Een bezoek aan Gaztelugatxe: het bekendste eiland van Baskenland

Ken jij het eiland Gaztelugatxe in Baskenland (Noord-Spanje)? Misschien zegt de naam je niets, maar als je de serie Game of Thrones hebt gekeken, dan heb je dit kleine eiland wel al eens gezien.

Delen van deze bekende HBO serie zijn hier namelijk opgenomen. Want de lange stenen brug die het eiland met het vasteland verbindt gevolgd door een smal pad met maar liefst 241 traptreden naar de op de bergtop van het eiland gelegen hermitage San Juan de Gaztelugatxe geven het eiland een unieke Middeleeuwse uitstraling.

Een lange stenen brug verbindt Gaztelugatxe met het vaste land

Sindsdien is dit eiland aan de Costa Vasca, dat ligt op 45 minuten rijden van Bilbao en bijna twee uur rijden van San Sebastián, zó in populariteit gestegen, dat je tegenwoordig een kaartje nodig hebt om het eiland en zijn hermitage te bezoeken.

Deze maatregel is ingevoegd om het aantal bezoekers te beperken en op deze manier het eiland te beschermen en de overlast voor de omgeving te beperken.

Op deze pagina vertel ik kort meer over de hermitage San Juan de Gaztelugatxe voor de kust van Baskenland.

Daarnaast geef ik praktische informatie over hoe je aan kaartjes komt voor een bezoek aan het schiereiland en zijn hermitage en waar je kunt parkeren. Én geef ik tips over sfeervolle:

San Juan de Gaztelugatxe: hermitage op bergtop Gaztelugatxe

Het smalle pad richting San Juan de Gaztelugatxe en het flysch gesteente van het eiland

De hermitage San Juan de Gaztelugatxe (in het Spaans: Ermita de San Juan de Gaztelugatxe en in het Baskisch: Gaztelugatxeko Doniene) is prachtig gelegen op de bergtop van het kleine eiland Gaztelugatxe.

En voor een ruige, rotsachtige kust, waar door de kracht van de wind en de zee in de loop der miljoenen jaren bovendien tunnels, bogen en grotten zijn ontstaan. 

Je kunt de kapel alleen te voet bereiken na een lange klim, via een Middeleeuwse stenen brug die het eiland met het vasteland verbindt. En vervolgens een 241 traptreden tellend smal kronkelend pad.

Door de jaren heen is de hermitage verschillende keren opnieuw gebouwd, nadat ze door aanvallen beschadigd was. De laatste keer was in 1978, toen de kapel door een brand zwaar beschadigd werd.

*Legende over San Juan de Gaztelugatxe*

Volgens een legende brengt het geluk en jaag je boze geesten weg als je na de klim naar de top in de kapel van San Juan de Gaztelugatxe drie keer de bel luidt en een wens doet.

Terug naar boven>>

Gratis kaartjes voor een bezoek aan Gaztelugatxe

Om het eiland te beschermen, een bezoek aan het eiland veilig te houden en overlast voor de lokale bevolking te beperken, is er een maximum bezoekersaantal ingesteld dat het eiland dagelijks mag bezoeken.

Daarom dien je van tevoren een concrete dag en tijdstip voor je bezoek aan San Juan de Gaztelugatxe vast te leggen.

Zeker in de drukke zomermaanden raad ik je aan om een paar weken voordat je op vakantie naar Noord-Spanje gaat al je gratis toegangskaartjes te reserveren.

Dit kan makkelijk en snel via de volgende Engelstalige website:

Terug naar boven>>

Parkeren bij Gaztelugatxe

Er zijn verschillende openbare parkeerplaatsen in de buurt van Gaztelugatxe.

De eerste parkeerplaats ligt tegenover de Ermita de San Pelao en de begraafplaats van San Pelayo en naast Bar 01 de eerste parkeerplaats.

De tweede parkeerplaats bevindt zich een stukje verderop, in de tweede bocht naar rechts die de weg maakt.

En als je in deze bocht naar links rijdt, vind je in de volgende bocht naar rechts de derde parkeerplaats, tegenover het Gaztelu Begi hotel.

Zouden tenslotte alle drie deze parkeerplekken vol zijn, dan kun je kijken of er op de parkeerplaats bij het Eneperi restaurant en de ernaast gelegen biertuin Galera nog plek is. Deze twee eet- en drinkplekken dichtbij Gaztelugatxe bereik je door, nadat je bij de tweede parkeerplaats links af bent geslagen, links aan te houden in plaats van rechtdoor te gaan.

Tip! Wil je een bezoek aan dit kleine schiereiland aan de Costa Vasca combineren met een mooie kustwandeling? Parkeer dan bij het Arimune Hondartza strand in Bakio, op 3,5 kilometer van Gaztelugatxe. En let dan ook op het fascinerende flysch gesteente bij Gaztelugatxe...

Terug naar boven>>

Eten en drinken bij Gaztelugatxe

Wil je voor of na je bezoek aan het eiland Geztelugatxe een hapje eten of wat drinken? Dan kan dat in een van de drie eet- en drinkplekken bij de parkeerplaatsen: Restaurant Eneperi, biertuin Galera of Bar01.

Bezienswaardigheden in de buurt van Gaztelugatxe

  • De ruige kust met zijn kliffen, baaien, natuurlijke stranden, tunnels en grotten;
  • Biosfeerreservaat Urdaibai;
  • Vissers- en surfplaats Mundaka aan de uitmonding van de Mundaca rivier (in Biosfeerreservaat Urdaibai);
  • Vissersdorpen Bermeo en Bakio (Bermeo heeft een leuk haventje en Bakio een mooi zandstrand);
  • Het indrukwekkende Middeleeuwse Butrón kasteel in de gemeente Gatika.

Tip! Met de auto, op de fiets of te voet van Bakio naar Bermeo naar Mundaka.

Kleine hotels en B&B's in de buurt van Gaztelugatxe

Boutique B&B Casa Rural Errota-Barri (Bakio)

Boutique B&B Casa Rural Errota-Barri in Baskenland

Een idyllisch klein hotel op een half uur rijden van Gaztelugatxe en 15 minuten rijden van het strand van Bakio vind ik Casa Rural Errota-Barri.

Deze boutique B&B is heerlijk rustig gelegen in het glooiende groene binnenland van Baskenland, tussen het pittoreske dorp Mungia en vissersdorp Bakio.

Geniet er van een moderne, landelijke, minimalistische inrichting, ruime comfortabele kamers en ieder ochtend een heerlijk vers ontbijt...

Bovendien is het vanuit deze luxe bed and breakfast in Noord-Spanje maar 20 minuten rijden naar Bilbao. En kun je eindeloos wandelen en fietsen in de omgeving.

Agriturismo Basarte Cottage (Bakio)

Door wijngaarden omgeven agriturismo Basarte Cottage in Baskenland

Een ander charmant klein hotel in de omgeving van het bekendste eiland van Baskenland, dat ligt op 15 minuten rijden van Gaztelugatxe en 5 minuten rijden van het strand van Bakio, vind ik Agroturismo Basarte Cottage.

De aan de buitenkant van het vissersdorp Bakio gelegen Bed and Breakfast bevindt zich in een achttiende eeuws landhuis, heeft een warme kleurrijke inrichting en wordt omgeven door wijngaarden en een glooiend groen landschap.

In de omgeving van deze agriturismo in Noord-Spanje kun je bovendien niet alleen wandelen en fietsen, maar ook snorkelen en surfen.

Agroturismo Zumintxaz (Bakio)

B&B Zumintxaz in de buurt van Gaztelugatxe

Hou je van een moderne inrichting? Kijk dan zeker ook eens naar Casa Rural Zumintxaz, dat ligt op 10 minuten rijden van het strand van Bakio, 25 minuten rijden van Gaztelugatxe en 30 minuten rijden van Bilbao.

Deze kindvriendelijke B&B is rustig gelegen boven op een bergtop en heeft een fantastisch uitzicht ook de omliggende bergen, het gezellige dorpje Bakio en de zee.

Bovendien heeft de bed and breakfast een grote tuin met speeltuin voor kleine kinderen, BBQ-faciliteiten en een gezellig terras.

Casa Rural Caserio Gondra (Bilbao)

Casa Rural Bilbao Caserio Gondra in Baskenland

En zoek je een gezellig klein hotel met zwembad in de buurt van schiereiland Gaztelugatxe? Dan kan ik Casa Rural Bilbao Caserio Gondra warm aanbevelen.

Het kleinschalige hotel bevindt zich in een traditionele "caserio" (=plattelandshuis) en ligt op maar 15 minuten rijden van Bilbao en 35 minuten rijden van Gaztelugatxe.

Bovendien heeft het een mooie tuin met allerlei leuke zitplekken en een heerlijk buitenzwembad. Én kun je er avondeten.

Verder hebben verschillende kamers een eigen balkon of terras. En is er één Van Gogh kamer met schilderijen van Van Gogh en een plafond dat lijkt op een schilderij van de beroemde Nederlandse schilder...

Appartementen in de buurt van Gaztelugatxe

Appartementen Bisalde (Bakio)

Appartementen Casa Rural Bisalde in Baskenland

Maar je kunt in de buurt van schiereiland Gaztelugatxe ook sfeervol overnachten in een casa rural met verschillende appartementen.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de appartementen van Apartamentos Bisalde buiten het gezellige vissersdorp Bakio, die liggen op 20 minuten rijden van Gaztelugatxe.

Je kunt in deze gezellige traditionele "caserio" (=plattelandshuis) verblijven in een comfortabel 2-persoons appartement of 4-persoons appartement. En deelt samen met de andere gasten van deze casa rural een weelderige tuin met meerdere terrasjes.

Bovendien ben je van hieruit zo op het heerlijke zandstrand van Bakio en ligt het centrum van Bakio op korte loopafstand.

En tenslotte kun je in de omgeving van deze vakantiehuizen in Noord-Spanje naast wandelen en fietsen ook paardrijden, duiken, surfen, vissen en kanovaren.

Appartementen Ureta (Bakio)

Appartementen Ureta bij Gaztelugatxe aan de Costa Vasca

Andere heerlijke appartementen die zich bevinden in een omgebouwd traditioneel landhuis vind ik de moderne 2-tot 3-persoons appartementen van Apartamentos Turísticos Ureta Landa.

Ook deze natuurhuizen bevinden zich net buiten het vissersdorp Bakio met zijn mooie zandstrand.

Van hieruit is het een kwartier rijden naar het eiland Gaztelugatxe, ruim een half uur rijden naar Biilbao en 1,5 uur rijden naar San Sebastian.

Een goede uitvalsbasis dus voor een vakantie in Baskenland. En hou je van actieve vakanties? Dan kun je in de omgeving ook wandelen, fietsen, paardrijdensurfen, duiken, kanovaren en vissen.

Appartementen Basoan (Mungia)

Moderne appartementen van Basoan bij Mungia (Baskenland, Noord-Spanje)

Hou je van modern en natuurlijk? Dan kan ik de 2- tot 3-persoons en 6-persoons appartementen van Basoan bij het gezellige plaatsje Mungia warm aanbevelen.

Deze moderne appartementen in de natuur hebben een comfortabele inrichting met veel natuurlijke elementen. En een aantal appartementen hebben een eigen balkom of terras.

Zij bevinden zich in een kleinschalig houten appartementencomplex dat hooggelegen is in een prachtige glooiende groen berglandschap, op maar 11 kilometer van Bilbao, 6 kilometer van het vliegveld van Bilbao en 23 kilometer van het magische eiland Gaztelugatxe.

Bovendien delen de appartementen een buitenzwembad en kun je er genieten van een heerlijk ontbijt.

Misschien ook interessant

Terug naar boven>>