Fietsvakantie in Andalusië voor getrainde én recreatieve fietsers

Andalusië is voor mij een echt paradijs voor een fietsvakantie! Je vindt er prachtige berglandschappen met rustige binnenwegen die een uitdaging zijn voor getrainde fietsers. En die tegenwoordig ook voor recreatieve fietsers prima te doen zijn op een elektrische fiets.

Fietsen rond de Meren van Ardales in Andalusië

Daarnaast zijn er talloze grindwegen door bergen en rivierbeddingen die fantastisch zijn voor mountainbikers. En verschillende oude spoorlijnen zijn er omgebouwd tot redelijk vlakke wandel- en fietspaden (zogenaamde vias verdes), die je ook met kinderen goed kunt fietsen.

Tijdens het fietsen in Andalusië kun je bovendien ook genieten van typische witte bergdorpen, historische stadjes, wijngoederen en olijfgaarden. Waar je smult van cultuur en traditionele gastronomie.

Deze autonome regio in Zuid-Spanje is zó groot, dat je er wel tíen fietsvakanties kunt maken! Die je iedere keer weer andere parels laten zien.

Ontdek hier wat mijn favoriete fietsgebieden en fietsreizen in het westen, midden en oosten van Andalusië zijn:

Fietsvakantie West-Andalusië

Zwartvoet varkens in de Sierra de Aracena (Huelva, Andalusië)

Mijn favoriete fietsgebieden voor een fietsvakantie in het westen van Andalusië zijn de Sierra de Grazalema met zijn pueblos blancos (=witte dorpen) in het noordoosten van de provincie Cádiz.

En de Sierra de Aracena met zijn zwartvoet varkens in het noorden van de provincie Huelva.

Maar dit zijn zeker niet de enige mooie fietsgebieden in dit deel van Andalusië!

Het is bijvoorbeeld ook prachtig om vanaf de stad Sevilla over binnenwegen en de Vía Verde de la Sierra fietsroute naar de stad Cádiz te fietsen.

Of om langs de uitgestrekte witte zandstranden van de Costa de la Luz en langs witte dorpen als Medina Sidonia en Vejer de la Frontera te fietsen.

En wist je dat er ook een paar fietsroutes door het water- en vogelrijke nationaal park La Doñana gaan? Dit vind ik de mooiste fietsreizen door het westen van Andalusië:

Individuele fietsreis Via Verde de la Sierra & Sierra de Grazalema (8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

De mooiste fietsreis door het westen van Andalusië vind ik misschien wel deze individuele fietsreis over de Vía Verde de la Sierra en door het berggebied Sierra de Grazalema.

Tijdens de 8-daagse fietsvakantie ‘Andalusië, de witte dorpen’ van Eigen-Wijze Reizen fiets je vanuit het witte klovenstadje Ronda in de provincie Málaga naar de tot wandel- en fietspad omgebouwde spoorlijn tussen Olvera en Puerto Serrano.

En van hieruit verder naar prachtige witte bergdorpen (in het Spaans: pueblos blancos) als Zahara en Grazalema, Die zich bevinden in de Sierra de Grazalema.

Je kunt deze individuele fietsvakantie door Andalusië boeken van februari t/m november.

Fietsreis Ronda-Sevilla over Vía Verde de la Sierra (8 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Een prachtige, relatief vlakke fietsvakantie door het binnenland van Andalusië vind ik ook de 8-daagse fietsreis die start in de indrukwekkende plaats Ronda en eindigt in Flamenco stad Sevilla.

Vanuit Ronda fiets je naar de middeleeuwse plaats Olvera, om van hieruit verder te fietsen over de Via Verde de la Sierra, een van de mooiste Vias Verdes van Spanje.

Na het plaatsje Montellano gaat de fietsroute verder over rustige binnenwegen door het mooie en vrij vlakke achterland van Sevilla, totdat je de fietsvriendelijke stad Sevilla bereikt.

Je kunt deze fietsreis over de Via Verde de la Sierra plus het achterland van Sevilla boeken als individuele fietsreis of als groepsreis (singlereis) met Nederlandstalige reisbegeleiding.

De beste reisperiode voor deze Andalusië fietsreis is in het voorjaar, najaar en de winter.

Fietsreis Costa de la Luz - van Sevilla naar Cádiz (8 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Wil je de Costa de la Luz, het kustgebied van de provincies Huelva en Cádiz, in het westen van Andalusië, per fiets leren kennen? En genieten van van natuur, zee én cultuur?

Kijk dan zeker eens naar deze 8-daagse fietsreis van Sevilla naar Cadiz.

Je fietsvakantie begint in de prachtige Flamenco stad Sevilla.

Van hieruit Sevilla fiets je naar het vogelrijke en autovrije nationaal park Doñana. Om van hieruit via sherry- en paardenstadje Jerez de la Frontera langs de Costa de la Luz verder te fietsen naar Spanje’s oudste stad Cádiz.

Je kunt deze fietsreis boeken als individuele reis of als groepsreis (singlereis) met Nederlandstalige begeleiding.

De beste reisperiode voor deze Andalusië fietsreis is in het voorjaar, najaar en de winter.

Individuele Mountainbike fietsreis Sierra Morena (8 dagen)

Wit bergdorp Olvera aan de Vía Verde de la Sierra in de Sierra de Cádiz (Andalusië)

Een prachtige fietsreis in Andalusië voor mountainbikers vind ik deze 8-daagse mountainbike vakantie door de Sierra Morena van SNP Natuurreizen.

Tijdens deze individuele fietsreis maak je op je MTB pittige tochten door de heuvels van de Sierra de Aracena y Picos de Aroche en de Sierra Norte de Sevilla, die deel uitmaken van het langgerekte berggebied de Sierra Morena in het noorden van Andalusië. 

Je fietst door het leefgebied van de Iberische varkens en passeert witte dorpjes en charmante stadjes.

Bovendien verblijf je onderweg in drie bijzonder sfeervolle landelijke accommodaties.

Je kan deze Andalusië fietsreis boeken van begin maart tot eind juni en van begin september tot half december.

Terug naar boven>>

Fietsvakantie in het midden van Andalusië

Fietsen in de Sierra de las Nieves

Mooie fietsgebieden voor een fietsvakantie in het midden van Andalusië vind ik vervolgens de Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama in het oosten van provincie Málaga en de Sierra de las Nieves in het westen van provincie Málaga (in het achterland van de Costa del Sol).

Maar ook in het gebied rond Antequera, de plaats Álora en de stuwmeren van Ardales en Guadalhorce, waar zich ook Andalusië's bekendste wandelpad Caminito del Rey bevindt, kun je eindeloos fietsen door prachtige berglandschappen.

En in de provincie Córdoba kan ik de Sierras Subbéticas met hier doorheen de Via Verde de la Subbética fietsroute warm aanbevelen voor een fietsvakantie.

Fiets–/MTB-vakantie in omgeving Caminito del Rey

Fietsen rond de Meren van Ardales

In de buurt van bergdorp Álora en de beroemde Caminito del Rey in de provincie Málaga organiseren de Nederlanders Erica en Rik in de zomer, lente, herfst én winter geheel verzorgde fietsvakanties in Andalusië. 

Het zijn fietsvakanties met vaste standplaats, waarbij je verblijft in de gezellige B&B Casa el Naranjo van Erica en Rik, in het dorpje Las Mellizas. 

De Nederlanders hebben prachtige fietsroutes voor racefietsen én mountainbikes uitgestippeld. Deze routes kun je op eigen houtje fietsen (m.b.v. een GPS), maar ook met Nederlandstalige begeleiding.

Bovendien ligt Casa el Naranjo pal tegenover het treinstation en is het uitstekend bereikbaar per trein. En in de maanden december, januari en februari kun je er extra voordelig een fietsvakantie boeken.

MTB-vakantie in de Sierra de las Nieves

MTB-tocht in Sierra de las Nieves (Málaga, Andalusië)

Een ideale fietsreis voor mountainbikers vind ik ook een MTB-vakantie in de Sierra de las Nieves (provincie Málaga) van de Nederlandse outdoor-specialist Van Dam Outdoor

De Nederlander Bert is een ervaren instructeur. En neemt je in het voorjaar en najaar op de MTB mee op verkenning in dit prachtige natuurgebied in Zuid Spanje. 

Wil je echter liever zonder begeleiding fietsen, dan is dat ook geen probleem. Dan krijg je de routes op een GPS mee.

Tijdens deze fietsvakantie met vaste standplaats in Andalusië verblijf je in het huis van de Nederlanders. Je eet en kookt er gezonde maaltijden met zijn allen.

Terug naar boven>>

Fietsvakantie in het oosten van Andalusië

De Rodalquilar vallei in natuurgebied Cabo de Gata (provincie Almería)

En lijkt het je wat om een fietsvakantie te houden in het veel minder toeristische oosten van Andalusië?

Ga dan fietsen in het beschermde natuurgebied Cabo de Gata of in de Tabernas woestijn, beiden in de provincie Almería.

Verder naar het noorden beleef je in de provincie Jaén bovendien een onvergetelijke fietsvakantie in de Sierras de Cazorla, Segura y las Villas, het grootste natuurpark van Andalusië.

En kun je over de vrij ontspannen Viá Verde del aceite (=Groene weg van de olijfolie) fietsroute fietsen door eindeloze olijfbomenlandschappen.

Mijn favoriete fietsgebied in de provincie Granada is tenslotte berggebied Las Alpujarras aan de zuidflank van de Sierra Nevada. Onder andere vanwege de authentieke bergdorpjes die je in dit gebied tegenkomt.

En wil je echte pittige fietstochten maken, fiets dan naar de Pico Veleta in de Sierra Nevada (provincie Granada), die populair is bij getrainde wielrenners.

Fietsreis Vías Verdes del Aceite en Subbética (6 dagen)

Fietsen ove de Via Verde del Aceite in Andalusië

Een mooie en vrij korte georganiseerde fietsreis in Andalusië voor in de herfst, winter en lente vind ik de 6-daagse fietsreis Fietstocht Vía Verde del Aceite van de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel. 

Deze georganiseerde fietsvakantie over de Vía Verde del Aceite begint in Jaén (in de gelijknamige provincie Jaén) en eindigt in Puente Genil (in de provincie Córdoba).

Het is een prachtige fietsreis door de Sierra Subbética, het Caminos de Pasión gebied en een prachtig olijvenlandschap.

De reis kan als individuele fietsreis of als groepsreis met Nederlandstalige begeleiding geboekt worden. En wil je je bagage niet meeslepen, dan zorgt Tejeda Travel voor bagagevervoer.

De beste reisperiode voor deze Andalusië fietsreis is in het voorjaar, najaar en de winter.

Auto-,fiets-& wandelvakantie Andalusië

Wit bergdorp Capileira in natuurgebied Las Alpujarras (Granada, Andalusië)

Wil je niet alleen fietsen, maar ook wandelen en cultuur proeven als je op vakantie in Andalusië bent? Dan vind ik de "Andalusië fietsen en wandelen" reis van de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel een absolute topper!

Tijdens deze individuele fietsreis bezoek je de steden Sevilla, Córdoba, Granada en Málaga.

En daarnaast verken je al wandelend of fietsend de prachtige natuurgebieden El Torcal, Sierra de Grazalema, Sierra Subbética en Alpujarras. 

Hoeveel je wilt wandelen of fietsen, ligt helemaal aan jou. Want de kleinschalige Nederlandse reisorganisatie kan deze auto-, fiets- en wandelvakantie in Andalusië, die in principe 15 dagen duurt, helemaal naar wens aanpassen… 

*Meer tips voor een fietsvakantie in Andalusië*

Aanbieders van verzorgde fietsvakanties naar Andalusië

SNP Natuurreizen

Individuele fietsreizen Noord-/Oost-/Zuid-Spanje,  Rioja, Mallorca

Sawadee

Fiets-kampeerreizen (groep) Pyreneeën, Midden-Spanje, Andalusië

Eigen-Wijze Reizen

Individuele fietsvakanties naar Costa Brava, Alicante en Andalusië

Natuurlijk Reizen

Individuele en groepsfietsreizen  naar Andalusië en Ibiza (Balearen)

Sfeevolle accommodaties in Andalusië

Meer fietsvakanties in Spanje

Terug naar boven>>