Een unieke Semana Santa in het Caminos de Pasion Gebied

De Semana Santa in het Caminos de Pasion gebied in Andalusië staat voor passievolle en unieke paasprocessies. Die in iedere plaats weer anders zijn.

Ik neem je mee naar de Goede Week  in een voor velen onbekend deel van Andalusië. Dat zich bevindt tussen de plaatsen Córdoba, Granada, Jaén en Sevilla.

Oudste heiligenbeeld in Carmona

Hou je van oude, barokke heiligenbeelden? Kom dan zeker naar de Semana Santa van het plaatsje Carmona in het Caminos de Pasion gebied.

Hier kun je het oudste heiligenbeeld zien dat tijdens de Semana Santa in Andalusië wordt meegedragen: het beeld El Señor de la Amargura. Dat in 1521 gemaakt is door Jorge Fernandéz Alemán.

Een Mariabeeld tijdens een paasprocessie in Caminos de Pasion plaats Carmona (Andalusië)

En het is niet het enige oude beeld dat in deze plaats in het binnenland van Andalusië wordt meegedragen. Carmona staat namelijk bekend voor de Barokke beelden die in de paasprocessie te zien zijn. Beelden die gemaakt zijn door onder andere Pedró Roldan, een van de belangrijkste beeldenmakers van de Spaanse Barok.

Paasbrood zegening in Priego de Córdoba

Ook in de plaats Priego de Córdoba in het Caminos de Pasion gebied worden prachtige barokke beelden rondgedragen in de paasprocessies en ben je getuige van emotionele boetedoeningen.

Het unieke aan de Goeke Week in Priego de Cordoba is echter, dat het lijdensverhaal van Jezus er op theatrale wijze nagespeeld wordt. Een traditie die terugvoert naar de zeventiende eeuw.

Een opgetogen mensenmassa wacht op de zegening van het paasbrood tijdens de paasprocessie op Goede Vrijdag in Caminos de Pasion plaats Priego de Cordoba

Op woensdag wordt Jezus er bijvoorbeeld gevangen genomen door figuren die pruiken en maskers met vervaarlijke uitdrukkingen dragen.

En op Goede Vrijdag zegent Jezus een opgetogen mensenmassa en het speciale paasbrood (hornazos) dat zij meegebracht hebben.

Zichtbare dragers in Lucena

In de meeste plaatsen in Andalusië worden de heiligenbeelden in de paasprocessies door onzichtbare dragers (costaleros), die onder de beelden lopen en door doeken langs de zijkant van een beeld aan het zicht onttrokken worden.

In de plaats Lucena (provincie Córdoba) worden de beelden echter rondgedragen door santeros, die duidelijk zichtbaar het beeld dragen.

Santeros in Lucena (Caminos de Pasion gebied, Andalusië)

Het beeld steunt op de schouders van de dragers. Die beschermd worden met een kussentje. In de vrije hand dragen ze een stok met houder. Waar het beeld op wordt gezet als de dragers even moeten rusten.

Het heiligenbeeld wordt begeleid door een aantal trommelaars, die het ritme en de snelheid van de dragers aangeven.

Trommelcompetitie in Baena

In het plaatsje Baena in het Caminos de Pasion gebied wordt de Goede Week opgevrolijkt door het tromgeroffel van de coliblancos en colinegros.

Twee groepen van elk acht personen (uit de twee verschillende broederschappen), die elkaar tijdens de Semana Santa de loef af te steken met hun getrommel.

Coliblancos en Colinegros tijdens de Goede Week in Baena (Caminos de Pasion gebied, Zuid Spanje)

Beide groepen dragen rode jassen en sjaals. Maar de coliblancos hebben een metalen helm met een witte staart. En de colinegros een helm met een zwarte staart.

Stille processie in Osuna

Wil je tijdens de Semana Santa in het Caminos de Pasion gebied een stille processie meemaken? Dan moet je in de plaats Osuna (provincie Sevilla) zijn. In de nacht van dinsdag op woensdag vindt hier de Recorrido del Silencio (=Optocht van de Stilte) plaats.

Als het middernacht is, gaan alle straatlampen uit, bonst een nazareno (=boetedoener) op de kerkdeur van Osuna en verlaat het heiligenbeeld in alle stilte de kerk.

Hiermee begint de lange, stille processie door de nacht. Die slechts begeleid wordt door kaarsen, tromgeroffel en boetedoeners. Alleen op de Plaza Mayor wordt de stilte kort onderbroken met een saeta (=religieuze klaagzang).

Lijdensverhaalverkondigers Alcalá la Real

In de plaats Alcalá la Real in het Caminos de Pasion gebied speelt de theatrale uitbeelding net als in de plaats Priego de Cordoba een belangrijke rol tijdens de Semana Santa.

Pergoneros tijdens de paasprocessies van Alcala la Real in het Caminos de Pasion gebied (Zuid Spanje)

De heiligenbeelden worden de paasprocessie in deze onbekende plaats in Zuid Spanje afgewisseld door pergoneros (= verkondigers van het verhaal), die het lijdensverhaal van Jezus naspelen: Joodse en Romeinse legers, Judas en de apostelen.

Het is een traditie die dateert uit de vijftiende eeuw. Toen er veel passiespelen en religieuze toneelstukken opgevoerd werden.

Personages Oude Testament Puente Genil

De Semana Santa in de plaats Puente Genil in het Caminos de Pasion gebied is vervolgens uniek, omdat het de enige plaats is die ook Bijbelfiguren en -verhalen uit het Oude Testament gebruikt om het lijdensverhaal van Jezus na te vertellen.

Bijbelse figuren uit het Nieuwe én Oude Testament in de paasprocessies van Puente Genil in het Caminos de Pasion gebied

In totaal worden er in de Goede Week in Puente Genil rond de 400 personages uitgebeeld via grote figuren. Die een masker, kleding en een voorwerp dragen die een bepaalde personage typeren.

Op Paaszondag lopen alle figuren die in de voorafgaande dagen mee hebben gelopen nog een keer mee in de paasprocessie.

Trommels en trompetten in Cabra

Het unieke aan de Semana Santa in de plaats Cabra in het Caminos de Pasion gebied zijn de lange trompetten en trommels.

Lange trompetten (abejorros) kondigen tijdens de Semana Santa processies in Cabra met monotone en sombere tonen de komst van een heiligenbeeld aan.

Tijdens het voorbijtrekken van het Mariabeeld wordt in Caminos de Pasion plaats Cabra een hartverscheurende saeta gezongen.

En op Goede Vrijdag klinkt er vroeg in de ochtend het geluid van de rompevelos (een soort trommel; letterlijk brekende sluiers) door de stad. Om het moment te herdenken dat Jezus aan het kruis gestorven is.

Meer over Semana Santa in Spanje

Meer over omgeving Caminos de Pasión gebied

Lijkt het je wat om op vakantie naar het Caminos de Pasión gebied in het hart van Andalusië te gaan? Op de aparte provincie pagina's kun je inspiratie op doen over wat je kunt zien en doen in de omgeving van dit authentieke gebied in Zuid-Spanje:

Sfeervol overnachten in Caminos de Pasión gebied

Een vakantiehuis met zwembad van La Mimbre Rural (Córdoba, Andalusië)

Enkele kilometers buiten het Caminos de Pasion plaatsje Priego de Cordoba liggen de comfortabele vakantiehuizen van La Mimbre Rural.

Ik vind deze landelijke vakantiehuizen met privé zwembad in de provincie Córdoba een absolute aanrader! Voor een gezinsvakantie, een plattelandsvakantie of ontspanvakantie...
Nieuwe pagina's

 1. Campings in Baskenland (Noord-Spanje): aan zee en in groene binnenland

  Jul 15, 22 03:59 AM

  Campings in Baskenland (Noord-Spanje) zijn gelegen aan de rotsachtige Atlantische kust of in een glooiend groen berglandschap. Mijn favorieten>> campings: klein, rustig en prachtig gelegen.

  Lees meer

 2. Sfeervolle hotels in de het centrum van Málaga (Andalusië)

  Jul 14, 22 10:30 AM

  Sfeervolle hotels in het centrum plus bij het vliegveld van Málaga aan de Costa del Sol in Andalusië: boutique hotels, B&B's en luxe hotels.

  Lees meer

 3. Wandelen op Tenerife (Canarische eilanden)

  Jul 13, 22 10:52 AM

  Wandelen op Tenerife kun je niet alleen in nationaal park El Teide. Wandelroutes, -excursies & -reizen voor een wandelvakantie op dit Canarische eiland.

  Lees meer