Door: Ria Poulsen
In de Semana Santa in Castilië en Leon (Castilla y León) in Midden-Spanje hebben de processies een stil en sober karakter. Waarbij de stilte vaak alleen doorbroken wordt door het geluid van trommels en trompetten.
Ik neem je mee naar de Goede Week in Avila, Leon, Palencia, Salamanca, Segovia, Valladolid en Zamora. Dit zijn stuk voor stuk prachtige historische steden, die een bezoek meer dan waard zijn.
Je kunt er dus zeker van zijn dat de paasprocessies in deze Spaanse steden een prachtig decor hebben:
Wil je de Semana Santa in Castilië en Leon meemaken, dan is de plaats Ávila met zijn lange Middeleeuwse stadsomwalling een prachtige bestemming hiervoor. De eerste paasprocessie vindt er al plaats op de vrijdag vóór Palmzondag.
De spannendste processie in Ávila is die van maandag, als de dragers door hun knieën moeten om et heiligenbeeld onder de Marcado Chico boog door te manoeuvreren.
De meeste beelden zie je op Witte Donderdag, als alle beelden tegelijkertijd in een paasprocessie meelopen.
En de langste processie in Ávila is die van Goede Vrijdag als er ’s morgens vroeg meer dan 10.000 mensen de kruisweg lopen langs de stadsmuur van Ávila.
Wil je veel paasprocessies zien tijdens de Semana Santa in Castilië en Leon? Kom dan naar de stad Leon!
Want in deze stad in Midden Spanje organiseren 16 broederschappen in totaal 25 processies en vijf kruiswegen.
Er nemen 16.000 broeders actief deel aan de Goede Week in León. En er worden maar liefst 65 heiligenbeelden meegedragen in de processies.
De populairste paasprocessie in León is die van Paaszondag (=Domingo de Resurrección). Op die dag kruisen het Mariabeeld en het Christusbeeld elkaar op de Plaza Mayor. En heeft de Maagd Maria haar zwarte mantel van verdriet verruilt voor een witte mantel van blijdschap.
Een bijzondere Semana Santa in Castilië en Leon is ook die van de stad Palencia. In deze stad in Midden Spanje wordt de Goede Week namelijk grotendeels georganiseerd door één broederschap (de Hermandad de Cofradías Penitenciales), die de andere broederschappen aanstuurt.
Iets, wat vrij uniek is in heel Spanje, aangezien iedere broederschap normaal gesproken tijdens Semana Santa zijn eigen processies organiseert.
In Palencia doen echter alle broederschappen mee aan alle processies.
Hierdoor zijn de processies er groot, gevarieerd en goed bezocht.
De processies worden echter nog steeds gekenmerkt door stilte, eenvoud en plechtigheid.
Of wat zeg je van de paasprocessies in Spanje’s oudste studentenstad Salamanca? Ook hier ben je verzekerd van een schitterende monumentale achtergrond voor de Semana Santa processies in Castilië en Leon.
Let ook zeker op de mooie heiligenbeelden die in de paasprocessies van Salamanca meegedragen worden.
Zo kun je op woensdag het houten beeld Jesús Flagelado (= Jezus die Gegezeld is) van de bekende Spaanse beeldhouwer Salvador Carmona zien.
En op vrijdag de beelden La Piedad (=De Vroomheid; eveneens van beeldhouwer Salvador Carmona) en La Virgen de la Soledad (=de Maagd van de Eenzaamheid) van de bekende twintigste eeuwse Spaanse beeldhouwer Mariano Benlliure.
Ook het sprookjesachtige Alcazar en indrukwekkende Kathedraal in Segovia vormen een prachtig decor voor een bijzondere beleving van de Semana Santa in Castilië en Leon.
De belangrijkste paasprocessie in Segovia is die van woensdagavond en vertrekt vanaf de Huerta de los Padres Carmelitas kerk.
Een andere mooie paasprocessie in Segovia is verder de processie op donderdagavond. Deze processie eindigt namelijk in de imposante kathedraal van Segovia.
En wil je veel heiligenbeelden bij elkaar zien? Kom dan vrijdagavond naar deze Middeleeuwse plaats in Midden Spanje. Dan lopen 10 broederschappen mee in één processie.
Meer mooie houtsnijwerken kun je bewonderen als je tijdens de Semana Santa in Castilië en Leon naar de stad Valladolid komt.
Deze stad in het hart van wijngebied Ribera del Duero staat bekend om de prachtige houtsnijwerken die in de paasprocessies worden meegedragen.
Het eerste heiligenbeeld dat in Valladolid voor een Semana Santa gemaakt is, dateert uit het jaar 1498.
In de zestiende en zeventiende eeuw worden vervolgens vele prachtige barokke beelden gemaakt door bekende Spaanse beeldhouwers als Gregorio Fernández, Juan de Juni en Francisco del Rincón. Deze beelden behoren tegenwoordig tot ´s werelds mooiste houtsnijwerken.
Wanneer deze heiligenbeelden meegedragen worden in de paasprocessies van deze stad in Midden-Spanje, veranderen de straten van Valladolid in een openluchtmuseum van Barokke beeldhouwkunst...
Ga je tijdens de Semana Santa in Castilië en Leon naar de stad Zamora, dan kun je wederom prachtige beelden bewonderen. Maar ook een intense sfeer proeven van toewijding en bezinning.
De oorsprong van de Goede Week in Zamora gaat helemaal terug naar de dertiende eeuw, toen de eerste broederschappen in Zamora gesticht werden.
De broederschappen uit de dertiende eeuw bestaan tegenwoordig niet meer.
Maar er bestaan wel nog broederschappen uit de vijftiende eeuw. Die in de boetedoeningsprocessies prachtige eeuwenoude heiligenbeelden met zich meedragen.
Bijvoorbeeld het zogenaamde Cristo de las Injurias beeld en het La Lanzada beeld.