Een unieke Semana Santa in het Caminos de Pasion Gebied

De Semana Santa in het Caminos de Pasion gebied in Andalusië staat voor passievolle en unieke paasprocessies. Die in iedere plaats weer anders zijn.

Ik neem je mee naar de Goede Week  in een voor velen onbekend deel van Andalusië. Dat zich bevindt tussen de plaatsen Córdoba, Granada, Jaén en Sevilla.

LET OP: Per 25 augustus 2020 zijn weer alleen noodzakelijke reizen naar Spanje toegestaan en mogen we dus weer niet op vakantie naar Spanje. Lees meer>>

Oudste heiligenbeeld in Carmona

Hou je van oude, barokke heiligenbeelden? Kom dan zeker naar de Semana Santa van het plaatsje Carmona in het Caminos de Pasion gebied.

Hier kun je het oudste heiligenbeeld zien dat tijdens de Semana Santa in Andalusië wordt meegedragen: het beeld El Señor de la Amargura. Dat in 1521 gemaakt is door Jorge Fernandéz Alemán.

Een Mariabeeld tijdens een paasprocessie in Caminos de Pasion plaats Carmona (Andalusië)

En het is niet het enige oude beeld dat in deze plaats in het binnenland van Andalusië wordt meegedragen. Carmona staat namelijk bekend voor de Barokke beelden die in de paasprocessie te zien zijn. Beelden die gemaakt zijn door onder andere Pedró Roldan, een van de belangrijkste beeldenmakers van de Spaanse Barok.

Paasbrood zegening in Priego de Córdoba

Ook in de plaats Priego de Córdoba in het Caminos de Pasion gebied worden prachtige barokke beelden rondgedragen in de paasprocessies en ben je getuige van emotionele boetedoeningen.

Het unieke aan de Goeke Week in Priego de Cordoba is echter, dat het lijdensverhaal van Jezus er op theatrale wijze nagespeeld wordt. Een traditie die terugvoert naar de zeventiende eeuw.

Een opgetogen mensenmassa wacht op de zegening van het paasbrood tijdens de paasprocessie op Goede Vrijdag in Caminos de Pasion plaats Priego de Cordoba

Op woensdag wordt Jezus er bijvoorbeeld gevangen genomen door figuren die pruiken en maskers met vervaarlijke uitdrukkingen dragen.

En op Goede Vrijdag zegent Jezus een opgetogen mensenmassa en het speciale paasbrood (hornazos) dat zij meegebracht hebben.

Zichtbare dragers in Lucena

In de meeste plaatsen in Andalusië worden de heiligenbeelden in de paasprocessies door onzichtbare dragers (costaleros), die onder de beelden lopen en door doeken langs de zijkant van een beeld aan het zicht onttrokken worden.

In de plaats Lucena (provincie Córdoba) worden de beelden echter rondgedragen door santeros, die duidelijk zichtbaar het beeld dragen.

Santeros in Lucena (Caminos de Pasion gebied, Andalusië)

Het beeld steunt op de schouders van de dragers. Die beschermd worden met een kussentje. In de vrije hand dragen ze een stok met houder. Waar het beeld op wordt gezet als de dragers even moeten rusten.

Het heiligenbeeld wordt begeleid door een aantal trommelaars, die het ritme en de snelheid van de dragers aangeven.

Trommelcompetitie in Baena

In het plaatsje Baena in het Caminos de Pasion gebied wordt de Goede Week opgevrolijkt door het tromgeroffel van de coliblancos en colinegros.

Twee groepen van elk acht personen (uit de twee verschillende broederschappen), die elkaar tijdens de Semana Santa de loef af te steken met hun getrommel.

Coliblancos en Colinegros tijdens de Goede Week in Baena (Caminos de Pasion gebied, Zuid Spanje)

Beide groepen dragen rode jassen en sjaals. Maar de coliblancos hebben een metalen helm met een witte staart. En de colinegros een helm met een zwarte staart.

Stille processie in Osuna

Wil je tijdens de Semana Santa in het Caminos de Pasion gebied een stille processie meemaken? Dan moet je in de plaats Osuna (provincie Sevilla) zijn. In de nacht van dinsdag op woensdag vindt hier de Recorrido del Silencio (=Optocht van de Stilte) plaats.

Als het middernacht is, gaan alle straatlampen uit, bonst een nazareno (=boetedoener) op de kerkdeur van Osuna en verlaat het heiligenbeeld in alle stilte de kerk.

Hiermee begint de lange, stille processie door de nacht. Die slechts begeleid wordt door kaarsen, tromgeroffel en boetedoeners. Alleen op de Plaza Mayor wordt de stilte kort onderbroken met een saeta (=religieuze klaagzang).

Lijdensverhaalverkondigers Alcalá la Real

In de plaats Alcalá la Real in het Caminos de Pasion gebied speelt de theatrale uitbeelding net als in de plaats Priego de Cordoba een belangrijke rol tijdens de Semana Santa.

Pergoneros tijdens de paasprocessies van Alcala la Real in het Caminos de Pasion gebied (Zuid Spanje)

De heiligenbeelden worden de paasprocessie in deze onbekende plaats in Zuid Spanje afgewisseld door pergoneros (= verkondigers van het verhaal), die het lijdensverhaal van Jezus naspelen: Joodse en Romeinse legers, Judas en de apostelen.

Het is een traditie die dateert uit de vijftiende eeuw. Toen er veel passiespelen en religieuze toneelstukken opgevoerd werden.

Personages Oude Testament Puente Genil

De Semana Santa in de plaats Puente Genil in het Caminos de Pasion gebied is vervolgens uniek, omdat het de enige plaats is die ook Bijbelfiguren en -verhalen uit het Oude Testament gebruikt om het lijdensverhaal van Jezus na te vertellen.

Bijbelse figuren uit het Nieuwe én Oude Testament in de paasprocessies van Puente Genil in het Caminos de Pasion gebied

In totaal worden er in de Goede Week in Puente Genil rond de 400 personages uitgebeeld via grote figuren. Die een masker, kleding en een voorwerp dragen die een bepaalde personage typeren.

Op Paaszondag lopen alle figuren die in de voorafgaande dagen mee hebben gelopen nog een keer mee in de paasprocessie.

Trommels en trompetten in Cabra

Het unieke aan de Semana Santa in de plaats Cabra in het Caminos de Pasion gebied zijn de lange trompetten en trommels.

Lange trompetten (abejorros) kondigen tijdens de Semana Santa processies in Cabra met monotone en sombere tonen de komst van een heiligenbeeld aan.

Tijdens het voorbijtrekken van het Mariabeeld wordt in Caminos de Pasion plaats Cabra een hartverscheurende saeta gezongen.

En op Goede Vrijdag klinkt er vroeg in de ochtend het geluid van de rompevelos (een soort trommel; letterlijk brekende sluiers) door de stad. Om het moment te herdenken dat Jezus aan het kruis gestorven is.


Ook interessant

Semana Santa processies Andalusië

Wil je meer weten over de Goede Week in Andalusië? Lees dan mijn uitleg over Semana Santa processies in Andalusië.

Vakantiehuizen van La Mimbre Rural

Enkele kilometers buiten het Caminos de Pasion plaatsje Priego de Cordoba liggen de vakantiehuizen van La Mimbre Rural: luxe landelijke vakantiehuizen met privé zwembad in het hart van Andalusië. Absolute aanraders voor als je van landelijk toerisme houdt!


Ga terug van Semana Santa Caminos de Pasion gebied naar Vakantie Andalusië
 Ga terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Het ontstaan van toerisme aan de Costa Blanca: Benidorm en bikini’s

  Sep 25, 20 03:31 AM

  Sinds wanneer en waarom zijn de Costa Blanca en Spanje een populaire vakantiebestemming voor Noord-Europeanen? Vind hier het antwoord!

  Lees meer

 2. Patones de Arriba: opgeknapt verlaten bergdorpje in de regio Madrid

  Sep 10, 20 02:36 AM

  Kom meer te weten over het bijzondere bergdorpje Patones de Arriba in het noorden van de regio Madrid: bouwstijl, ligging, wandel- en overnachtingsmogelijkheden

  Lees meer

 3. Een wandelvakantie Midden-Spanje door ongerepte en afwisselende natuur

  Sep 03, 20 06:52 AM

  Inspiratie voor rustgevende wandelvakanties in Midden-Spanje, met tips over wandelreizen en wandelroutes door Midden-Spanje

  Lees meer