Een wandelvakantie in Noord-Spanje: verken het Groene Spanje

Maak een wandelvakantie in Noord-Spanje! Door de regio's Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. En geniet van een oneindige kustlijn met vervaarlijke kliffen en lieflijke inhammen, vruchtbare groene bergen en dalen en authentieke dorpjes en steden. Er is zo veel te zien, dat je zult zien dat één wandelvakantie in het Groene Spanje niet genoeg is…

Noord Spanje is één groot wandelgebied! Je kunt er wandelen langs ruige kusten met rustige inhammen, door glooiende groene berglandschappen, hoge bergmassieven en prachtige rivierengebieden.

Het is onmogelijk om alle natuurparken en wandelroutes in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland hier te noemen. Maar ik zal je hier wel kort aan wat mogelijkheden laten proeven.

Tips voor wandelroutes in Noord-Spanje:

1. Op de aparte pagina over een kindervakantie in Asturië noem ik een paar leuke wandel- en fietsroutes voor kinderen in Asturië.

2. Op Wikiloc vind je oneindig veel wandelroutes in GaliciëAsturiëCantabrië en Baskenland (Euskadi). 

3. Op de website van reisspecialist De Zwerver vind je een groot aanbod aan wandelgidsen en -kaarten met wandelroutes in Spanje, evenals op Bol.com.

Wandelen langs de ruige Costa Verde

Kust tussen Cudillero en Cadavedo in Asturië (Costa Verde, Noord Spanje)

Je kunt eindeloos wandelen langs de uitgestrekte kust van Noord Spanje! Een veelal ruwe kust, met hoge golven die krachtig tegen steile klippen slaan. En die door de eeuwen heen hebben gezorgd voor prachtig gevormde rotspartijen en zelfs ondergrondse grotten, waar water bij vloed hoog door opspuit. 

Een absolute must voor een wandelvakantie in Noord Spanje vind ik bijvoorbeeld een bezoek aan de prachtig gevormde rotspartijen op de Playa de las Catedrales in Galicië. En aan de Bufones de Pria in Asturië, waar zeewater omhoog spuit door de gaten in de rotsen en water en wind kunnen zorgen voor angstaanjagend.

Tip: Bezoek de Playa de las Catedrales terwijl het eb is, omdat de rotsen bij vloed onder water staan. En probeer het strand in juli en augustus te vermijden. Er zijn dan zoveel toeristen, dat je kaartjes moet kopen...

Maar langs de kust van Noord Spanje liggen ook genoeg beschermde baaien met rustig water en heerlijke zandstranden, die een aangename afwisseling vormen op de ruige kust.  Bijvoorbeeld het La Concha strand in San Sebastian (Baskenland).

Én tijdens het wandelen langs de Costa Verde kom je prachtige authentieke vissersdorpjes als Getaria (Baskenland), Comillas (Cantabrië), Ribadesella (Asturië) en Combarro (Galicië) tegen.

Tip: Maak een wandeling naar de hermitage San Juan de Gaztelugatxe op het schiereiland Gaztelugatxe in Baskenland!

Terug naar boven>>

Wandelen door glooiend groen achterland

Achter deze ruige Costa Verde bevindt zich een vruchtbaar groen glooiend natuurlandschap. Dat op zijn minst net zo prachtig is voor een wandelvakantie in Noord Spanje. Hier proef je het échte traditionele plattelandsleven! 

In dit vredig en vruchtbaar landschap liggen her en der verspreid traditionele huizen en kom je af en toe eeuwenoude dorpjes tegen. Prachtig!

Mooie natuurgebieden in Noord Spanje zijn bijvoorbeeld Cabárceno (Cantabrië), Somiedo (Asturië) en Ribeira Sacra (Galicië). Plus deltagebieden als Urdaibai (Baskenland) en Rías Baixas (Galicië).

Wandelvakantie Asturië en Galicië (15 dagen)

Een prachtige groepswandelvakantie door het Groene Spanje vind ik de 15-daagse groepsreis España Verde van SNP Natuurreizen.

Deze wandelvakantie in Noord-Spanje met Nederlandstalige gids neemt je onder andere mee naar de indrukwekkende Picos de Europa bergen in Asturië, de ruige kusten en bedevaartsoord Santiago de Compostela in Galicië.

Wandelvakantie door binnenland Galicië (8 dagen)

Wil je een keer opgeslokt worden in de wereld van de pelgrim? Dan vind ik de caminoreis Camino Sarria naar Santiago van WAW.travel een absolute topper!

Deze 8-daagse wandelvakantie door het binnenland van Galicië begint in Sarria, op 115km ten oosten van Santiago de Compostela, en bestaat uit het laatste stuk van de Camino Francés, de populairste pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Bij de individuele wandelreis worden vervoer, verblijf plus pelgrimspaspoort voor je geregeld en krijg je uitgebreid Nederlands advies van camino-experts. Bij de groepswandelreis wordt je begeleid door de Nederlandse camino-expert Annemiek.

Wandelreis over Camino Portugués (8/16 dagen)

Een andere absolute aanrader voor een wandelvakantie in Noord-Spanje vind ik de individuele wandelreizen van WAW.travel over de Camino Portugues, langs de kust plus door het binnenland van Portugal én Spanje.

Wil je 2 weken wandelen, dan begint je wandelvakantie in de Portugese plaats Porto en loop je de laatste 227 kilometer van de Camino Portugués, door heuvelige bosgebieden, langs rivieren plus langs de kust.

Wil je 1 week wandelen, dan begint je caminoreis in Tui (bij de grens met Portugal) en loop je de laatste 117 kilometer naar Spanje's bekende pelgrimsoord.

Tip:Vanuit Nederland en België gaan er directe vluchten naar Porto.

Wandelvakantie Baskenland (8 dagen)

Wil je proeven aan de kust plus het glooiende binnenland van Baskenland én aan culinaire top-stad San Sebastián? Dan zal je de individuele wandelvakantie Van Guipuzcoa naar Viscaya van SNP Natuurreizen zeker leuk vinden!

Deze 8-daagse wandelreis in Noord-Spanje neemt je mee naar alle drie de bestemmingen. De reis kan bovendien verlengd worden met een bezoek aan Bilbao (aanrader!).

Ga je liever in groepsverband op vakantie? Kijk dan eens naar de 8-daagse groepswandelvakantie door Baskenland van SNP Natuurreizen.

Terug naar boven>>

Wandelen door de Picos de Europa

Berggehucht Bulnes in de Picos de Europa (Noord Spanje)

Daarnaast kun je tijdens je wandelvakantie in Noord Spanje ook wandelen in nationaal park Picos de Europa. Dit indrukwekkende berggebied met hoge bergtoppen en diepe dalen ligt verspreid over de regio’s Asturië, Cantabrië en Castillië en León. Op maar 20 kilometer van de Costa Verde. Het maakt deel uit van het Cantabrisch Gebergte, dat in het verlengde ligt van de Spaanse Pyreneeën. En is een paradijs voor wandelaars en bergbeklimmers.

Maak bijvoorbeeld een wandeling naar de grotten van Covadonga en rond het meer van Covadonga. Verken de omgeving van het lange tijd geïsoleerde berggehucht Bulnes. En hou je van grotten, bezoek dan ook de Torca del Cerro del Cuevon, die met een diepte van -1589m een van de diepste grotten in Spanje is.

Tip: Mooie uitvalsbasissen voor een wandelvakantie in de Picos de Europa zijn het plaatsje Potes, de sfeervolle berghotels Posada las Espedillas (Lon) en Posada San Pelayo (San Pelayo) of het Parador hotel en hotel Rebeco vlakbij de kabelbaan van Fuente Dé.

Wandelvakanties Picos de Europa

Zoek je een individuele wandelvakantie in de Picos de Europa? Dan vind ik de pittige 12-daagse wandelreis Dwars door het Nationaal park van SNP Natuurreizen een topper. Deze wandelvakantie neemt je mee over over de bergtoppen en door de dalen van dit indrukwekkende hooggebergte met kalkmassieven, diepe kloven en geïsoleerde bergdorpjes.

Maar ook de wat minder zware 8-daagse wandelreis Picos de Europa Noord van SNP vind ik een absolute aanrader! Tijdens deze individuele bergwandelreis maak je vanuit twee comfortabele familiehotels wandelingen door de gevarieerde berglandschappen aan de noordelijke, Asturiaanse kant van de Picos de Europa.

Tip: Wil je met kinderen vanaf 8 jaar naar de Picos de Europa? Dan is de 8-daagse groepswandelvakantie voor gezinnen allicht iets voor jullie. Je ontdekt dan sprookjesbossen en diepe kloven, ontmoet herders met schaapskuddes en sluit de vakantie af op een camping aan zee.

Wandelvakantie Asturië en Galicië (15 dagen)

Een andere prachtige groepswandelvakantie door het Groene Spanje vind ik de 15-daagse groepsreis España Verde van SNP Natuurreizen.

Deze wandelvakantie in Noord-Spanje met Nederlandstalige gids neemt je onder andere mee naar de indrukwekkende Picos de Europa bergen in Asturië, de ruige kusten van de Costa Verde én naar bedevaartsoord Santiago de Compostela in Galicië.

Terug naar boven>>

Wandelen over een pelgrimsroute

Wandelen langs horreos in Galicië (Noord Spanje)

In het noordoosten van Spanje bevindt zich Spanje's bekendste bedevaartsoord Santiago de Compostela. Vanuit heel Spanje voeren er pelgrimsroutes naar deze plaats in Galicië.

Vroeger werden deze routes gebruikt door pelgrims, maar tegenwoordig zijn het ook fiets- en vooral wandelroutes geworden voor mensen die het pelgrimsgevoel willen ervaren of weer tot zichzelf willen komen én voor mensen die willen genieten van natuur en cultuur. 

Begrijpelijk, want deze pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela voeren door prachtige natuurlandschappen en idyllische historische stadjes plus langs mooie oude kloosters en kapelletjes.

Wandelvakantie Camino Francés (8 dagen)

Wil je een keer de essentie van de Camino de Santiago ervaren en opgeslokt worden in de wereld van de pelgrim? Dan vind ik de caminoreis Camino Sarria naar Santiago van WAW.travel een absolute topper!

Deze 8-daagse individuele wandelvakantie in Noord-Spanje begint in Sarria, op 115km ten oosten van Santiago de Compostela, en bestaat uit het laatste stuk van de Camino Francés, de populairste pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Bij deze reis worden vervoer, verblijf plus pelgrimspaspoort voor je geregeld en krijg je uitgebreid Nederlands advies van camino-experts.

Wandelvakantie Camino Portugués (8 dagen)

Maar ook de Camino Portugues Tui Santiago van WAW.travel, waarbij je 117 kilometer wandelt vanaf de stad Tui bij de grens met Portugal naar Santiago de Compostela, vind ik een absolute aanrader voor een wandelvakantie in Noord-Spanje.

Tijdens deze 8-daagse individuele wandelvakantie door Galicië over het laatste stuk van de Camino Portugués wandel je door heuvelige bosgebieden, langs rivieren én langs de kust; en kom je langs prachtige dorpjes en steden.

Een voordeel van deze wandelreis vind ik dat je direct kunt vliegen op Porto (Portugal), op ruim 1 uur rijden van Tui. 

Ook bij deze reis worden vervoer, verblijf plus pelgrimspaspoort voor je geregeld en krijg je uitgebreid Nederlands advies van camino-experts.

Terug naar boven>>

Aanbieders wandelreizen Noord-Spanje

Er zijn verschillende Nederlandse reisorganisaties die wandelvakanties in Noord Spanje aanbieden: 

 • SNP Natuurreizen - biedt divers groeps- én individuele wandelvakanties in Noord Spanje aan (o.a. groepsreis speciaal voor gezinnen in de Picos de Europa);
 • WAW.travel – biedt tientallen individuele pelgrimsreizen naar Santiago de Compostela in Noord-Spanje aan (plus prachtige wandelvakanties op Menorca en Mallorca).
 • Eigen-Wijze Reizen – biedt 2 individuele wandelvakanties in Noord Spanje aan; over twee verschillende Caminos de Santiago (de Camino Francés en Camino Portugués)
 • Sawadee – biedt een Engelstalige groepswandelvakantie door de Picos de Europa aan.

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties in Noord-Spanje

Zien en doen in Noord-Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Las Médulas (Midden-Spanje): best bewaard mijnbouwgebied Romeinse Rijk

  Oct 04, 22 07:59 AM

  Las Médulas: natuurgebied in Midden-Spanje met vreemd gevormde koperkleurige rotsformaties dat best bewaard mijnbouwgebied uit Romeinse Rijk is. Lees meer>>

  Lees meer

 2. Ponferrada (Midden-Spanje) en het imposante Tempelierskasteel

  Oct 03, 22 03:46 AM

  Ponferrada – gezellig stadje in provincie León (Midden-Spanje) met imposant Tempelierskasteel. Bezienswaardigheden | parkeren | feesten |hotels & appartementen

  Lees meer

 3. Met de auto van Astorga naar Ponferrada over de Camino Francés

  Sep 29, 22 07:45 AM

  Een roadtrip van Astorga naar Ponferrada in de provincie León (Midden-Spanje) over een deel van de Camino Francés. Bezienswaardigheden | hotels | vakantiehuizen

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder