Tips voor een onvergetelijke kindervakantie in Salamanca (Midden Spanje)

Ben je van plan om met je kinderen op vakantie naar Salamanca in Midden Spanje te gaan? Leuk! Hier lees je wat ik leuk vind voor kinderen in Spanje's oudste universiteitsstad, die ligt in Castillië en Leon. Met de tips die ik je hier geef weet ik zeker dat je een fantastische tijd met je kinderen in Salamanca zult hebben.

Neem toeristentreintje in Salamanca

Toeristentreintje in Salamanca

Wat bij ons altijd goed werkt als we met onze kinderen op vakantie in Spanje zijn, is het toeristentreintje in een stad. Op deze manier krijgen we een goede eerste indruk van een plaats. En kunnen de kinderen even hun benen sparen;).

Ook Salamanca heeft een toeristentreintje. Dat vertrekt vanaf de Plaza de Anaya ( bij de hoofdingang van de nieuwe kathedraal). En je meeneemt langs de hoogtepunten van Salamanca.

Zeker als je met kleine kinderen op vakantie in Salamanca bent, vind ik dit een aanrader.

Zoek kikker bij ingang universiteit Salamanca

Kikker in gevel van Spanje's oudste universiteit in Salamanca

Een absolute aanrader om met je kinderen te doen als op vakantie in Salamanca bent, is de kikker zoeken. Die verstopt zit in de gevel van Spanje's oudste universiteit (daterend uit 1218)! En die het huidige symbool van Salamanca is. Wie vind hem als eerste...? Tip: hij zit boven op een doodshoofd, in een zuil rechts naast de ingang....

Zoek astronaut in gevel kathedraal

Astronaut in nieuwe kathedraal Salamanca

Hebben jullie de smaak te pakken? Zoek dan verder in de gevel van de nieuwe kathedraal van Salamanca! Deze keer echter niet naar een kikker, maar naar een astronaut! Die is toegevoegd toen de kathedraal in 1992 gerestaureerd werd. En vinden de kinderen de zoektocht leuk? Dan kunnen ze in de zelfde gevel ook nog zoeken naar een draak die ijs eet, een lynx, een stier, een konijn, een ooievaar en een kreeft. Ook deze beelden heeft de restaurator in 1992 toegevoegd...

Beklim torens kathedralen Salamanca

Klokken in klokkentoren van kathedralen in Salamanca

Een andere aanrader voor een kindervakantie in Salamanca vind ik het beklimmen van de torens van de kathedralen van Salamanca (tenzij ze hoogtevrees of engtevrees hebben).

Je kunt dan onder andere de klokkentoren beklimmen. En de klokken van heel dichtbij zien en horen! Aangezien mensen niet tegelijkertijd de trap naar boven en naar beneden kunnen nemen in de klokkentoren, is er een stoplicht gemaakt, dat vertelt wanneer je de toren in mag en wanneer je moet wachten. Wat het hele avontuur ook weer een tikje spannender maakt.

Bovendien mag je dan op het dak van de kathedralen lopen. Van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de oude binnenstad van deze oude Spaanse studentenstad in Castillië en Leon. En kun je van boven af beide kathedralen in gluren...

Adres: Plaza Juan XXIII - Openingstijden: dagelijks 10:00-19:00 uur - Entree: €5 p.p. (gratis dinsdag 10:00-12:00 uur en zondag 17:00-19:00 uur)

Rust uit in de botanische tuin van Salamanca

Botanische tuin in Salamanca

Wil je even uitrusten als je met je kinderen in Salamanca bent? Ga dan naar de botanische tuin Huerto Calisto y Melibea. De tuin ligt verstopt in een rustig straatje achter de kathedralen. En is tegen de oude stadsomwalling van Salamanca aangebouwd.

De gezellige en kleurrijke botanische tuin heeft smalle paadjes, verstopte hoekjes en veel verschillende bloemen en planten. 

Vanuit de tuin heb je bovendien een prachtig uitzicht op de kathedralen, de Jugendstil achterkant van Casa Lis en een stuk van de oude stadsmuur van de populaire studentenstad in Midden Spanje.

Adres: calle Arcediano s/n  - Openingstijden: dagelijks 10:00 uur tot zonsondergang - Entree: gratis

Ga naar de Tormes rivier in Salamanca

Uitzicht op kathedralen en Casa Lis vanaf de Termes rivier in Salamanca
Waterfietsen huren aan oevers van Termes rivier in Salamanca
Restaurant Pachamama aan Termes rivier in Salamanca

Een andere plek om even tot rust te komen of juist even je energie kwijt te kunnen als je met je kinderen op vakantie in Salamanca bent, is de oever van de Tormes rivier (steek hiervoor de brug over).  

Hier vind je wandelpaden, een speeltuin en een atletiekbaan. En in de zomer kun je er ook waterfietsen huren. En heb je honger of dorst gekregen? Ga dan naar restaurant Pachamama. Het restaurant heeft ook een terras. Dus als de kinderen al groter zijn, zouden de kinderen in het park kunnen spelen, terwijl papa en mama genieten van de rust en het prachtige uitzicht.

Want vanaf de oevers van de Tormes rivier heb je ook een prachtig uitzicht op de kathedralen van Salamanca, de Romeinse brug en Art Nouveau museum Casa Lis.

Eten bij restaurant Mesón de Cervantes

Uitzicht op Plaza Mayor van Salamanca vanuit restaurant Mesón de Cervantes

Wat ik ook leuk vind om te doen als je Salamanca met kinderen verkent, is eten bij restaurant Mesón de Cervantes. Het onopvallend restaurant ligt in een hoek van de Plaza Mayor van Salamanca, op de eerste verdieping.

Je kunt er van de kaart bestellen, maar ook tapas eten. Die in de bar tentoongesteld staan. Zo kunnen je kinderen zien wat ze gaan eten. En is het makkelijker kiezen:).

Vanuit de eetzaal van het restaurant heb je bovendien een prachtig uitzicht op de Plaza Mayor. Ideaal voor als het koud is of regent tijdens je kindervakantie in Salamanca...

Tapas eten in Salamanca

Tapas eten in Spanje

Tapas eten vind ik trouwens altijd handig en leuk om te doen in Spanje. Omdat je op bijna alle tijdstippen van de dag tapas kunt bestellen. Bovendien kun je op deze manier meer gerechten proeven (je deelt met elkaar). Én kun je de tapas meestal aan de bar al zien. Zodat je weet wat je gaat eten.

Dus ga met je kinderen ook tapas in Salamanca eten! De universiteitsstad in Midden Spanje heeft twee tapas zones:

  • De straten ten zuiden, zuidoosten en noordwesten van de Plaza Mayor (o.a. de Rua Mayor en Gran Vía).
  • De Calle de Van Dyck en de straten eromheen (ten noorden van de oude binnenstad).

Spelen in het Alamedilla Park

Speeltuin voor de kleintjes in Alamedilla Park van Salamanca

Ben je op zoek naar een speeltuin voor tijdens jullie kindervakantie in Salamanca? Ga dan naar het Alamedilla park. Dit is een vrij groot park, dat net buiten de oude binnenstad van Salamanca ligt (aan de noordkant). Hier kom je overigens ook langs als je met de trein naar Salamanca bent gekomen (de sneltrein tenminste).

Vakantietips Salamanca