De Sierra de Grazalema: ruw groen berggebied in westen van Andalusië

De Sierra de Grazalema is een berggebied in het noordoosten van de provincie Cádiz en westen van de provincie Malaga dat bestaat uit een ruig kalkstenen berglandschap met diepe ravijnen en steile rotswanden, maar ook bossen van kurkeik, Spaanse zilverspar en meer. Want doordat het er veel regent, is het er ook behoorlijk groen.

Liefhebbers van een actieve vakantie kunnen er dus hun lol op. Want je kunt er niet alleen eindeloos wandelen, fietsen of paardrijden, maar ook bijvoorbeeld rotsklimmen, canyoningen of kajakken.

Bovendien staat dit berggebied in het westen van Andalusië bekend om zijn schilderachtige witte bergdorpen, de zogenaamde pueblos blancos.

Natuurpark Sierra de Grazalema in de provincies Cadiz en Malaga

Toen wij er in oktober op vakantie waren, was het er het mooiste weer en hadden we overdag temperaturen van rond de 25 graden.

Toch is het Parque Natural Sierra de Grazalema het gebied met de meeste neerslag in heel Spanje. Want vanaf de Atlantische Oceaan wordt veel vochtige lucht het land in geblazen die in dit berggebied blijft hangen en verandert in regen.

Het regent er vooral in de late herfst, de winter en het vroege voorjaar. De beste periodes voor een bezoek aan dit natuurpark zijn daarom de lente en het einde van de zomer.

Verder raad ik je aan om de tijd te nemen als je op vakantie naar de Sierra de Grazalema gaat. Want dit berggebied in Zuid-Spanje bestaat uit smalle, kronkelende bergwegen, waardoor de afstanden die je op een dag kunt afleggen vrij kort zijn. Ik verkijk me hier iedere keer weer op.

Doe hier ideeën op over wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in de Sierra de Grazalema. En lees ook even mijn tips over mooie slaapplekken in dit fascinerende berggebied in Zuid-Spanje:

Witte bergdorpen in de Sierra de Grazalema

Grazalema: wit bergdorp in het hart van de Sierra de Grazalema

De drie bekendste witte bergdorpen in de Sierra de Grazalema zijn Grazalema, Ubrique (in het zuidwesten) en Zahara de la Sierra (in het nooorden van het natuurpark).

Grazalema staat op de lijst van mooiste dorpen van Spanje (Pueblos más bonitos de España). Het is het dorp met de meeste neerslag en het enige dorp in de provincie Cádiz waar het kan sneeuwen. Aangezien het in het midden van het natuurpark ligt, vormt het een goede uitvalbasis voor het verkennen van dit fascinerende berggebied in het zuidwesten van Spanje.

Het witte bergdorp Ubrique ligt vervolgens op een van de mooiste plekken in de Sierra de Grazalema. Het is het belangrijkst industrie- en handelscentrum van de streek en is gespecialiseerd in lederwaren. Bovendien zijn in en rond het dorp overblijfselen van de Romeinse stad Ocuri gevonden.

En vanaf het witte dorp Zahara de la Sierra heb je een spectaculair uitzicht op het stuwmeer van Zahara-el Gastor en op de Garganta Verde (=Groene kloof). In de omgeving van dit pittoreske dorp kun je niet alleen wandelen, fietsen of paardrijden, maar ook klimmen, kajakken, vissen en zwemmen.

*Tips*

 • Bezoek de overblijfselen van de op een kalkstenen bergtop gelegen Romeinse stad Ocuri net ten noorden van Ubrique.
 • Vanaf restaurant Al Lago in Zahara de la Sierra heb je een prachtig uitzicht over het stuwmeer van Zahara en kun je genieten van traditionele gerechten met een moderne twist.
 • Aan de oostoever van het stuwmeer van Zahara worden kano’s verhuurd.
Bergdorp Benamahoma in de Sierra de Grazalema

De drie bovengenoemde dorpen zijn echter niet de enige witte dorpen in de Sierra de Grazalema.

Een klein authentiek wit bergdorp in dit ruwe berggebied, dat bekend staat voor zijn Moren- en Christenenfeesten (=Fiestas de Moros y Cristianos) is bijvoorbeeld Benamahoma aan het begin van de Majaceite-rivier.

En het authentieke, niet toeristische dorpje Villaluenga del Rosario is het kleinste en hoogstgelegen dorp in de Sierra de Grazalema (870 m) én de provincie Cádiz.

*Tips*

 • Tussen de gehuchten Benamahoma en El Bosque kun je een prachtige wandeling langs de Majaceite-rivier maken, over de Sendero del Río Majaceite>>.
 • Bezoek de begraafplaats in de ruïnes van de Iglesia del Salvador kerk in het kleine witte dorp Villaluenga del Rosario.
 • Een aantal witte dorpen in de Sierra de Grazalema maken deel uit van de zogenaamde Witte dorpen route (=Ruta de los pueblos blancos) in de provincie Cádiz.

Mooie auto- of fietsroute door de Sierra de Grazalema

Haarspeldbochten bij de Puerto de las Palomas bergpas in de Sierra de Grazalema

Een prachtige fiets- en autoroute door de Sierra de Grazalema is de CA531 weg van Grazalema naar Zahara de la Sierra.

Het is een smalle, steile bergweg met talrijke haarspeldbochten. Je moet dus niet bang zijn om in de bergen auto te rijden. En wil je de weg fietsen, hou er dan rekening mee dat het een behoorlijk pittige weg is! Ben je niet gewend om in de bergen te fietsen, dan kun je hier beter niet fietsen.

Onderweg kom je langs de bergpas Puerto de las Palomas (=Duivenpas), die met een hoogte van 1357 meter één na hoogste pas van Andalusië is.

Aan deze weg ligt ook het beginpunt van drie wandelroutes door het natuurpark: de Sendero del Pinsapar (=Wandelpad van de Spaanse Zilverspar), de Sendero de los Llanos de Rabel (=Wandelpad van de Rabelvlakte) en de Sendero de la Garganta Verde (=Wandelpad van de Groene kloof).

*Tip*

Stop bij de Puerto de las Palomas bergpas om te genieten van een adembenemend uitzicht over de Sierra de Grazalema.

Wandelen in de Sierra de Grazalema

Wandelen door een landschap van kurkbomen bij hotel Tambor del Llano (Sierra de Grazalema)

Een fantastische manier om dit ruwe groene natuurpark in het zuidwesten van Spanje tet beleven is te voet!

Je kunt er genieten van wandelroutes door zeer gevarieerde berglandschappen: door landschappen met kurkeiken, landschappen met de beschermde Spaanse Zilverspar dennenboom, door een ravijn of over een oude Romeinse weg.

Prachtige wandelroutes voor een wandelvakantie in de Sierra de Grazalema vind ik bijvoorbeeld:

 • De Sendero del Río Majaceite (=Wandelpad van de Majaceite rivier) in het noordwesten van de Sierra de Grazalema - Een lichte wandelroute langs de Majaceite rivier, tussen de witte dorpen Benamahoma en El Bosque, die ook prima te doen is met kinderen. Het is een populaire wandelroute, dus wil je er rustig kunnen wandelen, vermijdt dan weekenden en feestdagen.
 • De Sendero de la Calzada Romana (=Wandelpad van de Romeinse weg) in het zuidwesten van de Sierra de Grazalema - Een vrij eenvoudige wandelroute over een oude Romeinse weg tussen de witte bergdorpen Ubrique en Benaocaz.
 • De Sendero de la Garganta Verde (=Wandelpad van de Groene Kloof) in het noordoosten van de Sierra de Grazalema – Een wat pittigere wandeling door een groene kloof waar de Bocaleones rivier doorstroomt en waarin vale gieren rondvliegen. Met aan het einde een kleine hermitage: de Hermita de la Garganta. Voor deze wandelroute heb je een wandelvergunning nodig. En honden zijn er niet toegestaan.
 • De Sendero del Pinsapar - Een prachtige, wat pittigere bergwandeling waarbij je klimt en daalt door een landschap van kalkstenen rotsen én Spaanse zilversparren, dennenbomen die alleen in dit deel van Spanje groeien.

Uitgebreidere informatie over deze wandelroutes vind je onder meer op de website van Wandelen in Andalusië>>.

Wandelvakantie vanuit kleinschalig hotel Tambor del Llano

hotel-tambor_del_llano-sierra_de_grazalema-cadiz-andalusie-800.jpeg

Toen wij in de Sierra de Grazalema op vakantie waren, verbleven we in Hotel Tambor del Llano, een agriturismo op 10 minuten rijden van Grazalema, die ligt op een enorm landgoed.

Op dit landgoed zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld door een prachtig berglandschap van kalkstenen rotsen en kurkeiken en over een groene vlakte.

Je hoeft het grondgebied van het hotel dus niet eens te verlaten om te kunnen wandelen in de Sierra de Grazalema! En ook niet om te eten, want wat was het eten er fantastisch!

Bovendien vind je bij Hotel Tambor del Llano uitgebreide informatie over andere wandelmogelijkheden in het natuurgebied (eventueel met Engelstalige gids). Verder kun je er paardrijden, aan yoga doen, massage krijgen, verrukkelijk eten en genieten van een overloopzwembad. En helpt het hotel graag met andere activiteiten in de buurt, die variëren van klimmen tot wijnproeverij.

NB. Als je minimaal 5 overnachtingen en 3 activiteiten bij Tambor del Llano boekt, krijgt je 5% korting (kortingscode spanjevoorjou).

Wandelreizen naar de Sierra de Grazalema

Het kleine vakantiepark van Finca el Huertezuelo bij El Bosque (Sierra de Grazalema)

Tijdens deze wandelreis door de Sierra de Grazalema in het noordoosten van de provincie Cádiz en westen van de provincie Malaga (Andalusië)in wandel je door een ruw en verbazingwekkend groen berglandschap met kalkstenen rotsformaties, loodrechte rotswanden en diepe ravijnen.

Met hierin verstopt idyllische witte bergdorpen (=pueblos blancos) als Grazalema en Zahara de la Sierra.

Je kunt kiezen voor een individuele wandelvakantie of een wandelvakantie in groepsverband. Bij de individuele wandelvakantie ga je ook nog naar de Serranía de Ronda (provincie Malaga).

En bij de groepsreis wandel je ook een dag over de Caminito del Rey én breng je een dag een bezoek aan Sevilla.

*Wandelvergunningen*

Voor de wandelroutes Garganta Verde, Pinsapar, El Torreon en Los Llanos de Rabel heb je een wandelvergunning nodig.

Deze kun je gratis krijgen bij het Centro de Visitantes El Bosque, het informatiecentrum van het witte dorp El Bosque aan de westrand van de Sierra de Grazalema. Ik raad je aan om in het hoogseizoen de vergunning van tevoren al per email aanvragen.

Het bezoekerscentrum heeft overigens ook allerlei verschillende wandelkaarten.

Adres: calle Frederico García Lorca 1, El Bosque - Openingstijden: zaterdag en zondag van 9 tot 14 uur en maandag t/m vrijdag van 10 tot 14 uur.

*Wandelkaart Sierra de Grazalema*

Neem een goede wandelkaart mee als je een wandelvakantie in de Sierra de Grazalema maakt. Op de wandelkaart van Penibetica zijn 22 wandelroutes beschreven (in het Spaans en Engels) én worden hoogtelijnen, plaatselijke voorzieningen en andere outdoor activiteiten in dit berggebied aangegeven. Kopen/ Meer info>>

Andere actieve vakanties in de Sierra de Grazalema

Canyoning in de Garganta Verde kloof (Sierra de Grazalema)

Maar je kunt tijdens een actieve vakantie in de Sierra de Grazalema niet alleen wandelen.

Je kunt er bijvoorbeeld ook rotsklimmen, vias ferratas klimmen, grot verkennen en canyoningen.

Of paardrijden, mountainbiken, kajakken, paragliden en ballonvaren.

Zo kun je aan grotverkenning (=speleologie) doen in de Cueva del Gato (=Grot van de kat), aan canyoning doen in de Garganta Verde (= Groene kloof), klimmen op de Vía Ferrata van Montejaque (in het zuidoosten van de Sierra de Grazalema) of kajakken, vissen en zwemmen op het stuwmeer bij Zahara de la Sierra (in het noordoosten van de Sierra de Grazalema).

Outdoor, yoga-, paardrijvakantie vanuit hotel Tambor del Llano

hotel-tambor_del_llano-sierra_de_grazalema-cadiz-andalusie-800.jpeg

Het kleinschalige Hotel Tambor del Llano, dat ligt op een enorm landgoed op 10 minuten rijden van het witte bergdorp Grazalema, heeft eigen paarden waarop je zowel paardrijtochten kunt maken als paardrijles kunt krijgen.

Bovendien kun je er yoga en massages krijgen, verzorgt de agriturismo outdoor activiteiten als wandeltochten met gids, canyoning, rotsklimmen, via ferrata klimmen én kan het een wijnproeverij voor je regelen.

Samen met het hotel kun je dus jouw eigen unieke actieve vakantie in de Sierra de Grazalema samenstellen! Die je kunt combineren met verwennerij en ontspanning in het hotel. Want Tambor del Llano heeft ook een fantastisch zoutwater overloopzwembad en zorgt voor verrukkelijk eten...

NB. Als je minimaal 5 overnachtingen en 3 activiteiten bij Tambor del Llano boekt, krijgt je 5% korting (kortingscode spanjevoorjou).

MTB-vakantie van Sierra de las Nieves naar Tarifa

Mountainbiken langs kurkbomen in de Sierra de Grazalema in Andalusië

Hou je van fietsen? Kijk dan eens naar deze fietsvakantie met Nederlandstalige begeleiding van de Nederlandse outdoor specialist Van Dam Outdoor.

Tijdens deze 7-daagse MTB-reis door Andalusië fiets je over onverharde wegen vanaf El Burgo in de Sierra de las Nieves naar het gezellige stadje Tarifa, dat ligt op Spanje's zuidelijkste punt, aan de Costa de las Luz. Hierbij fiets je ook een stuk door de Sierra de Grazalema.

In een kleine groep van maximaal 6 personen fiets je ongeveer 5 uur per dag. En wordt de bagage voor je vervoerd naar de verschillende overnachtingsplekken.

Deze fietsreis in Zuid-Spanje wordt in het najaar als groepsreis aangeboden (kijk voor de datum op de website van Van Dam Outdoor), maar kan op andere momenten in het voor- en najaar ook als individuele fietsreis aangeboden worden als jullie met minimaal 4 personen zijn.

En wandel je liever? Dan kun je via Van Dam Outdoor ook een 10-daagse wandelreis vanuit de Sierra de las Nieves naar Tarifa boeken. Ook deze is weer met Nederlandstalige begeleiding en bagagevervoer.

Terug naar boven>>

Campings & glampings in de Sierra de Grazalema

Camping Tajo Rodillo (Grazalema)

Prachtig gelegen natuurcamping Camping Tajo Rodillo in de Sierra de Grazalema

Ben je op zoek naar een camping in de Sierra de Grazalema? Dan kun je terecht op Camping Tajo Rodillo.

Deze rustige kleine natuurcamping in de provincie Cádiz is prachtig gelegen in een berglandschap van kalkstenen rotsen en dennenbomen. En ligt op korte loopafstand van het witte bergdorp Grazalema, aan de weg naar El Bosque.

Je kunt er verblijven in je eigen tent of caravan (er zijn 30 staplaatsen) of in een van de in totaal 11 gezellige 4-persoons blokhutten. Of in een luxe 2/4-persoons glampingtent in Kampaoh Grazalema, het aparte glamping gedeelte van de camping.

Verder is er een klein buitenzwembad op de camping, mag je hond er mee op vakantie komen (behalve in de glampingtenten) en kun je er fietsen huren. Want in de omgeving van deze kleine camping in Andalusië kun je eindeloos wandelen en fietsen.

Charmante kleine hotels in de Sierra de Grazalema

Agriturismo Tambor del Llano

hotel-tambor_del_llano-sierra_de_grazalema-cadiz-andalusie-800.jpeg

Tijdens onze vakantie in de Sierra de Grazalema verbleven we in Hotel Tambor del Llano op 10 minuten rijden van het schilderachtige witte bergdorp Grazalema

Het kleinschalige hotel ligt op een enorm landgoed, wordt omgeven door een berglandschap met kurkeiken (=alcornicales) waarin mooie wandelroutes uitgestippeld zijn en kijkt uit op een kleine hoogvlakte waarop de paarden van het hotel grazen. Op deze paarden kun je begeleide paardrijtochten maken of zelf op avontuur gaan als je een ervaren ruiter bent.

Bovendien heeft het hondvriendelijke hotel een fantastisch klein zoutwater zwembad dat geheel opgaat in zijn natuurlijke omgeving. Verder kun je er aan yoga doen, massage krijgen en  geweldig eten. En tenslotte helpt deze 10 kamers tellende agriturismo graag met het organiseren van talrijke activiteiten in de omgeving: van klimmen tot wijnproeverijen.

Alles was er voor mij perfect!, zelfs de hoofdkussens en dekbedden! Ik vind dit kleine hotel in Andalusië dan ook een absolute aanrader voor een wandelvakantie, paardrijvakantie, outdoor-vakantie, ontspanvakantie of vakantie met hond!

NB. Als je minimaal 5 overnachtingen en 3 activiteiten bij Tambor del Llano boekt, krijgt je 5% korting (kortingscode spanjevoorjou).

Bed and Breakfast La Mejorana (Grazalema)

Bed and Breakfast La Mejorana in Grazalema, in het hart van de Sierra de Grazalemaa

Een geweldig klein hotel in het centrum van het witte bergdorp Grazalema vind ik B&B La Mejorana.

Deze rustig gelegen Bed and Breakfast in het hart van de Sierra de Grazalema heeft een prachtige Spaanse inrichting met schitterende vloeren en een gezellige woonkamer. 

Verder is er een kleine tuin met buitenzwembad en verschillende terrassen. 

O ja, dit romantische hotel met 6 slaapkamers in Zuid-Spanje is alleen voor volwassenen en honden zijn er niet toegestaan.

Een ideale uitvalsbasis voor een vakantie in de Sierra de Grazalema!

Kleinschalig hotel Molino del Santo (Benaoján)

Hotel Molino del Santo in de buurt van de Cueva del Gato (Sierra de Grazalema)

Een droom van een hotel in de buurt van de Cueva del Gato (=kattengrot), aan de oostrand van de Sierra de Grazalema, vind ik het kleinschalige hotel Molino del Santo net buiten het gehucht Benaoján.

Dit charmante kleine hotel, dat gevestigd is in een omgebouwde watermolen, is heerlijk rustig gelegen aan de Guadiaro rivier, op minder dan 3 kilometer van de Cueva del Gato grot, 4 kilometer van het idyllische witte bergdorp Montejaque en 15 kilometer van het witte stadje Ronda, dat bekend staat voor zijn diepe kloof. 

Het beschikt over 2- en 4-persoons kamers, waarvan een aantal met eigen balkon/terras, een restaurant en een groene, schaduwrijke tuin met verwarmd buitenzwembad.

In de omgeving van dit romantische hotel in Zuid-Spanje kun je niet alleen eindeloos wandelen, maar ook grotverkennen (de Cueva del Gato en Cueva de la Pileta grot), rotsklimmen en via ferrata klimmen (de vía ferrata van Montejaque). Een absolute topper dus voor een actieve vakantie in Andalusië.

Hondvriendelijk Eco hotel Cueva del Gato (Benaoján)

Eco hotel Cueva del Gato in de Sierra de Grazalema

Zoek je een hotel in de buurt van de Cueva del Gato (=kattengrot) waar je hond mee op vakantie mag komen? Dan kan ik Eco hotel Cueva del Gato warm aanbevelen.

Dit kleinschalige hotel aan de oostrand van de Sierra de Grazalema ligt aan de weg van Ronda naar Benaojan, ongeveer 2 kilometer buiten het witte berggehucht Benaoján. Het bevindt zich 4 kilometer van de Cueva del Gato grot, 6 kilometer van Montejaque en 14 kilometer van het witte stadje Ronda

Het prachtig verzorgde hotel beschikt over warm ingerichte 2-persoons kamers, een restaurant en een buitenzwembad. Verder heeft het een moestuin waarin het zijn eigen ecologische groente verbouwt. En lopen er honden, ezels, kippen en ganzen rond.

Met de vele mogelijkheden om te wandelen, fietsen, grotverkennen en klimmen vind ik deze agriturismo in het westen van Andalusië ideaal voor een actieve vakantie in Zuid-Spanje!

Bed and Breakfast Águilas (Zahara de la Sierra)

B&B Águilas in Zahara de la Sierra (Sierra de Grazalema)

Een heerlijk klein hotel in het pittoreske witte bergdorp Zahara de la Sierra, is Alojamiento Águilas Home.

Dit kleinschalige hotel in het noorden van natuurpark Sierra de Grazalema bevindt zich in een traditioneel witgekalkt huis dat gebouwd is rond een patio en beschikt over comfortabele, moderne 2-persoons kamers en 2/4-persoons kamers voor gezinnen.

Bovendien heeft de B&B een heerlijk dakterras dat uitkijkt op het kasteel van Zahara.

Van hieruit ben je zo bij het stuwmeer van Zahara, waar je kunt zwemmen, kajakken en vissen. En bij de Garganta Verde (=Groene kloof) waarin je prachtig kunt wandelen en canyoningen.

Kleine vakantieparken in de Sierra de Grazalema

Casas de Montejaque (Montejaque)

Het kleine vakantiepark Casas de Montejaque in de Sierra de Grazalema

Verblijf je tijdens je vakantie in de Sierra de Grazalema liever in je eigen huisje waar je zelf kunt koken als je wilt? Kijk dan eens naar de appartementen van Casas de Montejaque in het door bergen omgeven pittoreske witte bergdorp Montejaque, aan de oostrand van het natuurpark.

Dit kleine vakantiepark in Andalusië bestaat uit 3 complexen: La Posada, La Huerta en La Hacienca. Ieder complex bestaat uit witte huizen die liggen rond een heerlijke tuin met buitenzwembad. Met hierin authentieke appartementen met 2 of 3 kamers. Groot genoeg dus ook voor een gezin met 2 kinderen. Een restaurant is er niet. Maar dat geeft niet, want er liggen verschillende restaurants, bars, een bakker en een supermarkt in het dorp.

Het kleinschalige vakantiepark ligt op minder dan een half uur rijden van Ronda en 5 minuten rijden van de Cueva del Gato grot. Bovendien kun je in de directe omgeving wandelen, fietsen, paardrijden, grot verkennen én wandelen/klimmen op een via ferrata.

Een absolute aanrader dus voor een actieve vakantie, autovakantie of gezinsvakantie in Zuid-Spanje!

Casitas de la Sierra (Montejaque)

Het kleine vakantiepark Casitas de la Sierra in Montejaque, in de buurt van Ronda (Andalusië)

In het pittoreske, door bergen omgeven witte bergdorp Montejaque ligt nóg een kleinschalig vakantiepark dat bestaat uit witte huizen rond een tuin met buitenzwembad: Casitas de la Sierra.

Er zijn huisjes met 1, 2 en 3 slaapkamers, met plek voor maximaal 6 personen. Bovendien is er een omheinde speeltuin én een prima restaurant. En heeft ieder vakantiehuis een eigen buitenruimte.

Ook hier geldt weer dat het kleinschalige vakantiepark ligt op minder dan een half uur rijden van Ronda en 5 minuten rijden van de Cueva del Gato grot. En dat je kunt wandelen, fietsen, paardrijden, grot verkennen én wandelen/klimmen op een via ferrata in de omgeving.

Een droom dus voor een actieve vakantie, autovakantie of een vakantie met kinderen in Zuid-Spanje!

Finca el Huertezuelo (El Bosque)

Het kleine vakantiepark van Finca el Huertezuelo bij El Bosque (Sierra de Grazalema)

Een heerlijk klein vakantiepark in het westen van het natuurpark vind ik Finca El Huertezuelo, op 8 kilometer van het witte dorp El Bosque, waarin zich het bezoekerscentrum van de Sierra de Grazalema bevindt.

De vakantiehuizen van dit kleinschalige vakantiepark in Zuid-Spanje bevinden zich op het uitgestrekte landgoed van Finca El Huertezuelo en worden omgeven door bossen en bergen.

Samen delen deze 4-persoons vakantiehuizen een tuin met 2 buitenzwembaden plus een kleine speeltuin, een spellenkamer, een fitnessruimte en barbecue-faciliteiten. En wil je de omgeving op de fiets verkennen, dan kun je er ook fietsen huren.

Een topper voor een wandelvakantie of ander soort actieve vakantie in de Sierra de Grazalema (in de omgeving kun je ook paardrijden, vissen en kanovaren). En zeker ook voor een ontspannen kindervakantie in Andalusië! O ja, en na overleg mag je hier ook je hond mee op vakantie nemen...

Terug naar boven>>