De chocolade kerststal van Rute in de provincie Córdoba (Andalusië)

Ieder jaar kun je in Spanje ontelbare kerststallen bewonderen. Ik heb inmiddels best wat bijzondere kerststallen in Spanje gezien. Bijvoorbeeld de kerststal van San Lorenzo de El Escorial waarbij alle beelden van mensen én dieren op ware grootte zijn nagebouwd en de levende kerststal van El Molar.

In Andalusië kun je echter nog een heel ander soort kerststal bewonderen. Namelijk een kerststal die gemaakt is van chocolade! Ik heb het over de chocolade kerststal van Rute in de Sierras Subbéticas in de provincie Córdoba…

Chocolade kerststal van Rute (provincie Córdoba, Andalusië)

We mogen weer op vakantie naar de Balearen en de Canarische eilanden zonder bij terugkeer getest te worden of in quarantaine te gaanLees meer over testen, noodzakelijke formulieren, coronapaspoort ed.>>

Een kerststal gebouwd van chocolade

Het plaatsje Mojacar (provincie Almería) nagebouwd in de chocolade kerststal van Rute

De chocolade kerststal van Rute, in het Spaans Belén de Chocolate de Rute genoemd, is de grootste kerststal in Spanje en misschien ook wel ter wereld die gebouwd is van chocolade!

Sinds 2000 bouwt het familiebedrijf Galleros Artesanos de Rute ieder jaar weer een nieuwe kerststal van chocolade, met details van marsepein en suiker.

Straten, huizen, mensen, alles wordt gebouwd van chocolade! Hierbij wordt tussen de 1.000 en 1.500 kg chocolade gebruikt. Dit moet de zoetste en lekkerste kerststal ter wereld zijn…

De kerststal ziet er overigens iedere keer weer anders uit. In 2020 waan je je bijvoorbeeld in de Franse Elzas… 

Ligging chocolade kerststal van Rute

Je vindt de chocolade kerststal van Rute in het chocolade museum en de winkel van Galleros Artesanos de Rute, die net buiten het plaatsje Rute ligt, in de Sierras Subbéticas van de provincie Córdoba (Andalusië).

Hier kun je overigens niet alleen de chocolade kerststal bewonderen, maar ook chocolade beelden van onder andere de Spaanse koninklijke familie, Paus Francisco en de Maagd van Rocío. Én je kunt er veel van de lekkernijen die Galleros Artesanos de Rute maken proeven…

Het adres van het chocolade museum is Carretera Lucena-Rute, kilometer 19, 14960 Rute.

Tip: Aangezien we vanwege de Corona pandemie niet kunnen reizen nu, kun je de chocolade kerststal van Rute virtueel zien.

Open van oktober t/m december

Je kunt de chocolade kerststal van Rute bewonderen vanaf de tweede vrijdag in oktober (de zogenaamde Puente del Pilar) t/m 5 januari. In deze periode is de kerststal iedere dag geopend van 10 tot 13:30 uur en van 16 tot 19 uur. De enige twee dagen dat de kerststal gesloten is, zijn 25 december en 1 januari.

Entree chocolade kerststal van Rute

De entreeprijs voor de chocolade kerststal van Rute is €1 per persoon (voor personen vanaf 4 jaar). Wanneer je iets in de winkel koopt, krijg je dit geld echter weer terug. Nóg een goede reden dus om wat lekkere chocolade, nougat of anders kopen;).

Andere aanraders in de provincie Córdoba

Sfeervolle accommodaties in de provincie Córdoba
Nieuwe pagina's

 1. Een gezinsvakantie naar kindvriendelijk Menorca (Balearen)

  Jul 14, 21 07:37 AM

  Een kindervakantie Menorca staat voor baaien met witte zandstranden en ondiep hemelsblauw water, uitkijktoren en forten, hotels met waterparken en meer...

  Lees meer

 2. All-inclusive hotels op Ibiza (Balearen) om bij weg te dromen

  Jul 02, 21 03:55 AM

  Zoek je een all-inclusive hotel op Ibiza (Balearen) dat je alleen hoeft te verlaten om de prachtige omgeving te verkennen? Dit zijn mijn favorieten!

  Lees meer

 3. Verwen jezelf in een luxe hotel op Ibiza (Balearen)

  Jul 01, 21 11:08 AM

  Zoek je een luxe hotel op Ibiza (Balearen)? Lees welke hotels ik kan aanbevelen in het binnenland, aan de kust en in de hoofdstad van dit Spaanse eiland.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder