Leon: gezellige stad in Midden-Spanje op de Camino Francés

De stad León in Castilië en Leon (Midden-Spanje), die gelegen is aan de Bernesga plus de Torío rivier en gesticht is op de resten van een Romeins kamp, heeft zijn glorie te danken aan de vele pelgrims die door de eeuwen heen de stad gekruist hebben op weg naar bedevaartstad Santiago de Compostella in Galicië.

De kathedraal van de stad León in Spanje

Om de vele pelgrims spijs en drank, onderdak plus bidplekken te bieden, zijn in de middeleeuwen talrijke kerken en kloosters in de huidige hoofdstad van de provincie León gebouwd, onder andere de immense kathedraal plus het Monasterio de San Marcos klooster. Hieromheen is langzamerhand een stad ontstaan.

Vandaag de dag kun je in de oude binnenstad van Leon niet alleen genieten van deze middeleeuwse gebouwen, maar ook van smalle kronkelende straten met knusse pleintjes waarin talloze café ’s, cocktail bars en restaurants liggen.

Bovendien rijdt er tegenwoordig een hogesnelheidstrein tussen Madrid en Leon, die je in 2 uur naar deze kleine sfeervolle stad in Midden-Spanje brengt. Veel Madrilenen maken daarom regelmatig een stedentrip naar León. En ik geef ze groot gelijk! Want er is niet alleen veel cultuur te snuiven, maar je kunt er ook heerlijk eten, drinken én winkelen. Genoeg om je zeker twee dagen te amuseren… Lees hier meer over:

De mooiste bezienswaardigheden in León

1. De kathedraal van León

Glas-in-lood ramen in de kathedraal van Leon

De bekendste bezienswaardigheid van León is zonder meer de immense kathedraal met zijn enorme hoeveelheid aan glas-in-lood ramen die zorgen voor een prachtig licht in de kathedraal.

De kathedraal is gelegen aan het gezellige Plaza Regla plein, aan het einde van de calle Ancha, en werd in de tweede helft van de dertiende eeuw in minder dan 50 jaar voltooid.

Hierdoor is het gebouw een prachtige eenheid van klassiek Gotische stijl.

Tip! Aan  het Plaza Regla plein liggen ook het toeristenbureau (gesloten tussen 14 en 17 uur!), het bisschoppelijke paleis (=Palacio Episcopal) en het modernistisch gebouw Edificio Torreón (het vroegere  postkantoor).

2. Casa Botines

Gaudí's Casa Botines in Leon

En wist je dat de Catalaanse architect Gaudí ook in deze gezellige stad in Midden-Spanje een huis heeft gebouwd?

Ik heb het over Casa Botines, een prachtig middeleeuws uitziend gebouw dat gelegen is op het Plaza San Marcelo plein, naast het imposante Palacio de los Guzmanes paleis, aan het begin van de calle Ancha.

Casa Botines is het eerste gebouw dat buiten de stadsmuren gebouwd werd en is in 1891-1892 binnen 10 maanden door Gaudí gebouwd! Zelf heb ik van deze bezienswaardigheid in de hoofdstad van de provincie León nog wel het meeste genoten.

3. Palacio de los Guzmanes

Palacio de los Guzmanes in Leon (Midden-Spanje)

Op het Plaza de San Marcelo plein bevindt zich eveneens het imposante Palacio de los Guzmanes paleis.

Dit paleis is in de zestiende eeuw aan de toenmalige rand van de stadsomwalling gebouwd voor de familie Guzmán, een van de rijkste families in de stad.

Het mooie Renaissance gebouw is tegenwoordig de hoofdzetel van het parlement van León.

Maar is voor een klein deel is het nog open voor publiek, onder andere de indrukwekkende patio (vrije toegang).

4. Real Colegiata de San Isodoro

Real Colegiata de San Isidoro in León (Midden-Spanje)

En dan is er nog de Real Colegiata de San Isodoro, oftewel de Collegiale kerk van San Isodoro, een oud klooster waarin tot op de dag van vandaag kanunniken wonen.

Het hoogtepunt van het klooster is het pantheon met prachtige romaanse schilderingen, waarin in de middeleeuwen leden van de koninklijke familie van het koninkrijk León zijn begraven. Vanwege deze romaanse schilderingen wordt het Koninklijke Pantheon ook wel de Sixtijnse kapel van het Romanisme genoemd.

Loop zeker even het museum in het kloostercomplex binnen om het Pantheon en de beker van Doña Urraca (koningin van Castilië en León van 1109 tot 1126) te bewonderen!

De kerk van het klooster (de Real Basílica de San Isodoro) is voor iedereen open en houdt van half juni t/m eind september pelgrimsmissen (om 19 uur; op zon- en feestdagen om 19.30 uur).

Een deel van het klooster is nu tenslotte een 4-sterren hotel: Hotel Real Colegiata de San Isodoro.

5. Het Klooster van San Marcos & Parador hotel van Leon

Parador hotel van Leon in het voormalige San Marcos klooster

Een ander historisch gebouw dat je niet mag missen tijdens je vakantie in León vind ik het Convento de San Marcos klooster aan de oever van de Bernesga rivier, op ongeveer 10 minuten wandelen van de oude binnenstad van León.

In de middeleeuwen is het een ziekenhuis voor pelgrims geweest, totdat het in de zestiende eeuw de hoofdzetel van de militaire Orde van Santiago werd.

Het indrukwekkende gebouw heeft een prachtige “Plateresco” voorgevel, een gotische bouwstijl met Renaissance verfraaiingen die typisch was voor Spanje’s Gouden Eeuw (de vijftiende en zestiende eeuw).

Tegenwoordig is het voormalige klooster grotendeels een luxe 5-sterren hotel: het Parador hotel van Leon. Daarnaast is het gedeeltelijk een museum waarin je meer kunt leren over het voormalige klooster (toegang rechts van het gebouw als je met je neus ervoor staat).

6. Gezellige straten en pleinen in de oude binnenstad

Plaza del Grano - een van mooiste pleintjes in de stad Leon

Geniet tijdens je stedentrip León ook van de gezellige sfeer in de smalle kronkelende straatjes die zich rond de sfeervolle Calle Ancha (=brede straat) bevinden.

En van de schilderachtige pleinen in de oude binnenstad van de provinciale hoofdstad!

Met helemaal in het westen het Plaza de San Marcelo plein plus in het oosten het Plaza Regla plein.

*Tips*

  • Hou je van moderne kunst?  Breng dan zeker ook een bezoek aan het MUSAC museum, oftewel het museum voor moderne kunst in León!
  • Op zondag kun je vanuit Casa Botines mee met de rondleiding “Ruta El León de Gaudí” langs de modernistische gebouwen in León.
  • Vraag bij de het toeristenbureau van Leon (Plaza Regla 2) naar de modernistische route, de romeinse route en/of de Joodse wijk van León (die buiten de muren én binnen de muren is geweest, rond het Plaza de Martin, Plaza Mayor en Plaza del Grano plein).

Terug naar boven>>

Tapas eten in León

De gezellige Plaza Mayor in Leon (Spanje)

In de straten en pleinen rond de calle Acha kun je ook een terrasje pikken, tapas eten, heerlijk uitgebreid eten of op stap gaan.

Want je vindt er talrijke bars, café’s en restaurants. Zowel rustieke, typische Spaanse Tapas bars als moderne cocktail bars plus restaurants.

En dan vooral in de wijk ten zuiden van de calle Ancha die tegenwoordig heel toepasselijk de Barrio Húmedo (= natte wijk) heet. Ten noorden van de calle Ancha, in de Barrio Romántico (=romantische wijk), is het wat rustiger maar liggen ook nog een paar eet-& drinkplekken.

Het grootste plein in de barrio húmedo is het grote maar gezellige Plaza Mayor plein met het barokke gemeentehuis plus talrijke terrasjes en restaurants.

En een prachtig klein plein, dat door velen beschouwd wordt als het mooiste plein van León, is verder het Plaza Santa Maria del Camino plein, dat ook wel Plaza del Grano genoemd wordt.

*Culinaire tips van Annemiek van WAW.travel*

  1. Voor een lekkere cocktail moet je bij Sidarta (Calle Cascaleria 3) zijn;
  2. Tapas & wijn met de locals doe je bij Rua 11 (Calle La Rúa 11) - probeer er zeker de 'tosta de queso' met een 'vino tinto del bierzo';
  3. De beste churros van León proef je bij Churreria Santa Ana (Avenida de José Aguado 1; tot 12.00 uur open);
  4. De lekkerste Napolitana's vind je bij Roma Bakery (Avenida Roma 10).

Terug naar boven>>

Winkelen in León

Wil je tijdens je vakantie in León ook winkelen?

Dan moet je in en rond de Avenida de Ordoño II zijn.

Deze straat bevindt zich tussen het Plaza de Guzmán el Bueno plein (bij de Bernesga rivier) en het Plaza Santo Domingo plein. En eindigt bij het begin van de oude binnenstad van León.

Daarnaast zijn er ook in de Calle Ancha plus in de gezellige straatjes ten noorden en zuiden van de calle Ancha talrijke kleine winkels te vinden.

Terug naar boven>>

De omgeving van León

Stenen pelgrims bij Puerto de Foncebadón aan de Camino Francés in León

De hoofdstad van de provincie León is gelegen aan de Camino Francés, op 50 kilometer ten oosten van Astorga (Castilië en Leon) en 180 kilometer ten westen van de stad Burgos (Castilië en Leon).

En tegelijkertijd ligt deze stad in Midden-Spanje maar 120 kilometer ten zuiden van de stad Oviedo (Asturië, Noord-Spanje) en 150 kilometer van de stad Zamora (Castilië en Leon).

Via een goed netwerk van wegen plus spoorlijnen is de stad bovendien zowel per auto als per trein goed te bereiken.

Er rijdt zelfs een hogesnelheidstrein tussen Gijón (Asturië) en Madrid, die je in 2 uur vanuit de hoofdstad van Spanje naar Leon brengt. Op deze manier kun je zelfs een vakantie in León combineren met een stedentrip Madrid!

Fietsreis over Camino Francés (10 dagen)

De Nederlandse reisorganisatie WAW.travel organiseert een pittige individuele fietsreis over het laatste deel van de Camino Francés. Hierbij worden onder meer overnachting en bagagevervoer voor je geregeld.

Je vertrekt vanaf de Gotische kathedraal van Léon en fietst via de droge hoogvlaktes van Castilië en Leon over de bergen van de Montes de Léon en de Cordillera Cantabrica naar de groene heuvels van Galicië, met als eindbestemming Spanje's wereldberoemde bedevaartsoord.

En wil je graag langer fietsen? Dan kun je ook al vanaf Pamplona gaan fietsen.

De beste maanden om deze fietsreis te maken zijn april t/m half juni, september en oktober. 

*Tip voor autovakantie Noord-Spanje*

Rij op de heenweg langs de kust van Baskenland, Cantabrië, Asturië plus Galicië en rij terug langs de steden Lugo, León, Burgos plus Logroño.

Conclusie

Ik vind de gezellige stad Leon in het noordwesten van Spanje een absolute aanrader voor een cultuurvakantie, maar ook voor een ontspan- en winkelvakantie!

Je kunt een bezoek aan de stad combineren met een stedentrip Madrid, je kunt er stoppen tijdens een autovakantie in Noordwest-Spanje óf je kunt er even bijkomen tijdens je wandeltocht naar Santiago de Compostella

Charmante hotels in León

Parador de Turismo de Leon

Wil je tijdens je stedentrip in León verblijven in een luxe 5-sterren hotel dat zich bevindt in een historisch gebouw? Dan vind ik het Parador hotel van Leon een absolute aanrader!

Dit aan de Bernesga rivier gelegen 5-sterren hotel in Midden-Spanje is gevestigd in het imposante San Marcos klooster, op 10 minuten wandelen van het historische centrum van León, en beschikt onder meer over een fantastisch Michelin restaurant plus een terras aan de rivier.

NH Hotel Leon Plaza Mayor

Lijkt het je wat om tijdens je stedentrip León te verblijven in een historisch gebouw op de Plaza Mayor? Dan is het NH Hotel Leon Plaza Mayor allicht iets voor jou!

Dit comfortabele en stijlvolle hotel bevindt zich namelijk op het Plaza Mayor plein van Leon, in een mooi negentiende eeuws gebouw met zuilengalerij.

Het 4-sterren hotel beschikt over een restaurant, fitnesscentrum en massagemogelijkheden.

Bovendien is er een parkeergarage onder de Plaza Mayor. En in een aantal kamers mag je hond ook mee op vakantie komen.

Hotel Real Colegiata de San Isidoro

Een ander heerlijk 4-sterren hotel in een historisch gebouw in de oude binnenstad van Leon vind ik Hotel Real Colegiata de San Isidoro, dat gevestigd is in het elfde-eeuwse kloostercomplex Colegiata de San Isidoro.

Je verblijft er in een voormalige cel van een geestelijke die nu een comfortabele hotelkamer is.

Dit charme hotel in de provincie León heeft bovendien gratis parkeergelegenheid en ligt op 5 minuten wandelen van zowel de kathedraal als Casa Botines.

Hospedería Monástica Pax

Of wat zeg je van Hospedería Monástica Pax? Dit charmante hotel is gevestigd in een oud klooster aan het idyllische Plaza de Santa Maria del Camino plein, dat beschouwd wordt als een van de mooiste pleinen van de stad Leon en dat zich midden in de Barrio húmedo bevindt!

Vanuit het hotel ben je dus zo bij de vele tapas bars, café’s en restaurants die de oude binnenstad van Leon rijk is én bij de indrukwekkende kathedraal.

Palacete Colonial

Hotel Palacete Colonial is gelegen aan winkelstraat Avenida Ordoño II, die uitkomt bij Casa Botines.

Het gastvrije en comfortabele Adults-only hotel in het centrum van León is gevestigd in een prachtig oud herenhuis en is centraal gelegen tussen het station plus de oude binnenstad van Leon.

Hostal Albany Ancha

Zoek je een charmant klein hotel in de oude binnenstad van Leon? Dan vind ik Hostal Albany Ancha een topper!

Het 19 kamers tellende kleinschalige hotel in de barrio Húmedo wordt omgeven door leuke tapas bars en meer, heeft een moderne, comfortabele inrichting plus prachtige natuurstenen binnenmuren en kijkt bovendien uit op de kathedraal!

Boutique Hotel Neru

Een ander mooi klein hotel in de oude binnenstad van Leon vind ik tenslotte Hotel Neru.

Het moderne boutique hotel, dat in 2020 gebouwd is boven op resten van de middeleeuwse stadsomwalling en duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, is gelegen in een rustig straatje in de gezellige Barrio Húmedo wijk, op 300 meter van de kathedraal.

Een uitstekende uitvalsbasis voor een stedentrip naar León dus!

Terug naar boven>>

Meer sfeervolle accommodaties in Castilië en Leon

Meer over Castilië en Leon