Een sobere Semana Santa in Castillië en Leon

In de Semana Santa in Castillië en Leon in Midden Spanje hebben de processies een stil en sober karakter. Waarbij de stilte vaak alleen doorbroken wordt door het geluid van trommels en trompetten.

Ik neem je mee naar de Goede Week in Avila, Leon, Palencia, Salamanca, Segovia, Valladolid en Zamora.

De Semana Santa in Avila

Wil je de Semana Santa in Castillië en Leon meemaken, dan is de plaats Ávila met zijn lange Middeleeuwse stadsomwalling een prachtige bestemming hiervoor. De eerste paasprocessie vindt er al plaats op de vrijdag vóór Palmzondag.

Op Goede Vrijdag vindt er in Avila (Midden Spanje) in alle vroegte een kruisweg langs de Middeleeuwse stadsomwalling plaats.

De spannendste processie in Ávila is die van maandag, als de dragers door hun knieën moeten om et heiligenbeeld onder de Marcado Chico boog door te manoeuvreren. De meeste beelden zie je op Witte Donderdag, als alle beelden tegelijkertijd in een paasprocessie meelopen. En de langste processie in Ávila is die van Goede Vrijdag als er ’s morgens vroeg meer dan 10.000 mensen de kruisweg lopen langs de stadsmuur van Ávila.

Meer informatie over de Semana Santa in Ávila>>

De Semana Santa in Segovia

Ook het sprookjesachtige Alcazar en indrukwekkende Kathedraal in Segovia vormen een prachtig decor voor een bijzondere beleving van de Semana Santa in Castillië en Leon. De belangrijkste paasprocessie in Segovia is die van woensdagavond en vertrekt vanaf de Huerta de los Padres Carmelitas kerk. Een andere mooie paasprocessie in Segovia is verder de processie op donderdagavond. Deze processie eindigt namelijk in de imposante kathedraal van Segovia.

Een Mariabeeld voor de Kathedraal tijdens de Goede Week in Segovia (Midden Spanje)

En wil je veel heiligbeelden bij elkaar zien? Kom dan vrijdagavond naar deze Middeleeuwse plaats in Midden Spanje. Dan lopen 10 broederschappen mee in één processie.

Meer informatie over de Semana Santa in Segovia>>

De Semana Santa in Salamanca

Of wat zeg je van de paasprocessies in Spanje’s oudste studentenstad Salamanca? Ook hier ben je verzekerd van een schitterende monumentale achtergrond voor de Semana Santa processies in Castillië en Leon.

De La Barroquilla processie tijdens de Goede Week in Salamanca (Midden Spanje)

Let ook zeker op de mooie heiligenbeelden die in de paasprocessies van Salamanca meegedragen worden. Zo kun je op woensdag het houten beeld Jesús Flagelado (= Jezus die Gegezeld is) van de bekende Spaanse beeldhouwer Salvador Carmona zien. 

En op vrijdag de beelden La Piedad (=De Vroomheid; eveneens van beeldhouwer Salvador Carmona) en La Virgen de la Soledad (=de Maagd van de Eenzaamheid) van de bekende twintigste eeuwse Spaanse beeldhouwer Mariano Benlliure.

Meer informatie over de Semana Santa in Salamanca>>

De Semana Santa in Valladolid

Meer mooie houtsnijwerken kun je bewonderen als je tijdens de Semana Santa in Castillië en Leon naar de stad Valladolid komt. De stad in het hart van wijngebied Ribera del Duero staat bekend om de prachtige houtsnijwerken die in de paasprocessies worden meegedragen.

Een Christusbeeld tijdens de processie op Witte Donderdag in Valladolid (Midden Spanje)

Het eerste heiligenbeeld dat in Valladolid voor een Semana Santa gemaakt is, dateert uit het jaar 1498. In de zestiende en zeventiende eeuw worden vervolgens vele prachtige barokke beelden gemaakt door bekende Spaanse beeldhouwers als Gregorio Fernández, Juan de Juni en Francisco del Rincón. 

Deze beelden behoren tegenwoordig tot ´s werelds mooiste houtsnijwerken. Wanneer deze heiligenbeelden meegedragen worden in de paasprocessies van deze stad in Midden Spanje, veranderen de straten van Valladolid in een openluchtmuseum van Barokke beeldhouwkunst.

De Semana Santa in Zamora

Ga je tijdens de Semana Santa in Castillië en Leon naar de stad Zamora, dan kun je wederom prachtige beelden bewonderen. Maar ook een intense sfeer proeven van toewijding en bezinning.

Het beeld Cristo de las Injurias in de Semana Santa processie van Zamora (Midden Spanje)

De oorsprong van de Goede Week in Zamora gaat helemaal terug naar de dertiende eeuw, toen de eerste broederschappen in Zamora gesticht werden. 

De broederschappen uit de dertiende eeuw bestaan tegenwoordig niet meer. Maar er bestaan wel nog broederschappen uit de vijftiende eeuw. Die in de boetedoeningsprocessies prachtige eeuwenoude heiligenbeelden met zich meedragen. Bijvoorbeeld het Cristo de las Injurias beeld en het La Lanzada beeld.

De Semana Santa in Palencia

Een bijzondere Semana Santa in Castillië en Leon is ook die van de stad Palencia. In deze stad in Midden Spanje wordt de Goede Week namelijk grotendeels georganiseerd door één broederschap (de Hermandad de Cofradías Penitenciales), die de andere broederschappen aanstuurt.

Iets, wat vrij uniek is in heel Spanje, aangezien iedere broederschap normaal gesproken tijdens Semana Santa zijn eigen processies organiseert.

Het Ereccion de la Cruz beeld in de Semana Santa processie van Palencia (Midden Spanje)

In Palencia doen echter alle broederschappen mee aan alle processies. Waardoor de processies er groot,  gevarieerd en goed bezocht zijn. De processies worden echter nog steeds gekenmerkt door stilte, eenvoud en plechtigheid.

De Semana Santa in León

Wil je veel processies zien tijdens de Semana Santa in Castillië en Leon? Kom dan naar de stad Leon! Want in deze stad in Midden Spanje organiseren 16 broederschappen in totaal 25 processies en vijf kruiswegen.

Er nemen 16.000 broeders actief deel aan de Goede Week in León. En er worden maar liefst 65 heiligenbeelden meegedragen in de processies.

Coronacion de Espinas-beeld in de Semana Santa processie van Leon (Midden Spanje)

De populairste paasprocessie in León is die van Paaszondag (=Domingo de Resurrección). Op die dag kruisen het Mariabeeld en het Christusbeeld elkaar op de Plaza Mayor. En heeft de Maagd Maria haar zwarte mantel van verdriet verruilt voor een witte mantel van blijdschap. 

Bijzondere vakantie in Midden-Spanje

Kom dus zeker een keer in de Goede Week op vakantie naar Midden-Spanje! En beleef er de plechtige, ingetogen sfeer van de Semana Santa in Castillië en Leon. Er zijn processies in overvloed om uit te kiezen.

En natuurlijk is er nog veel ander moois te zien en doen in dit gebied in Spanje. Inspiratie vind je op de pagina over Castillië en Leon. En de pagina’s over Segovia, Salamanca en Valladolid. Hier vind je ook tips over sfeervolle accommodaties.