Op vakantie rond Madrid: kastelen, paleizen en middeleeuwse plaatsen

Ben jij al eens op vakantie geweest in de omgeving van Madrid? Wij kunnen er geen genoeg van krijgen! Je kunt er genieten van charmante Middeleeuwse plaatsen, mysterieuze kastelen en voorname koninklijke residenties. Maar ook van een uitgestrekte, bergachtige en ruwe natuurlijke omgeving.

Op deze pagina doe ik uit de doeken welke culturele en natuurlijke parels er in de omgeving van de stad Madrid liggen: in de regio Madrid én in de omliggende provincies. Bovendien deel ik mijn favoriete rondreizen naar én sfeervolle accommodaties in de omgeving van Madrid met je:

En op aparte pagina’s kun je meer lezen over een:

Bezienswaardigheden omgeving Madrid

Een ruw en bergachtig natuurlandschap

Cuenca Alta de Manzanares (regio Madrid)

Dat Madrid de hoofdstad van Spanje is, weet bijna iedereen. De regio waarin deze op een hoogvlakte gelegen stad in Midden-Spanje zich bevindt, heet echter ook Madrid (in het Spaans: Comunidad de Madrid). 

De regio beslaat een oppervlakte van 8.000 km² en telt ruim 6,5 miljoen inwoners. Je hoeft vanuit de stad Madrid niet ver te rijden, voordat je in een prachtig ruw bergachtig natuurlandschap staat. Hierin kun je eindeloos wandelen of fietsen. Of je kunt de omgeving per auto verkennen.

Rij bijvoorbeeld door natuurgebied Cuenca Alta del Manzanares (tussen Cerceda en Colmenar Viejo), ga wandelen in natuurgebied La Pedriza (buiten Manzanares el Real) of fiets door de Sierra Norte de Madrid.

Kastelen, paleizen en Middeleeuwse plaatsen

Kasteel in Manzanares el Real (regio Madrid)

In deze regio in het hart van Spanje liggen bovendien vele prachtige kleine plaatsen, kastelen, torens en koninklijke residenties. Die je meenemen naar vervlogen tijden.

Zo vind je er het kasteel van Manzanares el Real, het best bewaarde kasteel in de regio Madrid.

Verder kun je in de regio Madrid genieten van middeleeuwse plaatsen als Buitrago del Lozoya en Chinchón. En net buiten de regio Madrid liggen de idyllische Middeleeuwse plaatsen Pedraza, Sepúlveda en Sigüenza

Hou je van koninklijke residenties? Ga dan als je op vakantie in Madrid bent naar Aranjuez, San Lorenzo de El Escorial en El Pardo. Of bezoek het Koninklijk Paleis van La Granja de San Ildefonso in de provincie Segovia. 

Verlaten en bijna verlaten dorpen

Patones de Arriva (Madrid)

Eén van mijn absolute favorieten in de regio Madrid is ook het verlaten dorp Patones de Arriba. Een deel van dit bergdorpje is weer opgeknapt en is nu een favoriete weekendbestemming voor Madrilenen. Om er te eten in één van de restaurants en te wandelen in de omgeving van het gehucht. 

En ook de zwarte dorpen van Guadalajara hebben behoorlijk indruk op me gemaakt. Deze gehuchten in de provincie Guadalajara, die gebouwd zijn van zwarte leisteen, hebben nauwelijks inwoners. En zijn bovendien gelegen in een werkelijk geïsoleerde omgeving.

Werelderfgoed steden

Het kasteel van Segovia in Midden-Spanje

Maar op één tot twee uur rijden van de stad Madrid liggen nog meer mooie plaatsen en natuurgebieden die zeer de moeite waard zijn voor een vakantie in Madrid.

De bekendste plaatsen in de omgeving van Madrid zijn de Werelderfgoed steden Toledo, Ávila en Segovia. Deze charmante Middeleeuwse steden liggen niet in de regio Madrid, maar in de gelijknamige provincies, op 60 tot 80 minuten rijden van Spanje’s hoofdstad.

Een minder bekende Werelderfgoed stad dichtbij de stad Madrid is verder universiteit- en Cervantes stad Alcalá de Henares.

Wat verder weg, op ruim twee uur rijden in noordwestelijke richting vanuit de stad Madrid, ligt verder nog UNESCO stad Salamanca, waarin zich de oudste universiteit van Spanje bevindt.

En op twee uur rijden in zuidoostelijke richting ligt Werelderfgoed stadje Cuenca, dat bekend staat voor zijn hangende huizen.

TIP! Neem vanuit Madrid de trein naar Toledo of trein naar Salamanca! Of boek een busexcursie vanuit Madrid naar Toledo via de Nederlandstalige website van GetYourGuide.

Bijzondere feesten in omgeving Madrid

Kerstverhaal in ware grootte in San Lorenzo de El Escorical (Madrid, Spanje)

Toen wij nog met onze kinderen in de regio Madrid woonden, vonden we het heerlijk om te picknicken in de bergen of even een ijsje te gaan eten in bijvoorbeeld Buitrago de Lozoya.

Maar we genoten er ook van om naar feesten in de omgeving van Madrid te gaan. Vooral de Middeleeuwse feesten en de bijzondere kerstactiviteiten kunnen we warm aanbevelen voor als je op vakantie in Madrid bent.

Zo kun je op een heel andere manier proeven van de Spaanse passie… 

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen omgeving Madrid

Wil je de omgeving Madrid op eigen houtje verkennen, maar wel graag route, verblijf en eventueel vervoer geregeld hebben? Boek dan een individuele rondreis!

Of boek een groepsreis als je alles geregeld wilt hebben plus onder begeleiding en samen met anderen op vakantie naar Spanje wilt gaan. Onderstaande rondreizen kan ik warm aanbevelen:

Rondreis Cultuur en Natuur Midden-Spanje (16 dagen)

Wil je bij jouw ontdekkingstocht door de omgeving van Madrid cultuur én natuur proeven? Dan vind ik de individuele rondreis "Midden-Spanje; cultuur en natuur" van Tejeda Travel een topper.

Bij deze 16-daagse auto-& wandelvakantie bezoek je niet alleen de Spaanse hoofdstad Madrid, de UNESCO steden Ávila, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Segovia en Toledo plus het klooster van Guadalupe, maar ga je ook wandelen in de Sierra de Gredos plus nationaal park Monfragüe.

Treinreis door Midden-Spanje (12 dagen)

Als je graag met de trein reist, vind ik de rondreis "Midden-Spanje met de trein" van Tejeda Travel een absolute aanrader.

De treinreis combineert een stedentrip Madrid met een bezoek aan Werelderfgoed steden en Koninklijke residenties rond Madrid.

Tijdens deze cultuurvakantie in Midden-Spanje bezoek je o.a. Ávila, El Escorial, Salamanca en La Granja de San Ildefonso. 

Rondreis Werelderfgoedsteden rond Madrid (8 dagen)

In de luxe autovakantie "UNESCO steden rondom Madrid" van AmbianceTravel, waarbij je verblijft in kleine karakteristieke hotels, ontdek je de Werelderfgoedsteden Toledo, Cáceres, Salamanca en Segovia. En wijnstad Valladolid.

Tip: Heb je nog wat meer tijd, plak dan nog een dag Ávila vast aan deze vakantie in Midden-Spanje.

Groepsreis Madrid en Castilië (8 dagen)

Wil je niet alleen Madrid, maar ook de prachtige Werelderfgoedsteden rondom Spanje's hoofdstad leren kennen? Dan zijn de 8-daagse vlieg-busreis "Madrid en Castilië" van SRC reizen of "Hart van Spanje" van TUI iets voor jou.

Bij beide groepsreizen door Midden-Spanje vlieg je op Madrid en neemt een Nederlandssprekende reisbegeleider je vervolgens per bus mee naar Toledo, Segovia, El Escorial, Ávila, Salamanca en uiteraard Madrid.

Alleen de volgorde is anders. En bij de rondreis van SRC slaap je 5 nachten in Madrid en 2 nachten in Salamanca, terwijl je bij de rondreis van TUI 2 nachten buiten Toledo, 1 nacht in Salamanca en 4 nachten in Madrid verblijft.

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties rond Madrid

Maar je kunt natuurlijk ook je route voor je vakantie in Madrid en omgeving zelf uitstippelen en zelf de accommodaties voor onderweg boeken.

Kijk in dat geval ook eens naar mijn favoriete sfeervolle accommodaties in de omgeving van Madrid. Dit kan een romantisch hotel in een Middeleeuwse plaats of een karakteristiek vakantiehuis midden in de natuur, maar ook een comfortabele glamping accommodatie of een gezellige en mooi gelegen camping:

Tip! Via Sunny Cars kun je een all-inclusive auto huren waarbij je:

  • compleet verzekerd bent
  • eigen risico bij schade of ongeveer terugkrijgt
  • zoveel kunt rijden als je wilt zonder bij te hoeven betalen
  • 24 uur per dag verzekerd bent van Nederlandstalige hulp

Lees meer over omgeving Madrid

Ik kan nog zo veel meer vertellen over de omgeving van Madrid! Daarom heb ik aparte pagina’s geschreven over:

Terug naar boven>>