Op vakantie rond Madrid: Kastelen, paleizen en Middeleeuwse plaatsen

Ben jij al eens op vakantie geweest in de omgeving van Madrid? Wij kunnen er geen genoeg van krijgen! Je kunt er genieten van charmante Middeleeuwse plaatsen, mysterieuze kastelen en voorname koninklijke residenties. Maar ook van een uitgestrekte, bergachtige en ruwe natuurlijke omgeving.

Vanaf 27 oktober mogen Nederlanders weer op vakantie naar de Canarische eilanden (naar de rest van Spanje worden alleen noodzakelijke reizen aangeraden)! Aan Belgen wordt een positief reisadvies gegeven voor La Palma en extra waakzaamheid voor de andere Canarische eilanden. Lees meer>>

Op deze pagina doe ik uit de doeken welke culturele en natuurlijke parels er in de omgeving van de stad Madrid liggen: in de regio Madrid én in de omliggende provincies. 

Op aparte pagina’s vind je vervolgens nog meer informatie en tips voor een stedentrip Madrid en een kindervakantie Madrid.

Een ruw en bergachtig natuurlandschap

Cuenca Alta de Manzanares (regio Madrid)

Dat Madrid de hoofdstad van Spanje is, weet bijna iedereen. De regio waarin deze op een hoogvlakte gelegen stad in Midden-Spanje zich bevindt, heet echter ook Madrid (in het Spaans: Comunidad de Madrid). 

De regio beslaat een oppervlakte van 8.000 km² en telt ruim 6,5 miljoen inwoners. Je hoeft vanuit de stad Madrid niet ver te rijden, voordat je in een prachtig ruw bergachtig natuurlandschap staat. Hierin kun je eindeloos wandelen of fietsen. Of je kunt de omgeving per auto verkennen.

Rij bijvoorbeeld door natuurgebied Cuenca Alta del Manzanares (tussen Cerceda en Colmenar Viejo), ga wandelen in natuurgebied La Pedriza (buiten Manzanares el Real) of fiets door de Sierra Norte de Madrid.

Middeleeuwse plaatsen, kastelen en koninklijke residenties

Kasteel in Manzanares el Real (regio Madrid)

In deze regio in het hart van Spanje liggen bovendien vele prachtige kleine plaatsen, kastelen, torens en koninklijke residenties. Die je meenemen naar vervlogen tijden.

Zo vind je er het kasteel van Manzanares el Real, het best bewaarde kasteel in de regio Madrid.

Verder kun je in de regio Madrid genieten van middeleeuwse plaatsen als Buitrago del Lozoya en Chinchón. En net buiten de regio Madrid liggen de idyllische Middeleeuwse plaatsen Pedraza, Sepúlveda en Sigüenza

Hou je van koninklijke residenties? Ga dan als je op vakantie in Madrid bent naar Aranjuez, San Lorenzo de El Escorial en El Pardo. Of bezoek het Koninklijk Paleis van La Granja de San Ildefonso in de provincie Segovia. 

Verlaten en bijna verlaten dorpen

Patones de Arriva (Madrid)

Eén van mijn absolute favorieten in de regio Madrid is ook het verlaten dorp Patones de Arriba. Een deel van dit bergdorpje is weer opgeknapt en is nu een favoriete weekendbestemming voor Madrilenen. Om er te eten in één van de restaurants en te wandelen in de omgeving van het gehucht. 

En ook de zwarte dorpen van Guadalajara hebben behoorlijk indruk op me gemaakt. Deze gehuchten in de provincie Guadalajara, die gebouwd zijn van zwarte leisteen, hebben nauwelijks inwoners. En zijn bovendien gelegen in een werkelijk geïsoleerde omgeving.

Werelderfgoed steden

Het kasteel van Segovia in Midden-Spanje

Maar op één tot twee uur rijden van de stad Madrid liggen nog meer mooie plaatsen en natuurgebieden die zeer de moeite waard zijn voor een vakantie in Madrid.

De bekendste plaatsen in de omgeving van Madrid zijn de Werelderfgoed steden Toledo, Ávila en Segovia. Deze charmante Middeleeuwse steden liggen niet in de regio Madrid, maar in de gelijknamige provincies, op 60 tot 80 minuten rijden van Spanje’s hoofdstad.

Een minder bekende Werelderfgoed stad dichtbij de stad Madrid is verder universiteit- en Cervantes stad Alcalá de Henares.

Wat verder weg, op ruim twee uur rijden in noordwestelijke richting vanuit de stad Madrid, ligt verder nog UNESCO stad Salamanca, waarin zich de oudste universiteit van Spanje bevindt.

En op twee uur rijden in zuidoostelijke richting ligt Werelderfgoed stadje Cuenca, dat bekend staat voor zijn hangende huizen.

TIP! Neem vanuit Madrid de trein naar Toledo of trein naar Salamanca! Of boek een busexcursie vanuit Madrid naar Toledo via de Nederlandstalige website van GetYourGuide.

Bijzondere feesten in omgeving Madrid

Kerstverhaal in ware grootte in San Lorenzo de El Escorical (Madrid, Spanje)

Toen wij nog met onze kinderen in de regio Madrid woonden, vonden we het heerlijk om te picknicken in de bergen of even een ijsje te gaan eten in bijvoorbeeld Buitrago de Lozoya.

Maar we genoten er ook van om naar feesten in de omgeving van Madrid te gaan. Vooral de Middeleeuwse feesten en de bijzondere kerstactiviteiten kunnen we warm aanbevelen voor als je op vakantie in Madrid bent.

Zo kun je op een heel andere manier proeven van de Spaanse passie… 

Accommodaties Madrid & omgeving

Voor een vakantie naar Madrid heb je veel verschillende accommodatie mogelijkheden. Variërend van goedkope hostels tot luxueuze hotels. Ik ben voor je op zoek gegaan naar comfortabele, centraal gelegen appartementen en kleine, sfeervolle hotels in het centrum van Madrid. En sfeervolle accommodaties in de omgeving van Madrid.

Meer over omgeving Madrid

Ik kan nog zo veel meer vertellen over de omgeving van Madrid! Daarom heb ik aparte pagina’s geschreven over:
Nieuwe pagina's

 1. Rust, comfort en zwembad in vakantiehuis van La Casita (Andalusië)

  Oct 23, 20 09:07 AM

  Een rustige vakantie in Andalusië? Kik dan eens naar de landelijke vakantiehuizen met zwembad van La Casita op 30-60min rijden van de Costa del Sol stranden.

  Lees meer

 2. Een fietsvakantie naar fietsparadijs Mallorca (Balearen)

  Oct 20, 20 07:40 AM

  Het Spaanse eiland Mallorca is een echt fietsparadijs! Lees meer over mooie fietsgebieden, fietsroutes en georganiseerde fietsreizen op dit Spaanse eiland!

  Lees meer

 3. Marion Hoogwegt: nuchtere Hollandse met Spaans hart

  Oct 19, 20 08:03 AM

  De avontuurlijke Marion Hoogwegt woont sinds 1989 in Spanje en schrijft meeslepende verhalen over zichzelf en haar geliefde Spanje. Lees meer over haar boeken.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder