De mooiste Parador hotels in Castilië en Leon (Midden-Spanje)

Je kunt in de regio Castilië en Leon overnachten in maar liefst 13 verschillende Parador hotels! Sommige van deze Parador hotels zijn gelegen in prachtige historische steden als Ávila, León of Zamora. Andere Paradores bevinden zich midden in de natuur.

Op deze pagina deel ik  mijn 5 persoonlijke favoriete Paradores in Castilië en Leon met je én geef ik een kort overzicht de overige Paradores in de grootste regio van Spanje:

De 5 mooiste Paradores in Castilië en Leon

Het Parador hotel van León (Leon)

Het mooiste Parador hotel in Castilië en Leon vind ik zelf de Parador de León die gevestigd is in het vroegere San Marcos klooster uit de twaalfde eeuw. Het historische gebouw is in de middeleeuwen een ziekenhuis voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela geweest, totdat het in de zestiende eeuw de hoofdzetel van de militaire Orde van Santiago werd.

Het op het San Marcos plein gelegen hotel heeft een prachtige Plateresco voorgevel plus indrukwekkende kloostergang. Sinds 1965 doet het dienst als hotel en aan het einde van de jaren 2010 is het gebouw grondig gerenoveerd tot luxe 5-sterren hotel.

Het Parador hotel van La Granja de San Ildefonso (Segovia)

Een ander prachtig Parador hotel in de regio Castilië en Leon vind ik de Parador de La Granja in La Granja de San Ildefonso dat gelegen is naast het Koninklijke Paleis van La Granja de San Ildefonso.

Het enorme gebouw is in 1770 gebouwd is als woning voor de twee kinderen van de Spaanse koning Carlos III en is sinds 2007 een Parador hotel.

Het luxe hotel heeft een moderne inrichting waarbij historische elementen ten volste tot hun recht komen. Verder beschikt het hotel over een dakterras met buitenzwembad, een wellnesscentrum plus een serre met uitstekend restaurant.

Het Parador hotel van Ávila (Ávila)

Maar ook de Parador de Ávila mag er zijn! Dit Parador hotel in Castilië en Leon is gevestigd in het voormalige Paleis van de Markies van Piedras Albas dat dateert uit de zestiende eeuw.

Het is gebouwd in een bouwstijl die typisch was voor Castiliaanse Renaissance herenhuizen en is net als andere paleizen tegen de Middeleeuwse stadsomwalling van Ávila gebouwd. 

Het in de oude binnenstad van Ávila gelegen paleishotel heeft een grote tuin, mooie patio, gezellige bar, lekker restaurant plus rustieke doch comfortabele kamers.

Het Parador hotel van Villafranca del Bierzo (León)

Of wat zeg je van de Parador de Villafranca del Bierzo in de hoofdstad van het El Bierzo gebied in de provincie León? Dit Parador hotel in Castilië en Leon is in tegenstelling tot de bovengenoemde Parador hotels níet in een historisch gebouw gevestigd is, maar halverwege de twintigste eeuw strategisch gebouwd aan de Camino Francés pelgrimsroute, dichtbij de snelweg richting Galicië en op een half uur rijden van het Romeinse goudmijngebied Las Médulas.

Sindsdien is dit hotel met buiten- én binnenzwembad in Midden-Spanje zich blijven renoveren met als resultaat een mooi modern hotel.

Het Parador hotel van Gredos (Ávila)

En dan is er nog de Parador de Gredos in de provincie Ávila. Dit Parador hotel in Castilië en Leon is het allereerste Parador hotel in Spanje. Het statige gebouw is in 1928 gebouwd en bevindt zich midden in de Sierra de Gredos.

Geniet er van het uitzicht op de bergen, de uitstekende service plus het lekkere eten. En ga zeker ook wandelen in de omliggende bossen, valei  plus bergen.

De overige Paradores  in Castilië en Leon

Andere Parador hotels in de regio Castilië en Leon in Midden-Spanje zijn verder de:

  • Parador de Segovia (provincie Segovia) - een modern gebouw met heerlijk wellnesscentrum plus prachtig uitzicht op Werelderfgoed stad Segovia;
  • Parador de Zamora (provincie Zamora) - het vroegere paleis van de Graven van Alba en Aliste dat dateert uit begin zestiende eeuw en gelegen is in het centrum van de stad Zamora, dichtbij de Duero rivier;
  • Parador de Lerma (provincie Burgos) - het vroegere paleis van de Hertog van Lerma in de stad Lerma, die in de zeventiende eeuw een van de machtigste personen in Spanje was;
  • Parador de Ciudad Rodrigo (provincie Salamanca) - het op een heuvel gelegen Kasteel van Ciudad Rodrigo, dat in de veertiende eeuw een fort is geweest en dat uitkijkt op de vallei van de Águeda rivier;
  • Parador de Tordesillas (provincie Valladolid) - een herenhuis met typisch Castiliaanse inrichting dat gelegen is in het  bos buiten de plaats Tordesillas;
  • Parador de Puebla de Sanabria (provincie Zamora) - een oorspronkelijke herberg die ligt aan de rand van het gehucht Puebla de Sanabria in de provincie Zamora, niet ver van Spanje grootste gletsjer meer plus de grens met Portugal;
  • Parador de Benavente (provincie Zamora) - een indrukwekkend gebouw aan de Vía de la Plata in de provincie Zamora dat gebouwd is rond een toren uit de twaalfde eeuw die deel uit heeft gemaakt van het paleiskasteel van de Graven van Benavente;
  • Parador de Soria (provincie Soria) - een modern gebouw dat hooggelegen is in een bos en uitkijkt over de oude binnenstad van Soria plus de Duero rivier;
  • Parador de Cervera de Pisuerga (provincie Palencia) - een berghotel in natuurreservaat Fuentes Carrionas in het noorden van de provincie Palencia dat omgeven wordt door bossen en uitkijkt op het stuwmeer van Ruesga plus de hoogste toppen van de Montaña Palentina berg.

Terug naar boven>>

Andere mooie hotels in Castilië en Leon

Meer sfeervolle accommodaties Castilië en Leon

Lees meer over Castilië en Leon

Terug naar boven>>