Een fietsvakantie in Andalusië: voor getrainde én recreatieve fietsers

Andalusië is voor mij een echt paradijs voor een fietsvakantie! Je vindt er prachtige berglandschappen met rustige binnenwegen die een uitdaging zijn voor getrainde fietsers. En die tegenwoordig ook voor recreatieve fietsers prima te doen zijn op een elektrische fiets.

Daarnaast zijn er talloze grindwegen door de bergen en door rivierbeddingen die fantastisch zijn voor mountainbikers. En er zijn zelfs oude, vrij vlakke spoorwegen die zijn omgebouwd tot wandel-& fietspaden. Op veel van deze via verdes kun je ook met kinderen goed fietsen.

Mountainbiken in de Sierra de Tejeda in het oosten van de provincie Málaga (Andalusië)

Verstopt in deze berglandschappen liggen bovendien typische witte bergdorpen, pittoreske historische stadjes, wijngoederen en olijfgaarden waar je kunt smullen van cultuur en traditionele gastronomie.

En verder is deze autonome regio in Zuid-Spanje zó groot, dat je er wel tíen fietsvakanties kunt maken, die je iedere keer weer andere parels laten zien!

Ik heb Andalusië daarom opgedeeld in West-Andalusië, Midden-Andalusië en Oost-Andalusië . Ontdek hier per gebied wat mijn favoriete fietsgebieden en fietsreizen voor een fietsvakantie in Andalusië zijn:

Bovendien kun je inspiratie opdoen over fietsroutes in de zonnigste en zuidelijkste regio van Spanje:

Fietsvakantie in het westen van Andalusië

Zwartvoet varkens in de Sierra de Aracena (Huelva, Andalusië)

Mijn favoriete fietsgebieden voor een fietsvakantie in het westen van Andalusië zijn de Sierra de Grazalema met zijn pueblos blancos (=witte dorpen) in het noordoosten van de provincie Cádiz en de Sierra de Aracena met zijn zwartvoet varkens in het noorden van de provincie Huelva.

Maar dit zijn zeker niet de enige mooie fietsgebieden in dit deel van Andalusië! Het is bijvoorbeeld ook prachtig om via binnenwegen en via verdes vanaf de stad Sevilla naar de stad Cádiz te fietsen.

Of om ten zuiden van de stad Cádiz langs de uitgestrekte witte zandstranden van de Costa de la Luz en langs witte dorpen als Medina Sidonia en Vejer de la Frontera te fietsen.

En wist je dat er ook een paar fietsroutes door het water- en vogelrijke nationaal park La Doñana gaan?

Fietsvakantie van Sevilla naar Cádiz (8 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Wil je de Costa de la Luz, het kustgebied van de provincies Huelva en Cádiz, die gelegen zijn in het westen van Andalusië, per fiets leren kennen? Kijk dan zeker eens naar deze 8-daagse fietsreis!

Deze groepsreis met Nederlandstalige begeleiding begint in de prachtige Flamenco stad Sevilla.

Vanuit Sevilla fiets je vervolgens naar het vogelrijke en autovrije nationaal park Doñana. Om van hieruit via sherry- en paardenstadje Jerez de la Frontera verder te fietsen naar Spanje’s oudste stad Cádiz.

Een prachtige combinatie van natuur, zee en cultuur!

Deze groepsfietsreis door Andalusië vindt plaats in februari, mei, juni, oktober en november.

Fietsvakantie rond de Sierra de Grazalema (8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

Of wat zeg je van een fietsvakantie langs talrijke witte dorpen in het binnenland van Andalusië?

De 8-daagse individuele fietsvakantie ‘Andalusië, de witte dorpen’ van Eigen-Wijze Reizen neemt je mee naar de omgeving van Ronda, het stadje in de provincie Málaga dat doormidden wordt gesneden door een diepe kloof.

Je fietst naar witte dorpen als Grazalema, Setenil, el Burgo en Zahara. En kunt genieten van de Sierra de Grazalema, een prachtig ongerept berglandschap in de provincie Cádiz. 

Je kunt deze individuele fietsvakantie door Andalusië boeken van februari t/m november.

Mountainbike vakantie in de Sierra Morena (8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

Een prachtige fietsreis in Andalusië voor mountainbikers vind ik de 8-daagse mountainbike vakantie door de Sierra Morena van SNP Natuurreizen.

Tijdens deze individuele fietsvakantie maak je op je MTB pittige tochten door de heuvels van de Sierra de Aracena y Picos de Aroche en de Sierra Norte de Sevilla.

Deze natuurparken in de provincies Huelva en Sevilla maken deel uit van de Sierra Morena, een langgerekt berggebied met grote natuurhistorische waarde in het noorden van Andalusië. 

Je fietst door het leefgebied van de Iberische varkens en passeert witte dorpjes en charmante stadjes. Bovendien verblijf je onderweg in drie bijzonder sfeervolle landelijke accommodaties.

Je kan deze Andalusië fietsreis boeken van begin maart tot eind juni en van begin september tot half december.

Terug naar boven>>

Fietsvakantie in het midden van Andalusië

Fietsen in de Sierra de las Nieves

Mooie fietsgebieden voor een fietsvakantie in het midden van Andalusië vind ik vervolgens de Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama in het oosten van provincie Málaga en de Sierra de las Nieves in het westen van provincie Málaga (in het achterland van de Costa del Sol).

Maar ook het gebied rond de stuwmeren van Guadalhorce, de plaats Álora en de plaats Antequera.

En in de provincie Córdoba kan ik de Sierras Subbéticas warm aanbevelen voor een fietsvakantie.

Fiets–/MTB-vakantie in omgeving Álora

Fietsvakantie in omgeving Álora (Málaga, Andalusië)

In het binnenland van de provincie Málaga, in de buurt van bergdorp Álora en de beroemde Caminito del Rey, organiseren de Nederlanders Erica en Rik in de zomer, lente, herfst én winter geheel verzorgde fietsvakanties in Andalusië. 

Het zijn fietsvakanties met vaste standplaats, waarbij je verblijft in de gezellige B&B Casa el Naranjo van Erica en Rik, in het dorpje Las Mellizas. 

De Nederlanders hebben prachtige fietsroutes voor racefietsen én mountainbikes uitgestippeld. Deze routes kun je op eigen houtje fietsen (m.b.v. een GPS), maar ook met Nederlandstalige begeleiding.

B&B Casa el Naranjo is overigens ook goed bereikbaar met de trein (6 minuten tot Álora en 45 minuten tot Malaga).

MTB-vakantie in de Sierra de las Nieves

MTB-tocht in Sierra de las Nieves (Málaga, Andalusië)

Een ideale fietsreis voor mountainbikers vind ik ook een MTB-vakantie in de Sierra de las Nieves (provincie Málaga) van het Nederlandse bedrijf Van Dam Outdoor. 

De Nederlander Bert is een ervaren instructeur. En neemt je op de MTB mee op verkenning in dit prachtige natuurgebied in Zuid Spanje. 

Wil je echter liever zonder begeleiding fietsen, dan is dat ook geen probleem. Dan krijg je de routes op een GPS mee.

Tijdens deze fietsvakantie met vaste standplaats in Andalusië verblijf je in het huis van de Nederlanders. Je eet en kookt er gezonde maaltijden met zijn allen.

Terug naar boven>>

Fietsvakantie in het oosten van Andalusië

De Rodalquilar vallei in natuurgebied Cabo de Gata (provincie Almería)

En lijkt het je wat om een fietsvakantie te houden in het veel minder toeristische oosten van Andalusië? Ga dan fietsen in het beschermde natuurgebied Cabo de Gata in het zuidoosten van de provincie Almería en in de Tabernas woestijn in het binnenland van Almería.

Verder naar het noorden beleef je in de provincie Jaén bovendien een onvergetelijke fietsvakantie in de Sierras de Cazorla, Segura y las Villas, het grootste natuurpark van Andalusië, en in de eindeloze olijfbomenlandschappen. Bijvoorbeeld over de Viá Verde del aceite, een vrij ontspannen fietsroute door het olijfbomenlandschap van Jaén.

Mijn favoriete fietsgebied in de provincie Granada is tenslotte berggebied Las Alpujarras aan de zuidflank van de Sierra Nevada. Onder andere vanwege de authentieke bergdorpjes die je in dit gebied tegenkomt.

En wil je echte pittige fietstochten maken, fiets dan naar de Pico Veleta in de Sierra Nevada (provincie Granada), die populair is bij getrainde wielrenners.

Fietsvakantie rond Montefrío (Granada)

Of wat zeg je van een fietsvakantie in de omgeving van het pittoreske witte bergdorp Montefrío, in de bergen ten noordwesten van de stad Granada?

Tijdens deze 8-daagse fietsvakantie in Andalusië maak je vanuit B&B Lasnavillasmm dagtochten door een rustig, niet-toeristisch berglandschap.

Dit kan op de MTB, maar ook op de racefiets. Want fietsfanaat Marc heeft voor beide soorten fietsen prachtige routes uitgestippeld in de omgeving waar hij al 15 jaar woont.

In principe zijn beide fietsvakanties individuele fietsreizen waarbij je met GPS en/of Nederlandstalige routebeschrijving of pad gaat. Het is echter ook mogelijk dat Marc als begeleider meegaat.

MTB-vakantie over Washington Irving Route (Granada)

Fietsfanaat Marc van de Nederlandstalige B&B Lasnavillasmm organiseert ook een MTB-vakantie over een deel van de Wahington Irving route: een belangrijke handelsroute tussen Sevilla en Granada in de Moorse tijd, die de Amerikaanse schrijver Washington Irving in 1829 per paard heeft gereden.

Bij deze 7-daagse fietsvakantie door Andalusië maak je een behoorlijk pittige trektocht van Antequera naar Granada over voornamelijk onverharde wegen en paden.

In principe is dit een individuele fietsvakantie waarbij je met GPS en/of Nederlandstalige routebeschrijving op pad gaat. Maar het is ook mogelijk dat Marc als begeleider meefietst.

Auto-,fiets-& wandelvakantie Andalusië

Wit bergdorp Capileira in natuurgebied Las Alpujarras (Granada, Andalusië)

Wil je niet alleen fietsen, maar ook wandelen en cultuur proeven als je op vakantie in Andalusië bent? Dan vind ik de "Andalusië fietsen en wandelen" reis van de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel een absolute topper!

Tijdens deze individuele fietsvakantie bezoek je de steden Sevilla, Córdoba, Granada en Málaga.

En daarnaast verken je al wandelend of fietsend de prachtige natuurgebieden El Torcal, Sierra de Grazalema, Sierra Subbética en Alpujarras. 

Hoeveel je wilt wandelen of fietsen, ligt helemaal aan jou. Want de kleinschalige Nederlandse reisorganisatie kan deze auto-, fiets- en wandelvakantie in Andalusië, die in principe 15 dagen duurt, helemaal naar wens aanpassen… 

Terug naar boven>>

Vías Verdes fietsroutes in Andalusië

Fietsen over de Vía Verde de la Sierra in Andalusië

Er lopen ook verschillende Vías Verdes door het binnenland van Andalusië. Dit zijn oude spoorlijnen die niet meer in gebruik zijn en die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Tegenwoordig doen ze namelijk dienst als wandel- en fietspad. Oude stations zijn vaak veranderd in café’s of hotelletjes, tunnels zijn verlicht en routes zijn met borden aangegeven.

Afhankelijk van je wensen kun je één dag, een paar dagen of zelfs een week over Vías Verdes in Andalusië fietsen. Bovendien zijn de meeste Groene Paden ook prima geschikt om met kinderen te fietsen. 

Wil je een fietsvakantie over Vías Verdes in Andalusië maken, dan zou je ook verschillende Vías Verdes met elkaar kunnen combineren: 

  • Vanaf de stad Jaén kun je in westelijke richting de Vía Verde del Aceite fietsen, door een uitgestrekt olijfbomenlandschap. 
  • In de provincie Córdoba gaat dit wandel- en fietspad vervolgens over in de Vía Verde de la Subbética, dwars door het prachtige natuurgebied Sierras Subbéticas en het Camino de Pasión gebied met charmante plaatsjes als Lucena en Priego de Córdoba.
  • Bij Olvera in de provincie Cádiz gaat het Groene Pad tenslotte over in de Vía Verde de la Sierra, een van de mooiste Vías Verdes van Spanje, die doorloopt tot Puerto Serrano (niet ver van de Sierra de Grazalema). 

Fietsreis Vías Verdes del Aceite en Subbética (6 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Een mooie en vrij korte georganiseerde fietsvakantie in Andalusië voor in de herfst, winter en lente vind ik de 6-daagse fietsreis Fietstocht Vía Verde del Aceite van de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel. 

Deze georganiseerde fietsvakantie over de Vía Verde del Aceite begint in Jaén (in de gelijknamige provincie Jaén) en eindigt in Puente Genil (in de provincie Córdoba).

Het is een prachtige fietsreis, door de Sierra Subbética, het Camminos de Pasión gebied en een prachtig olijvenlandschap.

De reis kan als individuele fietsreis of als groepsreis met Nederlandstalige begeleiding geboekt worden. En wil je je bagage niet meeslepen, dan zorgt Tejeda Travel voor bagagevervoer.

Deze beste reisperiode voor deze Andalusië fietsreis is in het voorjaar, najaar en de winter (in de zomer is het eigenlijk te heet).

Fietsreis Ronda-Sevilla over Vía Verde de la Sierra (8 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Een prachtige, relatieve vlakke fietsvakantie door het binnenland van Andalusië vind ik ook de 8-daagse fietsreis van Eye4Cycling, die start in de indrukwekkende plaats Ronda en eindigt in Flamenco stad Sevilla.

Vanuit Ronda fiets je naar de middeleeuwse plaats Olvera, om van hieruit verder te fietsen over de Via Verde de la Sierra, een van de mooiste Vias Verdes van Spanje.

Na het plaatsje Montellano gaat de fietsroute verder over rustige binnenwegen door het mooie en vrij vlakke achterland van Sevilla, totdat je de fietsvriendelijke stad Sevilla bereikt.

Je kunt deze fietsreis over de Via Verde de la Sierra plus het achterland van Sevilla boeken als individuele fietsvakantie of als groepsfietsreis met Nederlandstalige reisbegeleiding.

Deze fietsreis door Andalusië is mogelijk in het voor- en najaar (van maart t/m juni plus in september en oktober).

Fietsreis in groepsverband van Sevilla naar Cádiz (8 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Wil je de Costa de la Luz, het kustgebied van de provincies Huelva en Cádiz, die gelegen zijn in het westen van Andalusië, per fiets leren kennen? Kijk dan zeker eens naar deze 8-daagse fietsreis!

Deze groepsreis met Nederlandstalige begeleiding begint in de prachtige Flamenco stad Sevilla.

Vanuit Sevilla fiets je vervolgens, gedeeltelijk over een Vía Verde, naar het vogelrijke en autovrije natuurreservaat Doñana. Om van hieruit via sherry- en paardenstadje Jerez de la Frontera verder te fietsen naar Spanje’s oudste stad Cádiz.

Een prachtige combinatie van natuur, zee en cultuur!

Deze groepsfietsreis door Andalusië vindt plaats in februari, mei, juni, oktober en november.

Fietsvakantie rond de Sierra de Grazalema (8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

Of wat zeg je van een fietsvakantie langs talrijke witte dorpen in het binnenland van Andalusië?

De 8-daagse individuele fietsvakantie ‘Andalusië, de witte dorpen’ van Eigen-Wijze Reizen, die gedeeltelijk over een Via Verde gaat, neemt je mee naar de omgeving van Ronda, het stadje in de provincie Málaga dat doormidden wordt gesneden door een diepe kloof.

Je fietst naar witte dorpen als Grazalema, Setenil, el Burgo en Zahara. En kunt genieten van de Sierra de Grazalema, een prachtig ongerept berglandschap in de provincie Cádiz. 

Je kunt deze individuele fietsvakantie door Andalusië boeken van februari t/m november.

Terug naar boven>>

MTB-Fietsroute door Andalusië

De TransAndalus MTB-route verbindt de mooiste natuurgebieden in Andalusië met elkaar

Wil je op je mountainbikers een fietsvakantie door Andalusië maken? Een paar enthousiaste Spaanse mountainbikers hebben een fietsroute door alle acht de provincies van Andalusië uitgestippeld: de TransAndalus fietsroute.

Deze MTB-route is maar liefst 2.000 km lang en verbindt de mooiste natuurgebieden van Andalusië met elkaar! Zo fiets je bijvoorbeeld door Cabo de Gata, de Alpujarras, de Sierra de Aracena, de Sierra de Cazorla en Doñana. 

Wil je de gehele route in één keer fietsen, dan heb je een maand nodig schat ik. Maar je kunt de route natuurlijk ook over verschillende fietsvakanties opsplitsen.

*Tips*

Sfeevolle accommodaties in Andalusië

Meer fietsvakanties in Spanje

Aanbieders van fietsreizen naar Andalusië

SNP Natuurreizen

Individuele fietsreizen Noord-/Oost-/Zuid-Spanje,  Rioja, Mallorca

Sawadee

Fiets-kampeerreizen (groep) Pyreneeën, Midden-Spanje, Andalusië

Eigen-Wijze Reizen

Individuele fietsvakanties naar Costa Brava, Alicante en Andalusië

Natuurlijk Reizen

Fietsreizen in groepsverband naar Andalusië en Ibiza (Balearen)

Lees meer over Andalusië

Terug naar boven>>