Op vakantie in Castilië en Leon, het land der kastelen

Een vakantie in Castilië en Leon in Midden-Spanje brengt je naar een prachtig stukje puur Spanje met bergachtig ruw natuurschoon plus een rijk cultureel verleden dat zich uit in kastelen, kathedralen, kerken, kloosters en Middeleeuwse plaatsen. 

Het Alcazar van Segovia (Castilië en Leon)

De uitgestrekte regio ten noorden plus westen van Madrid, die in het Spaans overigens Castilla y León heet, is de grootste autonome regio van Spanje.

Deze regio in Midden-Spanje bestaat uit de 9 provincies Ávila, Burgos, Leon, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid en Zamora, die een provinciale hoofdstad hebben die dezelfde naam als de provincie heeft.

Het zijn stuk voor stuk prachtige historische steden en drie ervan zijn door UNESCO bovendien uitgeroepen tot Werelderfgoed steden.

Met veel plezier vertel ik hier wat je kunt zien plus doen tijdens een cultuurvakantie, actieve vakantie én culinaire vakantie in Castilië en Leon. 

Bovendien geef ik tips over:

Cultuur & geschiedenis in Castilië en Leon

Ontdek het land der kastelen

Castillo de la Mota in Medina del Campo (Castillië en Leon)

Als je op vakantie gaat naar Castilië en Leon, dan ga je op vakantie naar het land van de kastelen!

Want deze fascinerende regio in Midden-Spanje herbergt een schat aan prachtig behouden kastelen.

De kastelen zijn gebouwd vóór en tijdens de Reconquista (=Christelijke herovering van Spanje), toen er in deze regio ten noorden van Madrid hevig is gevochten tussen Moren en Christenen.

Prachtige kastelen in Castilië en Leon vind ik bijvoorbeeld de kastelen van Segovia, Cocá, Medina del Campo, Ponferrada en Empudia.

Middeleeuwse plaatsen in Castilla y Leon

De Middeleeuwse plaats Pedraza in de provincie Segovia (Castillië en Leon, Midden Spanje)

Tijdens een vakantie in Castilië en Leon kun je je niet alleen vergapen aan indrukwekkende kastelen. Je kunt er ook genieten van prachtige Middeleeuwse plaatsen.

Vrij bekend zijn inmiddels de Middeleeuwse plaatsen Segovia en Ávila, beiden op ongeveer vijf kwartier rijden van Spanje’s hoofdstad Madrid.

Maar er liggen nog veel veel meer prachtige Middeleeuwse plaatsen in dit uitgestrekte gebied in het hart van Spanje!

Een paar van mijn favoriete Middeleeuwse plaatsen in Castilië en Leon zijn:

Bezoek Castilië en Leon's hoofdsteden

Romeinse brug en kathedralen van Salamanca (Castillië en Leon)

Castilië en Leon bestaat uit negen provincies, die ieder een hoofdstad hebben met dezelfde naam als de provincie.

Op volgorde van grootte (de grootste stad eerst) zijn dit Valladolid, Burgos, Salamanca, León, Palencia, Zamora, Segovia, Ávila en Soria.

Al deze steden hebben een rijk verleden en zijn een bezoek waard. Ze zijn heerlijk voor een stedentrip naar Spanje en vormen bovendien gezellige uitvalsbasissen voor je vakantie in Castilië en Leon.

Van een aantal steden vertel ik op aparte pagina's meer over wat je er kunt zien en doen en geef ik tips over onder meer sfeervolle accommodaties:

Werelderfgoederen in Castilië en Leon

Las Médulas in de provincie León (Midden-Spanje)

Hoe je ervan om tijdens je vakantie steden, natuurgebieden en meer te bezoeken die op UNESCO's werelderfgoedlijst staan?

Dan zit je goed in deze uitgestrekte regio in het hart van Spanje! Want je kunt in Castilië en Leon smullen van de volgende Werelderfgoederen:

Wandel, fiets of rij de pelgrimsroute door Castilië en Leon

De imposante kathedraal van León stad (Castillië en Leon)

Het noordelijke deel van Castilla y León heeft een groot deel van zijn cultureel rijkdom te danken  aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela die gedeeltelijk door deze regio heen loopt.

Ik heb het over de Camino Francés (=Franse weg), een van de populairste pelgrimsroutes naar Santiago.

Op deze pelgrimsroute door de provincies Burgos, Palencia en León zijn vanaf de negende eeuw (tijdens de Reconquista) talloze kloosters, kerken plus kathedralen verrezen. En zijn dorpen uitgegroeid tot steden die onderdak boden aan pelgrims.

Een paar parels die je op deze route tegenkomt, zijn bijvoorbeeld de Romaanse kerk van het klooster in San Juan de Ortega, de Gotische kathedralen van de steden Burgos en Leon, de Renaissance kathedraal van Astorga en de Renaissance Basiliek van Ponferrada.

Tegenwoordig is de Camino Francés een populaire toeristische route voor een wandelvakantie, fietsvakantie en zelfs autovakantie (in ieder geval gedeeltelijk). Zelf heb ik een stuk van de pelgrimsroute door Castilië en Leon met de auto gereden:

Romeinse en Prehistorische erfgoederen in Castilië en Leon

Resten van het Romeinse theater in de Romeinse stad Clunia in Castillië en Leon

Naast de genoemde werelderfgoederen in Atapuerca en Siega Verde plus natuurgebied Las Médulas (dat ontstaan is door mijnbouw vanaf de Romeinse tijd) zijn er nog veel meer Romeinse en prehistorische schatten die je tijdens je vakantie in Castilië en Leon kunt bezoeken. Aanraders vind ik:

  • het Romeinse aquaduct in Segovia,
  • de Romeinse stad Clunia,
  • de Romeinse villa van Olmeda,
  • de Kelt-Iberische stad Numancia,
  • Spanje’s grootste verzameling van dinosaurusfossielen in Salas de los Infantes,
  • de Toros de Glissando (=stieren van Glissando) in de provincie Ávila.

De Semana Santa en andere feesten in Castilië en Leon

La Barroquilla processie tijdens de Goede Week in Salamanca

Een bijzondere manier om deze regio in Midden-Spanje beter te leren kennen is om er de Goede Week te beleven.

In tegenstelling tot de passievolle Semana Santa processies in Andalusië, hebben de processies hier een stil en sober karakter.

Bovendien vormen de historische steden Ávila, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Valladolid en Zamora een prachtige achtergrond tijdens een Semana Santa processie in Castilië en Leon...

Een duivel springt over baby's heen tijdens het El Colacho feest in Castrillo de Murcia (Midden Spanje)

Of beleef Castilië en Leon tijdens een ander feest!

Dit kan een religieus feest als een Corpus Christi feest of een feest ter verering van de beschermheilige van een plaats zijn, maar ook een wijnoogstfeest of ander traditioneel feest.

Bijzondere feesten in deze regio in Midden-Spanje vind ik bijvoorbeeld:

Terug naar boven>>

Een culinaire vakantie in Castilië en Leon

Wijngoed Abadia Retuerta L'Domaine in wijngebied Ribera del Duero (Midden Spanje)

Spanje's grootste regio is ook een prachtige bestemming voor een culinaire vakantie!

Want in dit dit uitgestrekte gebied in Midden-Spanje liggen diverse wijngebieden.

Het bekendste wijngebied in Castilië en Leon, dat bovendien een van Europa ‘s grootste wijnstreken is, is het Ribera del Duero wijngebied ten westen van Spanje’s bekendste wijnstreek La Rioja.

En het Rueda wijngebied staat bekend voor de zogenaamde witte Verdejo wijn, mijn favoriete Spaanse witte wijn.

En daarnaast vind je er nog de wijngebieden van Arlanza, Cigales, El Bierzo, Sierra de Francia, Toro en Valtiendas

In al deze wijngebieden zijn er wijnhuizen die jou met alle liefde hun wijngaard willen laten zien en hun wijn laten proeven. Bovendien worden er in ieder gebied ook ieder jaar wijnoogstfeesten gehouden!

Dus hou je van wijn, dan mag een bezoek aan een aantal wijnhuizen (=bodegas) niet ontbreken aan je vakantie in Castilië en Leon! En wil je de regio samen met de lokale bevolking beleven, ga dan naar een wijnoogstfeest...

Terug naar boven>>

Een actieve vakantie in Castilië en Leon

Natuurpark Hoces del Río Duratón, met op de achtergrond Ermita San Frutos, in de buurt van de Middeleeuwse plaats Sepúlveda (Midden Spanje)

Hou je meer van natuur? En geef je de voorkeur aan een actieve vakantie in Castilië Leon? Ook dan zijn er mogelijkheden te over in het fascinerende landschap van bergen, kloven, rivieren en meer.

Daag jezelf bijvoorbeeld uit in het berggebied van de Sierra de Gredos (provincie Avila) of de Sierra de Guadarrama (provincie Segovia en regio Madrid).

Sta verder versteld van de indrukwekkende kloven in de natuurgebieden Hoces del Río Duratón (provincie Segovia) en Cañon de Río Lobos (provincie Soria en Burgos).

Of aanschouw de uitmonding van de Duero rivier in het natuurgebied Arribes del Duero (provincie Salamanca en Zamora).

En ben je in de buurt van Ponferrada, Astorga en Leon, dan mag je het bijzondere mijnbouwlandschap van Las Médulas niet missen!

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen naar Castilië en Leon

Individuele rondreis door Castilië en Leon (8 dagen)

bodega-Torremilanos-Aranda_del_Duero-ribera_de_duero-1000.JPG

Wil je tijdens een verzorgde autovakantie de regio Castilië en Leon écht leren kennen? 

Kijk dan zeker eens naar de 8-daagse individuele rondreis "Wijn, gastronomie, kastelen van Castilla y Leon" van Natuurlijk Reizen.

Want tijdens deze rondreis kun je niet alleen smullen van kastelen, middeleeuwse plaatsen en indrukwekkende koninklijke residenties. Maar ook van wijngebieden en van de lokale gastronomie!

Bovendien kun je tijdens deze slow travel reis diverse wijnhuizen en een kleine kaasmakerij in Castilië en Leon bezoeken en er uiteraard ook wijn en kaas proeven.

Je mag dus een kijkje achter de schermen bij lokale Spaanse bedrijven nemen! Dit is voor mij duurzaam toerisme!

Rondreis Madrid - Castilië Leon - San Sebastian (8 dagen)

Wil je tijdens je vakantie niet alleen de regio Castilië en Leon, maar ook de steden Madrid en San Sebastian plus wijngebied La Rioja leren kennen?

Dan is de luxe autovakantie "La Rioja en haar wijnen" van AmbianceTravel allicht iets voor jou.

Deze culinaire en culturele rondreis, die begint in Madrid en eindigt in San Sebastian in Noord-Spanje, voert je door het prachtige Castilië en Leon én langs Spanje’s bekendste wijngebied La Rioja. Een topper voor levensgenieters...

Fietskampeerreis La Rioja - Burgos (15dgn)

Een van mijn andere favoriete fietsreizen in Spanje is de fietsvakantie La Rioja en Burgos van Sawadee. 

Tijdens deze 15-daagse groepsreis in Midden-Spanje fiets niet alleen door het bekende wijngebied van La Rioja, maar kom je ook door bijvoorbeeld de provinciale hoofdstad Burgos, het prachtige oude stadje Covarruvias en de mooie Ebro vallei; plus langs prachtige Middeleeuwse kloosters en kastelen. Hier proef je het echte Spanje!

Het is een fietskampeervakantie, waarbij je fietst van camping tot camping, je bagage voor je vervoerd wordt plus eten en drinken voor je verzorgd worden.

De beste reisperiode voor deze Spanje fietsreis is de lente, het begin van de zomer of de herfst.

Fietsreis over Camino Francés (10 dagen)

Een andere prachtige fietsvakantie door Castilië en Leon vind ik deze pittige individuele fietsreis waarbij je het laatste deel van de Camino Francés pelgrimsroute fietst.

Je vertrekt vanaf de Gotische kathedraal van Léon en fietst via de droge hoogvlaktes van Castilië en Leon over de bergen van de Montes de Léon en de Cordillera Cantabrica naar de groene heuvels van Galicië, met als eindbestemming Spanje's wereldberoemde bedevaartsoord.

En wil je graag langer fietsen? Dan kun je ook al vanaf Pamplona gaan fietsen.

De beste maanden om deze fietsreis te maken zijn april t/m half juni, september en oktober. 

Luxe Cultuur- en wijnrondreis (8 dagen)

In de luxe autovakantie "UNESCO steden rondom Madrid" van AmbianceTravel, waarbij je verblijft in kleine karakteristieke hotels, ontdek je de Werelderfgoedsteden Toledo, Cáceres, Salamanca en Segovia plus wijnstad Valladolid in het hart van het Ribera del Duero wijngebied in Castilië en Leon. 

Ik vind deze rondreis een leuke combi van cultuur en gastronomie.

Tips: Je kunt er ook voor kiezen om tijdens deze reis alleen de regio Castilië en Leon te verkennen. Ga dan ook naar Ávila...

Treinreis door Castilië en Leon (12 dagen)

Als je graag met de trein reist, dan vind ik de rondreis "Midden-Spanje met de trein" van Tejeda Travel een ideale manier om deze regio in het hart van Spanje te leren kennen.

De treinreis combineert een stedentrip Madrid met een bezoek aan Werelderfgoedsteden en Koninklijke residenties rond Madrid.

Tijdens deze cultuurvakantie in Castilië en Leon en Madrid bezoek je o.a. Ávila, El Escorial, Salamanca en La Granja de San Ildefonso. 

Terug naar boven>>

Sfeervol overnachten in Castilië en Leon

Terug naar boven>>