Met de trein naar studentenstad Salamanca

Als student heb ik jaren geleden een talencursus Spaans in Salamanca gevolgd. Nu ben ik terug gegaan naar deze bekende Spaanse studentenstad. Deze keer niet als student. Maar als toerist.

De kathedralen van Salamanca gezien vanaf de Tormes rivier

Benieuwd naar mijn ervaringen om met de trein naar Salamanca te reizen? En mijn ontdekkingen en belevenissen in Salamanca? Lees dan snel verder! Of ga direct naar mijn Salamanca reistips.

Met de trein naar Salamanca

Aangezien ik een keer wilde uitproberen hoe het is om in Spanje met de trein te reizen, nemen wij tijdens onze vakantie in Madrid de trein naar Salamanca.

Op station Atocha in Madrid kopen we een paar dagen van tevoren onze kaartjes. Bij een vriendelijke meneer. Die ons rustig uitlegt waar onze plaatsen in de trein zijn.

Zondag ochtend vertrekken we rond 11 uur vanuit Madrid Chamartín naar Salamanca. Als we met de metro aankomen op station Chamartín, moeten we nog even zoeken naar de trein. We blijken het station uit en een trap op te moeten gaan om bij de treinen te komen. In de stationshal zijn er vervolgens twee borden met vertrektijden. Van treinen in de buurt van Madrid. En treinen verder weg. Op het laatste bord staat onze trein.

Als we eenmaal weten vanaf welk perron de trein naar Salamanca vertrekt, hebben we onze trein en stoelen snel gevonden. We gaan zitten in de comfortabele stoelen. En genieten van de reis naar de bekende studentenstad in Spanje.

De trein van Madrid naar Salamanca - met tussenstop in El Escorial (Midden Spanje)

Onderweg stoppen we onder andere in San Lorenzo de El Escorial en Ávila. In de eerste plaats zien we het Koninklijke paleis van El Escorial aan de rechter kant liggen. En als we langs UNESCO stad Ávila rijden, hebben we vanuit de trein een prachtig uitzicht op de intacte Middeleeuwse stadsomwalling van Ávila.

Ruim 2,5 uur na vertrek in Madrid komt de trein aan in Salamanca. Uitgerust stappen we uit. We zijn er helemaal klaar voor om de Spaanse studentenstad te (her-)ontdekken! 

Mijn grote favoriet: de kathedralen van Salamanca!

Nadat we de Plaza Mayor van Salamanca uitgebreid hebben bewonderd en er genoten hebben van de gezellige sfeer, gaat onze ontdekkingstocht door de oude binnenstad van Salamanca verder.

De Plaza Mayor in studentenstad Salamanca (Spanje)

We bewonderen het bijzondere Casa de las Conchas (-schelpenhuis). 

En in het zijportaal van de oude universiteit van Salamanca vinden we de kikker (in een zuil aan de rechterkant, boven op een doodshoofd). Het symbool van studentenstad Salamanca.

Dan staan we oog in oog met de kathedralen van Salamanca. Die boven deze stad in Midden Spanje uittorenen. De enorme omvang van de twee aan- en in elkaar gebouwde kathedralen dringt langzaam tot ons door als we om de twee gebouwen heen lopen. 

We genieten van de vele details in de twee kathedralen. Die in twee heel verschillende stijlen zijn gebouwd. De oude kathedraal in Romaanse stijl. En de nieuwe kathedraal in Barok.

En een van de indrukwekkendste tombes uit de Renaissance- in de Anaya kapel (oude kathedraal Salamanca, Midden Spanje)

Maar wat voor ons het absolute hoogtepunt van onze Salamanca vakantie is, is het beklimmen van de torens van de kathedralen! Vanaf het dak kunnen we van dichtbij zien hoe de twee kathedralen werkelijk in elkaar versmolten zijn. 

Bovendien hebben we vanaf het terras van de Mocha toren en prachtig uitzicht over de oude binnenstad van Salamanca. En kunnen we van bovenaf een kijkje nemen in de oude en de nieuwe kathedraal.

De oude en nieuwe kathedraal van Salamanca zijn in elkaar versmolten.

En als klap op de vuurpijl kunnen we de klokkentoren beklimmen (pas mogelijk vanaf 2016) en de klokken van super dichtbij zien en horen. Werkelijk indrukwekkend!

De klokkentoren van de kathedralen van Salamanca (Midden Spanje)

Een verstopt juweeltje

Tijdens onze wandeling om de twee kathedralen heen, ontdekken we een prachtige botanische tuin in de oude binnenstad van Salamanca: Huerto de Calixto y Melibea.

De kleurrijke tuin met vele knusse hoekjes is tegen de oude stadsomwalling aangebouwd. Waardoor een prachtig uitzicht hebben op een stukje van de oude stadsmuur.

En als we omhoog kijken, kunnen we nog even nagenieten van de indrukwekkende kathedralen van de Spaanse studentenstad. Dit is zonder twijfel een van mijn favoriete bezienswaardigheden in Salamanca!

Botanische tuin achter de kathedralen van Salamanca (Midden Spanje)

Mijn Spaanse vriendin raadt ons overigens ook nog aan om naar de Cueva de Salamanca (=grot van Salamanca) te gaan. Die in een zijstraatje van de kathedralen ligt.

Een echte grot vinden we er niet. Maar wel een oude toren en nog een stukje van de oude omwalling.

En als we de toren beklimmen, hebben we een prachtig uitzicht op de kathedralen en het San Estebán klooster.

San Esteban klooster gezien vanaf de toren bij de Cueva de Salamanca (Salamanca, Midden Spanje)

Uitwaaien langs de Tormes rivier

Als we ’s avonds verzadigd zijn van de vele historische monumenten die de studentenstad in Midden Spanje rijk is, wandelen we nog even naar de Romeinse brug. Die gebouwd is over de Tormes rivier.

Romeinse brug en kathedralen van Salamanca (Midden Spanje)

De oevers van de rivier blijken een heerlijke plek te zijn om uit te rusten. Maar ook om even lekker actief te zijn. We vinden er een wandelpad, een atletiekbaan en zelfs waterfietsen voor in de zomer. 

En een gezellig restaurant met terras. Van waaruit je perfect kunt zien hoe de kathedralen van Salamanca hoog boven de stad uittorenen. Ook ’s avonds is het hier prachtig. Als de kathedralen verlicht zijn.

Met de trein terug naar Madrid

Als we met de trein terug naar Madrid gaan, nemen we de hoge snelheidstrein. Die maar één tussenstop heeft. En ons binnen 1,5 uur terugbrengt naar Madrid.

Ook de terugreis verloopt rustig. En ik kan niet anders zeggen dan dat ik het reizen met de trein in Spanje als ontspannen en comfortabel ervaar.

Het enige nadeel van reizen met de trein naar Salamanca vind ik, dat we onderweg niet hebben kunnen stoppen waar en wanneer we wilden.

Mijn Salamanca reistips

Naar aanleiding van onze reis met de trein naar Salamanca en onze vakantie in Salamanca kan ik heel wat tips geven. Ik heb mijn Salamanca reistips opgedeeld in verschillende categorieën:

tips voor als je met de trein naar Salamanca gaat;
eettips;
tips voor Salamanca met kinderen;
slaaptips;
algemene tips.

Hopelijk dragen mijn tips bij aan een onvergetelijke Salamanca vakantie!

Tips voor als je met de trein naar Salamanca gaat

De trein van Madrid naar Salamanca maakt een tussenstop in El Escorial
 • Let er op dat er vanuit Madrid Chamartín twee verschillende treinen naar Salamanca rijden: Een normale sneltrein. Die er ruim 2,5 uur over doet. En tussendoor onder meer stopt in El Escorial en Ávila. En een hoge snelheidstrein. Die er slecht 1,5 uur over doet. Maar niet stopt in de twee genoemde plaatsen.
 • Als je de langzamere trein naar Salamanca neemt, kun je onderweg van Madrid naar Salamanca ook nog de plaatsen El Escorial (bekend voor zijn koninklijk paleis) en Ávila (bekend voor zijn intacte Middeleeuwse stadsomwalling) bezoeken. 
 • Als je vanuit Madrid met de langzamere trein naar Salamanca komt, stap dan uit bij eindstation Salamanca Alamedilla. Van hieruit is het nog maar een paar minuten lopen naar de oude binnenstad.
 • Koop van tevoren online de treinkaartjes via de website van het Spaanse treinbedrijf RENFE (Spaanse en Engelse website) als je met de trein op vakantie naar Salamanca gaat. Alternatief is, dat je je kaartje koopt in een automaat op het treinstation. Of aan het loket. 
 • Heb je last van wagenziekte? Koop dan de treinkaartje aan het loket. En geef aan dat je in de trein naar Salamanca vooruit wilt reizen (je hebt vaste plaatsen).
 • Hou er rekening mee dat je bagage wordt gescand voordat je het perron op mag als je met de hoge snelheidstrein van of naar Salamanca reist. 

Eet-tips Salamanca

Uitzicht vanaf Meson de Cervantes op de Plaza Mayor van Salamanca (Midden Spanje)

Op aanraden van mijn Spaanse vriendin gaan we tijdens onze vakantie in Salamanca tapas eten bij Mesón de Cervantes. Een onopvallend restaurant in een hoek van de Plaza Mayor van Salamanca.

Vanaf het plein zie je alleen de naam van het restaurant en een trap. Want de bar en het restaurant van Mesón de Cervantes liggen op de eerste verdieping.

Je kunt tapas eten in Mesón de Cervantes. Maar je kunt er ook uitgebreid eten. Wij gaan voor de tapas. In de bar van het restaurant kunnen we zien welke tapas er die dag zijn. En wijzen we aan welke tapas we willen hebben.

De tapas smaken uitstekend. En zijn bovendien spotgoedkoop. Voor 6 tapas en 4 drankjes betalen we €13,-!

Tips voor Salamanca met kinderen

Het toeristentreintje van Salamanca (Midden Spanje)
 • Vanaf de Plaza de Anaya ( bij de hoofdingang van de nieuwe kathedraal) vertrekt er een toeristentreintje, dat je meeneemt langs de hoogtepunten van Salamanca.
 • Ga op avontuur in de torens van de kathedralen! Je kunt er onder andere de klokken van heel dichtbij zien. En op het dak van de kathedralen lopen. Denk er wel aan dat het veel klimmen is (ruim 200 trappen). 
 • Ga met je kinderen naar de oevers van de Tormes rivier! De kinderen kunnen zich er even heerlijk uitleven. Je vindt er een speeltuin, een atletiekbaan en wandelpaden. En in de zomermaanden zijn er waterfietsen te huur. Zijn je kinderen al wat groter, dan kunnen jullie zelf gaan zitten op het terras van restaurant La Pachamama. Om van hieruit een oogje in het zeil te houden.
 • Rondom de Plaza Mayor liggen talrijke tapas bars. Hier kun je op bijna elk willekeurig tijdstip van de dag een hapje eten. Kinderen kunnen aan de toonbank zelf uitkiezen in welke tapa ze zin hebben...
 • Net ten noorden van de oude binnenstad ligt een groter park met speeltuin: Parque la Alamedilla. Hier kom je ook langs als je met de trein naar Salamanca gaat.

Slaaptips Salamanca

Microtel Placentinos in Salamanca (Midden Spanje)

Tijdens onze stedentrip Salamanca overnachten we in Hotel Microtel Placentinos. Het is een klein boetiekhotel met 9 kamers. Dat ligt in een rustig steegje achter de Clerecia. Midden in de oude binnenstad van Salamanca. Op slechts een paar minuten lopen van het Casa de las Conchas (=schelpenhuis).

Het bed is wat klein (een queensbed). Maar voor de rest is alles in dit gezellige boutique hotel in Salamanca perfect. 

Andere heerlijke hotels die ik in de oude binnenstad van Salamanca gevonden heb, -en die dichtbij de bekende bezienswaardigheden van Salamanca liggen-, zijn:

 • NH Puerta de la Catedral – een sfeervol hotel tegenover de Torre de la Mocha en klokkentoren van de kathedralen van Salamanca.
 • NH Palacio de Castellanos – een charmant hotel pal tegenover het klooster van San Esteban.
 • Hotel Rector – een klassiek, luxe hotel aan de voet van de oude stadsomwalling van Salamanca. Vanuit waaruit je prachtig uitzicht op de oude stadsmuur, de torens van de kathedralen en Casa Lis hebt.
 • Grand hotel Don Gregorio – een luxe hotel op korte loopafstand van de bekendste bezienswaardigheden van Salamanca.

Algemene tips Salamanca

 • Bestel voordat je op vakantie naar Salamanca gaat een gratis brochure over Salamanca bij het Spaans Verkeersbureau in Den Haag. Zoek boven aan de pagina op het thema “steden”. Dan verschijnt de brochure van Salamanca vanzelf. Evenals de brochures van nog talrijke andere steden in Spanje.
 • Ga je op zondag of maandag op vakantie naar Salamanca? Controleer dan van tevoren de openingstijden van de bezienswaardigheden in Salamanca die je wilt bezichtigen. Zodat je niet onnodig voor gesloten deuren komt te staan.

Keer terug van mijn trein-avontuur Salamanca naar Vakantie Salamanca
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Ukulandia –creatieve vakanties bij Nederlanders in Sierra de Grazalema

  Mar 14, 19 05:59 AM

  Informatie over en aanbod van creatieve vakanties bij Ukulandia, in de Sierra de Grazalema in het binnenland van de provincie Málaga (Andalusië, Zuid Spanje).

  Lees meer

 2. Rustgevend Nederlands vakantiehuis Casa Lo Es in bergen Valencia

  Feb 26, 19 08:43 AM

  Casa Lo Es - vakantiehuis met Nederlandse eigenaresse in de bergen van Valencia voor rustzoekers en natuurliefhebbers | te huur voor korte en lange periodes | plek voor creatieve en ontspanvakanties i…

  Lees meer

 3. De 10 mooiste nieuwe ontdekkingen in Spanje van Eliza was Here

  Feb 26, 19 07:00 AM

  Kleinschalige hotels en vakantiehuizen weg van het massatoerisme in Andalusië en Catalonië en op de Balearen.

  Lees meer