Een fietsvakantie in Spanje: uitdagend óf ontspannen

De mooiste fietsgebieden in Spanje

Wist je dat Spanje een fantastisch land voor een fietsvakantie is? Je kunt er het hele jaar door fietsen, door pittige berglandschappen, maar ook door vlakke gebieden. Waarbij je over geasfalteerde wegen of juist hobbelige natuurpaden kunt fietsen. Hierdoor is dit uitgestrekte land in Zuid-Europa een fietsparadijs voor zowel goed getrainde en zelfs professionele fietsers of mountainbikers als recreatieve fietsers en families met kinderen.

Eigenlijk kun je overal in Spanje én op de Spaanse eilanden prachtig fietsen door afwisselend natuurschoon en langs pittoreske dorpjes en charmante steden. Op deze pagina ontdek je wat ik de mooiste fietsgebieden in Spanje vind. En vertel ik meer over de beste reistijd om te fietsen in Spanje plus over welke verkeersborden voor fietsers je er tegen kunt komen.

Mooie fietsgebieden in Spanje

Fietsen in Catalonië

Ruta del Carrilet fietsroute van Olot naar de kust van Catalonië

Een fantastisch gebied om te fietsen in Spanje vind ik Catalonië!

Het landschap is er uitdagend en afwisselend. Met onder andere de ruige Costa Brava aan de kust, het bijzondere vulkaanlandschap La Garrotxa in het binnenland en natuurlijk hoge bergpieken, lieflijke dalen en idyllische bergdorpjes in de Spaanse Pyreneeën.

Wil je kunnen genieten van bergen én zee tijdens je fietsvakantie in Catalonië, dan is de stad Girona het hele jaar door een ideale uitvalsbasis.

Fietsen in Noord-Spanje

Fietsen over de Vía Verde Senda del Oso in Asturië (Noord Spanje)

Een prachtig gebied om in de zomer in te fietsen in Spanje vind ik de kust én het binnenland van de regio’s Galicië, Cantabrië, Asturië en Baskenland.

Langs de ruige kust vind je steile kloven en hoog opspuitend zeewater aan de ene kant. En beschutte baaien met heerlijke zandstranden aan de andere kant.

In het binnenland geniet je vervolgens van een glooiend berglandschap met groene valleien plus hoge ruige bergen in de Picos de Europa. En idyllische bergdorpjes en lieflijke stadjes die door de eeuwen heen hun rijkdom hebben vergaard van de vele pelgrims op weg naar Santiago de Compostela.

Fietsen in Midden-Spanje

fietsvakantie-la_rioja-burgos-middenspanje-snp-800x600.png

Er wordt vaak vergeten dat je ook prachtig kunt fietsen in het midden van Spanje. Ook hier zijn de mogelijkheden onbegrensd en gevarieerd.

Ga bijvoorbeeld fietsen in Extremadura met zijn uitgestrekte dehesa’s en prachtige nationaal park Monfragüe, verken het vrij vlakke Land van Don Quijote of maak een fietsreis langs de zogenaamde Zwarte dorpen van Guadalajara.

De mooiste periode om te fietsen in Midden-Spanje is het voorjaar, als alles in bloei staat. Maar ook in het najaar is het er heerlijk fietsen. En ten zuiden van Madrid kun je ook in de winter prachtig fietsen. In de maanden juli en augustus is het er bloedje warm, dus wil je er dan fietsen, ga dan vroeg op pad.

Fietsen in Andalusië

Fietsen in de Sierras de Almijara y Tejeda in Andalusië

Een ander fietsparadijs in Spanje vind ik Andalusië.

Je vindt er prachtige berglandschappen als de Sierra de Grazalema in de provincie Cádiz, de Sierra Subbéticas in de provincie Córdoba en de Alpujarras in de provincie Granada. Plus uitgestrekte olijfbomen landschappen. 

En overal in Andalusië vind je prachtige witte bergdorpjes als Vejer de la Frontera en Frigiliana, waarvan het ene dorpje nog mooier is dan het andere. 

Je kunt het hele jaar door heerlijk fietsen in Andalusië, al is het in juli en augustus wel erg warm. Ik hier geldt dus weer dat je dan vroeg eropuit moet.

Fietsen op Mallorca

Wil je in de winter, herfst of lente fietsen in Spanje, dan vind ik het Spaanse eiland Mallorca ook een prachtige bestemming voor een fietsvakantie.

Want je vindt er een afwisselend natuurlandschap met hoge én glooiende bergen, steile kliffen plus lieflijke baaien, waarin pittoreske dorpjes en stadjes gelegen zijn.

Bovendien schijnt de zon er bijna altijd, is er een uitgebreid en gevarieerd netwerk aan fietsroutes voor mountainbikers én wielrenners,  zijn er talrijke fietsvehuur- en vervoerbedrijven en kun je er overnachten in fietsvriendelijke hotels en vakantiehuizen.

Het maakt dus niet uit hoeveel fietservaring je hebt, want je kunt zowel ontspannen als pittige fietstochten maken op dit eiland van de Balearen.

Terug naar boven>>

Beste reistijd voor fietsvakantie Spanje

Fietsen door halfwoestijn Bardenas Reales in Navarra (Noordoost Spanje)

Spanje is groot en het landschap gevarieerd, wat betekent dat je er ook verschillende temperaturen hebt. Met erg hete zomers in Midden- en Zuid-Spanje. En natte winters in Noord-Spanje.

Wil je in de zomer een fietsvakantie naar Spanje maken, dan zijn Noord-Spanje en de Canarische eilanden (de Spaanse eilanden voor de kust van Marokko) uitstekende vakantiebestemmingen.

Wil je in de winter een fietsvakantie naar Spanje maken, dan vind ik Zuid-SpanjeMidden-Spanje (ten zuiden van Madrid), de Canarische eilanden en de Balearen ideaal.

In de lente en herfst kun je overal in Spanje goed fietsen voor wat betreft de temperatuur. Alleen kan het vooral in Noord-Spanje dan behoorlijk nat zijn (Noord-Spanje wordt niet voor niets het Groene Spanje genoemd;)).

Terug naar boven>>

Aanbieders van fietsvakanties in Spanje

Je kunt natuurlijk je fietsvakantie helemaal zelf organiseren als je wilt gaan fietsen in Spanje.

Wil je echter dat transport, verblijf en route voor je geregeld zijn, of wil je samen met een groep en onder begeleiding fietsen, dan zijn er verschillende reisorganisaties die georganiseerde fietsvakanties naar Spanje organiseren, Dit kunnen individuele fietsreizen zijn, maar ook groepsreizen.

Ik heb voor je uitgezocht welke reisorganisaties fietsreizen naar Spanje organiseren en welke bestemmingen de fietsreizen hebben:

SNP Natuurreizen

Fietsreizen N-Spanje, La Rioja, Catalonië, Valencia, Murcia, Andalusië, Mallorca

Natuurlijk Reizen

Fietsreizen in groepsverband naar Andalusië en Ibiza (Balearen)

Eye4Cycling

Individuele fietsreizen plus groepsfietsreizen in Andalusië en op Ibiza

Eigen-Wijze Reizen

Individuele fietsreizen Costa Brava, Alicante en Andalusië

Terug naar boven>>

Verkeersborden in Spanje voor fietsers

Als je op fietsvakantie in Spanje gaat, kom je onderweg natuurlijk ook verkeersborden tegen. Sommigen zijn hetzelfde als in Nederland, maar niet allemaal.

In het bijgevoegde heb ik daarom de belangrijkste verkeersborden in Spanje voor fietsers op een rijtje gezet:

Terug naar boven>>