Salamanca: Spanje’s oudste universiteitsstad 

Een vakantie naar Salamanca in de regio Castilië en Leon in Midden-Spanje brengt je naar de oudste universiteitsstad van Spanje! De stad heeft een prachtige monumentale binnenstad. En doordat er zuiver Spaans gesproken wordt, is deze Werelderfgoed stad in Spanje ook erg populair voor een talenreis of taalvakantie.

Monumentale binnenstad in Salamanca (Midden Spanje)

Toen ik nog studeerde, heb ik er een cursus Spaans in Salamanca gevolgd. En later ben ik er nog een paar keer teruggekomen om er te genieten van de vele monumentale gebouwen, de gezellige sfeer en het lekkere eten.

Alle gebouwen in de oude binnenstad van Salamanca zijn bovendien gebouwd van vanille kleurige “Villamayor” steen die bij schemering een prachtige gouden kleur krijgt. Dus als je op vakantie naar Salamanca gaat, bezoek deze oude studentenstad dan zeker ook ’s avonds!

En wil je even geen cultuur proeven, dan kun je er ook gezellig winkelen... Doe hier insiratie op over wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Salamanca! Lees meer oer de bekendste én minder bekende bezienswaardigheden van Salamanca. En lees ook even mijn tips over:

De universiteit van Salamanca

Universiteit van Salamanca (Midden Spanje) - de oudste universiteit van Spanje

Deze stad in Midden-Spanje heeft zijn faam vooral te danken aan de universiteit van Salamanca. Het is de oudste universiteit van Spanje (daterend uit 1218). En de op een na oudste van Europa. En mag dus zeker niet ontbreken tijdens je vakantie in Salamanca.

Nog steeds komen er ieder jaar vele duizenden studenten naar Salamanca. Ook buitenlandse studenten. Zij komen ernaartoe om Spaans te leren. Omdat in de oudste universiteitsstad van Spanje heel duidelijk en zuiver Spaans wordt gesproken.

In de gevel van de toegangspoort van de 13de eeuwse universiteit is overigens een kikker verstopt. Die het huidige symbool van Salamanca is. Kun jij hem vinden als je op vakantie in Salamanca bent...?

De kathedralen van Salamanca

De kathedraal van Salamanca (Midden Spanje)

Wat tijdens je Salamanca vakantie ook niet op de agenda mag ontbreken, is een bezoek aan de kathedralen van Salamanca.

Op een unieke manier zijn de oude en nieuwe kathedraal tegen elkaar aangebouwd. En met elkaar verweven. Zodat zij er uit zien als één grote kathedraal.

Binnenin zijn beide kathedralen echter geheel verschillend (Romaanse stijl versus laat-Gotische / Barok stijl). 

Vanaf het dak kun je van dichtbij zien hoe beide kathedralen in elkaar versmolten zijn. Bovendien kun je van hier uit van de 12de eeuwse kathedraal naar de 16e-18e eeuwse kathedraal komen. Om van bovenaf beide kathedralen in te kijken.

En het uitzicht dat je over Salamanca hebt vanaf het terras van de Torre Mocha, is werkelijk fantastisch!

*Openingstijden van bezienswaardigheden in Salamanca*

Ben jij op zondag of maandag op vakantie in Salamanca? Controleer dan van te voren goed de openingstijden van de bezienswaardigheden die je wilt bezichtigen, zodat je niet onnodig voor gesloten deuren komt te staan.

De Plaza Mayor van Salamanca

De Plaza Mayor in Salamanca (Midden Spanje) - dé ontmoetingsplek in Salamanca

Ben je op vakantie in Salamanca, bezoek dan ook de Plaza Mayor. Die ook nu nog het middelpunt van de Spaanse studentenstad is. Waar iedereen bij elkaar komt. Op het plein. Onder de grote klok. Op een terrasje. Of in een restaurant.

De 18de eeuwse Plaza Mayor in Salamanca is gebouwd in Barok stijl. En in een typische Castiliaanse stijl. Met rondom het plein een overdekte galerij. Die bescherming biedt tegen zon en regen.

Op de Plaza Mayor bevindt zich ook het oudste café van Salamanca. Het café Centenario Cafe literario Novelty stamt uit het begin van de 20ste eeuw. En is lange tijd dé ontmoetingsplek voor schrijvers en kunstenaren van Salamanca geweest.

*Met de trein naar Salamanca*

Je kunt ook prima met de trein naar Salamanca gaan, want er rijden zowel sneltreinen als hogesnelheidstreinen naar deze Werelderfgoed stad in Spanje. Ik heb bijvoorbeeld vanuit Madrid de hogesnelheidstrein naar Salamanca genomen. En ik kan niet anders zeggen dan dat het een snelle en comfortabele reis is geweest. Op een aparte pagina vertel ik meer over de trein naar Salamanca>>.

Minder bekende bezienswaardigheden in Salamanca

Casa Lis - Art Nouveau museum in Salamanca

Daarnaast kun je tijdens je vakantie in Salamanca ook genieten van een verrassend Art Nouveau museum, Romaanse kerken of een prachtige botanische tuin.

Op een aparte pagina schrijf ik meer over deze minder bekende bezienswaardigheden in Salamanca.

Die ik ook warm aan kan bevelen als je deze oude studentenstad in Castilië en Leon (Midden-Spanje) bezoekt:

Kortom: paradijs voor talenreis of cultuurvakantie

Ik vind Salamanca een perfecte bestemming voor een talenreis of taalvakantie naar Spanje!

En daarnaast kan ik deze Werelderfgoed stad in Midden-Spanje warm aanbevelen voor een stedentrip naar Spanje! Want je kunt er smullen van monumentale gebouwen, een gezellige sfeer, lekker eten én een leuk winkelcentrum....

*Tapas eten in Salamanca*

In de oudste universiteitsstad van Spanje kun je ook goede en goedkope tapas eten! Er zijn twee tapas zones in Salamanca:

  • In de straten ten zuiden, zuidoosten en noordwesten van de Plaza Mayor. Bijvoorbeeld aan de Rua Mayor of Gran Via.
  • In en rond de Calle de Van Dyck. Deze tapas zone ligt ten noorden van de oude binnenstad. En is vooral populair bij studenten.

Je kunt ook tapas eten in Mesón de Cervantes dat zich bevindt in een hoek van de Plaza Mayor. Het restaurant ligt op de eerste verdieping, waardoor je prachtig uitkijkt over het plein. Ideaal voor als het koud is of regent tijdens je stedentrip Salamanca...

Terug naar boven>>

Charmante hotels in Salamanca

Boutique hotel Microtel Placentinos

Microtel Placentinos in Salamanca (Midden Spanje)

Een korte blik in het boutique hotel Microtel Placentinos en ik ben verkocht.

Met zijn natuurstenen binnenmuren en klassieke inrichting straalt het goed verzorgde hotel een en al warmte uit.

Bovendien ligt het kleine hotel op steenworp afstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van Salamanca.

Ideaal voor een vakantie in Salamanca!

NH Hotel Salamanca Puerta de la Catedral

4-sterren NH Hotel Puerta de la Catedral in Salamanca (Midden Spanje)

Een ander sfeervol hotel in Salamanca vind ik het NH Salamanca Puerta de la Catedral hotel.

Het mooiste aan het minimalistisch ingerichte hotel vind ik zijn ligging tegenover de klokkentoren van de kathedralen.

Hierdoor heb je prachtig uitzicht op een van de mooiste bezienswaardigheden van Salamanca!

NH Hotel Palacio de Castellanos

Een ander hotel op een toplocatie in Salamanca vind ik het NH hotel Palacio de Castellanos.

Het in een vijftiende eeuws paleis gevestigd hotel ligt namelijk pal tegenover het indrukwekkende San Esteban klooster, midden in de oude binnenstad en op een paar minuten lopen van veel bekende bezienswaardigheden in Salamanca.

Hotel Palacio de San Esteban

5-sterren Hotel Palacio San Esteban in Salamanca (Midden Spanje)

Wat een prachtig hotel is Hotel Palacio de San Esteban!

Van buiten en van binnen ziet het voormalige klooster er betoverend uit.

Ik ben helemaal weg van de rustieke eetkamer en het houten plafond in de open ruimte en voel me thuis in de modern ingerichte kamers.

Wil je in een sfeervolle omgeving verwend worden, dan is dit luxe hotel in Salamanca een topper!

Grand Hotel Don Gregorio

5-sterren Grand Hotel Don Gregorio in Salamanca (Midden Spanje)

Ik wordt even stil als ik Grand Hotel Don Gregorio zie.

Ik sta in een vijftiende eeuws paleis dat omgetoverd is tot een sfeervol luxe hotel met modern wellness centrum en meer.

Een droomhotel in de oude binnenstad van Salamanca dat ligt te midden van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze studentenstad in Midden-Spanje.

Hotel Rector

4-sterren Hotel Rector in Salamanca (Midden Spanje)

Hou je van een chique en klassiek ingerichte hotels?

Kijk dan eens naar Hotel Rector.

Vanaf dit luxe hotel in het centrum van Salamanca heb je bovendien een prachtig uitzicht op de oude stadsmuur plus Casa Lis.

En binnen een paar minuten ben je bij de Kathedralen.

Terug naar boven>>

Sfeervolle appartementen in Salamanca

Appartementen Luxor Torre del Clavero

Appartement las Catedrales in Salamanca (Midden Spanje)

Mooie en centraal gelegen appartementen in Salamanca vind ik de modern ingerichte appartementen van Luxor Torre del Clavero dichtbij de zogenaamde Torre del Clavero (=sleutel toren).

De 2- tot 4-persoons appartementen met 1 slaapkamer plus 4- tot 6-persoons appartementen met 2 slaapkamers zijn gelegen in de Calle Consuelo, op een paar minuten lopen van de Kathedralen van Salamanca.

En na overleg mag je hond er ook mee op vakantie komen.

Appartementen Erasmus Plaza

Appartement las Catedrales in Salamanca (Midden Spanje)

Andere comfortabele appartementen in het centrum van Salamanca vind ik de nieuwe en moderne appartementen van Erasmus Plaza in de gezellige autovrije straat Calle Meléndez, dichtbij het Casa de las Conchas (=schelpenhuis) en op 300 meter van de Plaza Mayor van de stad.

Je kunt er een 2- tot 3-persoons appartement huren of een duplex appartement voor 4 tot 5 personen.

Appartementen Rua Suites Boutique

Appartement las Catedrales in Salamanca (Midden Spanje)

Of wat zeg je van de appartementen van Rua Suites Boutique?

Deze comfortabele appartementen in de oude binnenstad van Salamanca hebben een moderne-klassieke uitstraling door de gestucte plafonds plus glanzende houten vloeren.

Ze zijn gevestigd  in een historisch pand met prachtige hoge plafonds aan de Rua Mayor en bieden plek aan 2, 3 of 4 personen.

Sfeervolle accommodaties in de omgeving van Salamanca

Terug naar boven>>