Een fietsvakantie in Spanje voor iedereen

Wist je dat Spanje een fantastisch land voor een fietsvakantie is? Je kunt er het hele jaar door fietsen. Door pittige berglandschappen, maar ook door vlakke gebieden. Over goed geasfalteerde wegen, maar ook over natuurpaden. Waardoor zowel goed getrainde en zelfs professionele fietsers en mountainbikers als recreatieve fietsers en families met kinderen er aan hun trekken komen.

Ben je goed getraind, ga dan bijvoorbeeld fietsen in de bergen van Catalonië of Andalusië, op een Spaans eiland of door Midden Spanje. Wil je meer ontspannen fietsen? Probeer dan een Vía Verde. Of verken een stad op de fiets.

Fietsen in Spanje voor alle niveaus

Fietsen door pittige berglandschappen

Fietsen door de bergen bij Montserrat in Catalonië

Zowel op het Spaanse vasteland als op de Spaanse eilanden bevinden zich vele uitdagende berglandschappen, die ideaal zijn voor een fietsvakantie in Spanje. Niet voor niets is Spanje ook bij professionele wielrenners erg populair om te trainen! Bijvoorbeeld in de bergen rond Girona of op Mallorca. 

Of je nu in Noord, Midden of Zuid Spanje wilt fietsen, op de Balearen of op de Canarische eilanden, overal vind je prachtige berglandschappen. Met goed geasfalteerde wegen. Maar ook met onverharde wegen en natuurpaden. Die een paradijs voor mountainbikers zijn.

En sinds de komst van elektrische fietsen, kunnen ook minder getrainde fietsers prima een fietstocht door de bergen maken.

Fietsen over een Vía Verde

Fietsen over een Vía Verde in Alicante (Valencia, Oost Spanje)

Bovendien liggen er door Spanje duizenden kilometers spoorlijnen waar geen treinen meer over rijden. Een deel van deze spoorlijnen (ongeveer 2.500 km) is tegenwoordig opgeknapt en omgetoverd tot wandel- en fietspaden. De zogenaamde ‘Vías Verdes’, oftewel groene wegen.

In het algemeen is het makkelijk fietsen op deze wandel- en fietspaden. Maar: ze zijn niet allemaal even goed onderhouden. Lees meer hierover op de aparte pagina over Vías Verdes in Spanje.

Fietsen over een EuroVelo fietsroute

Ken jij de fietsroutes van EuroVelo, een vereniging die fietsroutes door heel Europa uitstippelt, al? Door heel Europa zijn er 15 fietsroutes uitgestippeld.

Drie van deze Europese fietsroutes voeren ook door Spanje: door het binnenland van Spanje, naar Santiago de Compostela en langs de oost- en zuidkust van Spanje. Die je natuurlijk ook gedeeltelijk of in meerdere etappes kunt fietsen tijdens een fietsvakantie in Spanje.

Verken een stad op de fiets

Een fietstocht door Barcelona

Een echte fietsvakantie is het misschien niet, maar je kunt ook steden in Spanje per fiets verkennen. Meer en meer steden worden fietsvriendelijk, met aparte fietspaden voor fietsers.

Dus huur een fiets en verken een stad per fiets als je een stedentrip in Spanje maakt! Of ga mee met een georganiseerde fietstocht. Als je niet bekend bent in een stad, vind ik een fietstour met gids nog steeds het veiligst. Bovendien kom je op deze manier vaak op plekken waar je anders niet zou komen. Én kom je op een leuke manier meer over een stad te weten. In veel steden in Spanje kun je tegenwoordig fietstours met Nederlandssprekende gidsen maken. 

Het hele jaar door fietsen in Spanje

Fietsen door halfwoestijn Bardenas Reales in Navarra (Noordoost Spanje)

Spanje is groot en het landschap gevarieerd, wat betekent dat je er ook verschillende temperaturen hebt. Met erg hete zomers in Midden en Zuid Spanje. En natte winters in Noord Spanje.

Wil je in de zomer een fietsvakantie naar Spanje maken, dan kan ik Noord Spanje en de Canarische eilanden (de Spaanse eilanden voor de kust van Marokko, die ook wel de eilanden van de eeuwige lente genoemd worden).

Wil je in de winter een fietsvakantie naar Spanje maken, dan zijn Zuid SpanjeMidden Spanje (ten zuiden van Madrid), de Canarische eilanden en de Balearen ideaal.

In de lente en herfst kun je overal in Spanje goed fietsen voor wat betreft de temperatuur. Alleen kan het vooral in Noord Spanje dan behoorlijk nat zijn (Noord Spanje wordt niet voor niets het Groene Spanje genoemd;)).

Georganiseerde fietsreizen Spanje

Fietsen over de Vía Verde Senda del Oso in Asturië (Noord Spanje)

Vind je het fijn als transport, bagagevervoer, accommodatie én fietsroute voor je geregeld zijn? Boek dan een georganiseerde fietsvakantie naar Spanje.

Je kunt ervoor kiezen om met behulp van fietskaarten of een GPS op eigen houtje te gaan fietsen (dit noem ik een individuele fietsvakantie).

Maar je kunt ook een groepsreis maken. Waarbij je in groepsverband fietst (in een kleine groep). En begeleid wordt door een gids.

Mooiste fietsvakanties in Spanje

De Nederlandstalige reisorganisaties SNP NatuurreizenEigen-Wijze Reizen en Sawadee bieden verschillende georganiseerde fietsreizen naar Spanje. Zowel individuele fietsvakanties als kleinschalige begeleide fietsvakanties.

Ik ben op zoek gegaan naar de mooiste fietsvakanties in Spanje. Die ik heb opgesplitst per seizoen:

Mooiste fietsvakanties  voor in de zomer

Mooiste fietsreizen voor lente en herfst

NB. De Nederlandstalige fietsvakanties van Van Dam Outdoor (MTB-vakanties in de Sierra de las Nieves in Andalusië) en Casa el Naranjo (fietsvakanties voor racefiets én MTB in Andalusië) kan ik warm aanbevelen voor in de herfst, winter en lente.

Plan je eigen fietsvakantie Spanje

Maar je kunt ook prima je eigen fietsvakantie naar Spanje plannen. En via internet en eventueel toeristenbureaus of reisgidsen mooie en geschikte fietsroutes vinden. Websites die ik zelf goed vind om fietsroutes op te vinden, zijn Wikiloc en RouteYou.

Meer inspiratie voor fietsvakantie Spanje

Blader eens door Marc en Jonne’s fietsreizen in Spanje. Gedurende acht jaar hebben zij half Spanje op de fiets doorkruist. En hebben hiervan geweldige reisverslagen gemaakt.

Op de Nederlandstalige website Fietsen in Spanje vind je bovendien uitgebreide informatie over fietsgebieden, fietsverhuur en meer.
Nieuwe pagina's

 1. Het hele jaar een heerlijke wandelvakantie op de Canarische eilanden

  Mar 30, 20 10:41 AM

  Een wandelvakantie op de Canarische eilanden? Lees meer over wandelroutes, wandelreizen en mooiste wandelgebieden op Tenerife, La Palma, Lanzarote, La Gomera em

  Lees meer

 2. Een vakantie aan de Costa del Sol - de kust van Málaga (Andalusië)

  Mar 30, 20 09:12 AM

  Op vakantie naar de Costa del Sol in Andalusië (Zuid-Spanje)? Lees meer over de kust van provincie Málaga. O.a. tips over vakantiehuizen en sfeervolle hotels.

  Lees meer

 3. Leer Sevilla kennen tijdens groepsspel “Inbraak in Casa de la Moneda”

  Mar 27, 20 06:27 AM

  Ga je met een groep jongeren naar Sevilla en wil je de stad in Andalusië op een andere manier leren kennen? Lees dan over het groepsspel Inbraak in Casa Moneda!

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder