Een wandelvakantie in Noord-Spanje: verken het Groene Spanje

Maak een wandelvakantie in Noord-Spanje! Door de regio's Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. En geniet van een oneindige kustlijn met vervaarlijke kliffen en lieflijke inhammen, vruchtbare groene bergen en dalen en authentieke dorpjes en steden. Er is zo veel te zien, dat je zult zien dat één wandelvakantie in het Groene Spanje niet genoeg is…

We mogen weer op vakantie naar de Balearen en de Canarische eilanden zonder bij terugkeer getest te worden of in quarantaine te gaanLees meer over testen, noodzakelijke formulieren, coronapaspoort ed.>>

Noord Spanje is één groot wandelgebied! Je kunt er wandelen langs ruige kusten met rustige inhammen, door glooiende groene berglandschappen, hoge bergmassieven en prachtige rivierengebieden.

Het is onmogelijk om alle natuurparken en wandelroutes in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland hier te noemen. Maar ik zal je hier wel kort aan wat mogelijkheden laten proeven.

Tips voor wandelroutes in Noord-Spanje:

Op de aparte pagina over een kindervakantie in Asturië noem ik een paar leuke wandel- en fietsroutes voor kinderen in Asturië.

Op Wikiloc vind je oneindig veel wandelroutes in GaliciëAsturiëCantabrië en Baskenland (Euskadi). 

Op de website van reisspecialist De Zwerver vind je een groot aanbod aan wandelgidsen en -kaarten met wandelroutes in Spanje, evenals op Bol.com.

Wandelen langs de ruige Costa Verde

Kust tussen Cudillero en Cadavedo in Asturië (Costa Verde, Noord Spanje)

Je kunt eindeloos wandelen langs de uitgestrekte kust van Noord Spanje! Een veelal ruwe kust, met hoge golven die krachtig tegen steile klippen slaan. En die door de eeuwen heen hebben gezorgd voor prachtig gevormde rotspartijen en zelfs ondergrondse grotten, waar water bij vloed hoog door opspuit. 

Een absolute must voor een wandelvakantie in Noord Spanje vind ik bijvoorbeeld een bezoek aan de prachtig gevormde rotspartijen op de Playa de las Catedrales in Galicië. En aan de Bufones de Pria in Asturië, waar zeewater omhoog spuit door de gaten in de rotsen en water en wind kunnen zorgen voor angstaanjagend.

Tip: Bezoek de Playa de las Catedrales terwijl het eb is, omdat de rotsen bij vloed onder water staan. En probeer het strand in juli en augustus te vermijden. Er zijn dan zoveel toeristen, dat je kaartjes moet kopen...

Maar langs de kust van Noord Spanje liggen ook genoeg beschermde baaien met rustig water en heerlijke zandstranden, die een aangename afwisseling vormen op de ruige kust.  Bijvoorbeeld het La Concha strand in San Sebastian (Baskenland).

Én tijdens het wandelen langs de Costa Verde kom je prachtige authentieke vissersdorpjes als Getaria (Baskenland), Comillas (Cantabrië), Ribadesella (Asturië) en Combarro (Galicië) tegen.

Tip: Maak een wandeling naar de hermitage San Juan de Gaztelugatxe op het schiereiland Gaztelugatxe in Baskenland!

Wandelen door glooiend groen achterland

Achter deze ruige Costa Verde bevindt zich een vruchtbaar groen glooiend natuurlandschap. Dat op zijn minst net zo prachtig is voor een wandelvakantie in Noord Spanje. Hier proef je het échte traditionele plattelandsleven! 

In dit vredig en vruchtbaar landschap liggen her en der verspreid traditionele huizen en kom je af en toe eeuwenoude dorpjes tegen. Prachtig!

Mooie natuurgebieden in Noord Spanje zijn bijvoorbeeld Cabárceno (Cantabrië), Somiedo (Asturië) en Ribeira Sacra (Galicië). En deltagebieden als Urdaibai (Baskenland) en Rías Baixas (Galicië).

Wandelvakantie Asturië en Galicië (15 dagen)

Een prachtige groepswandelvakantie door het Groene Spanje vind ik de 15-daagse groepsreis España Verde van SNP Natuurreizen.

Deze wandelvakantie in Noord-Spanje met Nederlandstalige gids neemt je onder andere mee naar de indrukwekkende Picos de Europa bergen in Asturië, de ruige kusten en bedevaartsoord Santiago de Compostela in Galicië.

Wandelvakantie Baskenland (8 dagen)

Wil je proeven aan de kust plus het glooiende binnenland van Baskenland én aan culinaire top-stad San Sebastián? Dan zal je de individuele wandelvakantie Van Guipuzcoa naar Viscaya van SNP Natuurreizen zeker leuk vinden!

Deze 8-daagse wandelreis in Noord-Spanje neemt je mee naar alle drie de bestemmingen. De reis kan bovendien verlengd worden met een bezoek aan Bilbao (aanrader!).

NB. SNP Natuurreizen organiseert ook een groepswandelvakantie door Baskenland.

Wandelreis Picos de Europa, Bilbao & kust (10dgn)

Een ideale wandelvakantie in Noord-Spanje voor als je cultuur, natuur, bergen én kust wilt combineren vind ik ook de individuele wandelvakantie Unieke wandelvakantie in Picos de Europa van Spain is More.

Tijdens deze wandelreis combineer je een bezoek aan de moderne stad Bilbao met vier dagen wandelen door de indrukwekkende Picos de Euorpa plus een ontdekkingstocht van twee dagen langs de kust van het Groene Spanje.

Wandelen door de Picos de Europa

Berggehucht Bulnes in de Picos de Europa (Noord Spanje)

Daarnaast kun je tijdens je wandelvakantie in Noord Spanje ook wandelen in nationaal park Picos de Europa. Dit indrukwekkende berggebied met hoge bergtoppen en diepe dalen ligt verspreid over de regio’s Asturië, Cantabrië en Castillië en León. Op maar 20 kilometer van de Costa Verde. Het maakt deel uit van het Cantabrisch Gebergte, dat in het verlengde ligt van de Spaanse Pyreneeën. En is een paradijs voor wandelaars en bergbeklimmers.

Maak bijvoorbeeld een wandeling naar de grotten van Covadonga en rond het meer van Covadonga. Verken de omgeving van het lange tijd geïsoleerde berggehucht Bulnes. En hou je van grotten, bezoek dan ook de Torca del Cerro del Cuevon, die met een diepte van -1589m een van de diepste grotten in Spanje is.

Tip: Mooie uitvalsbasissen voor een wandelvakantie in de Picos de Europa zijn het plaatsje Potes, de sfeervolle berghotels Posada las Espedillas (Lon) en Posada San Pelayo (San Pelayo) of het Parador hotel en hotel Rebeco vlakbij de kabelbaan van Fuente Dé.

Wandelvakantie Picos de Europa

Zoek je een individuele wandelvakantie in de Picos de Europa? Dan vind ik de 12-daagse wandelreis Dwars door het Nationaal park van SNP Natuurreizen een topper.

Deze wandelvakantie in Noord-Spanje neemt je mee over over bergtoppen en door dalen van dit indrukwekkende hooggebergte met kalkmassieven en diepe kloven. Waarin geïsoleerde bergdorpjes verscholen liggen.

Wil je met kinderen vanaf 8 jaar naar de Picos de Europa? Dan is de 8-daagse groepswandelvakantie voor gezinnen allicht iets voor jullie. Je ontdekt dan sprookjesbossen en diepe kloven, ontmoet herders met schaapskuddes en sluit de vakantie af op een camping aan zee.

Wandelvakantie Asturië en Galicië (15 dagen)

Een andere prachtige groepswandelvakantie door het Groene Spanje vind ik de 15-daagse groepsreis España Verde van SNP Natuurreizen.

Deze wandelvakantie in Noord-Spanje met Nederlandstalige gids neemt je onder andere mee naar de indrukwekkende Picos de Europa bergen in Asturië, de ruige kusten van de Costa Verde én naar bedevaartsoord Santiago de Compostela in Galicië.

Wandelreis Picos de Europa, Bilbao & kust (10dgn)

Een ideale wandelvakantie in Noord-Spanje voor als je cultuur, natuur, bergen én kust wilt combineren vind ik ook de individuele wandelvakantie Unieke wandelvakantie in Picos de Europa van Spain is More.

Tijdens deze wandelreis combineer je een bezoek aan de moderne stad Bilbao met vier dagen wandelen door de indrukwekkende Picos de Euorpa plus een ontdekkingstocht van twee dagen langs de kust van het Groene Spanje.

Wandelen over een pelgrimsroute

Wandelen langs horreos in Galicië (Noord Spanje)

In het noordoosten van Spanje bevindt zich Spanje's bekendste bedevaartsoord Santiago de Compostela. Vanuit heel Spanje voeren er pelgrimsroutes naar deze plaats in Galicië.

Vroeger werden deze routes gebruikt door pelgrims, maar tegenwoordig zijn het ook fiets- en vooral wandelroutes geworden voor mensen die het pelgrimsgevoel willen ervaren of weer tot zichzelf willen komen én voor mensen die willen genieten van natuur en cultuur. 

Begrijpelijk, want deze pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela voeren door prachtige natuurlandschappen en idyllische historische stadjes plus langs mooie oude kloosters en kapelletjes.

Wandelvakantie Camino Francés (8 dagen)

Wil je een keer de essentie van de Camino de Santiago ervaren en opgeslokt worden in de wereld van de pelgrim? Dan vind ik de caminoreis Camino de Santiago Light van Spain is More een absolute topper!

Deze 8-daagse individuele wandelvakantie in Noord-Spanje begint in Sarria, op 115km ten oosten van Santiago de Compostela. En bestaat uit het laatste stuk van de Camino Francés, de populairste pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Wandelvakantie Camino Portugués (8 dagen)

Maar ook de Camino Portugues Light, waarbij je 117 kilometer wandelt vanaf de stad Tui bij de grens met Portugal naar Santiago de Compostela, vind ik een absolute aanrader voor een wandelvakantie in Noord-Spanje.

Deze 8-daagse pelgrimstocht is het laatste stuk van de Camino Portugués.

Tijdens deze individuele wandelvakantie door Galicië wandel je door heuvelige bosgebieden, langs rivieren én langs de kust; en kom je langs prachtige dorpjes en steden.

Gezinswandelvakantie Camino del Norte (10 dagen)

Speciaal voor families heeft Spain is More een kindercaminoreis ontwikkeld met kortere wandeltochten die afgewisseld worden met spannende activiteiten en kindvriendelijke stranden.

Deze 91 kilometer lange Camino met kinderen, die deel uitmaakt van de Camino del Norte, loopt van Laredo tot Llanes, langs de Costa Verde.

Een super gave actieve vakantie in Noord-Spanje voor gezinnen met kleinere kinderen én tieners!  

Aanbieders wandelreizen Noord-Spanje

Er zijn verschillende Nederlandse reisorganisaties die wandelvakanties in Noord Spanje aanbieden: 

 • SNP Natuurreizen - biedt 9 groeps- en individuele wandelvakanties in Noord Spanje aan (o.a. in de Picos de Europa; 1 groepsreis speciaal voor gezinnen is);
 • Spain is More – biedt tientallen individuele pelgrimsreizen naar Santiago de Compostela in Noord Spanje aan. Plus een prachtige wandelvakantie door de Picos de Europa.
 • Eigen-Wijze Reizen – biedt 2 individuele wandelvakanties in Noord Spanje aan; over twee verschillende Caminos de Santiago (de Camino Francés en Camino Portugués)
 • Sawadee – biedt een Engelstalige groepswandelvakantie door de Picos de Europa aan.

Sfeervolle accommodaties in Noord-Spanje

Zien en doen in Noord-Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Vakantiehuizen en appartementen in Spanje van Interhome

  Jun 22, 21 07:43 AM

  Wist je dat je op de Nederlandstalige website van Interhome meer dan 3.000 verschillende appartementen en vakantiehuizen in Spanje kunt huren? Lees waar en hoe.

  Lees meer

 2. San Cristóbal de La Laguna op Tenerife: Spanje's eerste koloniale stad

  Jun 17, 21 07:28 AM

  Een vakantie San Cristóbal de la Laguna op Canarisch eiland Tenerife brengt je naar de 1ste niet-ommuurde koloniale stad die model werd voor koloniale steden.

  Lees meer

 3. Een stedentrip Alcalá de Henares (Madrid) – geboorteplaats Cervantes

  Jun 10, 21 08:57 AM

  Een stedentrip naar Alcalá de Henares op 30 minuten rijden van Madrid brengt je naar de geboortestad van Cervantes en de eerste universiteitsstad in Europa.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder