Een fietsvakantie in Andalusië: fietsen door afwisselende landschappen

Andalusië is voor mij een echt wandel- en fietsparadijs! Je vindt er prachtige berglandschappen, uitgestrekte olijfbomenlandschappen, landschappen met bizarre rotsformaties en typische witte dorpen.

Uitdagende en ontspannende fietsvakanties op de racefiets/e-bike/MTB in Andalusië

LET OP: Je mag weer op vakantie naar Spanje! Net als in Nederland en België gelden er echter nog extra hygiëne- en afstandsmaatregelen zolang er geen vaccin tegen COVID-19 gevonden is. Lees meer>>

Deze autonome regio in Zuid-Spanje is bovendien zo groot, dat je er wel tíen fietsvakanties kunt maken, die je iedere keer weer andere parels laten zien! Eigenlijk kun je overal in Andalusië prachtig fietsen over stille, kronkelige binnenwegen en hobbelige grindwegen el langs idyllische witte dorpen en charmante stadjes.

Kom in de stemming voor een fietsvakantie in Andalusië en lees meer over mooie fietsgebieden, fietsroutes en fietsreizen in deze prachtige uitgestrekte regio in Zuid-Spanje!

Fietsen door afwisselende berglandschappen

De Rodalquilar vallei in natuurgebied Cabo de Gata (provincie Almería)

In Andalusië kun je niet fietsen door één berggebied, maar door meer dan tien verschillende berggebieden! 

De hoogste bergtoppen vind je in de Sierra Nevada, met bijvoorbeeld de Pico Veleta, die populair is bij getrainde wielrenners.

Andere prachtige berggebieden in deze autonome regio in Zuid-Spanje met minder hoge bergen vind ik onder andere de Sierra de Grazalema in de provincie Cádiz, de Sierra Subbéticas in de provincie Córdoba, de Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama in de provincie Málaga, de Sierras de Cazorla, Segura y las Villas in de provincie Jaén en de Alpujarras in de provincie Granada.

Door al deze berggebieden kun je prachtig fietsen. Zowel met een racefiets of e-bike als met een mountainbike. Want deze uitgestrekte regio in Zuid-Spanje wordt doorkruist door talloze kronkelige binnenwegen en ik weet niet hoeveel niet-geasfalteerde paden door de bergen.

In de provincies Jáen en Córdoba kun je fietsen door uitgestrekte olijfbomenlandschappen. En in de provincie Almería kun je fietsen door een woestijnlandschap en door het geïsoleerde kustgebied Cabo de Gata.

In al deze berggebieden in Andalusië vind je bovendien prachtige witte bergdorpjes als Vejer de la Frontera en Frigiliana, waarvan het ene dorpje nog mooier is dan het andere.

Fietsen over Vías Verdes in Andalusië

Fietsen over de Vía Verde de la Sierra in Andalusië

Er lopen ook verschillende Vías Verdes door het binnenland van Andalusië. Dit zijn oude spoorlijnen die niet meer in gebruik zijn en die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Tegenwoordig doen ze namelijk dienst als wandel- en fietspad. Oude stations zijn vaak veranderd in café’s of hotelletjes, tunnels zijn verlicht en routes zijn met borden aangegeven.

Afhankelijk van je wensen kun je één dag, een paar dagen of zelfs een week over Vías Verdes in Andalusië fietsen. Bovendien zijn de meeste Groene Paden ook prima geschikt om met kinderen te fietsen. 

Wil je een fietsvakantie over Vías Verdes in Andalusië maken, dan zou je ook verschillende Vías Verdes met elkaar kunnen combineren. Vanaf de stad Jaén kun je in westelijke richting de Vía Verde del Aceite fietsen, door een uitgestrekt olijfbomenlandschap. 

In de provincie Córdoba gaat dit wandel- en fietspad vervolgens over in de Vía Verde de la Subbética, dwars door het prachtige natuurgebied Sierras Subbéticas en het Camino de Pasión gebied met charmante plaatsjes als Lucena en Priego de Córdoba.

Bij Olvera in de provincie Cádiz gaat het Groene Pad tenslotte over in de Vía Verde de la Sierra, een van de mooiste Vías Verdes van Spanje, die doorloopt tot Puerto Serrano (niet ver van de Sierra de Grazalema). 

TIP: Op een aparte pagina kun je meer lezen over de Vías Verdes in Spanje.

MTB-Fietsroute door Andalusië

De TransAndalus MTB-route verbindt de mooiste natuurgebieden in Andalusië met elkaar

Wil je op je mountainbikers een fietsvakantie door Andalusië maken? Een paar enthousiaste Spaanse mountainbikers hebben een fietsroute door alle acht de provincies van Andalusië uitgestippeld: de TransAndalus fietsroute.

Deze MTB-route is maar liefst 2.000 km lang en verbindt de mooiste natuurgebieden van Andalusië met elkaar! Zo fiets je bijvoorbeeld door Cabo de Gata, de Alpujarras, de Sierra de Aracena, de Sierra de Cazorla en Doñana. 

Wil je de gehele route in één keer fietsen, dan heb je een maand nodig schat ik. Maar je kunt de route natuurlijk ook over verschillende fietsvakanties opsplitsen.

TIP: Op de website van TransAndalus kun je meer lezen over deze fantastische MTB-route in Zuid-Spanje.

Georganiseerde Andalusië fietsvakanties

Er zijn heel wat reisorganisaties die fietsreizen naar Andalusië organiseren. Dit kunnen zowel individuele fietsvakanties als groepsreizen zijn.

Bij een individuele fietsvakantie worden transport en verblijf voor je geregeld en krijg je fietsroutes mee om zelf te fietsen. Bij een groepsreis fiets je onder begeleiding een kleine groep.

Daarnaast zijn er particulieren die fietsvakanties in Andalusië organiseren. Zij wonen in Andalusië en zijn zelf grote fietsliefhebbers, waardoor zij de mooiste fietsroutes kennen.

Een aantal van mijn favoriete fietsreizen in Andalusië wordt dan ook georganiseerd door particulieren.

Mijn favoriete Andalusië fietsreizen 

Fietsreis Vías Verdes del Aceite en Subbética (6 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Een mooie en vrij korte georganiseerde fietsvakantie in Andalusië voor in de herfst, winter en lente vind ik de 6-daagse fietsreis Fietstocht Vía Verde del Aceite van de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel

Deze georganiseerde fietsvakantie over de Vía Verde del Aceite begint in Jaén (in de gelijknamige provincie Jaén) en eindigt in Puente Genil (in de provincie Córdoba).

Het is een prachtige fietsreis, door de Sierra Subbética, het Camminos de Pasión gebied en een prachtig olijvenlandschap.

De reis kan als individuele fietsreis of als groepsreis met Nederlandstalige begeleiding geboekt worden. En wil je je bagage niet meeslepen, dan zorgt Tejeda Travel voor bagagevervoer.

Deze beste reisperiode voor deze Andalusië fietsreis is in het voorjaar, najaar en de winter (in de zomer is het eigenlijk te heet).

Fietsreis van Ronda naar Sevilla (8 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Een andere mooie fietsreis door Andalusië vind ik deze 8-daagse fietsvakantie die begint in de indrukwekkende plaats Ronda en eindigt in Flamenco stad Sevilla.

Tijdens deze groepsreis met Nederlandstalige begeleiding fiets je onder meer over de Vía Verde de la Sierra, een van de mooiste vía’s verdes van Spanje.

En ook al zijn Ronda en Sevilla tegenwoordig bij velen bekend, het mooie en vrij vlakke achterland van Sevilla is dat zeker niet. Hier kun je dus echt nog het authentieke Spanje proeven!

Deze Andalusië fietsgroepsreis wordt georganiseerd in mei en oktober.

Fietsvakantie van Sevilla naar Cádiz (8 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Wil je de Costa de la Luz, het kustgebied van de provincies Huelva en Cádiz, die gelegen zijn in het westen van Andalusië, per fiets leren kennen? Kijk dan zeker eens naar deze 8-daagse fietsreis!

Deze groepsreis met Nederlandstalige begeleiding begint in de prachtige Flamenco stad Sevilla.

Vanuit Sevilla fiets je vervolgens naar het vogelrijke en autovrije natuurreservaat Doñana. Om van hieruit via sherry- en paardenstadje Jerez de la Frontera verder te fietsen naar Spanje’s oudste stad Cádiz.

Een prachtige combinatie van natuur, zee en cultuur!

Deze groepsfietsreis door Andalusië vindt plaats in februari, mei, juni, oktober en november.

Fietsvakantie rond de Sierra de Grazalema (8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

Of wat zeg je van een fietsvakantie langs talrijke witte dorpen in het binnenland van Andalusië?

De 8-daagse individuele fietsvakantie ‘Andalusië, de witte dorpen’ van Eigen-Wijze Reizen neemt je mee naar de omgeving van Ronda, het stadje in de provincie Málaga dat doormidden wordt gesneden door een diepe kloof.

Je fietst naar witte dorpen als Grazalema, Setenil, el Burgo en Zahara. En kunt genieten van de Sierra de Grazalema, een prachtig ongerept berglandschap in de provincie Cádiz. 

Je kunt deze individuele fietsvakantie door Andalusië boeken van februari t/m november.

Mountainbike vakantie in de Sierra Morena (8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

Een prachtige fietsreis in Andalusië voor mountainbikers vind ik de 8-daagse mountainbike vakantie door de Sierra Morena van SNP Natuurreizen.

Tijdens deze individuele fietsvakantie maak je op je MTB pittige tochten door de heuvels van de Sierra de Aracena y Picos de Aroche en de Sierra Norte de Sevilla.

Deze natuurparken in de provincies Huelva en Sevilla maken deel uit van de Sierra Morena, een langgerekt berggebied met grote natuurhistorische waarde in het noorden van Andalusië. 

Je fietst door het leefgebied van de Iberische varkens en passeert witte dorpjes en charmante stadjes. Bovendien verblijf je onderweg in drie bijzonder sfeervolle landelijke accommodaties.

Je kan deze Andalusië fietsreis boeken van begin maart tot eind juni en van begin september tot half december.

Fiets–/MTB-vakantie in omgeving Álora (provincie Málaga)

Fietsvakantie in omgeving Álora (Málaga, Andalusië)

In het binnenland van de provincie Málaga, in de buurt van bergdorp Álora en de beroemde Caminito del Rey, organiseren de Nederlanders Erica en Rik in de zomer, lente, herfst én winter geheel verzorgde fietsvakanties in Andalusië. 

Het zijn fietsvakanties met vaste standplaats, waarbij je verblijft in de gezellige B&B van Erica en Rik in het dorpje Las Melillas. 

De Nederlanders hebben prachtige fietsroutes voor racefietsen én mountainbikes uitgestippeld. Deze routes kun je op eigen houtje fietsen (m.b.v. een GPS), maar ook met Nederlandstalige begeleiding.

NB. De B&B van Erica en Rik ligt tegenover het station van Las Melillas en is goed bereikbaar met de trein (6min tot Álora en 45min tot Málaga).

MTB-vakantie in de Sierra de las Nieves (provincie Málaga)

MTB-tocht in Sierra de las Nieves (Málaga, Andalusië)

Een ideale fietsreis voor mountainbikers vind ik ook een MTB-vakantie in de Sierra de las Nieves (provincie Málaga) van het Nederlandse bedrijf Van Dam Outdoor. 

De Nederlander Bert is een ervaren instructeur. En neemt je op de MTB mee op verkenning in dit prachtige natuurgebied in Zuid Spanje. 

Wil je echter liever zonder begeleiding fietsen, dan is dat ook geen probleem. Dan krijg je de routes op een GPS mee.

Tijdens deze fietsvakantie met vaste standplaats in Andalusië verblijf je in het huis van de Nederlanders. Je eet en kookt er gezonde maaltijden met zijn allen.

Auto-, fiets- en wandelvakantie Andalusië

Wit bergdorp Capileira in natuurgebied Las Alpujarras (Granada, Andalusië)

Wil je niet alleen fietsen, maar ook wandelen en cultuur proeven als je op vakantie in Andalusië bent? Dan vind ik de "Andalusië fietsen en wandelen" reis van de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel een absolute topper!

Tijdens deze individuele fietsvakantie bezoek je de steden Sevilla, Córdoba, Granada en Málaga.

En daarnaast verken je al wandelend of fietsend de prachtige natuurgebieden El Torcal, Sierra de Grazalema, Sierra Subbética en Alpujarras. 

Hoeveel je wilt wandelen of fietsen, ligt helemaal aan jou. Want de kleinschalige Nederlandse reisorganisatie kan deze auto-, fiets- en wandelvakantie in Andalusië, die in principe 15 dagen duurt, helemaal naar wens aanpassen… 

Meer fietsreizen naar Andalusië

SNP Natuurreizen

Individuele fietsreizen Noord-/Oost-/Zuid-Spanje,  Rioja, Mallorca

Sawadee

Fiets-kampeerreizen (groep) Pyreneeën, Midden-Spanje, Andalusië

Eigen-Wijze Reizen

Individuele fietsvakanties naar Costa Brava, Alicante en Andalusië

Natuurlijk Reizen

Fietsreizen in groepsverband naar Andalusië en Ibiza (Balearen)
Nieuwe pagina's

 1. Paardrijvakantie in Catalonië: in de Pyreneeën en aan de Costa Brava

  Jul 31, 20 08:12 AM

  Ik ben op zoek gegaan naar de mooiste paardrijvakanties in Catalonië: dagtochten en trektochten in de Pyreneeën en aan de Costa Brava en zijn achterland.

  Lees meer

 2. Een ontspannende paardrijvakantie in Andalusië (Zuid-Spanje)

  Jul 31, 20 08:12 AM

  Inspiratie voor prachtige paardrijvakanties in Andalusië voor kinderen, beginners én ervaren ruiters: korte tochten, dagtochten en trektochten.

  Lees meer

 3. Top 10 voor een vakantie in de provincie Huesca (Aragón)

  Jul 30, 20 08:02 AM

  De Aragonese Chus deelt haar top 10 van wat je kunt zien en doen in de nog onbekende provincie Huesca in de regio Aragón in het noordoosten van Spanje.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder