Een vakantie in Castillië en Leon – het land der kastelen

Een vakantie in Castillië en Leon in Midden-Spanje brengt je naar een prachtig stukje puur Spanje met bergachtig ruw natuurschoon plus een rijk cultureel verleden dat zich uit in kastelen, kathedralen, kerken, kloosters en Middeleeuwse plaatsen. 

Ontdek wat je kunt zien en doen tijdens een cultuurvakantie, actieve vakantie of culinaire vakantie in dit uitgestrekte gebied ten noorden van Madrid. En lees mijn tips over:

Een cultuurvakantie Castillië en Leon

Ontdek het land der kastelen

Castillo de la Mota in Medina del Campo (Castillië en Leon)

Als je op vakantie gaat naar Castillië en Leon, dan ga je op vakantie naar het land van de kastelen. Want deze fascinerende regio in Midden-Spanje herbergt een schat aan prachtig behouden kastelen.

De kastelen zijn gebouwd vóór en tijdens de Reconquista (=Christelijke herovering van Spanje), toen er in deze regio ten noorden van Madrid hevig is gevochten tussen Moren en Christenen.

Prachtige kastelen in Castillië en Leon zijn onder meer de kastelen van Segovia, Cocá, Medina del Campo, Ponferrada en Empudia.

Geniet van Middeleeuwse plaatsen

De Middeleeuwse plaats Pedraza in de provincie Segovia (Castillië en Leon, Midden Spanje)

Tijdens een vakantie in Castillië en Leon kun je je niet alleen vergapen aan indrukwekkende kastelen. Je kunt er ook genieten van prachtige Middeleeuwse plaatsen.

Vrij bekend zijn inmiddels de Middeleeuwse plaatsen Segovia en Ávila, beiden op ongeveer vijf kwartier rijden van Spanje’s hoofdstad Madrid. Maar er liggen nog veel veel meer prachtige Middeleeuwse plaatsen in dit uitgestrekte gebied in het hart van Spanje!

Een paar van mijn favorieten zijn Sepúlveda, Pedraza, Burgo de Osma, Peñaranda del Duero, Ciudad Rodrigo en Covarrubias.

Bezoek de hoofdsteden van Castillië en Leon

Romeinse brug en kathedralen van Salamanca (Castillië en Leon)

Castillië en Leon bestaat uit negen provincies, die ieder een hoofdstad hebben met dezelfde naam als de provincie.

Op volgorde van grootte (de grootste stad eerst) zijn dit Valladolid, Burgos, Salamanca, León, Palencia, Zamora, Segovia, Ávila en Soria.

Al deze steden hebben een rijk verleden en zijn een bezoek waard. Ze zijn heerlijk voor een stedentrip naar Spanje en vormen bovendien gezellige uitvalsbasissen voor je vakantie in Castillië en Leon.

Van een aantal steden vertel ik op aparte pagina's meer over wat je er kunt zien en doen en geef ik tips over onder meer sfeervolle accommodaties:

Valladolid
Historische stad in wijngebied Ribera del Duero

Salamanca
De oudste studentenstad van Spanje

Segovia
Stad met Romeins aquaduct en sprookjeskasteel

Ávila
Middeleeuwse stad met intacte stadsomwalling

Proef culturele rijkdom op pelgrimsroute Santiago

De imposante kathedraal van León stad (Castillië en Leon)

Wist je dat het noordelijke deel van deze regio een groot deel van zijn cultureel rijkdom te danken heeft aan de Camino Francés, een van de populairste pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela?

Op deze pelgrimsroute door de provincies Burgos, Palencia en León zijn vanaf de negende eeuw (tijdens de Reconquista) talloze kloosters, kerken plus kathedralen verrezen en zijn dorpen uitgegroeid tot steden die onderdak boden aan pelgrims.

Een paar parels die je op deze route tegenkomt, zijn bijvoorbeeld de Romaanse kerk van het klooster in San Juan de Ortega, de Gotische kathedralen van de steden Burgos en Leon, de Renaissance kathedraal van Astorga en de Renaissance Basiliek van Ponferrada.

Tip: Werd de pelgrimsroute oorspronkelijk gebruikt door pelgrims, nu is het ook een toeristische route die ideaal is voor een wandelvakantie, fietsvakantie en zelfs autovakantie (in ieder geval gedeeltelijk).

Bezoek de Werelderfgoederen in Castillië en Leon

Las Médulas in de provincie León (Midden-Spanje)

De steden Ávila, Segovia en Salamanca, de kathedraal van Burgos én de pelgrimsroute zijn tegenwoordig een Werelderfgoed.

En dit zijn niet de enige Werelderfgoederen in Castillië en Leon! Ook het bijzondere natuurlandschap van Las Médulas in de provincie León, de archeologische opgravingen in de Sierra de Atapuerca (provincie Burgos) plus de Paleolithische grotkunst van Siega Verde in de provincie Salamanca hebben een ereplaats gekregen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bewonder Romeins en Prehistorisch erfgoed

Resten van het Romeinse theater in de Romeinse stad Clunia in Castillië en Leon

Naast de genoemde werelderfgoederen in Atapuerca en Siega Verde plus natuurgebied Las Médulas (dat ontstaan is door mijnbouw vanaf de Romeinse tijd) zijn er nog veel meer Romeinse en prehistorische schatten die je tijdens je vakantie in Castillië en Leon kunt bezoeken. Aanraders vind ik:

 • het Romeinse aquaduct in Segovia,
 • de Romeinse stad Clunia,
 • de Romeinse villa van Olmeda,
 • de Kelt-Iberische stad Numancia,
 • Spanje’s grootste verzameling van dinosaurusfossielen in Salas de los Infantes,
 • de Toros de Glissando (=stieren van Glissando) in de provincie Ávila.

Beleef de Semana Santa in Castillië en Leon

La Barroquilla processie tijdens de Goede Week in Salamanca

Een bijzondere manier om deze regio in Midden-Spanje beter te leren kennen is om er de Goede Week te beleven. In tegenstelling tot de passievolle Semana Santa processies in Andalusië, hebben de processies hier een stil en sober karakter. Om kippenvel van te krijgen...

Prachtige historische steden om de Semana Santa in Castillië en Leon te ervaren vind ik de steden Ávila, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Valladolid en Zamora.

Beleef ander feest in Castillië en Leon

Een duivel springt over baby's heen tijdens het El Colacho feest in Castrillo de Murcia (Midden Spanje)

Of beleef Castillië en Leon tijdens een ander feest! Dit kan een religieus feest als een Corpus Christi feest of een feest ter verering van de beschermheilige van een plaats zijn, maar ook een wijnoogstfeest of ander traditioneel feest.

Bijzondere feesten in deze regio in Midden-Spanje vind ik:

 • het El Colacho feest in Castrillo de Murcia - Een Corpus Christi feest waarbij een duivel over baby’s heen springt om eventuele zonden weg te nemen;
 • de Romería de San Bartolomeo in Ucero - Een bedevaartstocht naar de kapel van San Bartolomé in natuurgebied Cañon del Río Lobos;
 • Titirimundi in Segovia - Een poppentheaterfestival met optredens door de hele stad;
 • La Noche de las velas in Pedraza – waarbij de Middeleeuwse plaats Pedraza met kaarslichten wordt verlicht.

Terug naar boven>>

Een culinaire vakantie Castillië en Leon

Wijngoed Abadia Retuerta L'Domaine in wijngebied Ribera del Duero (Midden Spanje)

De regio Castillië en Leon is ook een prachtige bestemming voor een culinaire vakantie in Spanje.

Want in dit dit uitgestrekte gebied in Midden-Spanje liggen verschillende verschillende wijngebieden.

Onder andere het Ribera del Duero wijngebied, dat gelegen is in het stroomgebied van de Duero rivier, ten westen van Spanje’s bekendste wijnstreek La Rioja, en dat een van Europa ‘s grootste wijnstreken is. Of het Rueda wijngebied dat de witte Verdejo wijn, mijn favoriete Spaanse witte wijn, produceert.

Hou je van wijn, dan mag een bezoek aan een aantal wijnhuizen (=bodegas) niet ontbreken aan je vakantie in Castillië en Leon!

Terug naar boven>>

Een actieve vakantie in Castillië en Leon

Natuurpark Hoces del Río Duratón, met op de achtergrond Ermita San Frutos, in de buurt van de Middeleeuwse plaats Sepúlveda (Midden Spanje)

Hou je meer van natuur? En geef je de voorkeur aan een actieve vakantie in Castillië Leon? Ook dan zijn er mogelijkheden te over in het fascinerende landschap van bergen, kloven, rivieren en meer.

Daag jezelf bijvoorbeeld uit in het berggebied van de Sierra de Gredos (provincie Avila) of de Sierra de Guadarrama (provincie Segovia en regio Madrid).

Sta verder versteld van de indrukwekkende kloven in de natuurgebieden Hoces del Río Duratón (provincie Segovia) en Cañon de Río Lobos (provincie Soria en Burgos). Of aanschouw de uitmonding van de Duero rivier in het natuurgebied Arribes del Duero (provincie Salamanca en Zamora).

En ben je in de buurt van Ponferrada, Astorga en Leon, dan mag je het bijzondere mijnbouwlandschap van Las Médulas niet missen!

Tips: 

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen Castillië en Leon

Vind je het fijn als vervoer, route en accommodatie voor je geregeld worden als je op vakantie gaat? Boek dan een georganiseerde reis naar Castillië en Leon!

Ik heb prachtige reizen gevonden waarbij je kunt smullen van cultuur, natuur én wijn!

Vakantie op maat in wijnstreek Ribera del Duero

Wil je Spanje's wijngebied Ribera del Duero op een unieke manier leren kennen? Dan moet je bij Riberwine Travel zijn!

De lokale reisorganisatie kent de beste bodega’s, restaurants, Spa's en hotels; prachtige wandel-, fiets- en paardrijroutes; en nog veel meer.

En kan een hele vakantie organiseren, maar ook activiteiten van een paar uur. Ik beloof je dat dit een unieke vakantie in Castillië en Leon wordt!

Fietskampeerreis La Rioja - Burgos (15dgn)

Een van mijn andere favoriete fietsreizen in Spanje is de fietsvakantie La Rioja en Burgos van Sawadee. 

Tijdens deze 15-daagse groepsreis in Midden-Spanje fiets niet alleen door het bekende wijngebied van La Rioja, maar kom je ook door bijvoorbeeld de provinciale hoofdstad Burgos, het prachtige oude stadje Covarruvias en de mooie Ebro vallei; plus langs prachtige Middeleeuwse kloosters en kastelen. Hier proef je het echte Spanje!

Het is een fietskampeervakantie, waarbij je fietst van camping tot camping, je bagage voor je vervoerd wordt plus eten en drinken voor je verzorgd worden.

De beste reisperiode voor deze Spanje fietsreis is de lente, het begin van de zomer of de herfst.

Fietsreis over Camino Francés (10 dagen)

Een andere prachtige fietsvakantie door Castillië en Leon vind ik deze pittige individuele fietsreis waarbij je het laatste deel van de Camino Francés pelgrimsroute fietst.

Je vertrekt vanaf de Gotische kathedraal van Léon en fietst via de droge hoogvlaktes van Castillië en Leon over de bergen van de Montes de Léon en de Cordillera Cantabrica naar de groene heuvels van Galicië, met als eindbestemming Spanje's wereldberoemde bedevaartsoord.

Je kunt deze reis van april t/m oktober maken (ook per e-bike); de beste maanden zijn echter april t/m half juni, september en oktober.

Luxe Cultuur- en wijnrondreis (8 dagen)

In de luxe autovakantie "UNESCO steden rondom Madrid" van AmbianceTravel, waarbij je verblijft in kleine karakteristieke hotels, ontdek je de Werelderfgoedsteden Toledo, Cáceres, Salamanca en Segovia plus wijnstad Valladolid in het hart van het Ribera del Duero wijngebied in Castillië en Leon. 

Ik vind deze rondreis een leuke combi van cultuur en gastronomie.

Tips: Je kunt er ook voor kiezen om tijdens deze reis alleen de regio Castillië en Leon te verkennen. Ga dan ook naar Ávila...

Cultuur- en natuurrondreis (8 dagen)

Een eerste indruk van de prachtige natuur en cultuur in het binnenland van Spanje krijg je met de autovakantie “Land van Koningen en Conquistadores” van SNP Natuurreizen.

Tijdens deze individuele rondreis door de regio's Castillië en Leon, Castillië La Mancha en Extremadura bezoek je onder meer de UNESCO steden Segovia, Toledo plus Ávila en leer je de fascinerende natuurparken Hoces del Río Duratón en Monfragüe kennen.

Treinreis door Castillië en Leon (12 dagen)

Als je graag met de trein reist, dan vind ik de rondreis "Midden-Spanje met de trein" van Tejeda Travel een ideale manier om deze regio in het hart van Spanje te leren kennen.

De treinreis combineert een stedentrip Madrid met een bezoek aan Werelderfgoedsteden en Koninklijke residenties rond Madrid.

Tijdens deze cultuurvakantie in Castillië en Leon en Madrid bezoek je o.a. Ávila, El Escorial, Salamanca en La Granja de San Ildefonso. 

Rondreis Madrid - Castillië Leon - San Sebastian (8dgn)

Wil je tijdens je vakantie niet alleen de regio Castillië en Leon, maar ook de steden Madrid en San Sebastian plus wijngebied La Rioja leren kennen?

Dan is de luxe autovakantie "La Rioja en haar wijnen" van AmbianceTravel allicht iets voor jou.

Deze culinaire en culturele rondreis, die begint in Madrid en eindigt in San Sebastian in Noord-Spanje, voert je door het prachtige Castillië en Leon én langs Spanje’s bekendste wijngebied La Rioja. Een topper voor levensgenieters...

Terug naar boven>>

Sfeervol overnachten in Castillië en Leon

Terug naar boven>>
Nieuwe pagina's

 1. Grote én kleine campings aan de Costa Blanca in de provincie Alicante

  Jan 21, 22 12:04 PM

  Zoek je een grote camping aan de Costa Blanca met massa's waterpret en ander vertier voor kinderen of juist een rustige kleine camping? Bekijk mijn favorieten!

  Lees meer

 2. Campings aan de Costa Dorada: waterpret, brede stranden en rustige zee

  Jan 20, 22 02:49 AM

  Op zoek naar een gezellige camping aan de Costa Dorada in het zuiden van Catalonië? Dit zijn mijn favorieten! Kindercampings met waterpret, campings aan zee,...

  Lees meer

 3. Nederlandstalige B&B Lasnavillasmm in Andalusië voor wandel-&fietsfans

  Jan 14, 22 11:24 AM

  Zoek je een B&B in Andalusië om te wandelen of fietsen? B&B Lasnavillasmm heeft Nederlandse fiets-/wandelroutes, wandelreizen & fietsreizen in provincie Granada

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder