El Colacho – een duivels Corpus Christi feest in Midden Spanje

Het El Colacho feest in Castrillo de Murcia in Midden Spanje behoort ongetwijfeld tot een de meest bizarre feesten in Spanje. Het is een volksfeest, waarbij als duivel verklede mannen springen over pas geboren baby’s…

De duivel, trommelaar en mannen van de broederschap tijdens het Colacho feest in Castrillo de Murcia (Castillië en Leon)

Wat: El Colacho feest ( of Fiesta del Colacho)
Waar: Castrillo de Murcia ( Burgos, Castillië en Leon, Midden Spanje)
Wanneer: vanaf donderdag van Corpus Christi t/m zondag na Corpus Christi

Een Corpus Christi feest

Op talloze plaatsen in Spanje wordt 60 dagen na Pasen Corpus Christi (in het Nederlands: Sacramentsdag) gevierd.

Een Katholiek feest, waarbij een keer per jaar wordt gevierd dat Jezus Christus zichzelf in de gedaante van brood en wijn aan de gelovigen wil geven. Om op deze manier aanwezig te zijn bij de mensen. Corpus Christi betekent dan ook het Lichaam van Christus.

Een religieus-heidens volksfeest

Voordat in Spanje het Katholieke geloof werd verspreid, bestonden er al tradities. Bij de opkomst van het katholicisme zijn talrijke tradities verstrengeld geraakt in het geloof. Waardoor religieuze-heidense volksfeesten ontstonden.

Een typisch voorbeeld van een religieus-heidens volksfeest is het El Colacho feest in het Middeleeuwse dorpje Castrillo de Murcia in de provincie Burgos (regio Castillië en Leon, Midden Spanje). Dat sinds 1621 ieder jaar weer gehouden wordt.

El Colacho en el Atabalero

Het volksfeest in Midden Spanje kent twee hoofdrolspelers: El Colacho (= de duivel) en El Atabalero (= de trommelaar).

Onder begeleiding in zwart geklede mannen van de Santísimo Sacramento de Minerva broederschap trekt het duo door de straten van het Middeleeuwse dorpje in Castillië en Leon. 

Om de mensen de stuipen op het lijf te jagen. Waarbij de duivel mensen achterna rent en met een paardenstaart-zweep probeert te slaan. En de trommelaar zorgt voor het onheilspellende trommelgeroffel.

Het hoogtepunt: baby springen

Het hoogtepunt van het El Colacho feest in Castrillo de Murcia vindt plaats op de zondag na Corpus Christi. Alle baby’s die het afgelopen jaar geboren zijn worden dan op het plein in groepjes op matrassen neergelegd.

El Cochalero springt over baby's tijdens het Cochalero feest in Castrillo de Murcia (provincie Burgos, Midden Spanje)

En vervolgens springen een aantal duivels over de tere lijfjes heen. Bizar? Ja. De duivel wilt de kleintjes echter geen schrik aanbrengen. Maar juist de zonden wegnemen….

Andere Corpus Christi feesten in Spanje

Het El Colacho feest in de provincie Burgos is niet het enige bijzondere Corpus Christi feest in Spanje.

Ook het Patum feest in de plaats Berga in het binnenland van Catalonië vind ik bijzonder. Evenals het Corpus Christi feest van Valverde de los Arroyos in de provincie Guadalajara (Castillië - La Mancha), 10 dagen na Corpus Christi.

De echte religieuze Corpus Christi feesten in Toledo (Castillië - La Mancha), Granada (Andalusië) en Sitges (Catalonië) vind ik tenslotte mooi vanwege hun prachtige decor.

Bezoek het El Colacho feest

Wil je het El Colacho feest in het binnenland van Spanje van dichtbij meemaken? Zorg dan dat je rond Corpus Christi (60 dagen na Pasen of de tweede donderdag na Pinksteren; de exacte datum verschilt ieder jaar) op vakantie in Castillië en Leon bent.

Je zou kunnen overnachten in bijvoorbeeld de stad Burgos (45 kilometer ten oosten van het dorpje Castrillo de Murcia) of de stad Palencia (60 kilometer ten noordwesten). Of in een sfeervolle accommodatie in het binnenland van deze regio ten noorden van Madrid.


Keer terug van El Colacho naar Vakantie Castillië en Leon
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Oude schepen op het Pasaia Maritiem Festival in Baskenland (N-Spanje)

  May 25, 22 08:15 AM

  Op het Pasaia Maritiem Festival kun je van 26 t/m 29 mei 2022 o.a. oude zeilschepen bewonderen in de haven van de Baskische kustplaats Pasaia (Spanje). Info>>

  Lees meer

 2. Kleine campings op idyllische plekken in Zuid-Spanje

  May 24, 22 09:53 AM

  Kleine campings in Zuid-Spanje liggen vooral verscholen in het binnenland van Andalusië en Murcia, maar sommigen liggen ook aan de kust. Mijn favorieten>>

  Lees meer

 3. Gezellige, rustig gelegen kleine campings in Midden-Spanje

  May 24, 22 02:44 AM

  Kleine campings in Midden-Spanje (10-100 staplaatsen) zijn prachtig gelegen natuurcampings. Mijn favorieten in Madrid, Extremadura, Aragon, Navarra & Castilla.

  Lees meer