Een Vakantie in Castillië en Leon – het land der kastelen

Een vakantie in Castillië en Leon in Midden Spanje brengt je naar een stuk puur Spanje. Een gebied met een bergachtig ruw natuurschoon. En een rijk cultureel verleden. Dat zich uit in immense kastelen en kathedralen. En talloze kerken, kloosters en Middeleeuwse plaatsen. Maar ook schatten uit de prehistorie.

Hou je van een cultuurvakantie in Spanje, een actieve vakantie in Spanje of juist een natuurvakantie in Spanje? Dan ben je op de goede plek in dit uitgestrekte gebied ten noorden van Madrid! Doe hier ideeën op voor een vakantie in Castillië en Leon. Of ga meteen door naar mijn vakantietips.

Ontdek het land der kastelen

Als je op vakantie gaat naar Castillië en Leon, dan ga je op vakantie naar het land van de kastelen. Want deze fascinerende regio in Midden Spanje herbergt een schat aan prachtig behouden kastelen. Die gebouwd zijn vóór en tijdens de Reconquista (=Christelijke herovering van Spanje). Toen er in deze regio ten noorden van Madrid hevig is gevochten tussen Moren en Christenen.

Castillo de la Mota in Medina del Campo (Castillië en Leon)

Prachtige kastelen in Castillië en Leon zijn onder meer de kastelen van SegoviaCocáMedina del CampoPonferrada en Empudia.

Geniet van Middeleeuwse plaatsen

Tijdens je vakantie in Castillië en Leon kun je je niet alleen vergapen aan indrukwekkende kastelen. Je kunt er ook genieten van prachtige Middeleeuwse plaatsen.

Vrij bekend zijn inmiddels de Middeleeuwse plaatsen Segovia en Ávila. Beiden op ongeveer vijf kwartier rijden van Spanje’s hoofdstad Madrid.

De Middeleeuwse plaats Pedraza in de provincie Segovia (Castillië en Leon, Midden Spanje)
Peñaranda de Duero in de provincie Burgos (Castillië en Leon)

Maar er zijn nog zoveel andere Middeleeuwse plaatsen in dit uitgestrekte gebied in het hart van Spanje. Een paar van mijn favorieten: Sepúlveda, Pedraza, Burgo de Osma, Peñaranda del Duero, Ciudad Rodrigo en Covarrubias.

Proef rijkdom op pelgrimsroute Santiago

En wist je dat het Noordelijke deel van deze regio in het binnenland van Spanje een groot deel van zijn cultureel rijkdom te danken heeft aan de Camino Francés, een van de populairste pelgrimsroutes naar het drukbezochte pelgrimsoord Santiago de Compostela?

Op de route door de provincies Burgos, Palencia en Leon verrezen vanaf de negende eeuw (eveneens in de tijd van de Reconquista) vele kloosters, kerken en kathedralen. En groeiden dorpen uit tot stadjes en steden. Die onderdak en kost verleenden aan de talloze pelgrims die voorbij kwamen.

Romaanse kerk in Castillejo de Mesleon (provincie Segovia, Castillië en Leon)
De imposante kathedraal van León stad (Castillië en Leon)

Dus geniet van de talrijke Romaanse, Gotische en Renaissance gebouwen als je op vakantie in Castillië en Leon bent. Bijvoorbeeld de Romaanse kerk van het klooster in San Juan de Ortega, de Gotische kathedralen van de steden Burgos en Leon, de Renaissance kathedraal van Astorga en de Renaissance Basiliek van Ponferrada.

Bezoek Werelderfgoederen Castillië Leon

Of wat zeg je ervan om Wererlderfgoederen te zien als je op vakantie in Castillië en Leon bent? Deze regio in het hart van Spanje telt maar liefst acht culturele en natuurlijke schatten die op UNESCO’s Werelderfgoedlijst staan. Te weten:

Wandelen over de Middeleeuwse stadsomwalling van Avila in Midden Spanje
De Plaza Mayor van Salamanca (Castillië en Leon)
 1. Ávila stad;
 2. Segovia stad;
 3. Salamanca stad;
 4. De pelgrimsroute Camino Francés naar Santiago de Compostela;
 5. De kathedraal van Burgos;
 6. Het bijzondere natuurlandschap van Las Médulas (provincie León);
 7. De archeologische opgravingen in de Sierra de Atapuerca (provincie Burgos);
 8. de Paleolithische grotkunst van Siega Verde (provincie Salamanca).

Verken wijngebied Ribera del Duero

Wijngoed Abadia Retuerta L'Domaine in wijngebied Ribera del Duero (Midden Spanje)

Dit uitgestrekte gebied in Midden Spanje herbergt verder een van Europa ‘s grootste wijnstreken: het Ribera del Duero wijngebied. Dat ligt ten westen van Spanje’s bekendste wijnstreek La Rioja. In het stroomgebied van de Duero rivier. En heerlijke wijnen produceert.

Hou je van wijnen? Dan mag een bezoek aan een aantal wijnhuizen (=bodegas) in wijngebied Ribera del Duero niet ontbreken aan je vakantie in Castillië en Leon!

Bezoek bijvoorbeeld wijnhuis Protos in Peñafiel, het oudste wijnhuis van het Ribera del Duero wijngebied. Of wijngoed Abadia Retuerta in Sardón de Duero.

Tip! De stad Valladolid is een mooie uitvalsbasis om dit wijngebied in Castillië en Leon te verkennen.

Tip! Ga met Riberwine Travel voor een totaalbeleving van wijngebied Ribera del Duero in Midden Spanje!

Bezoek hoofdsteden Castillië en Leon

Het uitgestrekte gebied in Midden Spanje bestaat uit maar liefst negen provincies, die ieder een hoofdstad hebben die dezelfde naam als de provincie draagt. Op volgorde van grootte (de grootste stad eerst) zijn dit de steden Valladolid, Burgos, Salamanca, León, Palencia, Zamora, Segovia, Avila en Soria. Steden, die stuk voor stuk een rijk historisch verleden hebben en een bezoek waard zijn. En die gezellige uitvalsbasissen vormen voor je vakantie in de regio Castillië en Leon.

Valladolid
Centraal gelegen oude stad in wijngebied Ribera del Duero.

Salamanca
De oudste studentenstad van Spanje.

Segovia
Stad met Romeins aquaduct en sprookjeskasteel.

Bewonder Romeins en Prehistorisch erfgoed

Dat deze fascinerende regio in Midden Spanje al ver voor de Middeleeuwen bewoond was, bewijzen onder meer de genoemde werelderfgoederen in Atapuerca en Siega Verde. En het natuurgebied Las Medulas, dat ontstaan is als gevolg van mijnbouw vanaf de Romeinse tijd tot nu.

Resten van het Romeinse theater in de Romeinse stad Clunia in Castillië en Leon

Maar er zijn nog meer Romeinse en prehistorische schatten die je tijdens je vakantie in Castillië en Leon kunt bezoeken. Bijvoorbeeld het Romeinse aquaduct in Segovia, de Romeinse stad Clunia en de Romeinse villa van Olmeda. Of De Kelt-Iberische stad Numancia. Maar ook Spanje’s meest complete verzameling van dinosaurusfossielen in Salas de los Infantes. Of de Toros de Glissando (=stieren van Glissando) in de provincie Ávila.

Geniet van natuurschoon

Natuurpark Hoces del Río Duratón, met op de achtergrond Ermita San Frutos, in de buurt van de Middeleeuwse plaats Sepúlveda (Midden Spanje)

Hou je meer van natuur? En geef je de voorkeur aan een actieve vakantie in Castillië Leon? Ook dan zijn er mogelijkheden te over in het fascinerende landschap van bergen, kloven, rivieren en meer.

Daag jezelf bijvoorbeeld uit in het berggebied van de Sierra de Gredos (provincie Avila) of de Sierra de Guadarrama (provincie Segovia en regio Madrid).

Sta versteld van de indrukwekkende kloven in de natuurgebieden Hoces del Río Duratón (provincie Segovia) en Cañon del Río Lobos (provincie Soria en Burgos). Of aanschouw de uitmonding van de Duero rivier in het natuurgebied Arribes del Duero (provincie Salamanca en Zamora).

En ben je in de buurt van Ponferrada, Astorga en Leon, dan mag je het bijzondere mijnbouwlandschap van Las Médulas niet missen!

Beleef Semana Santa in Castillië en Leon

Een bijzondere manier om deze regio in Midden Spanje beter te leren kennen, is door traditionele feesten in Castillië en Leon bij te wonen.

Bijvoorbeeld de Goede Week in de steden Avila, Leon, Palencia, Salamanca, Segovia, Valladolid en Zamora. Waarin er dagelijks stille, sobere processies gehouden worden (in tegenstelling tot de passievolle Semana Santa processies in Andalusië). In prachtige historische steden.

La Barroquilla processie tijdens de Goede Week in Salamanca
De kruisweg langs de Middeleeuwse stadsomwalling van Avila

Dus hou je van processies en wil je de Goede week een keer intens beleven, kom dan in de week voor Pasen op vakantie naar Castillië en Leon!

Of ervaar ander traditioneel feest

Daarnaast worden er in deze regio ten noorden van Madrid nog andere traditionele feesten gehouden. Religieuze feesten als Corpus Christi feesten en feesten ter verering van de beschermheilige van een plaats. Maar ook wijnoogstfeesten en andere traditionele feesten. Bijvoorbeeld:

Processie van San Bartolomeo in natuurpark Hoces del Río Duratón in Spanje
Een duivel springt over baby's heen tijdens het El Colacho feest in Castrillo de Murcia (Midden Spanje)
 • het El Colacho feest in Castrillo de Murcia - Een wel heel bijzonder Corpus Christi feest; Waarbij een duivel over baby’s heen springt om eventuele zonden weg te nemen;
 • de Romería de San Bartolomeo in Ucero - Een bedevaartstocht naar de kapel van San Bartolomé, in het prachtige natuurgebied Cañon del Río Lobos. Waarbij de bijzondere kapel één keer per jaar haar deuren opent.
 • Titirimundi in Segovia - Een poppentheaterfestival, met optredens door de hele stad;
 • La Noche de las velas in Pedraza (de nacht van de kaarslichten) – waarbij het Middeleeuwse plaatsje Pedraza met kaarslichten wordt verlicht.

Wil je Spanje ánders beleven, zorg dan dat je tijdens een traditioneel feest op vakantie in Castillië en Leon bent!


Mijn vakantietips

Ben je in de stemming gekomen voor een vakantie in Castillië en Leon? Lees dan snel mijn vakantietips voor deze fascinerende regio in Midden Spanje. Over:

Georganiseerde reizen door Castillië en Leon

Ga je graag georganiseerd op reis? Kijk dan eens naar de georganiseerde vakanties door Castillië en Leon van Ardanza ReizenAmbianceTravelRiberwine TravelSNP Natuurreizen en Tejeda Travel. Al deze reisorganisaties gaan voor beleving en kleinschaligheid. De volgende individuele reizen kan ik in het bijzonder aanbevelen:

8-daagse rondreis cultuur en natuur

Natuurpark Hoces del Rio Duraton in Midden Spanje

Een eerste indruk van de prachtige natuur en cultuur in het binnenland van Spanje krijg je met de autovakantie “Land van Koningen en Conquistadores” van SNP Natuurreizen. Tijdens deze individuele rondreis door Castillië en Leon en Castillië La Mancha bezoek je UNESCO steden Segovia, Toledo en Ávila. En de fascinerende natuurparken Hoces del Río Duratón en Monfragüe.

9-daagse cultuurrondreis

De Spanje reis "Hart van Spanje" van VakantieXperts is een 9-daagse autovakantie door de omgeving van Madrid. Die je een mooie indruk geeft van de regio's Madrid en  Castillië en Leon (en een beetje Castillië La Mancha). De reis gaat naar hoofdstad Madrid. En naar de prachtige historische plaatsen Ávila, El Escorial, Salamanca, Segovia en Toledo. Met verblijf in 3- en 4-sterren hotels.

8-daagse Paradores rondreis

Wil je tijdens je vakantie in Midden Spanje overnachten in karakteristieke Parador hotels, die zich bevinden in historische gebouwen of op bijzondere plekken? Dan vind ik de autovakantie "Rondreis Paradores" van VakantieXperts een aanrader. Hierbij bezoek je Ávila, Madrid en Salamanca. En de minder bekende plaatsen Oropesa, Plasencia en Trujilo

12-daagse treinreis door Midden Spanje

Als je graag met de trein reist vind ik de rondreis "Midden Spanje met de trein" van Tejeda Travel een absolute aanrader. De treinreis combineert een stedentrip Madrid met een bezoek aan Werelderfgoed steden en Koninklijke residenties rond Madrid. Tijdens deze cultuurvakantie in Castillië en Leon en Madrid bezoek je o.a. Avila, El Escorial, Salamanca en La Granja de San Ildefonso. 

Unieke vakantie / activiteit in wijnstreek Ribera del Duero

Wil je Spanje's wijngebied Ribera del Duero in Castillië en Leon op een unieke manier leren kennen? Dan moet je bij Riberwine Travel zijn! De lokale reisorganisatie kent de beste bodega’s, restaurants, Spa's en hotels; prachtige wandel-, fiets- en paardrijroutes; en nog veel meer. En kan een hele vakantie organiseren, maar ook activiteiten van een paar uur. Geweldig!

Wandelen met ezel door Sierra de Guadarrama (8 dagen)

In deze bijzondere rondreis van Ardanza Reizen wandel je 3 dagen op je gemak met een ezel over eeuwenoude veeroutes aan de voet van de Sierra de Guadarrama, op ongeveer twee uur rijden ten noorden van Madrid. De ezel draagt de picknick en je bagage gaat in een auto. En na het wandelen kun je nog 2 dagen met de auto Castillië en Leon verkennen. Een originele kindervakantie in Spanje! 

Wolven spotten in Picos de Europa

Ben je op zoek naar een bijzondere natuurervaring voor tijdens je vakantie in Castillië en Leon? Via AmbianceTravel kun je een dag met een bioloog op zoek gaan naar wilde wolven in het Castiliaanse deel van de Picos de Europa. Je kunt deze bijzondere activiteit los boeken. Of AmbianceTravel je hele vakantie laten regelen.

8-daagse luxe Cultuur- en Wijnrondreis

In de luxe autovakantie "UNESCO steden rondom Madrid" van AmbianceTravel, waarbij je verblijft in kleine karakteristieke hotels, ontdek je de Werelderfgoedsteden Toledo, Cáceres, Salamanca en Segovia. Én breng je een bezoek aan wijnstad Valladolid, die in het hart ligt van het Ribera del Duero wijngebied in Castillië en Leon. Een leuke combi van cultuur en gastronomie.

8-daagse Culinaire en cultuurrondreis

Een andere prachtige reis die cultuur en gastronomie combineert is de luxe autovakantie "La Rioja en haar wijnen" van AmbianceTravel. Het is een culinaire en culturele rondreis van Madrid in Midden Spanje naar San Sebastian in Noord Spanje. Die je voert door het prachtige Castillië en Leon. Én langs Spanje’s bekende wijngebied La Rioja. Een topper voor levensgenieters...

16-daagse rondreis Cultuur en Natuur

Wil je tijdens je vakantie in Midden Spanje ook de regio's Castillië la Mancha en Extremadura leren kennen? Dan vind ik de "Midden Spanje; cultuur en natuur" rondreis van Tejeda Travel een topper. De autovakantie begint in Madrid. En gaat verder naar de steden Ávila, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Segovia en Toledo; het klooster van Guadalupe; en de natuurgebieden Sierra de Gredos en Monfragüe.

Accommodaties in een provinciale hoofdstad

Het uitgestrekte gebied in Midden Spanje bestaat uit maar liefst negen provincies, die ieder een hoofdstad hebben die dezelfde naam als de provincie draagt. Op volgorde van grootte (de grootste stad eerst) zijn dit de steden Valladolid, Burgos, Salamanca, León, Palencia, Zamora, Segovia, Avila en Soria. Steden, die stuk voor stuk een rijk historisch verleden hebben. Een die gezellige uitvalsbasissen zijn voor je Castillië en Leon vakantie.

Valladolid
Centraal gelegen oude stad in wijngebied Ribera del Duero.

Salamanca
De oudste studentenstad van Spanje.

Segovia
Stad met Romeins aquaduct en sprookjeskasteel.

Accommodaties in een Middeleeuwse plaats

Wil je echt het gevoel hebben om terug in de tijd te gaan tijdens je vakantie in Castillië en Leon? Overnacht dan in een Middeleeuwse plaats! Dit kan natuurlijk in de historische steden Segovia en Ávila. Maar ook in Middeleeuwse plaatsen als Covarrubias, Pedraza en Sepúlveda. Lees hier welke sfeervolle hotelletjes, B&B’s en appartementen ik heb gevonden.

B&B Hospedería de los Templarios in Sepúlveda

Wat een prachtige accommodatie is Hospedería de los Templarios in de Middeleeuwse plaats Sepúlveda! Vanuit de charmante modern-rustiek ingerichte B&B heb je een prachtig uitzicht op het idyllische dorp en natuurpark Hoces del Río Duratón. Perfect voor een cultuur- of actieve vakantie in Castillië en Leon.

Hotel Posada de San Millán in Sepúlveda

Een andere mooie accommodatie in Sepúlveda vind ik hotel Posada de San Millán.

Het kleine hotel met acht karakteristieke kamers is gevestigd in een traditioneel natuurstenen huis. Dat gebouwd is rond een kleine binnenplaats met zuilengalerij.

Hotel Hospedería de Santo Domingo in Pedraza

Of wat zeg je van een verblijf in de Middeleeuwse plaats Pedraza? Hier heb ik hotel Hospedería de Santo Domingo gevonden. Het kleine hotel is gevestigd in een traditioneel Castiliaans gebouw. En heeft 17 smaakvol ingerichte kamers, een ruime tuin en overweldigende uitzichten op de bergen.

Hotel Palacio de Guzmán in Guzmán

Wat hou ik van kleine hotels in bijzondere gebouwen! Hotel Palacio de Guzmán in het Middeleeuwse dorpje Guzmán in de provincie Burgos is daarom een schot in de roos voor mij voor een vakantie in Castillië en Leon. Het charmante en smaakvol ingerichte hotel is gevestigd in een paleis uit de zeventiende eeuw. En heeft in totaal vier hotelkamers.

B&B a-ti in Valderrey

Op zoek naar een sfeervolle bed en breakfast in het noordwesten van Castillië en Leon? De Nederlandstalige B&B a-ti is een luxe landelijke B&B met zwembad en ander vermaak voor kinderen in het dorpje Valderrey, op 8km van Astorga. Waar honden welkom zijn. Een ideale accommodatie voor een actieve vakantie, cultuurvakantie, gastronomische vakantie én kindervakantie in Midden Spanje!

Accommodaties in de natuur

Hotel Spa La Senda de los Caracoles

Op 2 uur rijden van Madrid en 1,5 uur rijden van de Middeleeuwse plaats Segovia ligt het rustgevende hotel La Senda de los Caracoles. Verstopt in een prachtig stuk natuur, in het binnenland van de provincie Segovia. Ik kan het familiehotel met Spa voor 100% aanbevelen voor een natuurvakantie of ontspanvakantie in Castillië en Leon!

Appartementen La Senda del Duratón

Een geweldige accommodatie voor een actieve vakantie in Castillië en Leon vind ik de zes landelijk gelegen appartementen La Senda del Duratón. Die gelegen zijn in het prachtig opgeknapte Middeleeuwse dorp Sebúlcor. De rustig gelegen vakantiehuisjes liggen aan de rand van natuurpark Hoces del Río Duratón.

Hotel El Planeta Escondido

Ga je met zijn tweetjes op vakantie naar Castillië en Leon? En ben je op zoek naar een romantisch hotel op het platteland? Dan heb ik een leuk hotel voor je gevonden! Het kleine hotel El Planeta Escondido ligt in het binnenland van de provincie Segovia. En heeft in totaal vijf sfeervol ingerichte suites met eigen jacuzzi en open haard!

Hotel La Posada de Gallegos

Op een half uur rijden van Werelderfgoedstad Segovia heb ik hotel La Posada de Gallegos gevonden. Het kleine, zeven kamers tellende hotel ligt midden in de natuur. Je wordt er omgeven door stilte en dieren. En wordt er uitstekend verzorgd door aardig personeel. Psst… het eten is er ook erg lekker.

Hotel Castilla Termal Monasterio de Valbuena

Zoek je voor je vakantie in Castillië en Leon een luxe beleving op een bijzondere locatie? Kijk dan eens naar Hotel Castilla Termal Monasterio de Valbuena! In het luxe 5-sterren hotel in het vroegere klooster van Valbuena zie je een prachtige combinatie van historie en hedendaagse comfort. Bijvoorbeeld in de Spa.

Hotel Castillo de Curiel

Of wat zeg je van een verblijf in een voormalig kasteel tijdens je vakantie in Castillië en Leon? Hotel Castillo de Curiel is gevestigd in het kasteel van Curiel. Op vier kilometer ten noorden van Peñafiel. De hotelkamers van het kasteelhotel hebben een koninklijke uitstraling. En zijn vernoemd naar personen die in het kasteel hebben gewoond.

Accommodaties op een wijngoed

Hotel Le Domaine

Ik lijk een sprookje in te stappen als ik Hotel Le Domaine in de voormalige Retuerta Abdij binnen ga! Een luxe hotel op een wijngoed in wijngebied Ribera de Duero in Castillië en Leon.

De voormalige abdij is prachtig bewaard gebleven. De kamers zijn vorstelijk. De stilte geweldig. En het eten verbluffend.

Vakantiehuis Casa Bodegas Marcos

Maar je kunt tijdens je vakantie in Castillië en Leon ook je eigen vakantiehuis op een wijngoed hebben.

Het gezellige, rustiek ingerichte vakantiehuis Casa Bodegas Marcos ligt op een wijngaard in de buurt van Peñafiel. Midden in wijngebied Ribera del Duero.
Nieuwe pagina's

 1. Ukulandia –creatieve vakanties bij Nederlanders in Sierra de Grazalema

  Mar 14, 19 05:59 AM

  Informatie over en aanbod van creatieve vakanties bij Ukulandia, in de Sierra de Grazalema in het binnenland van de provincie Málaga (Andalusië, Zuid Spanje).

  Lees meer

 2. Rustgevend Nederlands vakantiehuis Casa Lo Es in bergen Valencia

  Feb 26, 19 08:43 AM

  Casa Lo Es - vakantiehuis met Nederlandse eigenaresse in de bergen van Valencia voor rustzoekers en natuurliefhebbers | te huur voor korte en lange periodes | plek voor creatieve en ontspanvakanties i…

  Lees meer

 3. De 10 mooiste nieuwe ontdekkingen in Spanje van Eliza was Here

  Feb 26, 19 07:00 AM

  Kleinschalige hotels en vakantiehuizen weg van het massatoerisme in Andalusië en Catalonië en op de Balearen.

  Lees meer