Een stedentrip Granada: naar de laatste Moorse stad in Spanje

Een stedentrip naar Granada in Andalusië neemt je mee naar de laatste Moorse stad in Spanje, waar tot op de dag van vandaag veel Moorse invloeden bewaard zijn gebleven! 

Het Alhambra gezien vanaf de Albaicín wijk in Granada (Andalusië, Zuid-Spanje)

Je vindt er het wereldberoemde Alhambra en de ertegenover gelegen Moorse wijk het Albaicín.

En in de smalle straatjes van het oude Granada bevinden zich nog theehuizen, een hammam, een Arabische markt en andere Moorse overblijfselen.

En tijdens een stedentrip naar Granada kun je niet alleen het Moorse verleden te proeven, maar ook heerlijke tapas! Die je in de stad en de provincie Granada op de meeste plaatsen traditiegetrouw nog gratis bij een drankje krijgt.

Bovendien kun in deze gezellige stad in Zuid-Spanje ook leuk winkelen! Én zijn er vanaf oktober 2024 twee keer per week directe vluchten vanaf Schiphol naar het vliegveld van Granada...

Lees hier meer over bekende én minder bekende bezienswaardigheden in Granada. En bekijk ook even mijn tips over:

*Directe vluchten vanaf Amsterdam naar Granada*

Transavia vliegt vanaf 30 september 2024 twee keer per week direct vanaf Amsterdam naar Granada! Vanaf 17 april 2024 kun je vliegtickets kopen>>

Granada’s bekendste bezienswaardigheid: het Alhambra

Het Paleis van Moorse vesting Alhambra in Granada (Zuid Spanje)

Dé topattractie van Granada, -en eveneens een van de bekendste bezienswaardigheden van Spanje-, is zonder twijfel het Alhambra.

Het is een indrukwekkende Moorse vesting met schitterende Moorse architectuur, indrukwekkend patio’s als de Patio de los Leones en de Patio del Mexuar en de tuinen van het Generalife.

Die vrijwel intact is gebleven nadat Granada door de katholieken ingenomen was. De Katholieke Koningen Isabela en Fernando hebben er naderhand alleen nog een aantal paleizen aan toegevoegd.

Ook al is het Alhambra drukbezocht, je móet het gezien hebben tijdens je stedentrip in Granada!

*Kaartjes voor en rondleiding door Alhambra*

Het Alhambra is zo populair, dat je van tevoren entreekaartjes moet kopen. Dit kan op de website van het Alhambra. Een rondleiding met gids kun je thuis makkelijk en snel kopen op de Nederlandstalige website van GetYourGuide.

Andere Moorse overblijfselen in Granada

Thee drinken in een Arabisch theehuis in Granada (Andalusië)

Ga tijdens je stedentrip in Granada ook zeker op zoek naar de andere prachtig bewaarde Moorse overblijfselen in deze adembenemende stad in Andalusië.

Zo vind je achter de kathedraal van Granada bijvoorbeeld de Alcaicería markt (de vroegere Moorse markt voor zijde en specerijen; tegenwoordig een toeristische markt). Met aan het einde ervan de Corral del Carbón (een gebouw dat gebruikt werd als opslagplaats en gastenverblijf voor handelslieden).

Verder ligt aan de Carrera del Darro het uit de elfde eeuw daterende publieke Arabische badhuis El Bañuelo (naar zeggen het oudste en best bewaarde badhuis van Spanje).

Er is zelfs een Calle de las Teterías (=straat van de theehuizen, in de calle Calderería Nueva), met talrijke Arabische theehuizen. Deze straat bevindt zich in de Moorse volkswijk El Albaicín een oude wijk met witte huizen, smalle steile straatjes en gezellige pleintjes waarin leuke Arabische winkeltjes liggen.

Tips:

  • Via GetYourGuide kun je ook een gezamenlijk toegangsticket kopen voor de volgende Moorse monumenten in Granada: het Arabische badhuis, de Corral del Carbón, het Moorse huis Casa Morisca de Horno de Oro plus het Dar al-Horra Paleis. 
  • Vanaf uitkijkpunt Mirador San Nicolas in El Albaicín heb je het beste uitzicht over het Alhambra. Je kunt te voet de steile straten naar de Moorse wijk beklimmen. Maar er rijden ook busjes omhoog.

Grotwoningen in Sacromonte

Neem als je op vakantie in Granada bent ook een kijkje in de grotwoningen van de zigeunerwijk Sacromonte. Die grenst aan de Albaicín wijk. Elf grotwoningen zijn tegenwoordig open voor publiek, in het museum Cuevas del Sacromonte (aan de Camino del Sacromonte).

Overdag is de Sacromonte wijk rustig. Maar ’s avonds komt de zigeunerwijk tot leven. De wijk is namelijk een populaire uitgaansplek voor de lokale jeugd. Daarnaast worden er ‘s avonds in verschillende grotwoningen Flamenco shows gegeven.

In deze wijk van Granada bevindt zich overigens ook het klooster Monasterio de la Cartuja.

*Bus naar Sacromonte*

Je kunt te voet naar de grotwoningen. Maar wil je een steile klim besparen, dan kun je vanaf Plaza Nueva ook de bus nemen (bus 34).

Laatste rustplaats van de Katholieke Koningen

De graftombe van de Katholieke Koningen Isabel en Fernando in de Capilla Real in Granada

Breng als je een stedentrip naar Granada maakt ook een bezoek aan de laatste rustplaats van de Katholieke Koningen (in het Spaans: Los Reyes Católicos).

Koningin Isabel I van Castilië (in het Spaans: Castilla) en koning Fernando II van Aragon hebben grote delen van Spanje verenigd en hebben de Spaanse Reconquista (=herovering) gestart.

Zij liggen begraven in de Capilla Real (=Koninklijke Kapel) in de kathedraal van Granada.

Gratis tapas in Granada

Granada is een van de weinige plaatsen waar je nog een gratis tapa bij je drankje geserveerd krijgt!

Op andere plaatsen kun je weliswaar een bakje met nootjes of iets anders bij je drankje krijgen, maar in de provincie Granada zijn de tapas vaak kleine maaltijden!

Toen ik in Granada woonde, waren de tapas vaak zo groot, dat je met twee tapas een hele maaltijd op had. Dat is nog een keer een leuke manier van lunchen of avondeten…

*Tapas bars in Granada*

In en rond de calle Elvira vind je vele tapas bars. En rond de verschillende universiteiten liggen ook goede en goedkope bars.

Terug naar boven>>

Beleef Granada tijdens een lokaal feest

Op 2 januari wordt iedere keer de inname van Granada door de Katholieken herdacht in Granada

Afhankelijk van wanneer je op vakantie in Granada bent, kun je op 2 januari de Toma de Granada (=Inname van Granada) herbeleven.

In de Goede Week kun je vervolgens de Paasprocessies meemaken en in mei kun je de Feria del Corpus de Granada (het grootste feest van de stad) beleven.

Of wat zeg je ervan om op de laatste zondag van september te kijken naar de Procesión de la Virgen de las Angustias (processie voor beschermheilige van Granada)?

En ben je tenslotte op 31 december in Granda, dan kun je om 24 uur druiven gaan eten onder de klok van het gemeentehuis.

Terug naar boven>>

Leuke activiteiten in Granada

Wil je je stedentrip Granada helemáál bijzonder maken, beleef dan een Flamenco show in de zigeunerwijk, waan je in vervlogen tijden in een ontspannende Spa volgens Moors model of maak een wandeltocht met een lokale gids door het Albaicín en de Sacromonte wijk... De leukste activiteiten in de stad Granada heb ik hier verzameld.

Ervaar Granada met een lokale gids

Prachtig uitzicht in avondschemering over de stad Granada

Wil je tijdens een stedentrip naar Granada méér over de laatste Moorse stad in Spanje te weten komen en niet alleen de hoogtepunten maar ook verborgen parels in de stad leren kennen?

Ervaar de stad dan samen met een lokale gids! En proef het échte Granada.

Via de Nederlandstalige website van Withlocals kun je kiezen uit verschillende wandeltours en verschillende gidsen. Ieder met zijn eigen passie en interesse.

Dit zijn mijn favoriete tours:

Wandeltour door Albaicín en Sacromonte

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Granada? Maak dan zeker ook een wandeltour met een Engelssprekende lokale gids door de Albaicín en Sacromonte wijken!

Je dwaalt door smalle straatjes, ziet grotwoningen, geniet van een adembenemend uitzicht op het Alhambra en komt meer te weten over de Moorse architectuur.

Hou er wel rekening mee dat je heel wat berg op en berg af wandelt...

Granada van buitenaf

Of bekijk Granada van buitenaf!

In een klein groepje van maximaal 6 personen maak je samen met een lokale gids een wandeling door de directe omgeving van Granada. 

Hierbij wandel je door onder meer het Cerro del Sol bosgebied en de Sacromonte wijk.

En heb je vanaf verschillende plekken prachtig uitzicht op het Alhambra...

Flamencoshow in Sacromonte

Als ik aan Granada denk, dan denk ik ook meteen aan zigeuners en aan Flamenco muziek.

Wil je tijdens je stedentrip in Granada een Flamencovoorstelling zien?

Ga dan naar een voorstelling in een grot in de zigeunerwijk Sacromonte!

Hier proef je de muziek in een werkelijk authentieke omgeving

Ontspan in Spa met Arabisch tintje

Hou je ervan om te ontspannen in een Spa? Ervaar dan de Hammam al Andalús tijdens je stedentrip in Granada!

Geniet in deze sfeervolle, rustgevende Spa volgens oud Arabisch model van een koud-, lauw- en warmwaterbad, een stoomruimte, een ontspanruimte plus een massageruimte.

Je waant je er in vervlogen tijden en vergeet er alle drukte van alledag...

Terug naar boven>>

Sfeervol slapen in/rond Granada

En, heb je zin gekregen in een vakantie naar Granada...? Kijk dan snel verder naar de sfeervolle hotels en appartementen/vakantiehuizen die ik bij het Alhambra, in het Albaicín, in het centrum en in de omgeving van Granada heb gevonden:

De omgeving van Granada

Herder met geiten in wit bergdorp in omgeving van Granada

Wat ik ook geweldig vind aan Granada, is dat je vanuit de stad Granada zo in de bergen én aan zee bent.

Binnen een uur ben je bijvoorbeeld in Spanje’s bekende skigebied de Sierra Nevada of lig je aan het strand van de Costa del Sol.

Wil je ideeën opdoen over wat je kunt zien en doen in de omgeving van de stad Granada? Lees dan verder op de pagina die ik heb geschreven over een vakantie in de provincie Granada:

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen naar Granada

Granada: Alhambra´s Arabische achtertuin 

Bij de mini-vakantie "Granada: Alhambra's Arabische achtertuin" van Riksja Travel beleef je 3 dagen lang de Moorse stad Granada met zijn Alhambra, Albaicín wijk, hammam en Arabische theehuizen in zijn volle glorie.

En verblijf je 2 nachten in een huis met zwembad, dat ingericht is in Arabische stijl en 25 minuten buiten Granada ligt.

En weet je wat ik ook zo leuk vind aan deze vakantie? Je kunt je eigen unieke Andalusië vakantie creëren door de vakantie te combineren met een of meer van de volgende mini-vakanties van Riksja Travel:

  • Een verblijf op een typisch Andalusische haciënda (dichtbij vliegveld Malaga);
  • Een strandvakantie in Nerja (Costa del Sol Oost);
  • Een mini-vakantie in Andalusië's olijfbomenlandschap (provincie Jaén);
  • Een stedentrip Córdoba

Terug naar boven>>