Hammam al Andalus – ontspannen in een bijzondere Spa in Spanje

Wil je tijdens je vakantie in Spanje even kunnen ontspannen in een bijzondere Spa? Ga dan eens naar de Hammam al Andalus van Córdoba, Granada, Madrid of Málaga! Een comfortabel, sfeervol en rustgevend Arabisch bad. Dat een kopie is van de Middeleeuwse Arabische baden die in Spanje teruggevonden zijn. Maar dan wel met modern gemak. Een bijzondere ervaring!

Zelf heb ik de Hammam al Andalus van Madrid uitgeprobeerd. Maar het concept is overal hetzelfde. Ik vertel hier meer over deze moderne Arabische baden in Spanje:

Wat is een Hammam al Andalus?

Een Hammam al Andalus is een Spa, die voor wat betreft de faciliteiten lijkt op de Turkse baden die we tegenwoordig kennen.

Van buiten ziet de Spa er heel gewoon uit. Al proef je al een beetje de Arabische sfeer zodra je de entreehal binnenstapt, met kleurrijke en metalen lampen, houten tafeltjes en zoete thee in kleine glaasjes.

Buitenkant Hammam al Andalus Madrid
Welkomsthal Hammam al Andalus Madrid
Welkomstthee bij Hammam al Andalus Madrid

Van binnen ziet een Hammam al Andalús, die bestaat uit een koud-, lauw- en warmwaterbadstoomruimteontspanruimte en massageruimte, er echter net zo uit als de Arabische baden in Spanje ten tijde van de Moorse bezetting.

De sfeer is bovendien overal heel ontspannen, met weinig licht (kaarslicht!), een ontspannende eucalyptus geur en zachte achtergrondmuziek. Wat alles een authentieker en tikkeltje mysterieus maakt.

Hoe werkt een Hammam al Andalus?

Koudwaterbad van Hammam al Andalus in Madrid

Het hele idee van een Hammam al Andalús is dat je ontspant en even helemaal nergens aan hoeft te denken. Je wordt welkom geheten met een kop zoete Arabische thee, om vervolgens door persoonlijk begeleid te worden naar de kleedkamer.

Heb je ook een massage geboekt, dan krijg je bij de ingang een polsbandje om waarmee het personeel kan zien wat voor massage je wenst. Je wordt gehaald als je aan de beurt bent, zodat je geen tijd in de gaten hoeft te houden. 

En als de 90 minuten in de Hammam voorbij zijn, vertelt het geluid van een gong je dat het tijd is om je weer naar de kleedruimte te begeven.

Goed om te weten

  • De Hammam al Andalús is een Spa waarbij mannen en vrouwen samen baden;
  • Het dragen van badkleding is verplicht;
  • Je wordt geacht stil te zijn;
  • Ga voorzichtig de baden en stoomruimte in, want trapjes zijn niet goed te zien door de damp en het spaarzame licht.

Arrangementen Hammam al Andalus

Lauw- en warmwaterbad Hammam al Andalus Madrid

Als je tijdens je stedentrip in Córdoba, Granada, Madrid of Málaga een Hammam al Andalús bezoekt, mag je 90 minuten gebruik maken van het Turkse bad (=stoomruimte), de verschillende baden en de ontspanruimte.

Als je wilt, kun je in die tijd ook nog massage van 15/30/45/60 minuten krijgen: een normale ontspanmassage of een traditionele Kessa massages op een bed van warme stenen. 

Ik heb de verschillende arrangementen van een Hammam al Andalús hier voor je op een rijtje gezet:

  • Emerge – 90 minuten Arabische baden
  • Mimma – Arabische baden & 15/30/45/60 min. ontspanningsmassage
  • Midra – Arabische baden, 15/30min. relax massage & 15min. traditionele Kessa massage op bed van warme stenen.

Zelf heb ik in de Hammam al Andalús van Madrid 15 minuten ontspan-mpssage gehad. Op zich fijn, maar als ik nog een keer naar een van deze Arabische baden in Spanje ga, boek ik zonder massage. Zodat ik meer tijd in de baden heb.

Waar vind je een Hammam al Andalus?

Je kunt in verschillende Spaanse steden genieten van een bijzondere Spa ervaring in een Hammam al Andalús. En wel in Córdoba, Granada, Málaga en Madrid

In alle steden liggen de Arabische baden in het centrum, zodat je de bijzondere Spa prima kunt bezoeken tijdens je stedentrip in een van deze steden in Midden en Zuid Spanje.

Adressen

Hammam al Andalus Córdoba: Calle Corregidor Luis de la Cerda 51, Córdoba | Teleeon: +34 957 484 746

Hammam al Andalus Granada: Calle Santa Ana 16, Granada | Telefoon: +34 958 229 978

Hammam al Andalus Málaga: Calle Plaza de los Mártires 5, Málaga | Telefoon: +34 952 215 018

Hammam al Andalus Madrid: Calle Atocha 14, Madrid | Telefoon: +34 914 299 020

Hoe boek je een Hammam al Andalús

Het is belangrijk dat je van tevoren al boekt. Om er zeker van te zijn dat je een rustgevende ervaring beleeft, mogen er namelijk maar een bepaald aantal mensen tegelijkertijd in de Spa zijn. 

Je kunt een kaartje voor de Hammam al Andalús van Córdoba, Granada en Málaga boeken via de Nederlandstalige website GetYourGuide.

Wil je je niet al zo lang van tevoren vastleggen, bel dan even op of ga even langs bij de betreffende Hammam al Andalús terwijl je in Córdoba, Granada, Madrid of Málaga op vakantie bent.

Conclusie

Een bezoek aan een Hammam al Andalus is dus een bijzondere en ontspannen ervaring in een modern Arabisch bad. Die je een beetje mee terug neemt naar Moors Spanje.

Vanaf het moment dat je binnenkomt, hoef je 2 uur lang nergens aan te denken en alleen maar te ontspannen. 

Een absolute aanrader voor je stedentrip Córdoba, Granada, Madrid of Málaga als je van Spa’s houdt.

Foto’s: alle foto’s op deze pagina zijn van de Hammam al Andalus in Madrid.