Op vakantie naar Bilbao: verrassende moderne stad in Baskenland

Laat je tijdens een vakantie in Bilbao verrassen door de totale make-over van deze stad in Baskenland! Was het in de jaren 1970 nog een vervuilende industriestad, tegenwoordig is het een moderne stad met moderne architectuur, design hotels, haute cuisine restaurants én het Güggenheim museum, waarin tradities tegelijkertijd op prachtige wijze zijn behouden.

Het maritiem museum in Bilbao (Baskenland)

Eén bezoek aan deze verbluffende stad in Noord-Spanje was voor mij genoeg om de stad op mijn lijst met favoriete steden in Spanje te zetten.

Tegenwoordig gaan er directe vluchten vanuit Amsterdam naar Bilbao.

Dus wil je een stedentrip naar Bilbao maken, dan hoef je niet meer over te stappen en ben je vanuit het vliegveld nu zo in de stad.

Ik hoop dat je met mijn ideeën over wat je kunt zien en doen in Bilbao net zo enthousiast wordt over een stedentrip Bilbao als ik!

Lees snel meer over de bezienswaardigheden in Bilbao en bekijk ook even mijn tips over:

Tip! Als je met je gezin op vakantie naar Bilbao gaat, lees dan ook mijn tips voor een kindervakantie Bilbao.

Het Güggenheim museum in Bilbao

Het Güggenheim museum in Bilbao (Baskenland)

Als je op vakantie naar Bilbao gaat, dan kun je niet om een bezoek aan het Güggenheim museum heen.

Ook al wil je geen tentoonstellingen in het bekende museum voor moderne kunst zien, ga dan toch even kijken naar dit ontzettend indrukwekkende gebouw van architect Frank Gehry.

Van buiten stelt het gebouw, in lijn met Bilbao’s vissers verleden en industriële verleden, namelijk een boot voor. Met schubben van titanium.

Want Bilbao heeft eeuwenlang geleefd van de zee. Waarbij visserij, scheepsbouw en internationale handel de voornaamste bron van inkomsten zijn geweest.

De Paseo de la Memoria

De Paseo de la Memoria in Bilbao (Baskenland)

Als je tijdens je vakantie in Bilbao het Güggenheim museum bezoekt, maak vanaf het wereldberoemde museum voor de moderne kunst in Bilbao dan ook een wandeling over de moderne Paseo de la Memoría (=Promenade van de herinnering). Langs de kade van de Nervión rivier. 

En stel je voor hoe deze kade tot een aantal decennia geleden vol stond met fabrieken. 

De promenade voert langs Bilbao’s conferentiecentrum Palacio Euskalduna (Baskisch paleis).

En eindigt bij het Maritiem museum, waar je onder meer een leuk filmpje kunt zien over Bilbao’s transformatie van industriestad naar moderne stad.

Andere moderne bouwwerken in Bilbao

De moderne brug van Calatrava in Bilbao (Baskenland)

Bewonder tijdens je stedentrip Bilbao ook de vele andere moderne gebouwen in deze indrukwekkende Noord Spaanse stad!

Breng bijvoorbeeld zeker even een bezoek aan het Alhóndiga gebouw (een voormalig wijnpakhuis dat omgebouwd is tot cultuur- en sportcentrum; een prachtige combinatie van moderne en industriële architectuur).

Of loop over de moderne voetgangersbrug Zubizuri die ontworpen is door de Spaanse architect Calatrava.

En let ook op de metro-ingangen in de moderne Baskische stad. Deze zijn namelijk ontworpen door architect Foster. Zij hebben daarom de bijnaam fosteritos.

Zelf had ik helaas geen tijd hiervoor, maar ook de metro perrons zijn ontworpen door Foster en zouden een bezoek waar zijn.

De oude binnenstad

Bezoek tijdens je vakantie Bilbao ook de oude binnenstad van Bilbao (Baskenland)

In sterk contrast met dit alles staat de oude binnenstad van Bilbao, die je ook zeker niet mag missen tijdens je Bilbao vakantie.

In het Casco Viejo (oude binnenstad) vind je gezellige smalle straten met vele van onder betegelde balkonnetjes en erkers. En gezellige pleinen als de Plaza Nueva, de Arriaga Plaza (met de Teatro Arriaga opera) en de Plaza de Funicular.

In deze leuke straatjes liggen talrijke tapas bars en restaurants.

En vanaf de de Plaza de Funicular kun je bovendien een kabelbaan nemen naar de kleine Artxanda berg naast Bilbao. Van waaruit je prachtige uitzichten over deze verbluffende stad in het Groene Spanje hebt.

Traditionele en haute cuisine restaurants

De voortreffelijke keuken in een haute cuisine restaurant in Bilbao (Baskenland)

Ik zei het al: de stad Bilbao kent een voortreffelijke keuken die je zeker moet proeven als je op vakantie in Bilbao bent!

Ongeacht je budget kun je er heerlijk eten. Je kunt er smullen van traditionele Baskische gerechten en pintxos. Maar ook van haute cuisine pintxos en maaltijden.

Maak een tapas route door de oude binnenstad van Bilbao of door de Ensancha wijk (het nieuwe stadscentrum). Of laat je verwennen in een van de vele uitmuntende haute cuisine restaurants in Bilbao.

Op een aparte pagina vertel ik mee over al deze bijzondere eetplekken in Bilbao:

De Semana Grande Bilbao

Baskische dansers tijdens de Semana Grande in Bilbao

Wil je Baskische folklore en tradities van dichtbij meemaken?

Kom dan in augustus op vakantie naar Bilbao.

En maak de Semana Grande Bilbao, -dé feestweek in Bilbao-, van dichtbij mee.

Je kunt dan genieten van Baskische dans en muziek en van mensen die gekleed zijn in traditionele Baskische klederdracht.

En bovendien kun je dan vele traditionele dranken en gerechten proeven.

Terug naar boven>>

Leuke activiteiten in/rond Bilbao

Pintxos eten in Bilbao

Proef Spanje met een local

Ga je op vakantie naar Noord-Spanje en ben je van plan om Bilbao te bezoeken? Dan kan ik je absoluut aanbevelen om samen met een local pintxos te gaan eten!

Een local neemt je mee naar de naar de favoriete pintxos bars van de lokale bevolking in Bilbao.

Bovendien kan een local je helpen met bestellen, uitgebreid vertellen over de tapas cultuur en uitleg geven over de vele pintxos die je in de bar ziet staan.

Via de Nederlandstalige website van Withlocals kun je kiezen uit verschillende locals die je mee kunnen nemen op pintxos tour in Bilbao.

Boottocht over de Nervión rivier

Uniek boetiekhotel in Bilbao (Baskenland)

Verder kan ik iedereen warm aanbevelen om een boottocht over de Nervión rivier te maken! Vanaf het water heb je niet alleen een prachtig uitzicht op het Güggenheim museum, maar kun je ook zien hoe deze oude industriestad zich ontpopt heeft tot moderne stad...

Je kunt kiezen uit een boottocht van 1 of 2 uur. Als je voor de langste boottocht kiest, vaar je door naar de Puente Bizkaia hangbrug, die ontworpen is door dezelfde persoon die de Eiffeltoren in Parijs ontworpen heeft..

Verken Bilbao op de fiets

Fietsen door Bilbao met Baja Bikes

Wist je dat Bilbao een heerlijke stad is om op de fiets te verkennen? 

Huur een fiets bij Baja Bikes en trek er zelf op uit.

Of ga mee met een  fietstour door Bilbao met een lokale gids, die je meeneemt naar de hoogtepunten van deze stad in Noord-Spanje. 

Wil je liever een Nederlandse gids? Boek dan een privé fietstour. 

Nederlandstalige rondleiding door Bilbao

Een rondleiding met Elke van Basque Taste door Bilbao (Baskenland)

Wil je details over Bilbao te weten komen? Dan beveel ik een wandeling of fietstour met de Belgische Elke Paneels van Basque Taste aan. 

Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis, architectuur of gastronomie van Bilbao, deze gepassioneerde Nederlandstalige gids weet het allemaal!

Elke kan je overigens ook meenemen op pintxos tour door Bilbao en/of San Sebastian, een kookworkshop met een haute cuisine kok voor je regelen, je rondleiden door het Güggenheim museum en meer...

Tandem paragliden aan het strand bij Bilbao

Paragliden voor de ruwe kust van Baskenland

Hou je van een adrenaline kik en lijkt het je wat om de fascinerende kust van deze regio in Noord-Spanje met zijn baaien en steile kliffen vanuit de lucht te bewonderen?

Ga dan tandem paragliden in de buurt van Bilbao of San Sebastian als je op vakantie in Baskenland bent!

Je hebt er geen ervaring voor nodig en de minimum leeftijd is 8 jaar, dus je kunt zelfs met kinderen gaan paragliden!

In de buurt van Bilbao kun je paragliden rond de kliffen van Sopelana (vanaf het Barinatxe strand).

En in de omgeving van San Sebastian kun je paragliden rond Zarautz (vanaf het strand van Orio of Zarautz, afhankelijk van de windrichting).

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen naar Bilbao

4-daagse stedentrip Bilbao

De ANWB organiseert een 4-daagse stedentrip naar Bilbao, waarbij je vanuit Amsterdam direct vliegt naar Bilbao en overnacht in de oude stadscentrum van de stad.

Tijdens je korte vakantie kun je genieten van het prachtige Güggenheim museum, de oude binnenstad, overheerlijke pintxos en meer.

8-daagse Fly-drive Bilbao en La Rioja

Je kunt via de ANWB ook de 8-daagse Fly-drive "Bilbao en La Rioja" boeken.

Tijdens deze individuele rondreis verken je vanuit je hotels in Bilbao en Laguardia per huurauto de noordkust van Spanje plus de bekende La Rioja wijnstreek in Spanje met plaatsen als Logroño, Laguardia en Haro.

Lees meer over Bilbao en omgeving

Terug naar boven>>