stad in Zuid Spanje, die slechts enkele kilometers ten noordenwesten van Sevilla ligt bij het dorp Santiponce, en die gesticht is in 206v.Chr., was de geboorteplaats van de twee belangrijke Romeinse keizers Trajanus en Hadrianus. 

Je kunt er nog mozaïeken, Romeinse baden en een enorm amfitheater zien.

Amfitheater van Romeinse stad Itálica bij Sevilla
Wandelen door de resten van de Romeinse stad Itálica bij Sevilla
Talrijke mozaïeken in Romeinse stad Itálica (Andalusië, Zuid Spanje)

Zeker van mei t/m september is het aan te raden om van tevoren kaartjes te kopen, zodat je niet ik weet niet hoe lang in de rij bij de kassa hoeft te wachten. Je kunt hierbij kiezen uit een kaartje mét geregeld vervoer vanuit Sevilla. Of een kaartje zónder geregeld vervoer vanuit Sevilla

In het laatste geval kun je vanaf busstation Las Armas de bus naar Santiponce nemen (bus 170A of 170B, vertrekt ieder half uur en duur ca. 30 minuten). Koop je een kaartje mét vervoer vanuit Sevilla, dan bezoek je onderweg ook nog het veertiende eeuwse klooster San Isidoro del Campo.

Leefgebied Iberisch varken

Varkens die eikels eten op dehesa in Spanje - Foto: Gertjan de Zoete

Wil je meer weten over de overheerlijke jamón ibérico (=Iberische ham) waar Spanje zo bekend om staat? Bezoek dan tijdens je vakantie in Sevilla ook een populair leefgebied van het zwartvoetvarken. En leer er hoe de overheerlijke Spaanse bellota ham gemaakt wordt.

De Nederlandstalige Sevillaanse Dolores van Sevilla Sights kan je mee op  hamtour nemen naar Aracena, dat 90 km ten noordwesten van Sevilla ligt.

Tijdens deze Nederlandstalige hamtour maak je een wandeling door het leefgebied van de varkens, krijg je in een kleine familiehamdrogerij te zien hoe de Spaanse hammen gemaakt worden én ga je ham proeven.

Op een aparte pagina lees je meer over deze hamtour naar Aracena.

Mijngebied Minas del Río Tinto

Een andere absolute aanrader voor je vakantie in Sevilla vind ik een bezoek aan het Parque Minero Riotinto in mijnbouwgebied Minas del Río Tinto. In dit mijnbouwgebied in de provincie Huelva, dat ligt op 1,5 uur rijden in noordwestelijke richting van Sevilla, zijn duizenden jaren lang mineralen als ijzer, koper en zilver gedolven. Wat geresulteerd heeft in een surrealistisch landschap met gigantische afgravingen, rood water en stenen met rode, blauw en groene tinten.

In de negentiende eeuw zijn de mijnen bovendien lange tijd gedolven door het Britse bedrijf Río Tinto Company Limited, waarvan de medewerkers gewoond hebben in de Bellavista wijk in het mijnbouwgebied.

Bizar landschap in mijnbouwgebied Minas de Riotinto
Rood-bruin-kleurig water in de Río Tinto rivier (Huesca, Andalusië)
Prachtig gekleurde stenen in mijnbouwgebied Minas de Río Tinto - Foto's Jan Nieuwland

Ook als je met kinderen op vakantie in Sevilla bent, vind ik een bezoek aan dit bijzondere mijnbouwgebied een aanrader. Want in het Parque Minero Riotinto kun je met een negentiende eeuwse trein door het mijnbouwgebied rijden; plus een oude mijn bezoek, een museum en de Britse Bellavista wijk bezoeken. En wil je je helemaal onderdompelen in vergane tijden, dan kun je in de Bellavista wijk ook een nacht slapen in een typisch Brits huis (Riotinto Victoria House)…

TIP! Plan je een actieve vakantie in de omgeving van Sevilla? Loop of fiets dan over de Vía Verde van Riotinto, een 35km lang wandel- en fietspad van Valverde del Camino naar Minas de Riotinto.

Natuurreservaat Castillo de las Guardas

Een andere mooie bestemming voor tijdens je vakantie in Sevilla vind ik natuurreservaat La Reserva del Castillo de las Guardas. Het uitgestrekte natuurgebied, dat zich bevindt op 50km ten noordwesten van Sevilla, ligt rond de resten van een oude kopermijn (de zogenaamde Minas del Castillo de las Guardas).

Het is een soort safaripark, waarin meer dan 1000 dieren wonen. En waar je met je eigen auto of met het treintje van het park doorheen kunt rijden.

Bovendien kun je in dit natuurreservaat in Andalusië ook kanoën en zwemmen. Erg leuk dus ook voor een actieve vakantie in Zuid Spanje. Zeker ook als je met kinderen op vakantie bent.

Let op: je kunt alleen per auto naar dit safaripark in de buurt van Sevilla gaan. Alleen in het weekend zou je eventueel ook de bus van naar Sevilla naar La Reserva del Castillo de las Guardas kunnen nemen.

Charmante stadjes en pittoreske dorpjes

Het plaatsje Carmona in de provincie Sevilla (Andalusië, Spanje)

En wist je dat er talrijke leuke historische steden en pittoreske dorpjes in de omgeving van Sevilla liggen? Ga tijdens je vakantie in Sevilla bijvoorbeeld naar:

 • het stadje Carmona (34km ten noordoosten van Sevilla)
 • het stadje Osuna (87km ten zuidoosten van Sevilla)
 • het dorpje Écija (87km ten noordoosten van Sevilla)
 • het dorpje Utrera (35km ten zuidoosten van Sevilla)
 • het dorpje El Rocío en nationaal park Doñana (67km ten zuidwesten van Sevilla)
 • het witte bergdorp Arcos de la Frontera (87km ten zuiden van Sevilla)
 • sherry plaats Sanlucar de Barrameda (100km ten zuidwesten van Sevilla)
 • sherry plaats Jerez de la Frontera (91km ten zuidwesten van Sevilla)
 • de stad Cádiz
 • de stad Huelva

TIP! Neem een goede reisgids mee op vakantie naar Sevilla en omgeving! Goede reisgidsen zijn bijvoorbeeld ANWB Ontdek Andalusië, Michelin Reisgids Sevilla en 100% Andalusië.

Moorse steden Córdoba en Granada

Alhambra in Granada

En wat velen doen, is hun vakantie in Sevilla combineren met een vakantie in de twee andere bekendste oude Moorse steden van Andalusië: Córdoba en Granada.

Wil je de steden echt kunnen beleven, zorg er dan voor dat je langer dan één dag in iedere stad bent. Zelfs in Córdoba, de kleinste van deze drie steden in Zuid Spanje, zou ik meer dan een dag blijven. Zodat je niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden van buiten en binnen kunt zien, maar ook de rest van de steden beter kunt leren kennen. En zodat je ook nog kunt genieten en ontspannen...

Terug naar boven>>

Vervoer tijdens vakantie in Sevilla

Afhankelijk van wat je wilt zien in de omgeving van Sevilla kun je wel of niet met het openbaar vervoer reizen.

Zo kun je bijvoorbeeld prima met de trein van Sevilla naar Córdoba of met de bus van Sevilla naar Carmona of El Rocío.

Maar wil je naar bijvoorbeeld de Minas del Riotinto of het natuurreservaat Castillo de las Guardas, of wil je onderweg kunnen stoppen waar en wanneer je wilt, dan is een auto toch handiger.

Sevilla heeft overigens een klein en overzichtelijk vliegveld, met directe vluchten vanuit Amsterdam, Eindhoven, Brussel Charleroi, Frankfurt en Keulen. Wil je een auto huren, dan kan dit meteen in de aankomsthal.

En wil je het openbaar vervoer gebruiken tijdens je vakantie in Sevilla? Vanaf het vliegveld van Sevilla rijdt er een speciale bus tussen het vliegveld van Sevilla en de stad: de AE Aeropuerto. Deze bus stopt o.a. bij het Santa Justa treinstation.

Terug naar boven>>

Accommodaties in Sevilla en omgeving
Nieuwe pagina's

 1. Rust, comfort en zwembad in vakantiehuis van La Casita (Andalusië)

  Oct 23, 20 09:07 AM

  Een rustige vakantie in Andalusië? Kik dan eens naar de landelijke vakantiehuizen met zwembad van La Casita op 30-60min rijden van de Costa del Sol stranden.

  Lees meer

 2. Een fietsvakantie naar fietsparadijs Mallorca (Balearen)

  Oct 20, 20 07:40 AM

  Het Spaanse eiland Mallorca is een echt fietsparadijs! Lees meer over mooie fietsgebieden, fietsroutes en georganiseerde fietsreizen op dit Spaanse eiland!

  Lees meer

 3. Marion Hoogwegt: nuchtere Hollandse met Spaans hart

  Oct 19, 20 08:03 AM

  De avontuurlijke Marion Hoogwegt woont sinds 1989 in Spanje en schrijft meeslepende verhalen over zichzelf en haar geliefde Spanje. Lees meer over haar boeken.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder