Een Vakantie in Castillië en Leon – het land der kastelen

Een vakantie in Castillië en Leon in Midden Spanje brengt je naar een stuk puur Spanje. Een gebied met een bergachtig ruw natuurschoon. En een rijk cultureel verleden. Dat zich uit in immense kastelen en kathedralen. En talloze kerken, kloosters en Middeleeuwse plaatsen. Maar ook schatten uit de prehistorie.

Er wordt momenteel ten strengste afgeraden om op vakantie naar Spanje te gaan. Dit geldt zowel voor het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische eilanden. Lees meer>>

Hou je van een cultuurvakantie in Spanje, een actieve vakantie in Spanje of juist een natuurvakantie in Spanje? Dan ben je op de goede plek in dit uitgestrekte gebied ten noorden van Madrid!

Ontdek wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Castillië en Leon in Midden Spanje. En lees mijn tips over:

Ontdek het land der kastelen

Als je op vakantie gaat naar Castillië en Leon, dan ga je op vakantie naar het land van de kastelen. Want deze fascinerende regio in Midden Spanje herbergt een schat aan prachtig behouden kastelen. Die gebouwd zijn vóór en tijdens de Reconquista (=Christelijke herovering van Spanje). Toen er in deze regio ten noorden van Madrid hevig is gevochten tussen Moren en Christenen.

Castillo de la Mota in Medina del Campo (Castillië en Leon)

Prachtige kastelen in Castillië en Leon zijn onder meer de kastelen van SegoviaCocáMedina del CampoPonferrada en Empudia.

Geniet van Middeleeuwse plaatsen

Tijdens je vakantie in Castillië en Leon kun je je niet alleen vergapen aan indrukwekkende kastelen. Je kunt er ook genieten van prachtige Middeleeuwse plaatsen.

Vrij bekend zijn inmiddels de Middeleeuwse plaatsen Segovia en Ávila. Beiden op ongeveer vijf kwartier rijden van Spanje’s hoofdstad Madrid.

De Middeleeuwse plaats Pedraza in de provincie Segovia (Castillië en Leon, Midden Spanje)
Peñaranda de Duero in de provincie Burgos (Castillië en Leon)

Maar er zijn nog zoveel andere Middeleeuwse plaatsen in dit uitgestrekte gebied in het hart van Spanje. Een paar van mijn favorieten: Sepúlveda, Pedraza, Burgo de Osma, Peñaranda del Duero, Ciudad Rodrigo en Covarrubias.

Proef rijkdom op pelgrimsroute Santiago

En wist je dat het Noordelijke deel van deze regio in het binnenland van Spanje een groot deel van zijn cultureel rijkdom te danken heeft aan de Camino Francés, een van de populairste pelgrimsroutes naar het drukbezochte pelgrimsoord Santiago de Compostela?

Op de route door de provincies Burgos, Palencia en Leon verrezen vanaf de negende eeuw (eveneens in de tijd van de Reconquista) vele kloosters, kerken en kathedralen. En groeiden dorpen uit tot stadjes en steden. Die onderdak en kost verleenden aan de talloze pelgrims die voorbij kwamen.

Romaanse kerk in Castillejo de Mesleon (provincie Segovia, Castillië en Leon)
De imposante kathedraal van León stad (Castillië en Leon)

Dus geniet van de talrijke Romaanse, Gotische en Renaissance gebouwen als je op vakantie in Castillië en Leon bent. Bijvoorbeeld de Romaanse kerk van het klooster in San Juan de Ortega, de Gotische kathedralen van de steden Burgos en Leon, de Renaissance kathedraal van Astorga en de Renaissance Basiliek van Ponferrada.

Bezoek Werelderfgoederen Castillië Leon

Of wat zeg je ervan om Wererlderfgoederen te zien als je op vakantie in Castillië en Leon bent? Deze regio in het hart van Spanje telt maar liefst acht culturele en natuurlijke schatten die op UNESCO’s Werelderfgoedlijst staan. Te weten:

Wandelen over de Middeleeuwse stadsomwalling van Avila in Midden Spanje
De Plaza Mayor van Salamanca (Castillië en Leon)
 1. Ávila stad;
 2. Segovia stad;
 3. Salamanca stad;
 4. De pelgrimsroute Camino Francés naar Santiago de Compostela;
 5. De kathedraal van Burgos;
 6. Het bijzondere natuurlandschap van Las Médulas (provincie León);
 7. De archeologische opgravingen in de Sierra de Atapuerca (provincie Burgos);
 8. de Paleolithische grotkunst van Siega Verde (provincie Salamanca).

Verken wijngebied Ribera del Duero

Wijngoed Abadia Retuerta L'Domaine in wijngebied Ribera del Duero (Midden Spanje)

Dit uitgestrekte gebied in Midden Spanje herbergt verder een van Europa ‘s grootste wijnstreken: het Ribera del Duero wijngebied. Dat ligt ten westen van Spanje’s bekendste wijnstreek La Rioja. In het stroomgebied van de Duero rivier. En heerlijke wijnen produceert.

Hou je van wijnen? Dan mag een bezoek aan een aantal wijnhuizen (=bodegas) in wijngebied Ribera del Duero niet ontbreken aan je vakantie in Castillië en Leon!

Bezoek bijvoorbeeld wijnhuis Protos in Peñafiel, het oudste wijnhuis van het Ribera del Duero wijngebied. Of wijngoed Abadia Retuerta in Sardón de Duero.

Tip! De stad Valladolid is een mooie uitvalsbasis om dit wijngebied in Castillië en Leon te verkennen.

Tip! Ervaar wijngebied Ribera del Duero in Midden Spanje op een unieke manier met een activiteit óf georganiseerde vakantie van Riberwine Travel!

Bezoek hoofdsteden Castillië en Leon

Het uitgestrekte gebied in Midden Spanje bestaat uit maar liefst negen provincies, die ieder een hoofdstad hebben die dezelfde naam als de provincie draagt. Op volgorde van grootte (de grootste stad eerst) zijn dit de steden Valladolid, Burgos, Salamanca, León, Palencia, Zamora, Segovia, Ávila en Soria. Steden, die stuk voor stuk een rijk historisch verleden hebben en een bezoek waard zijn. En die gezellige uitvalsbasissen vormen voor je vakantie in de regio Castillië en Leon.

Valladolid
Historische stad in wijngebied Ribera del Duero

Salamanca
De oudste studentenstad van Spanje

Segovia
Stad met Romeins aquaduct en sprookjeskasteel

Ávila
Middeleeuwse stad met intacte stadsomwalling

Bewonder Romeins en Prehistorisch erfgoed

Dat deze fascinerende regio in Midden Spanje al ver voor de Middeleeuwen bewoond was, bewijzen onder meer de genoemde werelderfgoederen in Atapuerca en Siega Verde. En het natuurgebied Las Médulas, dat ontstaan is als gevolg van mijnbouw vanaf de Romeinse tijd tot nu.

Resten van het Romeinse theater in de Romeinse stad Clunia in Castillië en Leon

Maar er zijn nog meer Romeinse en prehistorische schatten die je tijdens je vakantie in Castillië en Leon kunt bezoeken. Bijvoorbeeld het Romeinse aquaduct in Segovia, de Romeinse stad Clunia en de Romeinse villa van Olmeda. Of De Kelt-Iberische stad Numancia. Maar ook Spanje’s meest complete verzameling van dinosaurusfossielen in Salas de los Infantes. Of de Toros de Glissando (=stieren van Glissando) in de provincie Ávila.

Geniet van natuurschoon

Natuurpark Hoces del Río Duratón, met op de achtergrond Ermita San Frutos, in de buurt van de Middeleeuwse plaats Sepúlveda (Midden Spanje)

Hou je meer van natuur? En geef je de voorkeur aan een actieve vakantie in Castillië Leon? Ook dan zijn er mogelijkheden te over in het fascinerende landschap van bergen, kloven, rivieren en meer.

Daag jezelf bijvoorbeeld uit in het berggebied van de Sierra de Gredos (provincie Avila) of de Sierra de Guadarrama (provincie Segovia en regio Madrid).

Sta versteld van de indrukwekkende kloven in de natuurgebieden Hoces del Río Duratón (provincie Segovia) en Cañon de Río Lobos (provincie Soria en Burgos). Of aanschouw de uitmonding van de Duero rivier in het natuurgebied Arribes del Duero (provincie Salamanca en Zamora).

En ben je in de buurt van Ponferrada, Astorga en Leon, dan mag je het bijzondere mijnbouwlandschap van Las Médulas niet missen!

Beleef Semana Santa in Castillië en Leon

Een bijzondere manier om deze regio in Midden Spanje beter te leren kennen, is door traditionele feesten in Castillië en Leon bij te wonen.

Bijvoorbeeld de Goede Week in de steden Avila, Leon, Palencia, Salamanca, Segovia, Valladolid en Zamora. Waarin er dagelijks stille, sobere processies gehouden worden (in tegenstelling tot de passievolle Semana Santa processies in Andalusië). In prachtige historische steden.

La Barroquilla processie tijdens de Goede Week in Salamanca
De kruisweg langs de Middeleeuwse stadsomwalling van Avila

Dus hou je van processies en wil je de Goede week een keer intens beleven, kom dan in de week voor Pasen op vakantie naar Castillië en Leon!

Of ervaar ander traditioneel feest

Daarnaast worden er in deze regio ten noorden van Madrid nog andere traditionele feesten gehouden. Religieuze feesten als Corpus Christi feesten en feesten ter verering van de beschermheilige van een plaats. Maar ook wijnoogstfeesten en andere traditionele feesten. Bijvoorbeeld:

Processie van San Bartolomeo in natuurpark Hoces del Río Duratón in Spanje
Een duivel springt over baby's heen tijdens het El Colacho feest in Castrillo de Murcia (Midden Spanje)
 • het El Colacho feest in Castrillo de Murcia - Een wel heel bijzonder Corpus Christi feest; Waarbij een duivel over baby’s heen springt om eventuele zonden weg te nemen;
 • de Romería de San Bartolomeo in Ucero - Een bedevaartstocht naar de kapel van San Bartolomé, in het prachtige natuurgebied Cañon del Río Lobos. Waarbij de bijzondere kapel één keer per jaar haar deuren opent.
 • Titirimundi in Segovia - Een poppentheaterfestival, met optredens door de hele stad;
 • La Noche de las velas in Pedraza (de nacht van de kaarslichten) – waarbij het Middeleeuwse plaatsje Pedraza met kaarslichten wordt verlicht.

Wil je Spanje ánders beleven, zorg dan dat je tijdens een traditioneel feest op vakantie in Castillië en Leon bent!

Sfeervol slapen in Castillië en Leon

Georganiseerde reizen Castillië en Leon

Ga je graag georganiseerd op reis? Kijk dan eens naar de georganiseerde vakanties door Castillië en Leon van AmbianceTravelRiberwine TravelSNP Natuurreizen en Tejeda Travel. Al deze reisorganisaties gaan voor beleving en kleinschaligheid. De volgende individuele reizen kan ik in het bijzonder aanbevelen:

8-daagse rondreis cultuur en natuur

Natuurpark Hoces del Rio Duraton in Midden Spanje

Een eerste indruk van de prachtige natuur en cultuur in het binnenland van Spanje krijg je met de autovakantie “Land van Koningen en Conquistadores” van SNP Natuurreizen. Tijdens deze individuele rondreis door Castillië en Leon en Castillië La Mancha bezoek je UNESCO steden Segovia, Toledo en Ávila. En de fascinerende natuurparken Hoces del Río Duratón en Monfragüe.

12-daagse treinreis door Midden Spanje

Als je graag met de trein reist vind ik de rondreis "Midden Spanje met de trein" van Tejeda Travel een absolute aanrader. De treinreis combineert een stedentrip Madrid met een bezoek aan Werelderfgoed steden en Koninklijke residenties rond Madrid. Tijdens deze cultuurvakantie in Castillië en Leon en Madrid bezoek je o.a. Avila, El Escorial, Salamanca en La Granja de San Ildefonso. 

Unieke vakantie / activiteit in wijnstreek Ribera del Duero

Wil je Spanje's wijngebied Ribera del Duero in Castillië en Leon op een unieke manier leren kennen? Dan moet je bij Riberwine Travel zijn! De lokale reisorganisatie kent de beste bodega’s, restaurants, Spa's en hotels; prachtige wandel-, fiets- en paardrijroutes; en nog veel meer. En kan een hele vakantie organiseren, maar ook activiteiten van een paar uur. Geweldig!

8-daagse luxe Cultuur- en Wijnrondreis

In de luxe autovakantie "UNESCO steden rondom Madrid" van AmbianceTravel, waarbij je verblijft in kleine karakteristieke hotels, ontdek je de Werelderfgoedsteden Toledo, Cáceres, Salamanca en Segovia. Én breng je een bezoek aan wijnstad Valladolid, die in het hart ligt van het Ribera del Duero wijngebied in Castillië en Leon. Een leuke combi van cultuur en gastronomie.

8-daagse Culinaire en cultuurrondreis

Een andere prachtige reis die cultuur en gastronomie combineert is de luxe autovakantie "La Rioja en haar wijnen" van AmbianceTravel. Het is een culinaire en culturele rondreis van Madrid in Midden Spanje naar San Sebastian in Noord Spanje. Die je voert door het prachtige Castillië en Leon. Én langs Spanje’s bekende wijngebied La Rioja. Een topper voor levensgenieters...

16-daagse rondreis Cultuur en Natuur

Wil je tijdens je vakantie in Midden Spanje ook de regio's Castillië la Mancha en Extremadura leren kennen? Dan vind ik de "Midden Spanje; cultuur en natuur" rondreis van Tejeda Travel een topper. De autovakantie begint in Madrid. En gaat verder naar de steden Ávila, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Segovia en Toledo; het klooster van Guadalupe; en de natuurgebieden Sierra de Gredos en Monfragüe.

Stedenreizen in Castillië en Leon

Maak een stedenreis naar een of meerdere van de provinciale hoofdsteden van de regio Castillië en Leon in Midden Spanje!

Op volgorde van grootte (de grootste stad eerst) zijn dit de steden Valladolid, Burgos, Salamanca, León, Palencia, Zamora, Segovia, Avila en Soria.

Over een aantal steden heb ik een aparte pagina geschreven. Maar allen hebben een rijk historisch verleden. En zijn een bezoek meer dan waard tijdens je vakantie in Castillië en Leon.

Valladolid
Oude stad in wijngebied Ribera del Duero

Salamanca
De oudste studentenstad van Spanje

Segovia
Romeins aquaduct en sprookjeskasteel

Leuke activiteiten in Castillië en Leon

Unieke activiteiten in wijnstreek Ribera del Duero

Wil je Spanje's wijngebied Ribera del Duero in Castillië en Leon op een unieke manier leren kennen? Dan moet je bij Riberwine Travel zijn! De lokale reisorganisatie kent de beste bodega’s, restaurants, Spa's en hotels; prachtige wandel-, fiets- en paardrijroutes; en nog veel meer. En kan een hele vakantie organiseren, maar ook activiteiten van een paar uur. Geweldig!
Nieuwe pagina's

 1. Leuke, spannende, interessante én lekkere activiteiten in Andalusië

  Jan 22, 21 09:13 AM

  Activiteiten in Andalusië voor een actieve vakantie, cultuurvakantie, culinaire vakantie en kindervakantie in de zuidelijkste regio van Spanje

  Lees meer

 2. Een kindervakantie in Andalusië met zon, zee en massa’s avontuur

  Jan 21, 21 03:36 AM

  Overweeg je een kindervakantie in Andalusië? Doe hier ideeën op over kinderpret aan zee, in de bergen, in pretparken, in een vakantiehuis met zwembad e.m.

  Lees meer

 3. Vakantie in Andalusië: Genieten van zon, natuur en cultuur

  Jan 18, 21 09:04 AM

  Op zoek naar onbekende parels voor je vakantie in Andalusië? Ga met me mee en ontdek idyllische dorpjes, bizarre rotsformaties of het enige woestijngebied in Europa.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder