Een uitdagende óf ontspannen fietsvakantie in Spanje

De mooiste fietsgebieden en fietsreizen in Spanje

Wist je dat Spanje een fantastisch land voor een fietsvakantie is? Je kunt er het hele jaar door fietsen, door pittige berglandschappen, maar ook door vlakke gebieden. Hierbij kun je kiezen of je over goed geasfalteerde wegen fietst of hobbelige natuurpaden.

Hierdoor is dit uitgestrekte land in Zuid-Europa een fietsparadijs voor zowel goed getrainde en zelfs professionele fietsers of mountainbikers als recreatieve fietsers en families met kinderen.

LET OP: Je mag weer op vakantie naar Spanje! Net als in Nederland en België gelden er echter nog extra hygiëne- en afstandsmaatregelen zolang er geen vaccin tegen COVID-19 gevonden is. Lees meer>>

Ik ben op zoek gegaan naar de:

Verder vertel ik over de beste reistijd om te fietsen in Spanje plus over welke verkeersborden voor fietsers je onderweg tegen kunt komen.

Aan de hand van mijn informatie en tips kun jij je eigen fietsvakantie in Spanje uitstippelen óf een mooie individuele óf groepsreis vinden.

Beste reistijd voor fietsvakantie Spanje

Fietsen door halfwoestijn Bardenas Reales in Navarra (Noordoost Spanje)

Spanje is groot en het landschap gevarieerd, wat betekent dat je er ook verschillende temperaturen hebt. Met erg hete zomers in Midden- en Zuid-Spanje. En natte winters in Noord-Spanje.

Wil je in de zomer een fietsvakantie naar Spanje maken, dan zijn Noord-Spanje en de Canarische eilanden (de Spaanse eilanden voor de kust van Marokko) uitstekende vakantiebestemmingen.

Wil je in de winter een fietsvakantie naar Spanje maken, dan vind ik Zuid-SpanjeMidden-Spanje (ten zuiden van Madrid), de Canarische eilanden en de Balearen ideaal.

In de lente en herfst kun je overal in Spanje goed fietsen voor wat betreft de temperatuur. Alleen kan het vooral in Noord-Spanje dan behoorlijk nat zijn (Noord-Spanje wordt niet voor niets het Groene Spanje genoemd;)).

Mooiste fietsgebieden in Spanje

Eigenlijk kun je overal in Spanje én op de Spaanse eilanden prachtig fietsen door afwisselend natuurschoon en langs pittoreske dorpjes en charmante steden. Mijn favoriete fietsgebieden in Spanje zijn echter:

Fietsen in Catalonië

Ruta del Carrilet fietsroute van Olot naar de kust van Catalonië

Een fantastisch gebied om te fietsen in Spanje vind ik Catalonië! Het landschap is er uitdagend en afwisselend. Met o.a. de ruige Costa Brava aan de kust, het bijzondere vulkaanlandschap La Garrotxa in het binnenland en natuurlijk hoge bergpieken, lieflijke dalen en idyllische bergdorpjes in de Spaanse Pyreneeën.

Een ideale uitvalsbasis voor een fietsvakantie in Catalonië is de stad Girona, omdat je er omgeven wordt door bergen en er het hele jaar kunt fietsen.

Daarnaast kun je prachtig fietsen in de Catalaanse Pyreneeën en er een eeuwenoude traditionele bergcultuur opsnuiven. De Transpirinaica route door de Pyreneeën voert je langs pittoreske dorpen, door groene valleien en uitdagende bergtoppen.

Fietsen in Noord-Spanje

Fietsen over de Vía Verde Senda del Oso in Asturië (Noord Spanje)

Een prachtig gebied om te fietsen in Spanje vind ik ook de kust én het binnenland van de regio’s Galicië, Cantabrië, Asturië en Baskenland.

Langs de ruige kust vind je steile kloven en hoog opspuitend zeewater aan de ene kant; en beschutte baaien met heerlijke zandstranden aan de andere kant.

In het binnenland geniet je vervolgens van een glooiend berglandschap met groene valleien plus hoge ruige bergen in de Picos de Europa. En idyllische bergdorpjes en lieflijke stadjes die door de eeuwen heen hun rijkdom hebben vergaard van de vele pelgrims op weg naar Santiago de Compostela.

Prachtige fietsroutes door Noord-Spanje zijn de pittige pelgrimsroute Camino del Norte (langs de kust) en de wat minder pittige pelgrimsroute Camino Francés (door het binnenland).

Fietsen in Andalusië

Fietsen in de Sierras de Almijara y Tejeda in Andalusië

Een ander fietsparadijs in Spanje vind ik Andalusië.

Je vindt er prachtige berglandschappen als de Sierra de Grazalema in de provincie Cádiz, de Sierra Subbéticas in de provincie Córdoba en de Alpujarras in de provincie Granada. Plus uitgestrekte olijfbomen landschappen. 

En overal in Andalusië vind je prachtige witte bergdorpjes als Vejer de la Frontera en Frigiliana, waarvan het ene dorpje nog mooier is dan het andere. 

Lees meer over een fietsvakantie in Andalusië>>

Fietsen in Midden-Spanje

Iberische zwartvoetvarkens in Extremadura - Foto: Gertjan de Zoete

Er wordt vaak vergeten dat je ook prachtig kunt fietsen in het midden van Spanje. Ook hier zijn de mogelijkheden echter onbegrensd en gevarieerd. Ga bijvoorbeeld fietsen in Extremadura met zijn uitgestrekte dehesa’s en prachtige nationaal park Monfragüe.

Of verken aan de hand van de Ruta de Don Quijote het vrij vlakke land van Don Quijote in de regio Castillië La Mancha.

Ten noorden van de stad Madrid kun je vervolgens fietsen door bijvoorbeeld de Cuenca Alta del Manzanares, een natuurgebied met prachtig gevormde rotsformaties. Of langs de zwarte dorpen van Guadalajara in de provincie Guadalajara (Castillië La Mancha).

Mijn favoriete Spanje fietsreizen

Mijn favoriete fietsvakanties in Spanje zijn van noord naar zuid:

Fietskampeervakantie Spaanse Pyreneeën (17 dagen)

Wil jij de Spaanse Pyreneeën op de fiets leren kennen? Dan vind ik de 17-daagse fietskampeervakantie door de uitlopers van de Pyreneeën een absolute aanrader!

Bij deze groepsreis word je eerst per fietsbus naar Pamplona (in Baskenland) gereden. Hier begint je fietsavontuur door Baskenland, Navarra, Aragón en Catalonië. Door een fantastisch natuurlandschap met bergen, groene valleien, uitgestrekte bossen, watervallen en diepe ravijnen. Waarin authentieke bergdorpjes en charmante stadjes liggen. 

Je fietst van camping naar camping, waarbij je bagage voor je vervoerd wordt, er voor eten en drinken gezorgd wordt en je geholpen wordt bij pech onderweg.

NB. Je kunt er ook voor kiezen om van oost naar west door de Pyreneeën te fietsen en te eindigen in Pamplona.

Fietsvakantie Costa Brava en Baix Empordà in Catalonië (7 dagen)

Of wat zeg je van deze ontspannen fietsreis door het Baix Empordà gebied in de provincie Girona (Catalonië)?

Tijdens deze 7-daagse individuele fietsvakantie langs de Costa Brava kust én door het binnenland fiets je over rustige weggetjes en onverharde paden langs steile kliffen, afgelegen baaitjes en maagdelijke stranden, door het vogelrijke wetland nabij Siurana en langs Middeleeuwse dorpjes als Pals en Ullastret. En kun je in Figueres en Púbol genieten van kunst van Dalí.

Onderweg verblijf je in sfeervolle boerenhoeves en smaakvol ingerichte hotelletjes.

Je kan deze Spanje fietsreis fietsen van half maart tot eind oktober; de beste reisperiodes zijn echter het voorjaar en de herfst.

Fietskampeervakantie La Rioja en Burgos (15 dagen)

Een van mijn andere favoriete fietsreizen in Spanje is de fietsvakantie La Rioja en Burgos van Sawadee.

Tijdens deze 15-daagse groepsreis in Midden-Spanje fiets niet alleen door het bekende wijngebied van La Rioja, maar kom je ook door bijvoorbeeld de provinciale hoofdstad Burgos, het prachtige oude stadje Covarruvias en de mooie Ebro vallei; plus langs prachtige Middeleeuwse kloosters en kastelen. Hier proef je het echte Spanje!

Het is een fietskampeervakantie, waarbij je fietst van camping tot camping, je bagage voor je vervoerd wordt plus eten en drinken voor je verzorgd worden.

De beste reisperiode voor deze Spanje fietsreis is de lente, het begin van de zomer of de herfst.

Fietsvakantie La Rioja en Bilbao (9 dagen)

Ben je niet zo van het kamperen maar wil je wel graag La Rioja op de fiets verkennen? Dan vind ik de fietsvakantie La Rioja en Bilbao van SNP een topper! Tijdens deze individuele fietsreis van 9 dagen overnacht je onderweg in sfeervolle hotels. 

Je fietst in dit geval door de prachtige La Rioja streek plus het Baskenland (een deel van het wijngebied waar La Rioja zo bekend om staat bevindt zich immers ook in Baskenland), waarbij je eindigt in de verrassende moderne stad Bilbao.

Je kunt deze Spanje fietsreis van half maart tot eind oktober fietsen, maar de beste periode is het voorjaar, het begin van de zomer of de herfst (in juli en augustus kan de temperatuur oplopen tot ca. 40°C).

Fietsvakantie País Valenciano (7 dagen)

Fietsen langs Klooster van Simat de Valdigna in binnenland Valencia

Tijdens de 7-daagse fietsreis “País Valenciano” van SNP Natuurreizen fiets je vanaf het achterland van de Costa Blanca naar Valencia stad.

De eerste dagen van deze individuele fietsvakantie geniet je van een berglandschap met kalkmassieven, Moorse kastelen en prachtige witte stadjes en dorpen.

Vervolgens verken je de rijstvelden in de wetlands aan de kust ten zuiden van de stad Valencia, in natuurgebied La Albufera. En tenslotte sluit je af in Valencia stad. Prachtig!

Deze fietsvakantie Valencia kun je boeken van februari t/m juli en september t/m december.

Fietsvakantie Murcia (7 dagen)

Caravaca de la Cruz tijdens fietsvakantie in Murcia

En dan kun je ook nog een heerlijke fietsreis door de regio Murcia in Zuid-Spanje maken!

Tijdens de 7-daagse ‘Fietsvakantie Murcia’ van SNP Natuurreizen, die start en eindigt in de onbekende maar mooie stad Murcia, passeer je eeuwenoude dorpjes, kastelen, kathedralen en kloosters.

Bovendien fiets je door vruchtbare valleien met rijstvelden, sinaasappel- en amandelgaarden, die omringd door kalkheuvels; en bezoek je pelgrimsoord Caravaca de la Cruz.

Deze individuele fietsvakantie in Murcia kun je in het voorjaar, de herfst en de winter boeken.

Fietsreis Vía Verde del Aceite in Andalusië (6 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Een prachtige fietsreis in Andalusië voor in de herfst, winter en lente vind ik de 6-daagse fietsvakantie Fietstocht Vía Verde del Aceite van de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel. Deze georganiseerde fietsvakantie over de Vía Verde del Aceite begint in Jaén (in de gelijknamige provincie Jaén) en eindigt in Puente Genil (in de provincie Córdoba).

Het is een prachtige fietsreis, door de Sierra Subbética, het Camminos de Pasión gebied en een prachtig olijvenlandschap.

De reis kan als individuele fietsreis of als groepsreis met Nederlandstalige begeleiding geboekt worden. En wil je je bagage niet meeslepen, dan zorgt Tejeda Travel voor bagagevervoer.

Fietsvakantie witte dorpen Andalusië (8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

Een andere mooie fietsreis door het binnenland van Andalusië vind ik de 8-daagse individuele fietsvakantie ‘Andalusië, de witte dorpen’ van Eigen-Wijze Reizen.

Tijdens deze vakantie in Zuid-Spanje, waarbij de bagage apart voor je vervoerd wordt, fiets je langs witte dorpen als Grazalema, Setenil, el Burgo en Zahara in de omgeving van Ronda. En kun je genieten van het prachtige berglandschap van de Sierra de Grazalema en de Sierra de Cádiz.

Let op: Je kunt deze fietsreis door Andalusië boeken van februari t/m november.

Meer prachtige fietsreizen in Andalusië>>

Fietsvakantie Ibiza (8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

Een prachtige fietsreis naar het Spaanse eiland Ibiza vind ik de 8-daagse Fietsvakantie Ibiza van Natuurlijk Reizen.

Tijdens deze groepsreis op de Balearen fiets je langs afgelegen stranden aan de kust en door een prachtig, afwisselend vlak en heuvelachtig binnenland met fruitbomen, kronkelweggetjes en charmante authentieke dorpjes. 

Het is een fietsvakantie met vaste standplaats, waarbij je verblijft in een comfortabel, modern ingericht hotel met zwembad en wellness gedeelte in het gezellige kuststadje Santa Eulària des Riu. Van hieruit maak je vijf gevarieerde fietstochten van 40 tot 60 kilometer.  

Je kan deze Spanje fietsreis boeken in april en oktober.

Fietsvakantie Mallorca (8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

Maar ook het Spaanse eiland Mallorca vind ik een prachtige vakantiebestemming voor een fietsvakantie! SNP biedt een heerlijke individuele fietsvakantie van 8 dagen aan naar dit eiland van de Balearen.

Tijdens deze fietsreis met twee vaste standplaatsen, waarbij je verblijft in een sfeervol stadshotel in Pollenca en een comfortabel landhuis op het platteland, kun je kiezen uit ontspannen fietsroutes over vlak terrein én pittige fietsroutes door berglandschappen. Een absolute múst tijdens deze vakantie vind ik het fietsen door de Sierra de Tramuntanta.

Deze Spanje fietsreis kun je fietsen in de winter, het voorjaar, de vroege zomer en het najaar (februari t/m juli, september en oktober).

Meer Spanje fietsreizen

Dit zijn verre van alle fietsreizen die je in Spanje kunt maken. Je vindt nog meer mooie individuele en groepsreizen voor een fietsvakantie in Spanje op de websites van onderstaande reisorganisaties.

Let op: bij ieder bedrijf geef ik aan of het groepsreizen of individuele fietsvakanties organiseert; en welke bestemmingen de fietsreizen hebben.

SNP Natuurreizen

Individuele fietsreizen in Noord-Spanje, Catalonië, Valencia, La Rioja, Murcia, Andalusië, Mallorca

Sawadee

Fiets-kampeervakanties in groepsverband Spaanse Pyreneeën, Midden-Spanje, Andalusië

Spain is More

Individuele fietsvakanties over pelgrimsroutes Camino Francés, Norte, Portugúes,  Finisterra

Eigen-Wijze Reizen

Individuele fietsvakanties naar Costa Brava, Alicante en Andalusië

Pharos Reizen

Individuele fietsvakanties in Catalonië en op Mallorca

Natuurlijk Reizen

Fietsreizen in groepsverband naar Andalusië en Ibiza (Balearen)

TIP: Op een aparte pagina lees je wat mijn favoriete fietsvakanties in Spanje voor in de winter zijn.

Particulieren

Er zijn bovendien steeds meer particulieren die vanuit hun accommodatie in Spanje een fietsvakantie organiseren. 

Zij wonen in Spanje, kennen de omgeving waarin zij wonen als geen ander en hebben een passie voor fietsen. Bovendien spreken velen van hen Nederlands, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een taalbarrière.

Bert en Grietje van het Nederlandse Outdoor bedrijf Van Dam Outdoor organiseren bijvoorbeeld individuele en begeleide MTB-vakanties in de Sierra de las Nieves in Andalusië;

En Erica en Rik van B&B Casa el Naranjo hebben Nederlandstalige fietsroutes voor racefiets én MTB uitgestippeld in de omgeving van Álora (provincie Málaga, Zuid Spanje), die je alleen of onder begeleiding kunt fietsen.

Verkeersborden in Spanje voor fietsers

Als je op fietsvakantie in Spanje gaat, kom je onderweg natuurlijk ook verkeersborden tegen. Sommigen zijn hetzelfde als in Nederland, maar niet allemaal.

In het bijgevoegde heb ik daarom de belangrijkste verkeersborden in Spanje voor fietsers op een rijtje gezet:

Meer over fietsen in Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Liébana: berggebied aan de voet van de Picos de Europa in Cantabrië

  Jul 14, 20 11:01 AM

  Doe inspiratie op voor een actieve of cultuurvakantie in het Liébana gebied in Cantabrië (Noord-Spanje); info over ligging, bezienswaardigheden, activiteiten, reistijd en sfeervolle accommodaties.

  Lees meer

 2. Wandeling langs de mooiste plekjes van Potes in Liébana (Cantabrië)

  Jul 14, 20 08:34 AM

  Een leuke wandeling van een local door het charmante Potes, hoofdstad van het Liébana gebied in Cantabrië, aan de voet van de Picos de Europa!

  Lees meer

 3. Parkeren in Madrid: alle mogelijkheden gratis en betaald

  Jul 13, 20 08:07 AM

  Ik heb voor je uitgezocht waar je gratis en betaald kunt parkeren in Madrid.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder