Een wandelvakantie in Noord Spanje: verken het Groene Spanje

Maak een wandelvakantie in Noord Spanje! Door de regio's Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. En geniet van een oneindige kustlijn met vervaarlijke kliffen en lieflijke inhammen, vruchtbare groene bergen en dalen en authentieke dorpjes en steden. Er is zo veel te zien, dat je zult zien dat één wandelvakantie in het Groene Spanje niet genoeg is…

LET OP: Je mag weer op vakantie naar Spanje! Net als in Nederland en België gelden er echter nog extra hygiëne- en afstandsmaatregelen zolang er geen vaccin tegen COVID-19 gevonden is. Lees meer>>

Op deze pagina kun je inspiratie opdoen over mooie wandelgebieden en wandelroutes in Noord Spanje. Verder lees je welke reisorganisaties wandelreizen organiseren. En wat ik de mooiste wandelreizen in dit unieke gebied in het noorden van Spanje vind.

Wandelgebieden in Noord Spanje

Noord Spanje is één groot wandelgebied! Je kunt er wandelen langs ruige kusten met rustige inhammen, door glooiende groene berglandschappen, hoge bergmassieven en prachtige rivierengebieden.

Het is onmogelijk om alle natuurparken en wandelroutes in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland hier te noemen. Maar ik zal je hier wel kort aan wat mogelijkheden laten proeven.

Wandelen langs de ruige Costa Verde

Kust tussen Cudillero en Cadavedo in Asturië (Costa Verde, Noord Spanje)

Je kunt eindeloos wandelen langs de uitgestrekte kust van Noord Spanje! Een veelal ruwe kust, met hoge golven die krachtig tegen steile klippen slaan. En die door de eeuwen heen hebben gezorgd voor prachtig gevormde rotspartijen en zelfs ondergrondse grotten, waar water bij vloed hoog door opspuit. 

Een absolute must voor een wandelvakantie in Noord Spanje vind ik bijvoorbeeld een bezoek aan de prachtig gevormde rotspartijen op de Playa de las Catedrales in Galicië. En aan de Bufones de Pria in Asturië, waar zeewater omhoog spuit door de gaten in de rotsen en water en wind kunnen zorgen voor angstaanjagend.

Tip: Bezoek de Playa de las Catedrales terwijl het eb is, omdat de rotsen bij vloed onder water staan. En probeer het strand in juli en augustus te vermijden. Er zijn dan zoveel toeristen, dat je kaartjes moet kopen...

Maar langs de kust van Noord Spanje liggen ook genoeg beschermde baaien met rustig water en heerlijke zandstranden, die een aangename afwisseling vormen op de ruige kust.  Bijvoorbeeld het La Concha strand in San Sebastian (Baskenland).

Én tijdens het wandelen langs de Costa Verde kom je prachtige authentieke vissersdorpjes als Getaria (Baskenland), Comillas (Cantabrië), Ribadesella (Asturië) en Combarro (Galicië) tegen.

Tip: Maak een wandeling naar de hermitage San Juan de Gaztelugatxe op het schiereiland Gaztelugatxe in Baskenland!

Wandelen door een glooiend groen landschap

Achter deze ruige Costa Verde bevindt zich een vruchtbaar groen glooiend natuurlandschap. Dat op zijn minst net zo prachtig is voor een wandelvakantie in Noord Spanje. Hier proef je het échte traditionele plattelandsleven! 

In dit vredig en vruchtbaar landschap liggen her en der verspreid traditionele huizen en kom je af en toe eeuwenoude dorpjes tegen. Prachtig!

Mooie natuurgebieden in Noord Spanje zijn bijvoorbeeld Cabárceno (Cantabrië), Somiedo (Asturië) en Ribeira Sacra (Galicië). En deltagebieden als Urdaibai (Baskenland) en Rías Baixas (Galicië).

Wandelen door nationaal park Picos de Europa

Berggehucht Bulnes in de Picos de Europa (Noord Spanje)

Daarnaast kun je tijdens je wandelvakantie in Noord Spanje ook wandelen in nationaal park Picos de Europa. Dit indrukwekkende berggebied met hoge bergtoppen en diepe dalen ligt verspreid over de regio’s Asturië, Cantabrië en Castillië en León. Op maar 20 kilometer van de Costa Verde. Het maakt deel uit van het Cantabrisch Gebergte, dat in het verlengde ligt van de Spaanse Pyreneeën. En is een paradijs voor wandelaars en bergbeklimmers.

Maak bijvoorbeeld een wandeling naar de grotten van Covadonga en rond het meer van Covadonga. Verken de omgeving van het lange tijd geïsoleerde berggehucht Bulnes. En hou je van grotten, bezoek dan ook de Torca del Cerro del Cuevon, die met een diepte van -1589m een van de diepste grotten in Spanje is.

Tip: Mooie uitvalsbasissen voor een wandelvakantie in de Picos de Europa zijn bijvoorbeeld de sfeervolle berghotels Posada las Espedillas (Lon) of Posada San Pelayo (San Pelayo). Of het Parador hotel en hotel Rebeco, beiden vlakbij de kabelbaan van Fuente Dé.

Het plaatsje Potes ligt verder in de Liebana vallei, aan de voet van de Picos de Europa.

Wandelroutes in Noord Spanje

Wandelen langs horreos in Galicië (Noord Spanje)

Op Wikiloc vind je oneindig veel wandelroutes in Galicië (Galicia), Asturië (Asturias), Cantabrië (Cantabria) en Baskenland (Euskadi). 

Ik zou echter ook altijd een wandelgids en eventueel nog een extra wandelkaart kopen. Hierin is namelijk al een selectie aan goede wandelroutes gemaakt. En vind je nog meer praktische tips voor een wandelvakantie in Noord Spanje. 

Tip: Op de website van reisspecialist De Zwerver vind je een groot aanbod aan wandelgidsen en -kaarten in Spanje. En ook op Bol.com kun je heel wat gidsen en kaarten voor je Spanje vakantie kopen.

Tip! Op de aparte pagina over een kindervakantie in Asturië noem ik een paar leuke wandel- en fietsroutes voor kinderen in Asturië.

Wandelreizen in Noord Spanje

Aanbieders van wandelreizen in Noord Spanje

Er zijn verschillende Nederlandse reisorganisaties die wandelvakanties in Noord Spanje aanbieden: 

 • SNP Natuurreizen - biedt 9 groeps- en individuele wandelvakanties in Noord Spanje aan (o.a. in de Picos de Europa; 1 groepsreis speciaal voor gezinnen is);
 • Spain is More – biedt tientallen individuele pelgrimsreizen naar Santiago de Compostela in Noord Spanje aan. Plus een prachtige wandelvakantie door de Picos de Europa.
 • Eigen-Wijze Reizen – biedt 2 individuele wandelvakanties in Noord Spanje aan; over twee verschillende Caminos de Santiago (de Camino Francés en Camino Portugués)
 • Sawadee – biedt een Engelstalige groepswandelvakantie door de Picos de Europa aan.

Mijn favoriete wandelreizen in Noord Spanje

Groepswandelvakantie door Asturië en Galicië (15dgn)

Een prachtige groepswandelvakantie door het Groene Spanje vind ik de 15-daagse groepsreis España Verde van SNP Natuurreizen. Deze wandelvakantie in Noord Spanje met Nederlandstalige gids, neemt je o.a. mee naar de indrukwekkende Picos de Europa bergen in Asturië, de ruige kusten en bedevaartsoord Santiago de Compostela in Galicië.

Individuele wandelreis Picos de Europa, Bilbao & kust (10dgn)

Unieke wandelvakantie in Picos de Europa is een individuele wandelvakantie in Noord Spanje van Spain is More, waarbij je een bezoek aan de moderne stad Bilbao combineert met 4 dagen wandelen door de indrukwekkende Picos de Euorpa. En vervolgens nog twee dagen de kust van het Groene Spanje ontdekt. Ideaal voor als je cultuur, natuur, bergen én kust wilt combineren.

Individuele wandelvakantie in de Picos de Europa (12dgn)

Zoek je een individuele wandelvakantie in de Picos de Europa? Dan vind ik de 12-daagse privéreis Dwars door het Nationaal park van SNP Natuurreizen een topper. De wandelvakantie in Noord Spanje neemt je mee over over bergtoppen en door dalen van dit indrukwekkende hooggebergte met kalkmassieven en diepe kloven. Waarbij je onderweg af en toe een geïsoleerd bergdorpje tegenkomt.

Groepswandelvakantie voor gezinnen Picos de Europa (8dgn)

Wil je graag samen met je kinderen een wandelvakantie in de Picos de Europa maken? Dan is de 8-daagse gezinsgroepsreis Het ruige en groene Spanje als speeltuin van SNP Natuurreizen allicht iets voor jullie. Je ontdekt b.v. sprookjesbossen en diepe kloven en ontmoet herders met schaapskuddes. En sluit de kindervakantie in Noord Spanje af op een camping aan zee.

Let op: voor families met kinderen vanaf 8 jaar.

Wandelvakantie Camino de Santiago Light (8dgn)

Wil je een keer de essentie van de Camino de Santiago ervaren en opgeslokt worden in de wereld van de pelgrim? Dan vind ik de caminoreis Camino de Santiago Light een absolute topper! Deze 8-daagse wandelvakantie in Spanje begint in Sarria, op 115km ten oosten van Santiago de Compostela. En bestaat uit het laatste stuk van de Camino Francés, de populairste pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Wandelvakantie Camino Portugués Light (8dgn)

Maar ook de Camino Portugues Light, waarbij je 117km wandelt vanaf de stad Tui bij de grens met Portugal naar Santiago de Compostela, vind ik een absolute aanrader. Deze 8-daagse pelgrimstocht is het laatste stuk van de Camino Portugués. Tijdens deze wandelvakantie door Galicië (Noord Spanje) wandel je door heuvelige bosgebieden, langs rivieren én langs de kust; en kom je langs prachtige dorpjes en steden.

Kindercamino voor gezinnen langs de Spaanse noordkust (10dgn)

Speciaal voor families heeft Spain is More een kindercaminoreis ontwikkeld. Met kortere wandeltochten die afgewisseld worden met spannende activiteiten en kindvriendelijke stranden. De 91km lange Camino met kinderen, die deel uitmaakt van de Camino del Norte, loopt van Laredo tot Llanes, langs de Costa Verde. Een super gave actieve vakantie in Noord Spanje; voor families met kleinere kinderen én tieners!  

Individuele wandelvakantie in Baskenland (8dgn)

Wil je proeven aan kust van de Costa Verde, aan het groene en glooiende binnenland van Baskenland én aan culinaire top-stad San Sebastián? Dan zal je de privéreis Van Guipuzcoa naar Viscaya van SNP Natuurreizen zeker leuk vinden! Deze 8-daagse individuele wandelvakantie in Noord Spanje neemt je mee naar alle drie de bestemmingen. En kan verlengd worden met een bezoek aan Bilbao.

NB. SNP Natuurreizen organiseert ook een groepswandelvakantie door Baskenland.

Sfeervolle accommodaties in Noord Spanje

Zien en doen in Noord Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Fietsroutes in Spanje: voor ieder wat wils

  Jul 01, 20 11:53 AM

  Informatie en tips over fietsroutes in Spanje: lichte én zware fietsroutes over geasfalteerde wegen of hobbelige natuurpaden.

  Lees meer

 2. Bekende én onbekende steden die leuk zijn voor een stedentrip Spanje

  Jul 01, 20 04:19 AM

  Zin in een stedentrip Spanje? Lees welke prachtige bekende én onbekende steden je kunt ontdekken! Barcelona, Madrid, Valencia en meer

  Lees meer

 3. Wandelroutes in Spanje: eeuwenoude veepaden en omgebouwde spoorlijnen

  Jun 30, 20 09:32 AM

  Informatie en tips over wandelroutes in Spanje: welke soorten zijn er, hoe worden ze aangegeven en hoe vind je ze?

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder