Met de trein van Madrid naar Salamanca

Wist je dat je met de trein van Madrid naar Salamanca kunt reizen? Ik heb het gedaan en geef hier tips voor een treinreis naar Spanje's oudste universiteitsstad, in de regio Castillië en Leon in Midden Spanje. Een reis die tussen de 1,5 en 2,5 uur duurt. En die voert langs El Escorial en Ávila. Eveneens prachtige plaatsen om te stoppen tijdens een treinvakantie door Midden Spanje.

De kathedralen van Salamanca gezien vanaf de Tormes rivier

Op deze pagina lees je o.a.: 

Vertrek vanaf station Chamartín in Madrid

De trein van Madrid naar Salamanca vertrekt vanaf Madrid Chamartín. Wij nemen op zondag ochtend rond 11 uur de trein naar Salamanca. Als we met de metro aankomen op station Chamartín, moeten we nog even zoeken naar de trein. Je moet blijkbaar eerst het metrostation uit gaan. En vervolgens een trap op om bij de treinen te komen.

In de stationshal zijn er vervolgens twee borden met vertrektijden. Van treinen in de buurt van Madrid. En treinen verder weg. Op het laatste bord staat onze trein.

Als we eenmaal weten vanaf welk perron (in het Spaans: andén) de trein naar Salamanca vertrekt, hebben we onze trein en stoelen snel gevonden. We gaan zitten in de comfortabele stoelen. En genieten van de treinreis naar de bekende studentenstad in Spanje.

Met sneltrein naar Salamanca

De trein van Madrid naar Salamanca - met tussenstop in El Escorial (Midden Spanje)

Vanuit Madrid Chamartín rijden er twee verschillende treinen naar Salamanca:

  1. Een sneltrein. Met tussenstop in o.a. El Escorial en Ávila. Die er bijna 3 uur over doet. 
  2. Een hogesnelheidstrein. Die er slecht 1,5 uur over doet. En maar één tussenstop heeft.

Op de heenweg nemen we de sneltrein naar Salamanca. In San Lorenzo de El Escorial zien we dan vanuit de trein aan de rechter kant het Koninklijke paleis van El Escorial liggen. En als we langs UNESCO stad Ávila rijden, hebben we vanuit de trein een prachtig uitzicht op de intacte Middeleeuwse stadsomwalling van Ávila.

Ruim 2,5 uur na vertrek uit Madrid stappen we uitgerust uit op eindstation Salamanca Alamedilla. Van hieruit is het nog maar een paar minuten lopen naar het centrum van deze oude universiteitsstad in Castilië en Leon.

TIP! Bezoek als je de sneltrein van Madrid naar Salamanca neemt ook de plaatsen El Escorial en Ávila! Hou er echter rekening mee dat dit niet op 1 dag lukt. Dus plan een extra overnachting in.

Met hogesnelheidstrein terug naar Madrid

Als we met de trein terug naar Madrid gaan, nemen we de hogesnelheidstrein. Deze trein vertrekt vanaf Estación Renfe Salamanca, op 20 minuten lopen van de Plaza Mayor.

We zorgen dat we op tijd op het station zijn. Omdat onze bagage voordat we het perron op mogen nog gescand moet worden (gebeurt bij alle hogesnelheidstreinen in Spanje).

En vervolgens nemen we plaats in de comfortabele trein. Die ons in 1,5 uur terugbrengt naar Madrid. En onderweg maar één keer stopt.

Nu weten we inmiddels dat we op het treinstation van Chamartín eerst een trap af moeten om bij het metrostation te komen...

Kaartje kopen voor trein naar Salamanca

Op station Atocha in Madrid kopen we een paar dagen van tevoren de  treinkaartjes voor de trein naar Salamanca. Bij een vriendelijke meneer. Die ons in het Spaans uitlegt waar onze plaatsen in de trein zijn.

Zou ik het nog een keer doen, dan zou ik de treinkaartjes echter online kopen via Omio. Deze Nederlandstalige website geeft je snel een overzicht van de vertrektijden, reisduur, tussenstops en kosten van de verschillende treinen die van Madrid naar Salamanca rijden. Plus informatie over het reizen met de trein in Spanje.

Je kunt het treinkaartje op verschillende manieren betalen. Bijvoorbeeld via iDeal, een visa card of maestro kaart. Per e-mail ontvang je vervolgens een e-ticket. Dat je bij het instappen via je smartphone laat zien.

Conclusie

Ik vond het een mooie ervaring om met de trein van Madrid naar Salamanca te reizen! Je kunt kiezen uit een sneltrein, die onderweg stopt in o.a. El Escorial en Ávila. Of een hogesnelheidstrein, die onderweg maar één keer stopt. Beide treinen zijn modern en comfortabel.

Ik vind de sneltrein van Madrid naar Salamanca ideaal als onderdeel voor een treinvakantie door Midden Spanje. Omdat je op deze manier maar liefst vier prachtige plaatsen in het hart van Spanje kunt bezoeken: Madrid, San Lorenzo de El Escorial, Ávila en Salamanca.

Je kunt van tevoren al online in het Nederlands treinkaartjes kopen via de website of App van Omio. Die je ook alles vertelt over de vertrektijden, tussenstations, reisduur en kosten van de treinen van Madrid naar Salamanca.

Vakantietips Salamanca