Op vakantie naar Noord-Spanje: het Groene Spanje!

Als je op vakantie naar Noord-Spanje gaat, dan kun je genieten van grillige kusten met beschutte baaien. En vlak erachter een groen berglandschap. Niet voor niets wordt het gebied aan de Golf van Biskaje, dat bestaat uit de regio's Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland, ook wel het Groene Spanje genoemd!

Boer aan het werk in Berroja Urdaibai Noord-Spanje

Het is een gebied met eeuwenoude tradities. Die terug te vinden zijn in de bouwstijl, de bewerking van het land, feesten en gastronomie. En tegelijkertijd kun je er genieten van hypermoderne bouwwerken en haute cuisine keuken!

Wat hou ik van deze contrasten! Zo kun je in Baskenland aan de ene kant genieten van traditionele vissersdorpjes en caseríos (=boerenhuizen). En aan de ander kant van gourmet restaurants als Azurmendi of het hypermoderne Güggenheim museum in Bilbao.

Bovendien zijn de zomers er lang niet zo warm als in de rest van Spanje. Wat ideaal is voor een strandvakantie of actieve vakantie! Doe hier inspiratie op over:

*Tip voor treinvakantie Noord-Spanje*

Je kunt tegenwoordig ook met de hogesnelheidstrein op vakantie naar Noord-Spanje gaan. Lees meer over een treinvakantie naar Spanje>>

Waar wil je op vakantie in Noord-Spanje?

Weet jij al naar welke regio('s) in Noord-Spanje je op vakantie wilt gaan? Klik dan in de kaart meteen op respectievelijk Galicië, Asturië, Cantabrië of Baskenland. Of lees eerst een korte intro van iedere afzonderlijke regio:

uitmonding-ortigueira-rivier-galicie-noord-spanje-650x488.jpg

Galicië

Horreos, castros & Camino Santiago

Een vakantie in Galicië in Noord-Spanje voert je naar pelgrimsoord Santiago de Compostela; steden als Vigo, Pontevedra en Lugo; en pittoreske dorpjes. Maar ook naar een langgerekte ruwe kust met eindeloze stranden. En vruchtbare bergen en dalen waarin hórreos prijken.

wandelvakantie-noordspanje-costaverde-asturie-cudillero-cadavedo-800x600.jpg

Asturië

Costa Verde en Picos de Europa

Een vakantie in Asturië in Noord-Spanje brengt je naar een groen paradijs met liefelijke dalen en indrukwekkende bergen in nationaal park Picos de Europa. En naar de grillige kust van de Costa Verde. Maar ook naar bedevaartsoord Covadonga en steden als Oviedo, Avilés en Gijón.

Prehistorische tekening in grot in Cantabrië (Noord-Spanje)

Cantabrië

Prehistorische grotten en meer

Ga je op vakantie naar Cantabrië in Noord-Spanje, dan moet je één van de prehistorische grotten zien! Struin verder door dorpjes als Santillana del Mar, Comillas en Potés. Bezoek kuuroordstad Santander. En beleef de Picos de Europa, het Liébana gebied en natuurpark Cabárceno.

Rivieruitmonding bij Mundaka in biosfeerreservaat Urdaibai (Baskenland)

Baskenland

Tradities en modernisme

Een vakantie in Baskenland in Noord-Spanje is een mix van tradities en modernisme die terug te zien is in de architectuur én gastronomie. Bezoek de steden Bilbao en San Sebastian, ontdek natuurgebied Urdaibai, verken dorpjes als Mundaka of Guernica en proef er txakoli plus cider.

Terug naar boven>>

Welk soort vakantie in Noord-Spanje zoek jij?

Je kunt Noord-Spanje op zo veel verschillende manieren beleven!

Natuurliefhebbers kunnen er bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Cultuurliefhebbers kunnen er smullen van traditionele vissersdorpen en prehistorische grottekeningen. Fijnproevers kunnen er hun geluk op met seafood, wijn en cider. En met kinderen kun je er in de zomer een luie strandvakantie óf een avontuurlijke actieve vakantie maken.....

Want er is voor ieder wat wils. Welk soort vakantie zoek jij er? Op aparte pagina's vertel ik meer over: 

Terug naar boven>>

Waar wil je slapen in Noord-Spanje?

Je kunt tijdens jouw vakantie in Noord-Spanje verblijven op vrij kleine campings, in charmante kleine hotels of in een vakantiehuis met eigen zwembad. En tegenwoordig kun je er ook luxe kamperen op glampings! Op aparte pagina's deel ik mijn favoriete:

Terug naar boven>>

De mooiste reizen naar Noord-Spanje

Wat zijn er prachtige autoreizen, wandelreizen en ander soort reizen naar Noord-Spanje! Een paar van mijn favoriete reizen zijn:

Autoreis door Baskenland, Cantabrië & Asturië (14 dagen)

Kabelbaan bij Fuente Dé in de Picos de Europa (Noord-Spanje)

Wil je met je eigen auto een een rondreis door Noord-Spanje maken? Dan kan ik de 14-daagse rondreis ‘De Wonderen van Noord-Spanje: Baskenland, Cantabrië en Asturië’ van de in Asturië gevestigde Nederlandse reisorganisatie intoAsturias warm aanbevelen! 

In twee weken tijd ontdek je Noord-Spanje’s rijke geschiedenis, uitmuntende keuken en adembenemende natuur.

En aangezien deze vakantie naar wens aangepast kan worden, is het aan jou de keuze of de nadruk op een actieve vakantie, een cultuurvakantie of juist een culinaire vakantie ligt…

Paradores rondreis door Baskenland, Cantabrië & Asturië (12 dagen)

Parador hotel in Fuente Dé in Picos de Europa (Cantabrië)

Een andere mooie rondreis door Noord-Spanje, waarbij je overnacht in Parador hotels, vind ik 12-daagse ‘Reis naar de parels van Noord-Spanje in historische Parador-hotels’ van Spain is More.

Tijdens deze prachtige autovakantie door Baskenland, Cantabrië en Asturië geniet je niet alleen van prachtige berglandschappen, maar ook van steden als Bilbao, León, Oviedo en San Sebastian.

Je slaapt onderweg onder meer in de Parador hotels van León, Fuente Dé en Hondarribia...

Culinaire rondreis door Baskenland (8 dagen)

zeruko-pintxos-bar-san-sebastian-foto-spainmadeforyou1.JPG

Een van mijn favoriete reizen naar Noord-Spanje is de luxe autovakantie "Ontdek de Smaak van Baskenland" van AmbianceTravel waarbij je een culinaire rondreis door Baskenland maakt.

Deze culinaire rondreis door Noord-Spanje begint in Bilbao en eindigt in wijnstreek La Rioja. Onderweg eet je in sterrenrestaurants, word je meegenomen langs de beste pintxos bars in San Sebastian en proef je heerlijke Rioja wijnen. 

En uiteraard verblijf je in comfortabele, sfeervolle hotels. Genieten!

Actieve rondreis langs Asturië's hoogtepunten (10 dagen)

Gletsjermeer bij zonsondergang in natuurpark Somiedo (Asturië)

Wil jij tijdens jouw vakantie in Noord-Spanje proeven aan natuur én cultuur in Asturië

Kijk dan zeker eens naar de rondreis ‘De hoogtepunten van Asturië’ van intoAsturias! 

Je verkent de steden Oviedo en Gijón, wandelt over de Ruta del Cares bergroute in nationaal park Picos de Europa, fietst per e-bike langs de ruige kust van Asturië én bezoekt een typisch Asturiaanse cidermakerij

Je kunt deze rondreis per auto maken, maar ook per openbaar vervoer. Bovendien zijn hotel en excursies voor je geregeld en krijg je een uitgebreid Nederlandstalig informatiepakket met route en tips voor restaurants en excursies mee.

Én kan deze verzorgde vakantie naar wens aangepast worden

Wandelrondreis Galicië (12 dagen)

Uitzichtpunt Miradoiro dos Torgas in de Ribeira Sacra del Sil

Een heel ander soort vakantie in Noord-Spanje waarbij je heerlijk veel kunt wandelen, is de 12-daagse individuele rondreis door Galicië en León van Ontdek Galicië.

Tijdens deze autovakantie door Noord-Spanje kun je onder meer genieten van hórreos en castros in het zuiden van Galicië, het Romeinse mijngebied Las Médulas, het unieke paleis van Gaudí in Astorga en de gezellige pelgrimsstad León.

Onderweg overnacht je in comfortabele kleinschalige accommodaties. En uiteraard ontvang je een uitgebreid informatiepakket met gepersonaliseerd road book en tips over bezienswaardigheden, restaurants en meer onderweg.

Individuele wandelreis Picos de Europa (6 dagen)

Wandelen in de Picos de Europa (Noord-Spanje)

Tijdens de 6-daagse individuele wandelreis van WAW.travel door nationaal park Picos de Europa wandel je over de vrij eenvoudige wandelroute Ruta del Cares, neem je vanuit Fuente Dé de kabelbaan naar een uitkijkpunt met een van de mooiste uitzichten over Spanje's nationaal park én neem je de Bulnes-kabelbaan naar het geïsoleerde bergdorpje Bulnes. Dat tot 2001 alleen te voet of te paard bereikbaar is geweest.

Het is een vrij lichte wandelvakantie naar de hoogtepunten in de Picos de Europa, waarbij je ook delen met de auto aflegt.

En die ook met kinderen prima te doen is.

Je overnacht tijdens deze Spanje reis in casas rurales. Maar is het ook mogelijk om in berghutten te slapen...

Culinaire wijnweek of Avonturenweek in Noord-Spanje

raften-a_porma_rivier-middenspanje-avonturenweek_a_ti-650x433.jpeg

Mijn laatste twee favoriete Noord-Spanje reizen worden tenslotte verzorgd door de Vlaamse eigenaren van de boutique B&B a-ti bij Astorga, net ten zuiden van de regio Asturië en ten oosten van de regio Galicië.

Jeffry en Lindsy verzorgen een Culinaire wijnweek waarbij ze je meenemen naar wijnhuizen in de wijngebieden van El Bierzo, Rueda en León en naar 's werelds beste vleesrestaurant. En 's avonds de sterren van de hemel voor je koken terwijl je geniet van heerlijke Spaanse wijnen.

Voor liefhebbers van een actieve vakantie in Spanje biedt B&B a-ti verder een Avonturenweek aan, waarin je o.a. gaat raften op de El Porma rivier en canyoningen door de Valporquero grotten.

Want dit kleine hotel in Noord-Spanje ligt dichtbij de Camino Francés naar Santiago de Compostela, het voormalige mijngebied Las Medulas en Spanje’s grootste gletsjermeer Lago de Sanabria. In een omgeving waarin je prachtig kunt wandelen, fietsen, klimmen, raften en meer.

Terug naar boven>>