Minder bekende bezienswaardigheden in Salamanca

Als je op vakantie naar Spanje's oudste studentenstad Salamanca in de regio Castilië en Leon gaat, dan moet je natuurlijk de bekendste bezienswaardigheden als de Plaza Mayor, de kathedralen en de oude universiteit zien.

Maar er is nog veel meer! Wil je weten welke minder bekende bezienswaardigheden ik gevonden heb in deze Werelderfgoed stad in Midden-Spanje? Lees dan snel verder! En neus ook even door mijn tips over:

1. Salamanca's kathedralen van boven af

De nieuwe kathedraal van Salamanca (Midden Spanje)

Een van de leukste bezienswaardigheden in Salamanca was voor mij het beklimmen van de torens van de kathedralen van Salamanca! Vanaf het dak zie je hoe de nieuwe en de oude kathedraal met elkaar versmolten zijn.

En heb je een prachtig uitzicht over de oude binnenstad van deze oude Spaanse studentenstad.

Bovendien kun je van boven af een kijkje nemen in beide kathedralen. En kun je sinds 2016 de klokkentoren beklimmen en zo van dichtbij alle klokken zien en horen.

Let op: als je hoogtevrees hebt, raad ik je af om de torens de beklimmen. En heb je engtevrees? Neem dan liever niet de smalle wenteltrap naar de klokkentoren.

Adres: Plaza Juan XXIII - Openingstijden: dagelijks 10:00-19:00 uur - Entree: €5 p.p. (gratis dinsdag 10:00-12:00 uur en zondag 17:00-19:00 uur)

2. Romaanse kerken

De Romaanse San Marcos kerk in Salamanca (Midden Spanje)

Ben je architectuurliefhebber? Loop dan zeker ook langs de verschillende Romaanse kerken als je op vakantie in Salamanca bent!

De kerken hebben verschillende vormen en maten. Liggen verspreid door de oude binnenstad van deze studentenstad in Midden Spanje. En horen voor mij tot de top bezienswaardigheden van Salamanca.

Zelf heb ik de volgende drie Romaanse kerken gezien:

  • de ronde San Marcos kerk aan het begin van calle Zamora (aan de noordrand van de oude binnenstad);
  • de San Martín kerk naast de Plaza Mayor; 
  • de volledig gerestaureerde Santiago kerk bij de Romeinse brug.

Maar ook de Santo Tomás kerk, de San Cristobal kerk en de San Juan Bautista de Barbalos kerk zijn prachtige Romaanse gebouwen.

3. Een prachtige botanische tuin

Botanische tuin met uitzicht op de Kathedralen van Salamanca

Een andere minder bekende en tevens een van mijn nieuwe favoriete bezienswaardigheden in Salamanca is de botanische tuin Huerto Calisto y Melibea. De tuin ligt verstopt in een rustig straatje achter de kathedralen. En is tegen de oude stadsomwalling van Salamanca aangebouwd.

De gezellige en kleurrijke botanische tuin heeft smalle paadjes, verstopte hoekjes en veel verschillende bloemen en planten.

Vanuit de tuin heb je bovendien een prachtig uitzicht op de kathedralen, de Jugendstil achterkant van Casa Lis en een stuk van de oude stadsmuur van de populaire studentenstad in Midden Spanje.

Adres: calle Arcediano s/n  - Openingstijden: dagelijks 10:00 uur tot zonsondergang - Entree: gratis

4. Een verrassend Art Nouveau museum

Casa Lis in Salamanca (Midden Spanje)

Op het lijstje van minder bekende bezienswaardigheden in Salamanca hoort ook Casa Lis. Het bijzondere negentiende eeuwse herenhuis is tegen de oude stadsomwalling van Salamanca aangebouwd.

Het heeft een verrassende modernistische voorkant. En een nog verrassendere achterkant! Met een façade van ijzer en gekleurd glas.

Tegenwoordig doet Casa Lis heel toepasselijk dienst als Art Nouveaux museum.

Net als de botanische tuin is het museum verstopt in een rustig straatje achter de kathedralen. In de buurt van de torens van de kathedralen.

Hou je van architectuur en kunst? Dan is deze bijzondere bezienswaardigheid in Salamanca een absolute aanrader!

Adres: calle Gibraltar 14 – Openingstijden: di t/m vrij 11-14 uur & 16-20 uur; zat & zon 11-20 uur – Entree: €4 p.p. (gratis donderdag 11:00-14:00 uur)

5. De Tormes rivier

Kathedralen van Salamanca vanaf de overkant van de Tormes rivier

Als je op vakantie in Salamanca bent, maak dan zeker ook een wandeling langs de Tormes rivier. Al is de rivier zelf geen echte bezienswaardigheid, toch wil ik hem noemen in het lijstje van minder bekende bezienswaardigheden in Salamanca.

Want niet alleen kun je er een oude Romeinse brug bewonderen.

Vanaf de oevers van de rivier heb je ook een prachtig uitzicht op de kathedralen van Salamanca en op Casa Lis.

Bovendien is het een heerlijke plek om even tot rust te komen. Of juist lekker actief bezig te zijn. Want langs de oevers van de Tormes rivier vind je wandelpaden, een speeltuin en een atletiekbaan. En in de zomer zijn er waterfietsen. 

En heb je honger of dorst gekregen? Ga dan naar restaurant Pachamama. En geniet er van de rust en het prachtige uitzicht…

Bekendste bezienswaardigheden Salamanca

Op een aparte pagina heb ik de bekendste bezienswaardigheden van Salamanca beschreven. Die je zeker ook niet mag missen tijdens je vakantie in Spanje's oudste universiteit stad.

Meer tips voor een vakantie in Salamanca

Terug naar boven>>