Op vakantie naar Sevilla (Andalusië): ontdek de stad én de omgeving!

Ga op vakantie naar Sevilla in Andalusië! En ontdek niet alleen de stad Sevilla, maar verken per auto, fiets, bus of trein ook de andere historische steden, pittoreske dorpjes en prachtige natuurgebieden in de omgeving van deze Flamenco stad in Zuid-Spanje.

Amfitheater van Romeinse stad Itálica bij Sevilla

Op deze pagina kun je inspiratie opdoen over wat je kunt zien en doen in de omgeving van Sevilla. Niet alleen in de provincie Sevilla, maar ook in de eromheen liggende provincies.

Voor cultuurliefhebbers liggen er bijvoorbeeld allerlei leuke stadjes, pittoreske dorpen én een oude Romeinse stad in de buurt van Sevilla.

En natuurliefhebbers raad ik aan om naar bijvoorbeeld het oude mijngebied rond de Río Tinto rivier te gaan of het natuurreservaat Castillo de las Guardas te bezoeken.

Verder geef ik tips over:

En op een aparte pagina geef ik uitgebreide info over wat je kunt zien en doen in de stad Sevilla:

De Romeinse stad Itálica

Wandelen door de resten van de Romeinse stad Itálica bij Sevilla

Bezoek tijdens je vakantie in Sevilla de resten van de Romeinse stad Itálica! Je kunt er nog mozaïeken, Romeinse baden en een enorm amfitheater zien...

Deze voormalige Romeinse stad in Zuid-Spanje, die slechts enkele kilometers ten noordwesten van Sevilla ligt bij het dorp Santiponce en die gesticht is in 206v.Chr., was de geboorteplaats van de twee belangrijke Romeinse keizers Trajanus en Hadrianus. 

Ik raad je aan om zeker van mei t/m september van tevoren al toegangskaartjes voor deze Romeinse stad in de buurt van Sevilla te kopen, zodat je niet ik weet niet hoe lang in de rij bij de kassa hoeft te wachten.

Het is overigens ook mogelijk om een busexcursie naar Itálica te boeken waarbij je in Sevilla opgehaald wordt en onderweg ook nog het veertiende eeuwse klooster San Isidoro del Campo bezoekt. Ga je op eigen gelegenheid naar Itálica, dan kun je vanaf busstation Las Armas de bus naar Santiponce nemen (bus 170A of 170B, vertrekt ieder half uur en duur ca. 30 minuten). 

Nederlandstalige rondleiding door Itálica (Sevilla)

Ben je geïnteresseerd in de Romeinse tijd? Bezoek dan zeker de ruïnes van de Romeinse stad Itálica als je in Sevilla bent!

Deze Romeinse stad, die ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van Sevilla ligt, was de geboorteplaats van de Romeinse keizers Trajanus en Hadrianus en herbergt het op twee na grootste amfitheater van het Romeinse Rijk.

De Nederlanders gids Merijn van Mijn Gids in Sevilla woont al ruim 20 jaar in Sevilla, weet enorm veel over zijn favoriete stad in Spanje en de omgeving ervan én is officiële gids voor heel Andalusië.

Met veel plezier neemt hij je mee terug in de tijd en laat hij deze oude Romeinse stad met zijn verhalen weer tot leven komen...

Sierra de Aracena: leefgebied van het zwartvoet varken

Varkens die eikels eten op dehesa in Spanje - Foto: Gertjan de Zoete

Wil je meer weten over de overheerlijke jamón ibérico (=Iberische ham) waar Spanje zo bekend om staat?

Ga dan tijdens je vakantie in Sevilla dan ook naar de Sierra die Aracena, die ligt op iets meer dan een uur rijden in noordwestelijke richting vanuit Sevilla.

Dit mooie natuurgebied in Andalusië is namelijk een populair leefgebied van het zwartvoet varken, waar de ibérico ham van gemaakt wordt.

In de plaats Aracena liggen enkele hamdrogerijen en kun je uiteraard ook ham proeven en kopen.

Nederlandstalige hamtour naar Aracena (Sevilla)

Wil je meer weten over de overheerlijke Iberische Bellota ham waar Spanje zo bekend om staat? De Nederlandstalige Dolores van Sevilla Sights neemt je mee naar Aracena, op 90 kilometer ten noordwesten van Sevilla!

Tijdens deze Nederlandstalige hamtour maak je een wandeling door het leefgebied van de varkens, krijg je in een kleine familiehamdrogerij te zien hoe de Spaanse ham gemaakt wordt én ga je ham proeven.

Een afwisselend, leerzaam én lekker uitstapje in de omgeving van Sevilla!!

Mijngebied Minas del Río Tinto

Bizar landschap in mijnbouwgebied Minas de Riotinto

Een andere absolute aanrader voor je vakantie in Sevilla vind ik een bezoek aan het Parque Minero Riotinto in mijnbouwgebied Minas del Río Tinto.

In dit mijnbouwgebied in de provincie Huelva, dat ligt op 1,5 uur rijden in noordwestelijke richting van Sevilla, zijn duizenden jaren lang mineralen als ijzer, koper en zilver gedolven. Wat geresulteerd heeft in een surrealistisch landschap met gigantische afgravingen, rood water en stenen met rode, blauw en groene tinten.

In de negentiende eeuw zijn de mijnen lange tijd gedolven door het Britse bedrijf Río Tinto Company Limited, waarvan de medewerkers gewoond hebben in de Bellavista wijk in het mijnbouwgebied.

*Tips*

Wandel of fiets de Vía Verde van Riotinto, een 35km lang wandel- en fietspad van Valverde del Camino naar Minas de Riotinto.

In het Parque Minero Riotinto kun je met een negentiende eeuwse trein door het mijnbouwgebied rijden plus een oude mijn, een museum en de Britse Bellavista wijk bezoeken.

En wil je je helemaal onderdompelen in vergane tijden, dan kun je ook een nacht slapen in een typisch Brits huis in de Bellavista wijk.

Natuurreservaat Castillo de las Guardas

Een andere mooie bestemming voor tijdens je vakantie in Sevilla vind ik natuurreservaat La Reserva del Castillo de las Guardas. 

Het uitgestrekte natuurgebied, dat zich 50 kilometer ten noordwesten van Sevilla bevindt, ligt rond de resten van een oude kopermijn (de zogenaamde Minas del Castillo de las Guardas).

Het is een soort safaripark waarin meer dan 1000 dieren wonen. En waar je met je eigen auto of met het treintje van het park doorheen kunt rijden.

Bovendien kun je in dit natuurreservaat in Andalusië ook kanoën en zwemmen. Erg leuk dus ook voor een actieve vakantie in Zuid-Spanje. Zeker ook als je met kinderen op vakantie bent.

Let op: je kunt alleen per auto naar dit safaripark in de buurt van Sevilla gaan. Alleen in het weekend zou je eventueel ook de bus van naar Sevilla naar La Reserva del Castillo de las Guardas kunnen nemen.

Charmante stadjes en pittoreske dorpjes

Het plaatsje Carmona in de provincie Sevilla (Andalusië, Spanje)

En wist je dat er talrijke leuke historische steden en pittoreske dorpjes in de omgeving van Sevilla liggen? Ga tijdens je vakantie in Sevilla bijvoorbeeld naar:

  • het stadje Carmona (34km ten noordoosten van Sevilla)
  • het stadje Osuna (87km ten zuidoosten van Sevilla)
  • het dorpje Écija (87km ten noordoosten van Sevilla)
  • het dorpje Utrera (35km ten zuidoosten van Sevilla)
  • het dorpje El Rocío en nationaal park Doñana (67km ten zuidwesten van Sevilla)
  • het witte bergdorp Arcos de la Frontera (87km ten zuiden van Sevilla)
  • sherry plaats Sanlucar de Barrameda (100km ten zuidwesten van Sevilla)
  • sherry plaats Jerez de la Frontera (91km ten zuidwesten van Sevilla)
  • de stad Cádiz
  • de stad Huelva

Verken Sevilla en omgeving met een Nederlandstalige gids

Verken Sevilla en omgeving samen met een Nederlandstalige gids!

Zeker als je meer over de geschiedenis van en monumenten in plaatsen te weten wilt komen.

De Nederlandse gids en reisleider Merijn van Mijn Gids in Sevilla woont al ruim 20 jaar in Sevilla, heeft een enorme kennis over deze stad en de verre omgeving ervan én is officiële gids in Andalusië.

Daarom mag hij ook in kerken, musea en alle andere monumenten die deze regio in Zuid-Spanje rijk is rondleidingen houden.

Hij kan je ook helpen met het samenstellen van een rondreis door / excursies in de omgeving van Sevilla.

Én kan meegaan als gids en reisleider tijdens jouw rondreis door Andalusië.

*Tips*

Neem een goede reisgids mee op vakantie naar Sevilla en omgeving! Goede reisgidsen vind ik bijvoorbeeld ANWB Ontdek Andalusië, Michelin Reisgids Sevilla en 100% Andalusië.

Moorse steden Córdoba en Granada

Alhambra in Granada

En wat velen doen, is hun vakantie in Sevilla combineren met een bezoek aan Córdoba en Granada, die samen met Sevilla de bekendste oude Moorse steden van Andalusië zijn.

Wil je de steden echt kunnen beleven, zorg er dan voor dat je langer dan één dag in iedere stad bent, zodat je niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden op je gemak kunt zien, maar ook de rest van de stad beter kunt leren kennen. En zodat je ook nog kunt genieten en ontspannen...

Zelfs in Córdoba, de kleinste van deze drie steden in Zuid-Spanje, zou ik meer dan een dag blijven. 

Terug naar boven>>

Vervoer tijdens vakantie in Sevilla

Afhankelijk van wat je wilt zien in de omgeving van Sevilla kun je wel of niet met het openbaar vervoer reizen.

Zo kun je bijvoorbeeld prima met de trein van Sevilla naar Córdoba of met de bus van Sevilla naar Carmona of El Rocío.

Maar wil je naar bijvoorbeeld de Minas del Riotinto of het natuurreservaat Castillo de las Guardas, of wil je onderweg kunnen stoppen waar en wanneer je wilt, dan is een auto toch handiger.

Sevilla heeft overigens een klein en overzichtelijk vliegveld, met directe vluchten vanuit Amsterdam, Eindhoven, Brussel Charleroi, Frankfurt en Keulen. Wil je een auto huren, dan kan dit meteen in de aankomsthal.

En wil je het openbaar vervoer gebruiken tijdens je vakantie in Sevilla? Vanaf het vliegveld van Sevilla rijdt er een speciale bus tussen het vliegveld van Sevilla en de stad: de AE Aeropuerto. Deze bus stopt o.a. bij het Santa Justa treinstation.

Terug naar boven>>

Accommodaties in Sevilla en omgeving

Tijdens je vakantie in Sevilla kun je overnachten in heerlijke romantische hotels en vakantiehuizen. Op aparte pagina's kun je lezen wat mijn favoriete accommodaties in deze provincie in Andalusië zijn:

Georganiseerde reizen provincie Sevilla

Auto-, fiets- en wandelvakantie Andalusië

Wit bergdorp Capileira in natuurgebied Las Alpujarras (Granada, Andalusië)

Wil je niet alleen fietsen, maar ook wandelen en cultuur proeven als je op vakantie in Andalusië bent? Dan vind ik de "Andalusië fietsen en wandelen" reis van Tejeda Travel een absolute topper!

Tijdens deze individuele fietsvakantie bezoek je de steden Sevilla, Córdoba, Granada en Málaga. En daarnaast verken je al wandelend of fietsend de prachtige natuurgebieden El Torcal, Sierra de Grazalema, Sierra Subbética en Alpujarras. 

Hoeveel je wilt wandelen of fietsen, ligt helemaal aan jou. Want de Nederlandse reisorganisatie kan deze actieve rondreis door Andalusië, die in principe 15 dagen duurt, helemaal naar wens aanpassen… 

Fietsvakantie van Sevilla naar Cádiz (8 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Wil je de Costa de la Luz, het kustgebied van de provincies Huelva en Cádiz, die gelegen zijn in het westen van Andalusië, per fiets leren kennen? Kijk dan zeker eens naar deze 8-daagse fietsreis!

Deze groepsreis met Nederlandstalige begeleiding begint in de prachtige Flamenco stad Sevilla.

Vanuit Sevilla fiets je vervolgens naar het vogelrijke en autovrije natuurreservaat Doñana. Om van hieruit via sherry- en paardenstadje Jerez de la Frontera verder te fietsen naar Spanje’s oudste stad Cádiz.

Een prachtige combinatie van natuur, zee en cultuur!

Deze groepsfietsreis door Andalusië vindt plaats in februari, mei, juni, oktober en november.

Mountainbike vakantie in de Sierra Morena (8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

Een prachtige fietsreis in Andalusië voor mountainbikers vind ik de 8-daagse mountainbike vakantie door de Sierra Morena van SNP Natuurreizen.

Tijdens deze individuele fietsvakantie maak je op je MTB pittige tochten door de heuvels van de Sierra de Aracena y Picos de Aroche en de Sierra Norte de Sevilla.

Deze natuurparken in de provincies Huelva en Sevilla maken deel uit van de Sierra Morena, een langgerekt berggebied met grote natuurhistorische waarde in het noorden van Andalusië. 

Je fietst door het leefgebied van de Iberische varkens en passeert witte dorpjes en charmante stadjes. Bovendien verblijf je onderweg in drie bijzonder sfeervolle landelijke accommodaties.

Je kan deze Andalusië fietsreis boeken van begin maart tot eind juni en van begin september tot half december.

Op een aparte pagina vind je nog meer van mijn favoriete rondreizen door de provincie Sevilla plus andere delen van Andalusië: