Vakantie in Andalusië: genieten van zon, natuur en bijzondere cultuur

Geniet als je op vakantie naar Andalusië gaat van de zon, maar vooral ook van de fascinerende natuur en de rijke en warme cultuur! Ik neem je mee naar prachtige natuurgebieden, witte bergdorpen en gezellige Andalusische stadjes. En laat je talrijke sporen zien van het rijke culturele verleden van Andalusië.

Aangezien Andalusië behoorlijk groot is, geef ik per provincie tips over wat je er kunt zien en doen. Klik hiervoor in onderstaande kaart op de provincie van jouw interesse of lees eerst de korte beschrijving van iedere provincie onder de kaart. 

Verder geef ik op aparte pagina's ook nog tips over:

Vakantiebestemmingen in Andalusië

Huelva

El Rocío en La Doñana

De provincie Huelva in het westen van Andalusië is geknipt voor een actieve vakantie, natuurvakantie én cultuurvakantie!

Bewonder er het ongerepte natuurgebied La Doñana, doe mee aan de jaarlijkse bedevaart naar El Rocío, verken het fascinerende mijnbouwgebied Minas del Río Tinto, waai uit aan de Costa de la Luz of maak een stedentrip naar de stad Huelva.

Sevilla

Flamenco, passie en Moors verleden

Ga op vakantie naar Andalusië's bekendste stad: Sevilla! Geniet er van de flamenco-wereld en bewonder er het Alcazar, de Plaza de España, de kathedraal en meer.

En ga bij genoeg tijd op verkenning in de omgeving van de Flamenco stad! Ontdek bijvoorbeeld de oude Romeinse stad Itálica, het leefgebied van het Iberisch varken of pittoreske stadjes als Carmona en Osuna.

Cádiz

Verkoelende kust en land van sherry

Een vakantie in de provincie Cádiz aan de westkust van Andalusië staat voor surfen in Tarifa en een zonvakantie aan de Costa de la Luz.

Maar ook voor cultuur snuiven in Europa's oudste stad Cádiz en pittoreske witte dorpen als Vejer de la Frontera. Plus actieve vakanties in bijvoorbeeld de Sierra de Grazalema.

Málaga

Stranden, bergen en pueblos blancos

Geniet tijdens je Andalusië vakantie van een zonvakantie aan de Costa del Sol of stedentrip Málaga en ontdek witte bergdorpen als Frigiliana, prehistorische resten en prachtige natuurgebieden in het binnenland van de provincie Málaga.

Want deze provincie in Zuid-Spanje is ook een geweldige bestemming voor een cultuur- en actieve vakantie. Ook met kinderen.

Córdoba

 Moors en Romeins verleden

De topbezienswaardigheid tijdens een vakantie in de provincie Córdoba is natuurlijk Córdoba stad met zijn wereldberoemde Mezquita en rijkversierde patios.

Verken echter ook de omgeving van deze kleine charmante stad met de oude Moorse stad Medina Azahara en idyllische stadjes als Rute of Zuheros. Plus natuurgebieden als de Sierras Subbéticas en Sierra Morena.

Jaén

Olijfbomen en Renaissance steden

Ga op vakantie naar de provincie Jaén in het binnenland van Andalusië om te genieten van een oneindig berglandschap met olijfbomen! En verken ook de Renaissance steden Úbeda, Baeza en Jaén plus de Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas, Andalusië's grootste natuurgebied.

Een topper voor een cultuurvakantie, actieve vakantie of culinaire vakantie.

Granada

Alhambra en Sierra Nevada

Proef als je op vakantie in Andalusië bent de Moorse invloeden in het Alhambra in de Moorse stad Granada of in witte bergdorpen als Pampaneira en Capileira. En geniet er van een actieve vakantie in de Sierra Nevadaa of berggebied Las Alpujarras. 

Ik beveel de provincie Granada warm aan voor een cultuurvakantie én actieve vakantie in Zuid-Spanje!

Almería

Woestijn en Wilde Westen

Ontdek tijdens een vakantie Andalusië de woestijn plus het Wilde Westen in de provincie Almería en verken het beschermde kustgebied Cabo de Gata met Spanje's grootste vulkanische rotsformatie en idyllische witte dorpen als Isleta del Moro.

Ook voor kinderen vind ik deze onbekende provincie in het oostelijke deel van Andalusië een aanrader!

Terug naar boven>>

Sfeervolle slaapplekken in Andalusië

Wat liggen er veel prachtige hotels, B&B’s, vakantiehuizen, campings, glampings en vakantieparken in Andalusië! De accommodaties worden omgeven door ongerepte natuur; bevinden zich in of bij typische Andalusische dorpjes of in oude Moorse steden; of liggen aan zee. 

Om het overzichtelijk te houden, heb ik de accommodaties opgesplitst per type accommodatie; en meestal ook per provincie:

Terug naar boven>>

Soorten Andalusië vakanties

Wil je meer weten over een bepaald soort vakantie in Andalusië, lees dan verder bij de vakantie van je interesse:

Overwinteren in Andalusië

En wist je dat je in Andalusië ook heerlijk kunt overwinteren? Want in de winter is het er nog aangenaam warm, schijnt de zon nog steeds veel en is het er een stuk rustiger. Hierdoor kun je er in alle rust genieten van de heerlijke stranden, prachtige natuur en pittoreske dorpen en steden. Op een aparte pagina lees je meer over overwinteren in Zuid-Spanje:

Terug naar boven>>

Natuurparken in Andalusië

De zuidelijkste regio van Spanje kent prachtige, zeer afwisselende natuurparken die kleine paradijzen zijn voor een actieve vakantie. Want je kunt er niet alleen wandelen, fietsen of paardrijden, maar ook klimmen, canyoningen, vogels kijken en zo veel meer. Over een aantal natuurparken in Andalusië heb ik aparte pagina's geschreven, te weten: 

Tradities & feesten in Andalusië

Terug naar boven>>