Een stedentrip Granada naar de laatste Moorse stad in Spanje

Een stedentrip naar Granada in Andalusië neemt je mee naar de laatste Moorse stad in Spanje, waar tot op de dag van vandaag veel Moorse invloeden bewaard zijn gebleven! 

Je vind er het wereldberoemde Alhambra en de ertegenover gelegen Moorse wijk het Albaicín. Maar in de smalle straatjes van het oude Granada bevinden zich ook nog theehuizen, een hammam, een Arabische markt en andere Moorse overblijfselen.

De Patio de los Arrayanes in het Alhambra (Granada, Zuid Spanje)

Doe hier inspiratie op voor een onvergetelijke stedentrip naar Granada. Ik geeft tips over wat je kunt zien en doen in Granada. En daarnaast geef ik tips over:

Zien en doen in Granada

Granada’s topattractie: het Alhambra

Het Paleis van Moorse vesting Alhambra in Granada (Zuid Spanje)

Dé topattractie van Granada, -en eveneens een van de bekendste bezienswaardigheden van Spanje-, is zonder twijfel het Alhambra.

Het is een indrukwekkende Moorse vesting met schitterende Moorse architectuur, indrukwekkend patio’s als de Patio de los Leones en de Patio del Mexuar en de tuinen van het Generalife.

Die vrijwel intact is gebleven nadat Granada door de katholieken ingenomen was. De Katholieke Koningen Isabela en Fernando hebben er naderhand alleen nog een aantal paleizen aan toegevoegd.

Ook al is het Alhambra drukbezocht, je móet het gezien hebben tijdens je stedentrip in Granada!

Tip:

Het Alhambra is zo populair, dat je van tevoren entreekaartjes dient te kopen. Dit kan op de website van het Alhambra. Een rondleiding met gids kun je b.v. kopen op de Nederlandstalige website GetYourGuide.

Andere Moorse overblijfselen in Granada

Thee drinken in een Arabisch theehuis in Granada (Andalusië)

Ga tijdens je stedentrip in Granada ook zeker op zoek naar de andere prachtig bewaarde Moorse overblijfselen in deze adembenemende stad in Andalusië. Zo vind je achter de kathedraal van Granada bijvoorbeeld de Alcaicería markt (de vroegere Moorse markt voor zijde en specerijen; tegenwoordig een toeristische markt). Met aan het einde ervan de Corral del Carbón (een gebouw dat gebruikt werd als opslagplaats en gastenverblijf voor handelslieden).

Verder ligt aan de Carrera del Darro het uit de elfde eeuw daterende publieke Arabische badhuis El Bañuelo (naar zeggen het oudste en best bewaarde badhuis van Spanje).

Er is zelfs een Calle de las Teterías (=straat van de theehuizen, in de calle Calderería Nueva), met talrijke Arabische theehuizen. Deze straat bevindt zich in de Moorse volkswijk El Albaicín, Een oude wijk met witte huizen, smalle steile straatjes en gezellige pleintjes. En allerlei leuke Arabische winkeltjes.

Tips:

  • Via GetYourGuide kun je ook een gezamenlijk toegangsticket kopen voor de volgende Moorse monumenten in Granada: het Arabische badhuis, de Corral del Carbón, het Moorse huis Casa Morisca de Horno de Oro plus het Dar al-Horra Paleis. 
  • Vanaf uitkijkpunt Mirador San Nicolas in El Albaicín heb je het beste uitzicht over het Alhambra. Je kunt te voet de steile straten naar de Moorse wijk beklimmen. Maar er rijden ook busjes omhoog.

Grotwoningen in Sacromonte

Neem als je op vakantie in Granada bent ook een kijkje in de grotwoningen van de zigeunerwijk Sacromonte. Die grenst aan de Albaicín wijk. Elf grotwoningen zijn tegenwoordig open voor publiek, in het museum Cuevas del Sacromonte (aan de Camino del Sacromonte).

Overdag is de Sacromonte wijk rustig. Maar ’s avonds komt de zigeunerwijk tot leven. De wijk is namelijk een populaire uitgaansplek voor de lokale jeugd. Daarnaast worden er ‘s avonds in verschillende grotwoningen Flamenco shows gegeven.

In deze wijk van Granada bevindt zich overigens ook het klooster Monasterio de la Cartuja.

TIP! Je kunt te voet naar de grotwoningen. Maar wil je een steile klim besparen, dan kun je vanaf Plaza Nueva ook de bus nemen (bus 34).

Laatste rustplaats van de Katholieke Koningen

De graftombe van de Katholieke Koningen Isabel en Fernando in de Capilla Real in Granada

Breng als je een stedentrip naar Granada maakt ook een bezoek aan de laatste rustplaats van de Katholieke Koningen (in het Spaans: Los Reyes Católicos).

Koningin Isabel I van Castilla en koning Fernando II van Aragon, -het echtpaar dat grote delen van Spanje heeft verenigd en de Spaanse Reconquista (=herovering) heeft voltooid-, liggen namelijk begraven in de Capilla Real (=Koninklijke Kapel) in de kathedraal van Granada.

Gratis tapas

Granada is een van de weinige plaatsen waar je nog een gratis tapa bij je drankje geserveerd krijgt! Op andere plaatsen kun je weliswaar een bakje met nootjes of iets anders bij je drankje krijgen, maar in Granada zijn de tapas vaak kleine maaltijden!

Toen ik in Granada woonde, waren de tapas vaak zo groot, dat je met twee tapas een hele maaltijd op had. Dat is nog een keer een leuke manier van lunchen of avondeten…

Tip! In en rond de calle Elvira vind je vele tapas bars. En rond de verschillende universiteiten liggen ook goede en goedkope bars.

Terug naar boven>>

Beleef Granada tijdens een lokaal feest

Op 2 januari wordt iedere keer de inname van Granada door de Katholieken herdacht in Granada

Afhankelijk van wanneer je op vakantie in Granada bent, kun je op 2 januari de Toma de Granada (=Inname van Granada) herbeleven, in de Goede Week de Paasprocessies meemaken, in mei de Feria del Corpus de Granada (het grootste feest van de stad) beleven, de laatste zondag van september kijken naar de Procesión de la Virgen de las Angustias (processie voor beschermheilige van Granada) of op 31 december druiven gaan eten onder de klok van het gemeentehuis.

Terug naar boven>>

De omgeving van Granada

Wat ik ook geweldig vind aan Granada, is dat je vanuit de stad Granada zo in de bergen én aan zee bent. Binnen een uur ben je bijvoorbeeld in Spanje’s bekende skigebied de Sierra Nevada of lig je aan het strand van de Costa del Sol.

Wil je ideeën opdoen over wat je kunt zien en doen in de omgeving van de stad Granada? Lees dan verder op de pagina die ik heb geschreven over een vakantie in de provincie Granada.

Terug naar boven>>

Leuke activiteiten in Granada

Wil je je stedentrip Granada helemáál bijzonder maken, beleef dan een Flamenco show in de zigeunerwijk, waan je in vervlogen tijden in een ontspannende Spa volgens Moors model og maak een wandeltocht met een lokale gids door het Albaicín en de Sacromonte wijk...

De leukste activiteiten in de stad Granada heb ik hier verzameld. Hou je van actie of wil je ook de omgeving van Granada verkennen? Ontdek dan ook welke mooie én uitdagende activiteiten in de omgeving van Granada ik aan kan bevelen.

Flamencoshow in Sacromonte

Als ik aan Granada denk, dan denk ik ook meteen aan zigeuners en aan Flamenco muziek. Wil je tijdens je stedentrip in Granada een Flamencovoorstelling zien? Ga dan naar een voorstelling in een grot in de zigeunerwijk Sacromonte! Hier proef je de muziek in een werkelijk authentieke omgeving…

Ontspan in Spa met Arabisch tintje

Hou je ervan om te ontspannen in een Spa? Ervaar dan de Hammam al Andalús tijdens je stedentrip in Granada!

Geniet in deze sfeervolle, rustgevende Spa volgens oud Arabisch model van een koud-, lauw- en warmwaterbad, een stoomruimte, een ontspanruimte plus een massageruimte.

Je waant je er in vervlogen tijden en vergeet er alle drukte van alledag...

Wandeltour door Albaicín en Sacromonte

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Granada? Maak dan een wandeltour met een Engelssprekende lokale gids door de Albaicín en Sacromonte wijken!

Je dwaalt door smalle straatjes, ziet grotwoningen, geniet van een adembenemend uitzicht op het Alhambra en komt meer te weten over de Moorse architectuur.

Hou er wel rekening mee dat je heel wat berg op en berg af wandelt...

Granada van buitenaf

Bekijk Granada van buitenaf! Tijdens een wandeltocht met gids door de directe omgeving van Granada, waarbij je in een klein groepje van maximaal 6 personen op door onder meer het Cerro del Sol bosgebied en de Sacromonte wijk wandelt, heb je vanaf verschillende plekken prachtig uitzicht op het Alhambra...

Terug naar boven>>

Sfeervol slapen in/rond Granada

En, heb je zin gekregen in een vakantie naar Granada...? Kijk dan snel verder naar de sfeervolle hotels en appartementen/vakantiehuizen die ik bij het Alhambra, in het Albaicín, in het centrum en in de omgeving van Granada heb gevonden:

Georganiseerde reizen naar Granada

Granada: Alhambra´s Arabische achtertuin 

Bij de mini-vakantie "Granada: Alhambra's Arabische achtertuin" van Riksja Travel beleef je 3 dagen lang de Moorse stad Granada, met zijn Alhambra, Albaycín wijk, hammam plus Arabische theehuizen, in zijn volle glorie.

Hierbij verblijf je 2 nachten in een huis met zwembad, dat ingericht is in Arabische stijl en 25 minuten buiten Granada ligt.

Tip: Combineer deze mini-vakantie met Riksja Travel's mini-vakantie in Andalusië's olijfbomenlandschap, een stedentrip Córdoba, een strandvakantie in Nerja aan de Costa del Sol en/of een verblijf op een typisch Andalusische haciënda in de buurt van het vliegveld van Málaga.

Terug naar boven>>